Tibim 43 éves lett. Erre a jeles történelmi eseményre készült a következő torta, ami egyszerű és nagyon nagyon finom :)
Hozzávalók: 7 dkg liszt, 3 ek étkezési keményítő, 1 tk sütőpor, 3 tojás, 1 csipet só, 9dkg porcukor, 1 vaníliás cukor.
a töltelékhez: fél kg mascarpone, fél kg túró, 15 dkg cukor, 2 ek citromlé, meggy befőtt,ízlés szerint mandula aroma
díszítéshez: kakaópor és piskóta
A lisztet össze kevertem a keményítővel és a sütőporral. A tojás fehérjét a csipet sóval félig felvertem,majd hozzá adva a cukrokat ,kemény habbá vertem. Ezután egyenként bele dolgoztam a sárgájákat,majd a lisztes keveréket,és még egy kis citrom héjat.
Sütőpapírral bélelt torta formába öntöttem (12 szeletes) és 175 fokon 20-25 percig sütöttem.
Amikor ki hűlt ketté vágtam és a következő krémmel töltöttem->
Egy tálban összekevertem a mascarponét a túrót a cukrot és a citrom levet és a mandula aromát (színtelent mert a másik zöldre festi a túrót!)
Az egyik piskóta lapot rá tettem a tálra min tálalni akartam s rákentem a krém negyedét,majd rászórtam a meggyet. Ezután következett a következő negyed krém,majd a piskóta lap. A lap tetejére rákentem a maradék krém javát. A megmaradt krémhez egy kis tejet kevertem s mintha vakolnék :) a kanál hátuljával a torta szélére kentem a krémet s rányomtam a fél piskótákat ( én cukros aljút használtam, s úgy csináltam,hogy a cukros fele legyen kifelé)
Minimum 8 órát kell állnia,én egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap megszórtam a tetejét kakaóporral.
Ha teaszűrőn keresztül szórjuk a kakaót nagyon szép egyenletesen beteríthető vele a torta,
Bár már meg etted ,azért itt is Sok Boldogat Kívánok Neked ! :))))))
szerda
hétfő
Almás pite
Ha ősz akkor nálam almás pite a favorit. Sokáig kerestem a számomra igazit,de nem találtam :( ,ezért több fajta pitéből állítottam össze ezt,ami mellé Tibi oda írta a szakácskönyvembe EZ A JÓ! :-))
Hozzávalók a tésztához: 25dkg margarin
40 dkg liszt
12dkg cukor
1 tojás sárgája
fél citrom (leve és a reszelt héja)
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
2 evőkanál tejföl
A tésztához valókat összegyúrom és egy órára hűtőbe teszem . Addig elkészítem a tölteléket.
Töltelék: 2kg almát lereszelek. Hozzá adok 20dkg cukrot ,a citrom másik felét (leve+héja) 1 kk fahéj.
Mérsékelt tűzön addig párolom amíg a leve el nem fő. Ha túl leveses marad akkor eláztatja a tésztát.
A tésztát két felé veszem,nyújtás után sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megszórom darált keksszel és ráöntöm az almát. Erre jön a másik lap,amit villával megszurkálok (hogy ki tudjon jönni a gőz) és megkenem a tésztából maradt tojás fehérjével.
200 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt porcukorral megszórva tálalom.
Hozzávalók a tésztához: 25dkg margarin
40 dkg liszt
12dkg cukor
1 tojás sárgája
fél citrom (leve és a reszelt héja)
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
2 evőkanál tejföl
A tésztához valókat összegyúrom és egy órára hűtőbe teszem . Addig elkészítem a tölteléket.
Töltelék: 2kg almát lereszelek. Hozzá adok 20dkg cukrot ,a citrom másik felét (leve+héja) 1 kk fahéj.
Mérsékelt tűzön addig párolom amíg a leve el nem fő. Ha túl leveses marad akkor eláztatja a tésztát.
A tésztát két felé veszem,nyújtás után sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megszórom darált keksszel és ráöntöm az almát. Erre jön a másik lap,amit villával megszurkálok (hogy ki tudjon jönni a gőz) és megkenem a tésztából maradt tojás fehérjével.
200 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt porcukorral megszórva tálalom.