A halászlefőző versenyre Marianna készítette ezt a sütit,illetve hasonlót,mert én ezen is módosítottam. Nagyon finom volt az övé is,de az alap tésztát én nem szeretem. Az eredeti recept megtalálható Andi konyhájában.
Az én változatom a következő: a süti 4 rétegből áll-> 1 tészta 2. túrós 3. vaníliás krém 4. tejszínhab
Az 1 réteg eredetileg egy darált kekszből összegyúrt alap. A fiúknak ez nem nagyon ízlik,ezért én a jól bevált gyümölcstorta tésztáját sütöttem meg. 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem, a sárgájához hozzá adtam 8dkg cukrot és kikevertem,majd 8 dkg lisztet és 1ek olajat,1 citrom reszelt héját. A végén a habot is belekevertem.Csatos tepsibe öntöttem és 200 fokon tűpróbáig sütöttem. Amikor kihűlt jött a következő réteg.
2. rétegnek kemény habbá vertem 2dl tejszínt egy csomag habfixálóval. Egy másik tálban 25dkg túrót elkevertem 10dkg porcukorral,1 vaníliás cukorral majd belekevertem a felvert tejszínt.A tésztára öntöttem.
3.rétegnek kikevertem 2 csomag Aranka vaníliás pudingot fél liter tejjel. Robotgép nagy fokozatán keverve hamar kemény krém lesz belőle. Ezt a túróra tettem.
4. rétegnek felvertem 2dl Hulala tejszínt 2dkg porcukorral. Ez jött a vaníliás krémre. A hulala azért fontos mert ezt használják a cukrászok is,ez a fajta tejszín nem esik össze.
A tejszín tetejét a recept szerint csokidarával kell megszórni,de nekem nem volt itthon csak mogyoró grillázs ezért az került rá.
Egy órára hűtőbe tettem, utána szeletelhető.
Nagyon finom,érdemes kipróbálni. Köszi Mariann :)
kedd
a mai este slágere a tejfölös kifli
Valamelyik nap láttam Limara oldalán,hogy valaki megsütötte ezt a kiflit. Olyan guszta volt,hogy megkerestem a receptet. Egyszerű tejfölös kifli címszó alatt található s tényleg az! Eddig nem volt időm,de ma úgy gondoltam,hogy kiflit sütök bármi legyen :) S lett meleg,finom kiflink vacsorára:)
Délután fogtam 2dl tejet, bele raktam 1tk cukrot és meglangyosítottam a mikróban,majd bele morzsoltam 3dkg élesztőt. Míg az élesztő feljött,addig kimértem egy tálba fél kiló sima lisztet, megolvasztottam 4dkg margarint majd hozzá adtam a liszthez. Jött még hozzá 2tk só és 2ek tejföl,majd a felfutott élesztő. Össze gyúrtam (nem kell hólyagosra ,csak simára) és letakartam. Hagytam a duplájára kelni kb 1óra.
Akkor átgyúrtam ,lisztezett deszkára tettem és 8 egyenlő részre osztottam. A gombócból négyzet formát nyújtottam,majd az egyik oldalán elkezdtem feltekerni,hogy kiflit formázzak belőle. Sütőpapírral bélet tepsibe tettem őket.
Hagytam őket megint a duplájára kelni. A recept azt írja,hogy szórjuk meg dekorsóval. Na ilyet sehol nem kaptam :( ezért nagy szemű tengeri sóval szórtam meg. Nem olvadt meg sütésnél,viszont elég sós lett. Legközelebb kevesebbet kell tenni,bár lehet,hogy a dekorsónak éppen az a lényege,hogy nem annyira só ízű mint a tengeri.
200 fokos ,gőzös sütőben 20 percig sütöttem.
Nagyon finom lett! Tibi kérdése- Ezentúl minden reggel ilyen kifli lesz? Nem is telhetetlen :)
Délután fogtam 2dl tejet, bele raktam 1tk cukrot és meglangyosítottam a mikróban,majd bele morzsoltam 3dkg élesztőt. Míg az élesztő feljött,addig kimértem egy tálba fél kiló sima lisztet, megolvasztottam 4dkg margarint majd hozzá adtam a liszthez. Jött még hozzá 2tk só és 2ek tejföl,majd a felfutott élesztő. Össze gyúrtam (nem kell hólyagosra ,csak simára) és letakartam. Hagytam a duplájára kelni kb 1óra.
Akkor átgyúrtam ,lisztezett deszkára tettem és 8 egyenlő részre osztottam. A gombócból négyzet formát nyújtottam,majd az egyik oldalán elkezdtem feltekerni,hogy kiflit formázzak belőle. Sütőpapírral bélet tepsibe tettem őket.
Hagytam őket megint a duplájára kelni. A recept azt írja,hogy szórjuk meg dekorsóval. Na ilyet sehol nem kaptam :( ezért nagy szemű tengeri sóval szórtam meg. Nem olvadt meg sütésnél,viszont elég sós lett. Legközelebb kevesebbet kell tenni,bár lehet,hogy a dekorsónak éppen az a lényege,hogy nem annyira só ízű mint a tengeri.
200 fokos ,gőzös sütőben 20 percig sütöttem.
Nagyon finom lett! Tibi kérdése- Ezentúl minden reggel ilyen kifli lesz? Nem is telhetetlen :)
vasárnap
Hagymáspogácsa
Ezt a receptet megint Limara oldalán találtam. Gondoltam elkészítem a halászlefőző versenyre mert elég nagy adag. Csak a családnak elég a fele (persze ha kicsi a család:) Melegen valami isteni volt,jól el is csaptam vele a hasam :( vagy az volt a baj,hogy este 10kor ettem :)
Szóval a hozzávalók: 1kg liszt
fél kg margarin
2ek só
2 tojás
1dl tej, 1 csipet cukor
1 nagy doboz tejfől
5dkg élesztő
A tejet a cukorral meglangyosítottam,majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam pihenni.
Addig a vajat elmorzsoltam a liszttel,belekevertem a sót. Közepébe mélyedést készítettem,ide tettem a tejfölt, a tojásokat és a felfutott élesztőt. Jól összegyúrtam,fóliába csomagoltam s 2órára hűtőbe tettem. Ennyi idő alatt bőven a duplájára kelt.
Amíg a tészta a hűtőben pihent,elkészítettem a hagymát. 4 fej lila hagymát fél karikára vágtam és 7dkg vajon pirosra sütöttem. Hagytam kihűlni.
A hűtőből kivett tésztát vékonyra nyújtottam és meg kentem a hagyma háromnegyedével. Ezután hajtogattam.
A tészta felső harmadát a középső harmadára,majd az alsó harmadot ennek a tetejére,erre kentem a maradék hagymát. Ezután mindkét oldalról behajtottam a tésztát középig,majd ketté hajtottam. Ismét befóliáztam és 1 órára vissza tettem a hűtőbe.
Azután ujjnyi vastagra nyújtottam . Limara azt írja,hogy a szaggatás után óvatosan kenjük meg tojással.hogy le ne folyjon az oldalán. Ez azért fontos mert akkor nem tud szépen feljönni a pogi. Ezt elkerülendő anyám javaslatára a kinyújtott tésztát lekentem tojással és lisztbe mártott pogácsa szaggatóval kiszaggattam.
Szaggatás után még egy fél órát hagytam őket pihenni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket és 15 perc alatt készre sütöttem. Közel 200db kicsi pogi lett belőle.
Jó étvágyat!
Szóval a hozzávalók: 1kg liszt
fél kg margarin
2ek só
2 tojás
1dl tej, 1 csipet cukor
1 nagy doboz tejfől
5dkg élesztő
A tejet a cukorral meglangyosítottam,majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam pihenni.
Addig a vajat elmorzsoltam a liszttel,belekevertem a sót. Közepébe mélyedést készítettem,ide tettem a tejfölt, a tojásokat és a felfutott élesztőt. Jól összegyúrtam,fóliába csomagoltam s 2órára hűtőbe tettem. Ennyi idő alatt bőven a duplájára kelt.
Amíg a tészta a hűtőben pihent,elkészítettem a hagymát. 4 fej lila hagymát fél karikára vágtam és 7dkg vajon pirosra sütöttem. Hagytam kihűlni.
A hűtőből kivett tésztát vékonyra nyújtottam és meg kentem a hagyma háromnegyedével. Ezután hajtogattam.
A tészta felső harmadát a középső harmadára,majd az alsó harmadot ennek a tetejére,erre kentem a maradék hagymát. Ezután mindkét oldalról behajtottam a tésztát középig,majd ketté hajtottam. Ismét befóliáztam és 1 órára vissza tettem a hűtőbe.
Azután ujjnyi vastagra nyújtottam . Limara azt írja,hogy a szaggatás után óvatosan kenjük meg tojással.hogy le ne folyjon az oldalán. Ez azért fontos mert akkor nem tud szépen feljönni a pogi. Ezt elkerülendő anyám javaslatára a kinyújtott tésztát lekentem tojással és lisztbe mártott pogácsa szaggatóval kiszaggattam.
Szaggatás után még egy fél órát hagytam őket pihenni. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 200 fokra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket és 15 perc alatt készre sütöttem. Közel 200db kicsi pogi lett belőle.
Jó étvágyat!
kedd
mézes oldalas a nem hagyományos ízek kedvelőinek
Az oldalast általában (legalábbis nálunk) fokhagymásan, zsíron lesütve készítik. Én nem nagyon vagyok oda ezért a változatért,(na jó a sült zsíros kenyérért igen) hát kitaláltam egy másik,kevésbé hagyományos formát.
Tibi a Lehelről valami csoda szép oldalast hozott,ami nem volt zsíros. Tudtam,hogy nem sok időm lesz a konyhában ténykedni,ezért + az íz miatt is, előző este előkészítettem a húst.
Az oldalast felszeleteltem, magyaros fűszersóval beszórtam. Egy nagy tálban összekevertem a következőket->
3 ek ketchup, 2ek szójaszósz, 2ek olaj, 2ek balzsamecet, 1 ek méz, 1 ek paprikakrém (lehet csípős is), 4 gerezd zúzott fokhagyma. Ebbe a masszába jól beleforgattam a húst, lefóliáztam és betettem a hűtőbe.
Másnap az egészet átpakoltam egy sütőzacskóba,a maradék szószt ráöntöttem és 200 fokon 1 órát sütöttem. Addigra jól megpuhult a hús. Majd szétvágtam a sütőzacskót, és még egy fél órát pirítottam,hogy szép színe legyen. Abszolút nem hagyományos módon krokettel tálaltam (Tibi ötlete volt:) Nagyon finom lett. Egy hibája volt-> gyorsan elfogyott:)
Tibi a Lehelről valami csoda szép oldalast hozott,ami nem volt zsíros. Tudtam,hogy nem sok időm lesz a konyhában ténykedni,ezért + az íz miatt is, előző este előkészítettem a húst.
Az oldalast felszeleteltem, magyaros fűszersóval beszórtam. Egy nagy tálban összekevertem a következőket->
3 ek ketchup, 2ek szójaszósz, 2ek olaj, 2ek balzsamecet, 1 ek méz, 1 ek paprikakrém (lehet csípős is), 4 gerezd zúzott fokhagyma. Ebbe a masszába jól beleforgattam a húst, lefóliáztam és betettem a hűtőbe.
Másnap az egészet átpakoltam egy sütőzacskóba,a maradék szószt ráöntöttem és 200 fokon 1 órát sütöttem. Addigra jól megpuhult a hús. Majd szétvágtam a sütőzacskót, és még egy fél órát pirítottam,hogy szép színe legyen. Abszolút nem hagyományos módon krokettel tálaltam (Tibi ötlete volt:) Nagyon finom lett. Egy hibája volt-> gyorsan elfogyott:)
Scali kenyér ismét Limarától
Ezt a fantasztikusan finom kenyeret is Limara oldalán találtam. Azért álltam neki mert Limara azt írta,hogy egyszerű az elkészítése. És igaz!! :)
http://limarapeksege.blogspot.com/2009/09/scali-kenyer.html itt a link.
Előző este készítettem egy gyors kovászt (nálam nincs öreg tészta) -> 14 dkg lisztet, 80 ml hideg vizet és egy csipet száraz élesztőt jól elkevertem,és éjszakára betettem a sütőbe (az egyenletes hőmérséklet miatt)
Másnap az összes kovászt össze dolgoztam 28 dkg kenyér liszttel (BL 80) ,2 tk só, 160 ml víz, 2 ek tej, 2 ek olíva olaj, a maradék száraz élesztő és egy csipet aszkorbinsav.
A szokásos módon bedagasztottam a tésztát,olyan lágy,hólyagos tésztát kaptam. Hagytam,hogy a duplájára keljen,majd lisztezett deszkán átgyúrtam és 3 részre osztottam. Hagytam így is kelni egy kicsit,majd rudakat sodortam belőle. Egy tojás fehérjét egy kanál vízzel felvertem és bekentem vele a rudakat. Egy tálcára szezámmagot szórtam és meg forgattam benne egyesével a tojásfehérjével bekent rudakat. A 3 szálat össze fontam.
és ismét hagytam,hogy a duplájára kelljen
200 fokos gőzös sütőben ( sütő aljára egy vízzel teli tepsit tettem)30 percig sütöttem. Elég világos volt ( én a világos kenyereket szeretem:) de már át volt sülve. Nagyon finom lett,még másnap és utána sem morzsálódott és puha volt. A család kedvence lett!!!
Legközelebb pirosabbra sütöm,de most is csoda finom volt,ezért ismét köszi Limara! :)
hétfő
Fehércsokoládés joghurt torta a lányoknak
Már rég elmúlt a szülinapom de még nem volt rá idő,hogy a lányokkal megünnepeljük. Pótlólag a hétvégén sütöttem egy tortát ,ami várakozáson felül finom lett. Az alap receptet itt találtam a neten,de egy kis módosítás most is belefért. :)
A torta készítését előző nap kezdtem amikor 20 dkg fehér csokit (nálam 2 tábla Milka ) 0,4 l tejszínben felfőztem. Hagytam kihűlni,majd éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap sütöttem egy kakaós piskótát.
Hozzávalók: 4 tojás , 12 dkg porcukor,16 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 sütőpor,1 vaníliás cukor.8 evőkanál víz
A tojásokat szétválasztom. A 4 tojásfehérjét félig felverem ,majd hozzá adok 12 dkg porcukrot és 4 evőkanál vizet. Kemény habbá verem.
A tojások sárgáját a 16 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a 4 evőkanál vízzel fehéredésig verem.
A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverem.
A fehérjéhez hozzá keverem a sárga krémet,majd óvatosan a lisztes keveréket. Ha a fakanállal nem tudod jól elkeverni,akkor a robotgép legkisebb fokozatával keverd át,
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm ( 16 szeletes) és 180 fokon 20 percig sütöm.
Apró trükkök-> 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját. Ha púposodna a piskóta közepe fogpiszkálóval megszurkálom,hogy ki jöjjön a gőz. Sülés után egy kicsit kinyitom a sütő ajtaját,de további 20 percig nem veszem ki a tortát. Amikor kivettem lecsatolom a formát és leborítom egy deszkára. Így biztos,hogy egyenes lesz mind két oldala.
A krémhez valók: 20 dkg fehér csoki, 0,5 liter natúr joghurt, 0,4 l tejszín, 1 csomag zselatin por (Horváth Rozi)
1dl vízben felmelegítem a zselatint (nem forralni) majd hozzá keverek 0,1 l joghurtot. Hagyom egy kicsit hűlni.
Addig az előző este felfőzött tejszínes csokit habbá verem (laza hab lesz) hozzá adok 0,4 l joghurtot,és ezzel is felverem. Majd bele öntöm a zselatint. Betettem egy kicsit a hűtőbe,hogy szilárduljon.
Amikor már nem nagyon fojt a krém, a piskótát 3 felé vágtam és megtöltöttem a krémmel.
Tetszés szerint díszíthető. Én hagytam egy kis krémet az oldalára és a tetejére. Egy keveset habzsákba tettem és kis rózsákat nyomtam a tetejére. Oldalát tejcsoki reszelékkel díszítettem. tálalásnál még tejszínhabot kínáltam hozzá.
Felvágva szép látványt nyújt és nagyon finom :)
A torta készítését előző nap kezdtem amikor 20 dkg fehér csokit (nálam 2 tábla Milka ) 0,4 l tejszínben felfőztem. Hagytam kihűlni,majd éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap sütöttem egy kakaós piskótát.
Hozzávalók: 4 tojás , 12 dkg porcukor,16 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 sütőpor,1 vaníliás cukor.8 evőkanál víz
A tojásokat szétválasztom. A 4 tojásfehérjét félig felverem ,majd hozzá adok 12 dkg porcukrot és 4 evőkanál vizet. Kemény habbá verem.
A tojások sárgáját a 16 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a 4 evőkanál vízzel fehéredésig verem.
A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverem.
A fehérjéhez hozzá keverem a sárga krémet,majd óvatosan a lisztes keveréket. Ha a fakanállal nem tudod jól elkeverni,akkor a robotgép legkisebb fokozatával keverd át,
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm ( 16 szeletes) és 180 fokon 20 percig sütöm.
Apró trükkök-> 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját. Ha púposodna a piskóta közepe fogpiszkálóval megszurkálom,hogy ki jöjjön a gőz. Sülés után egy kicsit kinyitom a sütő ajtaját,de további 20 percig nem veszem ki a tortát. Amikor kivettem lecsatolom a formát és leborítom egy deszkára. Így biztos,hogy egyenes lesz mind két oldala.
A krémhez valók: 20 dkg fehér csoki, 0,5 liter natúr joghurt, 0,4 l tejszín, 1 csomag zselatin por (Horváth Rozi)
1dl vízben felmelegítem a zselatint (nem forralni) majd hozzá keverek 0,1 l joghurtot. Hagyom egy kicsit hűlni.
Addig az előző este felfőzött tejszínes csokit habbá verem (laza hab lesz) hozzá adok 0,4 l joghurtot,és ezzel is felverem. Majd bele öntöm a zselatint. Betettem egy kicsit a hűtőbe,hogy szilárduljon.
Amikor már nem nagyon fojt a krém, a piskótát 3 felé vágtam és megtöltöttem a krémmel.
Tetszés szerint díszíthető. Én hagytam egy kis krémet az oldalára és a tetejére. Egy keveset habzsákba tettem és kis rózsákat nyomtam a tetejére. Oldalát tejcsoki reszelékkel díszítettem. tálalásnál még tejszínhabot kínáltam hozzá.
Felvágva szép látványt nyújt és nagyon finom :)
Brownie Amerikából
Megint hétvége s megint a szokásos kérdés:) Ugye sütsz valamit ? Ez a brownie a gyorsan valami finomat kategória,ami ráadásul irtó egyszerű is. Mariannak üzenem (aki csak a keverős sütiket szereti :) ), hogy ez Neked való.
2dl vízben felforralok 22 dkg vajat és 4 evőkanál kakaóport. A tűzről levéve hozzá keverem a következő lisztes keveréket. 25 dkg lisztet elkeverek 40 dkg cukorral és 1 evőkanál szódabikarbónával. Amikor jól elkevertem bele keverek még 1dl natúr joghurtot, 2 tojást és 1 vaníliás cukrot. Kivajazott tepsibe öntöm és 200 fokon 20 percig sütöm.
Míg sül elkészítem a tetejére az öntetet. Egy lábosban felmelegítek 12 dkg vajat, 4 evőkanál kakaóport, 15dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot és 6 evőkanál natúr joghurtot. Amikor a cukor elolvadt bele keverek 10 dkg durvára vágott diót. Nekem most csak mogyoró volt itthon azt tettem bele. Meg állapítottuk,hogy dióval finomabb :) de ízlés dolga. Szóval ezt a masszát ráöntöm a kisült tésztára. Amikor ez a bevonat megszilárdult lehet szeletelni.
2dl vízben felforralok 22 dkg vajat és 4 evőkanál kakaóport. A tűzről levéve hozzá keverem a következő lisztes keveréket. 25 dkg lisztet elkeverek 40 dkg cukorral és 1 evőkanál szódabikarbónával. Amikor jól elkevertem bele keverek még 1dl natúr joghurtot, 2 tojást és 1 vaníliás cukrot. Kivajazott tepsibe öntöm és 200 fokon 20 percig sütöm.
Míg sül elkészítem a tetejére az öntetet. Egy lábosban felmelegítek 12 dkg vajat, 4 evőkanál kakaóport, 15dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot és 6 evőkanál natúr joghurtot. Amikor a cukor elolvadt bele keverek 10 dkg durvára vágott diót. Nekem most csak mogyoró volt itthon azt tettem bele. Meg állapítottuk,hogy dióval finomabb :) de ízlés dolga. Szóval ezt a masszát ráöntöm a kisült tésztára. Amikor ez a bevonat megszilárdult lehet szeletelni.