Tegnap délután befészkelte a fejembe magát az gondolat ,hogy milyen régen csináltam nagyanyám kuglófját S mivel édesség ehetnékem volt,hát muszáj volt sütnöm. Körül néztem mi van itthon,hát csak alapok......de semmi gond mert ehhez aztán tényleg nem sok minden kell és ripsz ropsz készen van.
Hozzávalók:6 tojás
32 dkg kristálycukor
1,5dl olaj és ugyan ennyi víz
1 vaníliás cukor, 1 sütőpor
40 dkg liszt
1 citrom héja
mazsola, szárított gyümölcs, csoki vagy amit akarsz,akár el is hagyható. Nekem most szárított áfonyám volt itthon,ezért azt raktam bele.
Először a tojás fehérjét verem habbá,majd bele teszem a kristálycukrot és verem tovább a robotgéppel. Ezután következik a tojás sárgája,a citromhéja és a vaníliás cukor. Amikor ezt is elkevertem mehet bele a víz+ az olaj,majd a liszt és a sütőpor. Ezután jön ami a fantáziánkra van bízva,nálam most vörös áfonya.
Ha jól kikevertem akkor kikent és lisztezett kuglóf formába töltöm.
Nagyanyám kuglóf formája már elveszett és már modernizálódtam,úgy.hogy egyszerűen átöntöttem a szilikonos kuglóf formába. Ez azért is jó,mert ebből tuti szépen kilehet szedni a kuglófot,míg a hagyományosnál ha nem jól kented ki akkor nem biztos a siker.
150 fokra előmelegített sütőbe toltam és kb 40-45 percig,illetve tűpróbáig sütöttem. Amikor kész,kiveszem és egy tálra borítom.
Ilyenkor szoktam csoki mázzal meglocsolni,ami most elmaradt,mert kiderült,hogy ami itthon van az megromlott :( főzőcskézni meg már nem volt kedvem. A fiúk már így is tűkön ültek. Még meleg volt amikor a kávézáshoz fel lett vágva:)
Ez nagy kuglóf formába készült,ha kicsi a formád akkor felezd meg az adagot. Jó étvágyat!
hétfő
szombat
Császármáj
Még a múltkori piacozásom óta lapul a fagyasztóban egy adag csirkemáj,amiből ma császármáj készült.
Ezt a receptet még húszon éve találtam.....ki tudja már hol,de nagyon be vált. Azóta többször készítettem.
Hozzávalók: csirkemáj (de lehet liba,pulyka sőt még nyúlmáj is)
vöröshagyma felkarikázva
szeletelt füstölt baconszalonna
bors,mustár
A májakat megpucolom és meg mosom,majd néhány percre forró vízbe teszem. Kiveszem és megnézem,hogy véres e még. ha nem akkor leszűröm és félre teszem hűlni. Még a tálban megszórom frissen őrölt borssal. Ezt a műveletet lustaság vagy a folyamat gyorsítására hivatkozva sem érdemes kihagyni,mert a májból kisülő vér keveredni fog a szalonna zsírral ami miatt nem csak a látványa de az íze sem lesz jó a májnak.
A kihűlt vagy a már kevésbé forró májat mustárral megkenem. Egy szalonna csíkra teszek egy karika vagy szelet hagymát,rá a májat és ügyesen felgöngyölöm. Szorosan egymás mellé teszem őket egy tálba.
220 fokra előmelegített sütőbe tolom és a szalonna pirulásáig sütöm. Olaj nem kell alá mert a szalonnából kisülő zsírban megsül a máj is. Sózni sem kell! Elegendő az a só ami a szalonnában van.
Mi ilyen szép pirosra sülve szeretjük. Ma sült krumplit kért hozzá a Márk,s mivel a hagymát elszámoltam és sok lett a meg maradt hagyma szeleteket lisztbe megforgattam és azt is kisütöttem. Így tálaltam.
Jó étvágyat!:))
Ezt a receptet még húszon éve találtam.....ki tudja már hol,de nagyon be vált. Azóta többször készítettem.
Hozzávalók: csirkemáj (de lehet liba,pulyka sőt még nyúlmáj is)
vöröshagyma felkarikázva
szeletelt füstölt baconszalonna
bors,mustár
A májakat megpucolom és meg mosom,majd néhány percre forró vízbe teszem. Kiveszem és megnézem,hogy véres e még. ha nem akkor leszűröm és félre teszem hűlni. Még a tálban megszórom frissen őrölt borssal. Ezt a műveletet lustaság vagy a folyamat gyorsítására hivatkozva sem érdemes kihagyni,mert a májból kisülő vér keveredni fog a szalonna zsírral ami miatt nem csak a látványa de az íze sem lesz jó a májnak.
A kihűlt vagy a már kevésbé forró májat mustárral megkenem. Egy szalonna csíkra teszek egy karika vagy szelet hagymát,rá a májat és ügyesen felgöngyölöm. Szorosan egymás mellé teszem őket egy tálba.
220 fokra előmelegített sütőbe tolom és a szalonna pirulásáig sütöm. Olaj nem kell alá mert a szalonnából kisülő zsírban megsül a máj is. Sózni sem kell! Elegendő az a só ami a szalonnában van.
Mi ilyen szép pirosra sülve szeretjük. Ma sült krumplit kért hozzá a Márk,s mivel a hagymát elszámoltam és sok lett a meg maradt hagyma szeleteket lisztbe megforgattam és azt is kisütöttem. Így tálaltam.
Jó étvágyat!:))
hétfő
A mai este slágere : sajtos brokkoli torta
Nem rég találtam egy újságban ezt a receptet. Én szeretem a brokkolit ,a családom férfi tagjai még barátkozik vele .) ,ezért olyankor szoktam ilyesmivel kísérletezni amikor van más lehetőségük is mint a brokkolival való barátkozás. Márknak ez ma sem sikerült,ő inkább a tegnapról megmaradt kacsát ette. Tibi hősiesen evett :) sőt még finomnak is találta. Csak egy baja van - Nincs benne hús! -ez volt a vélemény. Tulajdonképpen egy kis pirított baconnel meglehet még bolondítani. Na majd legközelebb. :) Nem sok időm volt ma főzni,de egy óra alatt készen van,
A tésztához összegyúrtam 30dkg lisztet,10dkg margarint,1 sütőport, 2dl tejfölt,1 tojássárgáját és egy kis kanál sót. Jól össze dolgoztam és hagytam egy fél órát pihenni.
Addig feltettem főni a brokkolit (fél kg) . Nem kell nagyon puhára főzni,mert akkor szétesik.Amikor kész leszűrtem és hideg vízzel átöblítettem.
A tésztát kerekre nyújtottam,úgy ,hogy a tál szélére is kerüljön tészta.
Villával megszurkáltam és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig,a tészta színeződéséig sütöttem.
Addig elkészítettem a szószt. 2dl tejfölben elkevertem 1 egész tojást+a tésztából kimaradt fehérjét,sót,borsot és bele reszeltem kb 10 dkg füstölt sajtot. Jól elkevertem.
A sütőből kivett tésztára rá raktam a brokkolit és ráöntöttem a szószt. Lazán elkevertem,hogy a brokkoli közé is kerüljön és még a tetejére is reszeltem egy kevés sajtot.
Vissza toltam a sütőbe és a sajt pirulásáig sütöttem.
Mint a tortát úgy szeleteltem. Szerintem nagyon finom!!! Jó étvágyat !:)
A tésztához összegyúrtam 30dkg lisztet,10dkg margarint,1 sütőport, 2dl tejfölt,1 tojássárgáját és egy kis kanál sót. Jól össze dolgoztam és hagytam egy fél órát pihenni.
Addig feltettem főni a brokkolit (fél kg) . Nem kell nagyon puhára főzni,mert akkor szétesik.Amikor kész leszűrtem és hideg vízzel átöblítettem.
A tésztát kerekre nyújtottam,úgy ,hogy a tál szélére is kerüljön tészta.
Villával megszurkáltam és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig,a tészta színeződéséig sütöttem.
Addig elkészítettem a szószt. 2dl tejfölben elkevertem 1 egész tojást+a tésztából kimaradt fehérjét,sót,borsot és bele reszeltem kb 10 dkg füstölt sajtot. Jól elkevertem.
A sütőből kivett tésztára rá raktam a brokkolit és ráöntöttem a szószt. Lazán elkevertem,hogy a brokkoli közé is kerüljön és még a tetejére is reszeltem egy kevés sajtot.
Vissza toltam a sütőbe és a sajt pirulásáig sütöttem.
Mint a tortát úgy szeleteltem. Szerintem nagyon finom!!! Jó étvágyat !:)
vasárnap
A mai ebéd kacsasült gyorsan és egyszerűen
Tibi pénteken lőtt egy kacsát a Lidl-ben. Abból lett ma gyorsan és egyszerűen egy kacsasült ebédre.
Tegnap a kacsát megmostam és megszabadítottam a maradék tokoktól majd befűszereztem.
Egy tálba összekevertem sót,borsot, kakukkfüvét és rozmaringot. A kacsabőrét bevagdostam és minden vágásba egy fokhagymát dugtam a hasába egy vöröshagymát és jól bedörzsöltem a fűszerkeverékkel.
Az éjszakát a hűtőbe töltötte,ma reggel betettem a sütőbe,csak egy nagyon kevés vizet öntöttem alá.
Kb egy óra múlva levettem a tetőt ,meglocsoltam a saját zsírjával és pirulásig sütöttem.
Hagymás krumpli és őszi-befőtt járt hozzá:)
Tegnap a kacsát megmostam és megszabadítottam a maradék tokoktól majd befűszereztem.
Egy tálba összekevertem sót,borsot, kakukkfüvét és rozmaringot. A kacsabőrét bevagdostam és minden vágásba egy fokhagymát dugtam a hasába egy vöröshagymát és jól bedörzsöltem a fűszerkeverékkel.
Az éjszakát a hűtőbe töltötte,ma reggel betettem a sütőbe,csak egy nagyon kevés vizet öntöttem alá.
Kb egy óra múlva levettem a tetőt ,meglocsoltam a saját zsírjával és pirulásig sütöttem.
Hagymás krumpli és őszi-befőtt járt hozzá:)
szombat
Francia mákos, macerás de finom:)
Egy újságban találtam ezt a receptet. Elég macerás az elkészítése,de nagyon finom!
Először is sütök egy MÁKOS PISKÓTÁT: 6db tojás fehérjét habbá verek. A sárgáját kikeverem 30dkg cukorral és 6 evőkanál vízzel,majd hozzá adok 20dkg mákot,25dkg lisztet és 1 sütőport. A végén lazán bele kevertem a habot. Egy kb 40x30 cm-es tepsibe teszem és előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Közben elkészítettem a LAPOKAT: összedolgoztam 30dkg lisztet, 10dkg porcukrot,5dkg margarint, 1 ek víz, 1 tojássárgája ,e kk szódabikarbóna,annyi tej amennyit felvesz. Ezt a linzertésztához hasonló tésztát 2 felé vettem és 2 lapot sütöttem belőle. Annak a tepsinek a hátulján amiben a piskóta sült,(így egyformák lettek)
A KRÉMHEZ 7dl tejbe tettem 10 dkg cukrot és megfőztem benne 2 csomag vaníliás pudingot. Hagytam kihűlni. 3tojássárgáját habosra kevertem 2csomag vaníliás cukorral és 37 dkg vajjal. Ebbe a vajas krémbe kevertem bele a kihűlt pudingot.
Jöhet a töltögetés. :) Letettem az egyik lapot és megkentem a krémmel. Erre jött a piskóta,amit szinten megkentem a krémmel,majd következett a másik lap. Erre rákentem a maradék krémet.
Kb 10 dkg diót durván össze vágtam és egy kis lábosban megpirítottam. A krém tetejére szórtam,majd ebbe a lábosba bele tettem 3 evőkanál cukrot és elkezdtem melegíteni. Amikor már karamellizálódott bele tettem 5 dkg vajat. Még folyós állapotában a dió tetejére csurgattam. És kész is!!!
Amit én tapasztaltam,hogy a lapok csak másnapra puhulnak meg a krémtől,addig szétcsúsznak a lapok,ezért hűteni kell. Ha viszont beteszed a hűtőbe akkor a karamell megpuhul a tetején. Ezért valamilyen hűvös helyre kell tenni.
Először is sütök egy MÁKOS PISKÓTÁT: 6db tojás fehérjét habbá verek. A sárgáját kikeverem 30dkg cukorral és 6 evőkanál vízzel,majd hozzá adok 20dkg mákot,25dkg lisztet és 1 sütőport. A végén lazán bele kevertem a habot. Egy kb 40x30 cm-es tepsibe teszem és előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Közben elkészítettem a LAPOKAT: összedolgoztam 30dkg lisztet, 10dkg porcukrot,5dkg margarint, 1 ek víz, 1 tojássárgája ,e kk szódabikarbóna,annyi tej amennyit felvesz. Ezt a linzertésztához hasonló tésztát 2 felé vettem és 2 lapot sütöttem belőle. Annak a tepsinek a hátulján amiben a piskóta sült,(így egyformák lettek)
A KRÉMHEZ 7dl tejbe tettem 10 dkg cukrot és megfőztem benne 2 csomag vaníliás pudingot. Hagytam kihűlni. 3tojássárgáját habosra kevertem 2csomag vaníliás cukorral és 37 dkg vajjal. Ebbe a vajas krémbe kevertem bele a kihűlt pudingot.
Jöhet a töltögetés. :) Letettem az egyik lapot és megkentem a krémmel. Erre jött a piskóta,amit szinten megkentem a krémmel,majd következett a másik lap. Erre rákentem a maradék krémet.
Kb 10 dkg diót durván össze vágtam és egy kis lábosban megpirítottam. A krém tetejére szórtam,majd ebbe a lábosba bele tettem 3 evőkanál cukrot és elkezdtem melegíteni. Amikor már karamellizálódott bele tettem 5 dkg vajat. Még folyós állapotában a dió tetejére csurgattam. És kész is!!!
Amit én tapasztaltam,hogy a lapok csak másnapra puhulnak meg a krémtől,addig szétcsúsznak a lapok,ezért hűteni kell. Ha viszont beteszed a hűtőbe akkor a karamell megpuhul a tetején. Ezért valamilyen hűvös helyre kell tenni.
Pizza ,most éppen babos,kolbászos
Évekkel ez előtt,amikor még a lányom kisebb volt,minden nap mirelit pizzát evett volna. Én már untam ,hogy a gyerek folyton a fagyasztóból táplálkozik,ezért már nem tudom honnan,de előkerítettem egy pizza tészta receptet. Azóta nem veszünk pizzát,hanem különböző feltéttel én gyártom a pizzákat. (legalább tudom mit eszik a gyerek :)) A lányom már magának készíti el,de a fiamat most érte el a pizza evés. Neki ma Piedone után szabadon,babos pizzát csináltam.
Az alap tészta: 40dkg lisztet elmorzsolok 4dkg élesztővel,hozzá adok 4-5 ek olíva olajat, 1 mk sót és 2-2,5dl vizet. Ruganyos tésztát nyújtok belőle és 1 óra hosszat langyos helyen kelesztem.
Ha megkelt ,vékonyan kiolajozott tepsibe (gáztepsi) teszem. Kerek pizza tepsiben 4 db süthető belőle.
Innentől kezdve már a fantáziánkra van bízva,hogy mit teszünk rá. Én most pizza krémmel kentem meg,de lehet tejföllel,tejszínnel vagy csak simán olíva olajjal. A feltét is ránk van bízva. Erre a pizzára most kolbász,egy doboz vörös-bab konzerv, lila hagyma került. A tetejére reszelt sajt. A pizza elég sokáig sül ezért a sajtot a nagy lyukú reszelőn kell lereszelni így biztos nem ég meg.
Jó étvágyat hozzá!
Az alap tészta: 40dkg lisztet elmorzsolok 4dkg élesztővel,hozzá adok 4-5 ek olíva olajat, 1 mk sót és 2-2,5dl vizet. Ruganyos tésztát nyújtok belőle és 1 óra hosszat langyos helyen kelesztem.
Ha megkelt ,vékonyan kiolajozott tepsibe (gáztepsi) teszem. Kerek pizza tepsiben 4 db süthető belőle.
Innentől kezdve már a fantáziánkra van bízva,hogy mit teszünk rá. Én most pizza krémmel kentem meg,de lehet tejföllel,tejszínnel vagy csak simán olíva olajjal. A feltét is ránk van bízva. Erre a pizzára most kolbász,egy doboz vörös-bab konzerv, lila hagyma került. A tetejére reszelt sajt. A pizza elég sokáig sül ezért a sajtot a nagy lyukú reszelőn kell lereszelni így biztos nem ég meg.
Jó étvágyat hozzá!