Itt a meggy szezon,de valami horror áron van a piacon a meggy :( viszont a kolléganőmtől nagyon olcsón kaptam meggyet :) A tavaly eltett rumos barack lekvár utolsó hírnöke is már csak emlék,ezért úgy gondoltam,hogy ebből az 5kg meggyből rumos meggylekvár lesz. 3 napon át készült,de ebben nincs semmi riasztó,mert mindig csak egy kicsit kellet vele foglalkozni. Pont annyi időm volt csak rá :)
1 nap: megmostam és kimagoztam 5 kg meggyet. Lábosba tette és rászórtam 1,2 kg cukrot. A lábost megrázogattam,hogy a cukor lejjebb menjen,majd éjszakára kitettem az erkélyre(akkor még hűvös volt) Melegben javasolt pincébe vagy hűtőbe tenni.
2.nap: Átkavartam a meggyet. " citrom levével meglocsoltam és feltettem főni. Felforraltam,majd lassú tűzön kb 20-25 percet főztem. Majd hagytam kihűlni. Darabos volt a meggy és Márk nem eszi meg darabosan a lekvárt,ezért én botmixerrel pürésítettem.Éjszakára hűtőbe tettem.
3.nap: Hűtőből ki,hagytam hogy átvegye a konyha hőmérsékletét. Belekevertem 3 csomag 3:1ben dzsemfixet (itt jöhet bele vaníliarúd,vagy 1ek esszencia) én most Tibi kérésére kihagytam).
Feltettem főni,és addig főztem míg elfőtte a habját és szép fényes lett. kb fél óra. Ekkor öntöttem bele 4dl rumot. Rummal már nem szabad főzni!
Üvegbe töltöttem ,folpackot tettem a tetejére ,majd jött a kupak. Fejre állítva hagytam egy fél órát,majd dunsztba tettem,de ez nálam csak a szokás hatalma :) Nem kell dunsztolni ,elég ha fejre állítva hagyod kihűlni és máris mehet a kamrába :)
vasárnap
Tepertős pogi
A hét eleje óta pihen a hűtőben a tepertőkrém. A fiúk úgy döntöttek,hogy most nem vevők rá:( Azért,hogy meg ne romoljon,kitaláltam,hogy sütök belőle pogit. Őrültség volt ezt előre beígérni,mert azóta hallgatom,hogy mikor eszünk pogit. A következő könnyelmű ígéret volt,hogy majd vasárnap megsütöm.
Én sem vagyok teljesen normális,de neki álltam 35 fokban pogit sütni. A kelesztéssel nem volt gond :) ebben a melegben fél óra alatt a duplájára kelt. A receptet itt találtam a neten,és azért tetszett mert egyáltalán nem bonyolult. A végeredmény meg azt bizonyította,hogy finom is:)
Hozzávalók:50dkg liszt
40 dkg darált tepertő ( én tepertő krémet tettem bele 35 dkg volt)
2 db közepes nagyságú krumpli ( megfőzni)
1 tojás
1 ek só
175 gramm tejfől
1 dl tejben felfuttatott fél csomag élesztő
A megfőzött krumplit langyosra hűtjük, az élesztőt felfuttatjuk,és a hozzávalókkal egy tálban összegyúrjuk.
Fél óra kelesztés után ujjnyi vastagra nyújtjuk,tetejét bevagdossuk,kiszaggatjuk,tojásfehérjével megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ennyi az egész :)
Jó étvágyat!
Én sem vagyok teljesen normális,de neki álltam 35 fokban pogit sütni. A kelesztéssel nem volt gond :) ebben a melegben fél óra alatt a duplájára kelt. A receptet itt találtam a neten,és azért tetszett mert egyáltalán nem bonyolult. A végeredmény meg azt bizonyította,hogy finom is:)
Hozzávalók:50dkg liszt
40 dkg darált tepertő ( én tepertő krémet tettem bele 35 dkg volt)
2 db közepes nagyságú krumpli ( megfőzni)
1 tojás
1 ek só
175 gramm tejfől
1 dl tejben felfuttatott fél csomag élesztő
A megfőzött krumplit langyosra hűtjük, az élesztőt felfuttatjuk,és a hozzávalókkal egy tálban összegyúrjuk.
Fél óra kelesztés után ujjnyi vastagra nyújtjuk,tetejét bevagdossuk,kiszaggatjuk,tojásfehérjével megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ennyi az egész :)
Jó étvágyat!
szombat
Franciakrémes Márk ballagására
Márk franciakrémes ismétlést kért a ballagására. Mivel viszonylagosan több időm volt a sütésre,gondoltam kicsit bonyolultabbat csinálok mint az előző. Ez a süti 3 recept alapján lett össze ollózva,mert mindegyikben volt ami nem tetszett. Kiszedtem hát ami tetszett és összejött az alábbi recept, ami végül is nem bonyolult és ha ügyesen osszuk be az időnket hamar készen is van :)
Tészta : 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5dkg vaj, 1kk szódabikarbóna, 1 tojás, 1 ek méz, kevés tej
A hozzávalókat egy tálba tettem és összegyúrtam. Gombócot formáltam belőle és betettem a hűtőbe ,mert vittem a Márkot a bankettra,de akár rögtön nyújtható is. Még mielőtt elindultam a sárga krém alapját megfőztem- 3 csomag vaníliás pudingot 9 ek cukorral elkevertem és megfőztem 1 liter tejben. Hagytam hűlni.
Amikor hazaértem a hűtőből kivett tésztából 2 lapot sütöttem, 180 fokra előmelegített sütőben.
Amíg a lapok hűltek,az időközben kihűlt pudinghoz hozzákevertem (robotgéppel) 25dkg rámát.
Az egyik lapot vissza tettem a tepsibe (kapcsos) és rákentem a krémet. Majd habbá vertem fél liter Hulala tejszínt és a krém tetejére kentem.
A másik lapot karamell krémmel kentem meg. Nekem nagyon tetszett és kiderült,hogy jó is. Másnak is ajánlom ezt a fajta készítés kipróbálását:) A karamell a következő képen készült.
2 csomag karamell pudingot ,12 dkg porcukorral, 2 ek olajjal és 2 ek forró vízzel kikevertem (robotgép) Mivel nem találtam elég krémesnek,én mg tettem hozzá egy kis vizet,meg olajat is mert féltem,hogy elveszíti a fényét. Amikor úgy gondoltam,hogy már jó,rákentem a másik lap tetejére,és rögtön fel is szeleteltem. A kis kockákat a tejszín tetejére raktam és betettem a hűtőbe. Másnap szeleteltem.
Isteni finom lett :))) Jó étvágyat hozzá!
Ja és arról se feledkezzünk meg akinek készült .))
Az én ballagó nagy fiam. Sok boldogságot kívánok és kívánom,hogy minden célod érd el (úgy mint most:))
" Nem elég a célt látni,látható útja kell!
Nem elég útra kelni, az úton menni kell !
Egyedül is! Elsőnek,elől indulni el! "
Váci Mihály
Tészta : 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5dkg vaj, 1kk szódabikarbóna, 1 tojás, 1 ek méz, kevés tej
A hozzávalókat egy tálba tettem és összegyúrtam. Gombócot formáltam belőle és betettem a hűtőbe ,mert vittem a Márkot a bankettra,de akár rögtön nyújtható is. Még mielőtt elindultam a sárga krém alapját megfőztem- 3 csomag vaníliás pudingot 9 ek cukorral elkevertem és megfőztem 1 liter tejben. Hagytam hűlni.
Amikor hazaértem a hűtőből kivett tésztából 2 lapot sütöttem, 180 fokra előmelegített sütőben.
Amíg a lapok hűltek,az időközben kihűlt pudinghoz hozzákevertem (robotgéppel) 25dkg rámát.
Az egyik lapot vissza tettem a tepsibe (kapcsos) és rákentem a krémet. Majd habbá vertem fél liter Hulala tejszínt és a krém tetejére kentem.
A másik lapot karamell krémmel kentem meg. Nekem nagyon tetszett és kiderült,hogy jó is. Másnak is ajánlom ezt a fajta készítés kipróbálását:) A karamell a következő képen készült.
2 csomag karamell pudingot ,12 dkg porcukorral, 2 ek olajjal és 2 ek forró vízzel kikevertem (robotgép) Mivel nem találtam elég krémesnek,én mg tettem hozzá egy kis vizet,meg olajat is mert féltem,hogy elveszíti a fényét. Amikor úgy gondoltam,hogy már jó,rákentem a másik lap tetejére,és rögtön fel is szeleteltem. A kis kockákat a tejszín tetejére raktam és betettem a hűtőbe. Másnap szeleteltem.
Isteni finom lett :))) Jó étvágyat hozzá!
Ja és arról se feledkezzünk meg akinek készült .))
" Nem elég a célt látni,látható útja kell!
Nem elég útra kelni, az úton menni kell !
Egyedül is! Elsőnek,elől indulni el! "
Váci Mihály
Francia krémes Tünde módra
Megígértem a kolléganőimnek,hogy sütök valamit . Valami meglepetést. Ez nem is volt olyan egyszerű ígéret,mert az én kedvenc kolléganőm kicsit válogatós :)én meg mostanában időhiánnyal küzdök :(
A Receptözön most megjelent számát nézegetve akadtam a kekszes franciakrémes receptre. Gondoltam az jó lesz,mert a krémest szereti. De mivel nekem a kekszes dolgok nem jönnek be,úgy gondoltam,hogy csak a krémet fogom használni a tésztát majd megsütöm. Utána néztem,hogy milyen tésztából készül. Nagyon sok félét találtam. Úgy döntöttem,hogy az alja leveles tészta lesz a teteje piskóta. Ki is vettem egy zacskó mirelit leveles tésztát a fagyasztóból. Gondoltam mire haza érek kiolvad és pik-pak kész a süti.
Délután neki is álltam kinyújtottam és megsütöttem egy lapot. Hát nem tetszett az állaga:( Én erre rá nem teszem a krémet! De mi legyen a többi tésztával? Márk ötletétől vezérelten gyorsan csináltam belőle pizzás csigát s közben azon gondolkodtam,hogy most mi legyen a krémessel. Mire a csigák kisültek,én is kisütöttem,hogy piskóta lesz alul felül.
Kikevertem hát egy 3 tojásos piskótát, sütőpapírra terítettem és megsütöttem. Míg sült kikevertem még egy adag 3 tojásos piskótát és azt is megsütöttem. Hagytam őket hűlni. Közben elkezdtem az újság szerint a mázat készíteni a tetejére. 25 dkg porcukorhoz adtam, 3 evőkanál kakaót, a tetejére morzsoltam 5 dkg vajat és betettem a mikróba,ahogy a recept írja. Nem jó ötlet! Szerintük amikor megolvadt a vaj,kivesszük,elkeverjük és kenhető. Ez nem igaz,nekem nem jött be. Én áttettem egy teflon lábosba,öntöttem hozzá egy kis vizet,és felfőztem. Így tökéletes lett. Ezt ráöntöttem az egyik lap tetejére és még dermedés előtt gyorsan felszeleteltem,hogy a csoki ne repedjen meg szeleteléskor és a süti ne essen össze. Mire mind ezzel készen voltam,már megint késő este volt és már nem álltam neki krémet főzni. Kivettem egy zacskó házi krémes port a szekrényből,kikevertem . A piskótát vissza tettem a tepsibe és ráöntöttem a kikevert krémet, majd felvertem fél liter tejszínt ( Meggle cukrász tejszín) és a krém tetejére kentem. Erre helyeztem a felszeletel,és csokimázzal bevont piskótát.
Éjszakára hűtőbe tettem és másnap a meglévő szeletek mentén szeleteltem. Nagyon finom lett!
Ha nincsenek kitérők akkor pillanatok alatt kész van :)
Jó étvágyat! :-)
A Receptözön most megjelent számát nézegetve akadtam a kekszes franciakrémes receptre. Gondoltam az jó lesz,mert a krémest szereti. De mivel nekem a kekszes dolgok nem jönnek be,úgy gondoltam,hogy csak a krémet fogom használni a tésztát majd megsütöm. Utána néztem,hogy milyen tésztából készül. Nagyon sok félét találtam. Úgy döntöttem,hogy az alja leveles tészta lesz a teteje piskóta. Ki is vettem egy zacskó mirelit leveles tésztát a fagyasztóból. Gondoltam mire haza érek kiolvad és pik-pak kész a süti.
Délután neki is álltam kinyújtottam és megsütöttem egy lapot. Hát nem tetszett az állaga:( Én erre rá nem teszem a krémet! De mi legyen a többi tésztával? Márk ötletétől vezérelten gyorsan csináltam belőle pizzás csigát s közben azon gondolkodtam,hogy most mi legyen a krémessel. Mire a csigák kisültek,én is kisütöttem,hogy piskóta lesz alul felül.
Kikevertem hát egy 3 tojásos piskótát, sütőpapírra terítettem és megsütöttem. Míg sült kikevertem még egy adag 3 tojásos piskótát és azt is megsütöttem. Hagytam őket hűlni. Közben elkezdtem az újság szerint a mázat készíteni a tetejére. 25 dkg porcukorhoz adtam, 3 evőkanál kakaót, a tetejére morzsoltam 5 dkg vajat és betettem a mikróba,ahogy a recept írja. Nem jó ötlet! Szerintük amikor megolvadt a vaj,kivesszük,elkeverjük és kenhető. Ez nem igaz,nekem nem jött be. Én áttettem egy teflon lábosba,öntöttem hozzá egy kis vizet,és felfőztem. Így tökéletes lett. Ezt ráöntöttem az egyik lap tetejére és még dermedés előtt gyorsan felszeleteltem,hogy a csoki ne repedjen meg szeleteléskor és a süti ne essen össze. Mire mind ezzel készen voltam,már megint késő este volt és már nem álltam neki krémet főzni. Kivettem egy zacskó házi krémes port a szekrényből,kikevertem . A piskótát vissza tettem a tepsibe és ráöntöttem a kikevert krémet, majd felvertem fél liter tejszínt ( Meggle cukrász tejszín) és a krém tetejére kentem. Erre helyeztem a felszeletel,és csokimázzal bevont piskótát.
Éjszakára hűtőbe tettem és másnap a meglévő szeletek mentén szeleteltem. Nagyon finom lett!
Ha nincsenek kitérők akkor pillanatok alatt kész van :)
Jó étvágyat! :-)
szerda
Linzerkarika jól sikerült próba sütése
Márk bankettjére a szülők sütnek,főznek. Nekem a linzer jutott. Több recept közül válogattam,hogy mi lenne a jó.és próba sütést tartottam nehogy felsüljek. A fiúk szerint a próba jól sikerült,de még próbálkozzak ők szívesen tesztelnek:)
A mostani változatnál a következő hozzávalókat össze dolgoztam:
50dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor,1 sütőpor, 4 tojás sárgája, 1 citrom héja és leve.
Egy jó fél órára hűtőbe tettem,majd vékonyra nyújtottam (2-3 mm) és kiszaggattam.Előmelegített sütőben (180 fok) megsütöttem és hagytam kihűlni. Ezután lekvárral (most barack) összeragasztottam őket
majd tálra szedtem és porcukorral megszórtam. Ebből a mennyiségből 50 db lett.
Finom,egyszerű,gyors. Próbáld ki :) Jó étvágyat hozzá. Nálam hamar lába kélt :))
A mostani változatnál a következő hozzávalókat össze dolgoztam:
50dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor,1 sütőpor, 4 tojás sárgája, 1 citrom héja és leve.
Egy jó fél órára hűtőbe tettem,majd vékonyra nyújtottam (2-3 mm) és kiszaggattam.Előmelegített sütőben (180 fok) megsütöttem és hagytam kihűlni. Ezután lekvárral (most barack) összeragasztottam őket
majd tálra szedtem és porcukorral megszórtam. Ebből a mennyiségből 50 db lett.
Finom,egyszerű,gyors. Próbáld ki :) Jó étvágyat hozzá. Nálam hamar lába kélt :))
szombat
gyors és egyszerű meggyes lepény
A receptözön című újságban találtam ezt a receptet. Nem akartam sokáig bajlódni a sütéssel,s ez pont megfelel ennek a kritériumnak,hát kipróbáltam. Igaz rá,hogy gyors,egyszerű és finom! :)
10 dkg zsírt, 0dkg porcukrot,1 csomag sütőport,1 tojást és egy kis doboz tejfölt összekevertem,majd beledolgoztam 35dkg lisztet. A tésztát 2 felé vettem. Az egyik gombócot kinyújtottam,tepsibe tettem. Villával megszurkáltam és megszórtam búzadarával. Rátettem 2üveg lecsepegtetett,kimagozott meggyet. Megszórtam fahéjjal és egy csomag vaníliás cukorral. A másik lapot is kinyújtottam és a meggyre terítettem. Megszurkáltam és előmelegített sütőbe toltam. Nekem 20-25 perc alatt megsült. Amikor kihűlt porcukorral megszórva tálaltam.
Jó étvágyat!:))
10 dkg zsírt, 0dkg porcukrot,1 csomag sütőport,1 tojást és egy kis doboz tejfölt összekevertem,majd beledolgoztam 35dkg lisztet. A tésztát 2 felé vettem. Az egyik gombócot kinyújtottam,tepsibe tettem. Villával megszurkáltam és megszórtam búzadarával. Rátettem 2üveg lecsepegtetett,kimagozott meggyet. Megszórtam fahéjjal és egy csomag vaníliás cukorral. A másik lapot is kinyújtottam és a meggyre terítettem. Megszurkáltam és előmelegített sütőbe toltam. Nekem 20-25 perc alatt megsült. Amikor kihűlt porcukorral megszórva tálaltam.