hétfő

A fiúk névnapja

Idén úgy jött ki,hogy a páromnak a vejemnek meg a fiamnak egyszerre ünnepeltük a névnapját,na meg a húsvétot :) Nagy sütés főzés volt,teljesültek a kívánságok:) Elhangzott a kérdés,hogy mit főzzek ? Finomat !- volt a válasz. Igyekeztem s finom lett,különösen az Óvári sertésborda .ami tulajdonképpen irtó egyszerű és hamar készen van. Mivel nyolcan voltunk s mást is főztem vettem 8 szelet karajt, 8 szelet sonkát, 8 szelet óvári sajtot, 20 dkg gombát. Egy kisebb fej hagymát felaprítottam s üvegesre pároltam,majd ráraktam a gombát.Sóztam ,borsoztam s hagytam lesülni,majd felöntöttem 1dl paradicsom lével,belekevertem 1 tojást+ 1 evőkanál zsemlemorzsát és összesütöttem. Félretettem hűlni. A húst kiklopfoltam,sóztam,borsoztam,lisztben megforgattam s natúr szeletnek meg sütöttem. A megsült húst egy jénaiba rendeztem,mindegyik tetejére raktam egy kanál gombát,ezt be borítottam 1 szelet sonkával és egy szelet sajttal. Az óvári azért jó mert sütéskor nem folyik és nem ég meg. Egy fél órára,vagy a sajt pirulásáig sütőbe teszem. S már tálalható is. Azért szeretem,mert hamar készen van és isteni finom.
Míg ezzel foglalatoskodtam a sütőben Márk kedvence az Amerikai csirke sült, ami szintén roppant egyszerű. Egy lábasba öntök 3,5 dl paradicsom lét, fél dl citromlét, beleteszek 1 kanál mustárt,a kis kanál sót+borsot, 2-3 gerezd fokhagymát, babérlevelet, 4-5 kanál maggi ízvarázst (sok zöldségest) és ezt forrástól számítva 10 percig főzöm. Addig a csirke combokat sózom borsozom és tepsibe teszem.2-3 jó nagy fej hagymát csíkokra vágok s beborítom vele a csirkét, majd nyakon öntöm a szósszal s már mehet is a sütőbe.Sült krumplival tálalom,mert a hagymától olyan jó szaftos lesz s a Márk imádja.

A múltkor a bölcsődében a szakácsnőnk valami isteni salátát csinált,s úgy gondoltam,hogy ezt kínálom a húsok mellé. Ennél egyszerűbb sali nem létezik. Így készült az Iza féle tavaszi sali->fogtam 2 uborkát,1 kaliforniai paprikát (pirosat) 2 fej lila hagymát, 3 tv paprikát, 4 paradicsomot.Mindegyiket össze kockáztam (apróra ,mert ez volt az utasítás :) ) s egy nagy tálba tettem,majd be a hűtőbe. Tálaláskor aki kért az még feta sajtot rakott rá,ezért nem sóztam. Ha feta nélkül ettük volna akkor be kell sózni. Ennél egyszerűbb és finomabb sali nem létezik

szombat

Húsvéti kalács

Már több éve szívesen eszünk kalácsot a sonkához,de csak két éve döntöttem úgy,hogy én sütöm a kalácsokat. Idén rögtön kettőt csináltam ,mert tavaly kevésnek bizonyult egy.
Hozzávalók: 4dl langyos tej, 1 kávés kanál cukor az élesztőhöz, 2,5 dkg élesztő,6dkg olvasztott vaj, 65 dkg liszt, 1 tojás, 1 mokkáskanál só
Az élesztőt 1dl cukrozott langyos tejben felfuttatom. A tojást a sóval a maradék tejjel (3dl) és a felfuttatott élesztővel elkeverem egy fakanál segítségével. Majd bele teszem a liszt két harmadát s tovább keverem a fakanállal. Amikor elkevertem,olyan mint egy nokedli tészta,akkor bele öntöm az olvasztott vajat s tovább keverem,amíg fényes nem lesz. Recept szerint most jön bele a maradék liszt s most már kézzel dolgozzuk hólyagosra a tésztát. Na nekem itt már a kezem volt majdnem hólyagos úgy ,hogy én itt vettem elő a robot gépet s szépen kidagasztottam :) Egy jó fél órát kelesztettem. Utána két felé vettem. Az egyik darabot 3 egyenlő részre osztottam s egyenként szálakat sodortam belőlük,majd össze fontam. A gáz tepsi két szélére raktam őket ne hogy össze keljenek. Fonás után még egy fék órát kelesztettem,tojással megkentem és zsupsz be a sütőbe. Még egy fél óra s már kész is a kalács.
Ha édes kalácsnak szeretném akkor több cukrot rakok bele, s mivel nagyon szeretem a kelt tésztákban,teszek még bele citrom héjat . Ha ki hűlt ,már szépen szeletelhető

Nem lett olyan foszlós ,szerintem azért mert sósnak csináltam,de nagyon finom lett.

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET! :)

vasárnap

Perverz csirke

Márk valami idétlen betelefonálós műsort nézett a tévében s megkérdezte a műsorvezető,hogy "Mi lesz ma az ebéd? - Perverz csirke-hangzott a válasz" Persze a fiúk fantáziája rögtön beindult :) s én is a neten,hogy mégis mi az,hogy perverz csirke. Megtaláltam s rögtön kitalálták,hogy akkor csináljuk meg. Hát elég perverz volt.....:)
Először is fogunk egy csirkét amit szép ügyesen ráültetünk egy sörös dobozra,persze nyitott sörös dobozra. A sör fajtája mindegy,a doboz mérete kevésbé. Mi nagyot vettünk s hát Tibim megdolgozott vele míg ráültette a csirkénket. A lényeg,hogy sülésnél a gőz a csirke nyakánál távozzon,nagy doboz esetén a torkáig ér. Szóval míg apa küzdött a csirkével ,én kikevertem a szószt.
3 gerezd fokhagymát,3 evőkanál baracklekvárt (házit használtam) 3 evőkanál olajat, 1 evőkanál csilikrémet vagy erőspistát, fél  teáskanál őrölt köményt,ízlés szerint sót és borsot addig keverem míg egynemű szószt nem kapok.
A már stabilan ülő csirkét ennek a máznak a felével bekenem s fóliával betakargatom. Aztán zsupsz be a sütőbe.Kb egy óra múlva leveszem a fóliát , rákentem a maradék szószt,tettem köré egy kis krumplit,és vissza a sütőbe míg szép piros nem lesz.
Meg kell hagyni,hogy elég macerás volt. Nagyon vigyázni kellet,hogy fel ne boruljon,fólia levételnél meg ne égesse magát az ember. Tibivel ketten ügyködtünk. Finom volt,de mi úgy döntöttünk,hogy legközelebb csak a szószt fogjuk alkalmazni darabolt csirkén,a perverzitást ki hagyjuk :)

szombat

Pompos vagy kemencés lángos

Ha kirándulni vagy fesztiválokon voltunk akkor mindig ilyet (vagy hasonlót :) ) ettünk. Ott kemencés lángosnak árulták. A töki fesztiválon hallottam a pompos nevet,aztán rátaláltam egy receptre ami nagyon finom,s nagyon egyszerű!
Megfőzök 2 nagyobb szem krumplit,amit főzés után összetörök s hagyom kihűlni.Ha kihűlt hozzá adok fél kiló lisztet s elkeverem. 1dl tej és 1dl víz keverékében felfuttatok egy fél élesztőt.A lisztet sózom majd hozzá keverem az élesztőt. Ezért nem érdemes elő venni a robotgépet,kézzel simán összegyúrom s kb 1 órát kelesztem.
Ez alatt meg pirítom a bacont. Én a Lidlben szoktam venni a kockázott bacont,abból 2 csomaggal. Meg pucolok 1-2 fej lila hagymát,s kikeverek egy pohár tejfölt egy kis fokhagymával (tubusosat használtam)
A megkelt tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtom s beteszem egy olíva olajjal  kikent tepsibe. Megkenem a fokhagymás tejföllel,rászórom a bacont a lila hagymát s még egy kevés sajtot reszelek a tetejére. Máris mehet a sütőbe. 20 perc s jöhet a fesztivál hangulat :)

vasárnap

Vasárnapi ötlet menü

Ma megint rám jött a főzzünk valami ujjat,s beköltöztem a konyhába. Nem igazán tudtam,hogy mi lesz az ebéd,de gondoltam majd menet közben kialakul. Két csirkemellfilé pihent a hűtőben,arra gondoltam azzal kezdek  valamit. Márk rántott husit akart,gondoltam csinálok hozzá borsó levest. Aztán felszeleteltem a húst s maradt jó adag husi amit már csak kockázni tudtam. Ekkor vetettem el a borsó leves ötletet s döntöttem el,hogy ma hamis palóc leves lesz. Tudom a palóc leveshez birka hús kell de most csirke van. Nálam így készül a 
Hamis palócleves: Olajon meg fonnyasztok egy fej hagymát,majd rá dobom a kockázott húst,átkavarom majd megszórom piros paprikával. Hagyom egy picit pirulni,aztán ráteszem a fokhagymát,sót,borsot,őrölt köményt ,babérlevelet s fel öntöm vízzel. Amikor forr beleteszek kockára vágott krumplit meg zöldbabot. Szoktam bele citrom karikát is tenni,de a múltkor keserű lett, ezért most a végén tettem bele egy kis citromlét. Amikor megfőtt,tejföllel behabarom s tárkonnyal megszórom.Valahol olvastam,hogy a tárkonyt nem szabad főzni mert elveszti a jellegzetes ízét. Azóta mindig csak a végén teszem bele.





Még mielőtt a levest feltettem volna főni bepácoltam a húst. A héten már kapott a gyerek rántott húst,most más csinálok. Eszembe jutott,hogy már régen meg akarom csinálni a Mézes csirkemell receptemet.
A csirkemell szeleteket fűszersóval beszórtam,aztán összekevertem a pácot.4 evőkanál mustárt, 4 evőkanál mézet meg egy kis őrölt gyömbért. Ebbe beletettem a húst s hagytam 1-2 órát érlelődni. Ezután már csak sütni kell. Addig elő készítettem a  Burgonyalepénykéket amire Tibim nemes egyszerűséggel azt mondta "Lapcsánkát csináltál? " Nevezhetjük annak is,mert úgy néz ki,de nem az. Szóval lereszeltem 4 szem közepes krumplit,hozzáadtam 1 vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, 2 tojást,sót,borsot meg 2 evőkanál lisztet. Ezt jól össze kevertem. Kanállal forró olajban kisütöttem,s tényleg úgy nézet ki .......:)   Fejes salátával tálaltam.

Márknak nem volt gond,hogy nem rántott hús lett. Tömte befelé :) s csak hümmögve annyit mondott,hogy olyan kínai íze van,de finom! Míg készült az ebéd egyszer már kilátogatott a konyhába "Na mit főzöl ?" fel kiáltással,s lazán hozzá tette "Sütit nem csinálsz?" Hát jó nézzünk valami gyorsat,finomat amihez hozzávaló is van itthon. Így beiktattam egy Kókuszos browniet aminek szerintem semmi köze a brownihoz. Szóval fogtam 125 g vajat s habosra kevertem 175 g kristálycukorral,majd hozzáadtam 3 tojást, 2 kanál kakaót és 150g lisztet. Ezt jól kikevertem. A recept szerint pisztáciát kellene még bele szórni vagy szeletelt mandulát. Pisztácia nincs itthon s jé a szeletelt mandula is eltűnt.Senki nem tudja hova,a fiúk állítják ők azt sem tudják,hogy volt itthon ilyen :) Találtam viszont aszalt szilvát. Egy jó pár szemet apróra össze vágtam s bele tettem mandula helyett. Aztán észre vettem a sütő rumot a szekrénybe s egy kanállal abból is raktam bele,mert ugye ártani nem árthat :) Az egész masszát bele öntöttem egy kisebb tortaformába a 170 fokon 20-25 perc alatt megsütöttem. Annyiban hasonlít a brownira,hogy nem szabad túl sütni,de nyers sem maradhat. Az okosok azt mondják "sonkásnak" kell lennie. Ez olyan lett:) Még forrón megszórtam kókusszal s egy kicsit rá lapogattam. Nagyon fini lett  

kedd

Kakaós kalács

Beteg volt a hétvégén a Márk :( valami hányás-hasmenéses nyavalya:( de a süssek e valamit kérdésre felcsillant a fiúk szeme. A tegnapi nagytakarítás után nem akartam sokáig a konyhában lenni,gondoltam valami gyorsat finomat kéne csinálni,hogy pihenni is legyen időm. Mivel diétáztatni is akartam a fiam,így a kakaós kalácsra esett a választás. Hát igaz,hogy még nem halottam,hogy a diéta között szerepel de azért ette a gyerek :).....s nem lett tőle semmi baja
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 tojás, 3dl langyos tej, 3 ek cukor,csipet só, 1 citrom reszelt héja ,1 dl olaj,(utólag gondoltam,hogy egy kis rum is mehetne bele. A fánk tésztája nagyon finom tőle,ennek sem árthat. Majd legközelebb :)
A cukros tejben felfuttattam az élesztőt,s a hozzávalókkal tésztát gyúrtam belőle. Illetve tartottam a robotgépet.Régen ritkán csináltam kelt tésztát ,mert utáltam dagasztani. Mama mindig azt mondta,hogy "Addig dagaszd a tésztát amíg csepegni nem kezd az eresz" De mióta rájöttem,hogy a robotgépemhez van dagasztó kanál azóta jöhetnek a kelt tészták.
Szóval dagasztottam,aztán egy órát kelesztettem a tésztát. Ilyen lett.
Közben összekevertem kakaóport+porcukrot csak úgy gondolomra,nem méricskéltem. Utólag kiderült,hogy lehetett volna kakaósabb. Legközelebb többet teszek bele,
A megkelt tésztát két részre szedtem,s vékonyra nyújtottam. Megszórtam a kakaóval s feltekertem mint a bejglit. Be a tepsibe,egy kicsit meg szurkáltam s tojással megkentem. Előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöttem. Gondolattól számítva két óra múlva már kész is a kalács s tényleg nem sok munka volt vele.
Fiúkat nem kellett biztatni az evésre:)

vasárnap

Miért is....

Pár hónappal ez előtt már írtam egy blogot (aminek semmi köze a konyhához :) Annak a blognak már nincs aktualitása ,nem is írtam már jó régen.......közben észre vettem egy ismerősöm gasztro blogát ami nagyon meg tetszett. Mindig nagyon szerettem sütni-főzni,de nem mindig volt rá lehetőségem. Most minden új-> új lakás,új élet,új pár aki imádja a főztöm s szereti ha újítok ( köszönöm Tibim!:) Ezért egyre többet s egyre nagyobb örömmel tartózkodom a konyhába. HahoPihe blogát olvasva úgy gondoltam én is megosztom  ,hogy mi készül a konyhámban. Hátha valaki rátalál és úgy fog neki örülni mint én HahoPihe túrógombóc receptjének.
Álljon most itt kezdetnek az ő receptje:

Hozzávalók: (4-6 személyre) 0,5 l tej, 110 gramm búzadara, 4 ek cukor, 0,5 kg túró, zsemlemorzsa

A tejet feltesszük forrni, majd szépen lassan hozzákeverjük a búzadarát és a cukrot. Forrásig kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Ha kész, félretesszük kihűlni. Addig kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk. Ha kihűlt a massza, kézzel hozzágyúrjuk a túrót, gombócokat formázunk, meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában, és kész. Tálaláskor cukorral kikevert tejfölt locsolunk rá. Jó étvágyat hozzá!
Én áfonyalekvárral kínáltam