kedd

Kakaós, fahéjas kiflicskék reggelire

A tegnapi kifliken felbuzdulva,ma ismét kifliket gyártottam :) Márk szerint nagyon finom a turbó kifli,de reggel nem volt kedvem annyit pepecselni. Korán reggel kivittem Mayát,majd a szokásos reggeli séta közben eszembe jutott,hogy a turbó kifli tésztájába kakaót és fahájat töltök. Séta után rögtön meg is töltöttem az alapanyagokkal a kenyérsütőgépet. http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/07/turbo-kifli-limara-utan-szabadon.html majd vissza feküdtem aludni. Amikor sípolt a gép,hogy kész ,felkeltem és kinyújtottam a tésztát. Most egyik adagot fahéjjal, a másikat kakaóval töltöttem és egy kört 16 felé vágtam,hogy kis kroaszán szerű kifliket kapjak.Most nem hagytam még fél órát kelni. Az első adagot hideg sütőbe toltam és fél órára állítottam az órát, a hőfokot 200ra. Míg sült ,elkészítettem a kakaóst. Bő fél óra alatt meleg kifliket kaptak a fiúk reggelire. Nagyon ízlett nekik :) bár mondtam,hogy nem megszokni.......de ők megtudnák .)))

vasárnap

Turbó kifli Limara után szabadon

Holnap vendégek jönnek hozzánk s mivel reggel érkeznek, gondoltam készítek valami reggelre valót :)
Ezt a kiflit Limara oldalán találtam http://limarapeksege.blogspot.hu/2012/07/turbo-kifli-sos-valtozatban.html
de én egy kicsit módosítottam.  A kenyérsütőgépben dagasztottam és kelesztettem. A langyos folyadékot (víz+tej) bele öntöttem az üstbe ,beletettem a cukrot és egy csomag szárított élesztőt szórtam rá (7g) majd jött a liszt,só,olaj. Elindítottam a dagasztást. Másfél óra múlva gyönyörűen megkelt tésztát vettem ki :)
Én is 4 felé vágtam,nyújtottam,kentem. De mivel én nagyobb kifliket akartam,így csak 8 felé vágtam a lapokat. Nekem 32 helyett csak 16 kiflim lett. Újabb fél óra kelesztés után,sütöttem. Nagyon finom lett :))
Remélem holnap reggel is ilyen lesz :) Köszi Limara!

Gyros gyorsan , Márk kívánságára

Márk mostanában óriási étvággyal bír (kamasz a drága :) s folyton gyrost enne,vagy legalábbis húúúst:)
Ma is azt kívánta,hát gyorsan összeütöttem egy adagot.
Fél pulykamellet felcsíkoztam. Egy félcsomag gyros fűszervarázs keveréket elkevertem 4-5 ek olívaolajjal.
Ezzel a páccal bekentem a húst és hagytam egy darabig állni,majd wokba tettem  és megsütöttem. Olajat már nem raktam alá! Sütöttem még hozzá krumplit . Most kapros tejfölös uborkával +paradicsommal tálaltam.

Barackos túrótorta a szülinapomra

Vendégek jöttek a szülinapomra s mivel Tibi azt mondta,hogy ő nem tud sütni :) hát sütöttem magamnak tortát :) Ebben a melegben,könnyű,nem édes krémes, túró tortát készítettem ,ami egyszerű és pillanatok alatt kész.
Indításnak csináltam egy 3 tojásos piskótát.
3 tojás sárgáját kikevertem 3 evőkanál cukorral,hozzá raktam 3 ek lisztet, fél csomag sütőport,majd a felvert tojás fehérjét,Torta formába öntöttem. Előmelegített sütőben megsütöttem.
A kihűlt pikótára ráterítettem a túrókrémet-> fél kg túrót kikevertem ,2dl tejszínnel, 5-7 ek cukorral (ki mennyire édesen szereti) 1 citrom leve és reszelt héja, és egy csomag zselé fixel.
A túró tetejére őszi befőttet tettem,majd leöntöttem zselatinnal.
Jaaa és meggyből raktam ki a számot.:) Vendégek érkeztéig hűtőbe tettem .

Szilvás gombóc óóóó

Imádom a szilvás gombócot de csak a friss szilvából. A bolti, a mirelit vagy befőtt szilvás nálam nem nyerő.
A minap egyik madaras szupermarketban megláttam nagyon szép és olcsó szilvát ( katasztrófa a mostani gyümölcs árak :( ) hát gyorsan vettem s máris készült a gombóc :)
A hozzávalókat nem szoktam mérni. Találomra feltettem krumplit főni. A megfőtt és összetört krumplit sóztam és hagytam hűlni. Amikor langyos lett, raktam hozzá 2 egész tojást és össze gyúrtam annyi liszttel,hogy lágy de nem ragacsos tésztát kapjak.
A szilvát kimagoztam, s a mag helyére egy teáskanál fahéjas cukrot tettem.
A tésztát én nem szoktam kinyújtani, kicsíptem egy darabot belőle ,szétnyomkodtam, közepére tettem a szilvát és gombóccá formáltam. Az egész szilva miatt jó méretes gombócok lettek :)
Kifőztem és pirított szemlemorzsában meg hempergettem.
                                                                 Jó étvágyat !

péntek

fehér kenyér gépben

Még mindig kenyér sütési lázban illetve kísérletezésben égek :)
Bizony azóta már egy kenyér a kukában landolt :( mert bár a recept szerint elronthatatlan, nekem sikerült:)
Valami miatt nem jött fel és masszív,kemény kis gombóc sült ki. Harci fegyvernek jó lett volna,étkezési célokra már kevésbé. Ezért vissza tértem a már említett könyvemhez. Abból készült ez a fehér kenyér is.
Ez pillanatok alatt elfogyott.Márk aki csak zsemlét volt hajlandó enni, 3 -4 szeletet eszik és közölte,hogy ez nagyon finom.
Hozzávalók egy 750 grammos kenyérhez: 430 g BL 55 kenyérliszt
                                                                240 ml víz
                                                                30 ml vaj vagy olaj (én olívát használok)
                                                                 10 ml só
                                                                 20 ml cukor
                                                                 20 ml tejpor
                                                                 1 csomag szárított élesztő
A gépen a fehér kenyér vagy az alap programot kell beállítani.

vasárnap

Sok-magvas rozskenyér búzacsírával gépben,elronthatatlan

Azt írják a könyvek,hogy kell a sikerélmeny a kísérletezésben, különben el megy a kedvünk.
Hát én úgy éreztem,hogy nem volt az a tökéletes kenyér az első amit vártam http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/07/krumplis-kenyer-vegre-gepben.html. Persze lesz majd tökéletes is :) addig is készítettem egy el nem rontható kenyeret .Bármelyik nagy áruházba bevetjük magunkat a lisztes polc előtt csodát látunk. Minek is kínlódok én a kísérletezéssel,arányok mérésével amikor a polcról készen leveszem a gépi sütéshez való kész lisztet. Hát választani sem tudtam :) Végül is 2 fajta rozsliszt jött velem. Egy sok magvas és egy sima,amit még én turbózhatok valamivel :)
A kenyérke a zacskón leírtak alapján készült,mert hát a gyengébbek és a sikerre vágyó nagyon kezdők (mint én is) kedvéért olyan is van rajta.
Tényleg elronthatatlan és nagyon finom :)))
Kísérletem második példánya :sok magvas rozsos kenyér búzacsírával

Krumplis kenyér végre gépben

Régi álmom vált valóra amikor anyám úgy döntött,hogy szülinapi előzetesként meglep egy kenyérsütőgéppel.
A héten érkezett a masina,azóta folyik a kísérletezés.Elszeretnék odáig jutni,hogy reggel friss kenyér illatra ébredjünk:)
Az első kísérleti példány egy KRUMPLIS KENYÉR ,ami a Házi kenyérsütés, géppel finomat című könyvből származik.
Hozzávalók a gépbe helyezés sorrendjében:
250 ml szoba-hőmérsékletű víz
450 g BL 55 liszt
10 ml cukor az egyik sarokba
10 ml só a másikba
1 csomag (7g) szárított élesztő (középre)
főtt és áttört krumpli ,nyersen mérve 75 g
5 g őrölt kömény
20 ml olívaolaj
ellehet készíteni kézi dagasztással is,de nálam most a gép indult :))
Teljes kiőrlésű program,közepes színen sütöttem. + óra múlva kész volt életem első gépi kenyere:)
Frissen nagyon jó ropogós volt a héja,másnapra a konyharuhában tárolva kicsit keménynek tűnt.
Tibi szerint zacskóba kellett volna tenni. Majd legközelebb. Ja és legközelebb kicsit több krumplit is teszek bele,hogy lágyabb legyen a tészta. A kísérletezés tovább folyik :)))

Puding torta meggyel, hirtelen ötlettől

Márk már a múlthéten kért pudingot,de nem értem rá készíteni. Gondolta ha már úgyis bevetettem magam a konyhába,csinálok pudingot míg sül az ebéd http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/07/bolognai-szoszos-palacsinta.html?spref=fb
1 liter tejből készítettem 2 zacskó csoki pudinggal,és úgy terveztem,hogy piskótát teszek alá. Főzés közben jutott eszembe,hogy nincs annyi kis tálam amibe 1 liter puding elfér. Gyorsan előkaptam a nagyobbik torta formám és az aljára leraktam egy sor piskótát. A közben megfőtt puding felét rászedtem,majd megszórtam rumos meggy befőttel (Köszönet érte Izának:)) Bármilyen gyümölcs mehet rá,nekem most ez volt itthon. Következett még egy réteg piskóta,majd puding és a tetejére meggy.
A formában hagytam kihűlni. Illetve hagytam volna,ha Márk nem veti rá magát:)
Tejszínhabbal lehet tálalni.

Bolognai szószos palacsinta

Nem sok kedvem volt ma főzni,de mivel Márk étvágyát a meleg sem vette el :) kivonultam a ventilátorral a konyhába és gyorsan össze ütöttem az ebédet. Bő fél óra alatt megvolt.
15dkg lisztből,2 tojásból,1dl tejből és egy csipet sóból sűrű palacsinta tésztát kevertem,majd lazítottam 3dl bubis vízzel.
Serpenyőben olíva olajat melegítettem és rádobtam fél kg pulyka darált húst. Sóval ,borssal megszórtam és zsírjára sütöttem. Közben a palacsintát is elkezdtem sütni,ebből az adagból 8db lett.
A zsírjára sült húsra rá szórtam 2 zacskó bolognai port és ráöntöttem 6dl vizet. Addig hagytam főni,míg az utolsó palacsinta ki nem sült.
A kész palacsintákat megtöltöttem a hússal,és kis táskákat hajtogattam belőle. Kivajazott jénaiba tettem.
A megmaradt húst még a tetejére kanalaztam. Mindegyik palacsinta tetejére raktam még egy nagy kanál tejfölt és az egyészet megszórtam reszelt sajttal.
180 fokos sütőbe dugtam,és a sajt pirulásáig sütöttem.
Márk szerint hasonló a lasagnahoz, csak finomabb a tésztája. Lazi helyett nálunk ezentúl ez készül :)
                                                                 Jó étvágyat !