szombat

Aranygaluska Márk kívánságára




Márk tegnap egy étlapon látta meg az aranygaluskát. -Anyukám,ugye csinálsz nekem ?
Hát lehet ellenállni ? :)  ma elkészült.Rögtön dupla adaggal csináltam,mert a fiúk étvágyát ismerve nem lett volna elég.Így is már csak egy kis adag figyel a tepsiben.
Mióta anyám meglepett a kenyérsütőgéppel,sokkal egyszerűbb a konyhai életem:) Ezt is a gépben dagasztottam kelesztettem:) persze míg nem volt,én is kézzel dolgoztam.
A gépbe a következő sorrendbe pakoltam be a hozzávalókat:
240-250 ml langyos tej
50g porcukor
1 csomag szárított élesztő (7g)
500g BL 55 liszt
50g olvasztott vaj
2 tojás
6g só
1 citrom reszelt héja
Ezt jól összegyúrni és megkeleszteni.Amíg kelt ledaráltam 15dkg diót,majd hozzá kevertem 15dkg kristálycukrot. Megolvasztottam 50g vajat. Egy nagyobb tortaformát kikentem vajjal.
Amikor megkelt a tészta,2 centi vastagra nyújtottam és pogácsa szaggatóval kiszaggattam.
A kis pogácsákat megforgattam a vajban majd a dióban és szorosan egymás mellé tettem őket a formában.
Majd a maradék cukros diót a tetejére szórtam.
A duplájára kelesztettem,kb fél óra.
Majd 170 fokra előmelegített sütőben,20-25 perc alatt készre sütöttem.
Vanília sodó helyett,egy csomag vaníliás pudingot felfőztem 1 liter tejben, 6 evőkanál cukorral.
Jó étvágyat! 

vasárnap

Olajbogyókrémes kifli


Ezt a receptet a "Szeretem az olívabogyót" oldalon találtam,ahol recept versenyt hirdettek gastrobloogereknek  . Versenybe nem szálltam :) Limara receptjét viszont használtam :)
https://www.facebook.com/SzeretemAzOlivabogyot/app_403344253057121 némi változtatással.
A kifli alapja meg egyezett,csak lusta vagy nevezzük gépesített háziasszony módjára :) a kenyérsütőgépben dagasztottam+ kelesztettem, ezért az élesztő helyett 1 csomag szárított élesztőt használtam.
Míg a kenyérsütőgép dolgozott addig az aprítógépet is munkára fogtam a töltelék elkészítése végett.
A tölteléknél annyit módosítottam,hogy nem tettem bele kapribogyót. Mert bár az olívát imádom a kaprival kilehet kergetni a világból :) ezért ő nem került bele a krémbe. Fügelekvárom sem volt itthon,ezért helyette narancs lekvár került felhasználásra,
Más minden úgy történt ahogy a fenti receptben Limara javasolta:)
Szerintem isteni finom lett! Márk nem szereti az olívát ezért ő felé sem nézett. Tibi hősiesen megkóstolta :) majd közölte,hogy  ennek olíva íze van :).....hát milyen is lenne?
Szóval sütöttem magamnak kiflit :))))))
Most látom,hogy valami miatt a link nem nyitja meg a receptet :( Sebaj! lentebb bemásoltam :)))

Recept

Olajbogyókrémes kifli

Hozzávalók 4 személyre
  • A tésztához:
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 2 tk. só
  • 3-3,5 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • Lekenéshez:
  • 1 egész tojás
  • A töltelékhez:
  • kb. 150 g fekete olívabogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. mustár
  • 2 tk. kapribogyó
  • kevés citromlé
  • őrölt bors
  • 1 tk. fügelekvár
  • 0,5 dl olívaolaj
Elkészítés
1. Egy dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a sót, a tojást, az olajat és a felfutott élesztőt. A maradék tejjel egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
2. A hozzávalókat késes aprítóba mérjük és krémesre keverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és négy egyenlő darabba vágjuk.
Fogjuk az egyik tésztát és egészen vékony, kör alakú lapot nyújtunk belőle. Megkenjük az olajbogyókrémmel, majd befedjük egy másik, ugyanakkorára nyújtott tésztalappal.
Egy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk. Feltekerjük, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
Ugyanígy járunk el a másik két tésztalappal.
A kifliket kb. 20-30 percig pihentetjük a tepsin, ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kissé megkelt tésztát lekenjük egy egész felvert tojással, majd kb. 18 perc alatt pirosra sütjük.

Sajtos croissant suli kezdésre


Holnap kezdődik a suli , "kisfiam " középiskolás lett :) úgy alakul a kezdésünk,hogy egyedül indul Pestre ,aminek én nem nagyon örülök,de hát önállósodjon a gyerek. :) Én korán megyek dolgozni,nem tudok boltba menni,ő meg még nem tudja hol fog tudni reggelit venni magának,ezért sütöttem egy adag croissant neki reggelire,meg csomagolni.
1,5dl tejhez adtam 1 evőkanál cukrot és meg langyosítottam a tejet,majd bele morzsoltam egy csomag élesztőt. Hagytam,hogy felfusson,majd bele öntöttem a kenyérsütőgép üstjébe és hozzá adtam még 1 evőkanál cukrot. Rámértem 70dkg lisztet,majd hozzá adtam még 2 egész tojást, 2dl kefirt és egy kis kanál sót.(utólag kiderült,hogy több só is mehet bele) s elindítottam a dagasztó programot.Másfél óra múlva (amikor a program lejárt és a tészta szép magas volt) kivettem a gépből ,átgyúrtam és 8 egyenlő gombócot csináltam,letakartam és hagytam még 1órát kelni.
Amíg kelt lereszeltem 30dkg sajtot, megolvasztottam  fél csomag vajat amiben elkevertem 1 teás kanál sót.
Az egyik gombócot tányér nagyságúra nyújtottam megkentem a vajjal,megszórtam a sajttal. A másik gombócot is kinyújtottam és rátettem,majd ezt is megkentem vajjal és megszórtam sajttal. 8 felé vágtam és feltekertem. Ezt a folyamatot még 3x ismételtem,így lett 32 kis croissant. Ha nagyobbakat akarunk akkor nem 8 csak mondjuk 4 felé kell vágni a lapokat. A croissanokat tepsibe tettem,tojássárgájával lekentem és egy kis kupac sajtot a tetejükre is tettem. 180 fokos sütőben pirulásig sütöttem.

                                                        Jó étvágyat !

Citromisu


Mivel bele lendültem a konyhában való ténykedésbe,kedvem is volt+ hozzá való is a mákos mellett http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/09/cukormazas-bogres-makos.html, ezt is gyorsan össze ütöttem. Ez is abból a recept füzetből való ,és ez is módosításokon ment át :)
Fogtam egy doboz habtejszínt (2dl) és kemény habbá vertem,majd betettem a hűtőbe.
Kb 2-2,5 dl tejfölt (20%os) kikevertem 20dkg porcukorral, 1 citrom reszelt héjával és levével, majd óvatosan hozzá kevertem a felvert tejszínhabot.
Egy tálba leraktam egy sor piskótát és rákanalaztam a fele krémet,majd megint piskóta és megint krém.
Fóliával letakartam és betettem a hűtőbe. Pár óra alatt össze érnek az ízek és a piskóta is megpuhul.
Kanállal szedhető,de másnap már szeletelhető :)

Cukormázas bögrés mákos

Azt hittem ha nyári szüneten leszek,milyen sokat fogok sütni. Hát nem így lett.....hol meleg volt és kerültem a konyhát,hol éppen úton voltam......na de most aztán bepótoltam a fiúk nagy örömére :)
Most valahogy semmit nem az eredeti recept alapján készítettem, szinte mindenben változtattam. Az alap ötlet a receptözön süteményes különszámából származik, némi módisítás után nálam így készült:
Fogtam egy mérőpoharat és bögre helyett mindent abban mértem ki, így nálam 1 bögre= 250 ml
1 egész tojást habosra kevertem 1 bögre cukorral majd hozzá adtam
                                                  1 bögre darált mákot és belereszeltem 1 citrom héját, tovább kevertem
majd következett                         1 bögre liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só
                                                   1 bögre tej és 2 evőkanál olaj
Ezeket jól összekevertem és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem. Tűpróbáig sütöttem.
Amikor kihűlt,a papírral kiemeltem a tepsiből,lehúztam róla ,félbe vágtam és megtöltöttem meggylekvárral.
Aztán,hogy még tovább fokozzuk az élvezetet :) Tibi kitalálta,hogy kéne rá valami cukormáz. Hát az is került rá.
Cukormáz: 2 tojás fehérjét habbá vertem,majd beletettem 20 dkg porcukrot és addig kevertem míg szép fényes lett,belekevertem még egy fél citrom levét,majd a süti tetejére kanalaztam.
Pár órán belül már csak 4 kocka süti figyelt a tányéron  ............a fiúk szerint nagyon finom :)
Jó étvágyat hozzá :))