Ezzel a mai kreációval főleg magamnak kedveztem,de nem tudtam kihagyni. A fiúk nem szeretik az olívát....nekik kuglóf készült...de ha szereted az olívát vagy a fetát vagy az újdonságokat akkor feltétlen próbáld ki :)
Hozzávalók: 60 g fekete olívabogyó
150 g feta ( én most krémfehéret használtam)
380 g liszt
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál só->vigyázz vele,mert a feta is sós!! én most nem tettem bele
100 ml tej
100 ml olívaolaj
150 g tejföl 20%-os
1 tojás
1 mokkáskanál olasz fűszerkeverék pl pizza fűszerkeverék is jó
Az olívabogyót kis darabokra vágtam a fetát felkockáztam.
A lisztet elkevertem az élesztővel. A tejet meglangyosítottam,hozzá mértem az olajat és a tejfölt és simára kevertem. Majd a liszthez adtam,utána következett a tojás és a fűszer. A robotgép dagasztó lapátjával sima tésztává dagasztottam. Puha,ragacsos tésztának kell lennie,nem kell hozzá még liszt.
Majd kanállal beledolgoztam az olívát meg a fetát.
A sütőlemezre sütőpapírt helyeztem és két kanál segítségével kis halmokba ráraktam a tésztát,majd lapítottam formáztam. 1 tepsivel lett, 16 db (nem egy nagy adag :)
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra,s míg melegedett a tepsit is meleg helyre tettem kb 15 perc.
Majd betoltam a sütő középső részére és megsütöttem. 20-25 perc.....ki milyen világosan szereti.
Rácson hagytam kihűlni.....de máár langyosan fogyott
Jó étvágyat és Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek !
hétfő
kedd
Karácsonyi behavazott narancstorta
Belejöttem a sütésbe,s mivel a fiúk a kuglofót pillanatok alatt eltüntették,a mézes krémes (http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/12/karacsonyi-mezes-kremes.html ) mellé kellett még valami édes csábítás.
Így lett ő a karácsony este fő desszertje.
Hozzávalók: a tésztához: 6 tojás
1 vaníliás cukor
18 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
2 ek narancslé (nem dobozos! )
a krémhez: 3 dl tej
10 dkg cukor
2 csomag vanilíás pudingpor
25 dkg vaj
80 ml tojáslikőr (helyette én 50 ml amarettóban elkevertem 30 ml vérnarancs aromát)
a díszítéshez: 15 dkg narancslekvár
100 ml narancslikőr ( helyett narancslét használtam)
kókuszreszelék és 1 db narancs
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét a kristálycukorral,a sárgáját a vaníliás cukorral kevertem habosra,majd a két habot össze öntöttem. Ebbe jött a liszt+ a narancslé.
Egy nagyobb tortaformába öntöttem és 160 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. A formában hagytam kihűlni.
Amíg hűlt előkészítettem a krémet.
A tejből,cukorból és a pudingporból sűrű krémet főztem,majd hagytam hűlni. Amikor langyosra hűlt belekevertem a vajat és a likőrt.
A kihűlt tortalapot 3 felé vágtam. A legalsót megkentem a narancslekvár felével,majd jött a krém egyharmada,következő lap majd a lekvár másik fele,krém és a 3.lap. Ezt a lapot meglocsoltam narancslével majd vékonyan körbe kentem a krémmel a tortát. Valamennyit hagytam dísziteni. A torta díszitővel kis rózsákat nyomtam rá. Oldalára kókuszreszelék került,közepére egy fenyőfe,szintén kókuszból.
Betettem a hűtőbe és csak másnap díszitettem tovább. Egy narancsot megpucoltam,lehártyáztam és a szeletekkel díszítettem. A végén az egészet meghintettem kókusszal,mintha havas lenne :)
Kellemes ünnepeket kívánok ! :)
Karácsonyi mézes krémes
Hozzávalók: 5dkg rama, 15 dkg cukor, 1 tojás,4 evőkanál tej,6 dkg méz-> ezeket gőz felett össze főzöm majd hagyom hűlni. Amikor langyosra hűlt,hozzá kevertem 40 dkg lisztet és 1 kávéskanál szódabikarbónát.
Gombóccá gyúrtam és hagytam egy fél órát állni.
Addig előkészítettem a krémet. 3 dl tejből és 6dkg búzadarából sűrű grízt főztem,majd hagytam kihűlni.
A tésztából 4 gombócot csináltam,egyenként kinyújtottam és kb 4 egyforma lapot sütöttem 180 fokos sütőben . Kb 8 perc,figyelni kell mert hamar megbarnul. Amíg a megsült lapok hűltek kikevertem 20 dkg ramat 20 dkg cukorral. Amikor már jó habos volt hozzá adtam a kihűlt grízt és azzal tovább kevertem.
Majd következett a töltés. A lapot megkentem baracklekvárral,majd a krém egyharmadával. Majd megint lap,lekvár,krém........a recept szerínt csak porcukorral kell megszórni,de Tibi szerint mézes krémesre csokimáz kell ! Hát került rá csokimáz :)
Egy lábosba összefőztem 10 dkg vajat, 10 dkg porcukrot, 3 ek kakaóport és 3 ek vízet.
Ez került a tetejére
A csokimáz dermedés után szeletelhető. Hamar megpuhul a tészta,de másnapra tökéletes. :)
Jó étvágyat és békés ünnepeket !
Gombóccá gyúrtam és hagytam egy fél órát állni.
Addig előkészítettem a krémet. 3 dl tejből és 6dkg búzadarából sűrű grízt főztem,majd hagytam kihűlni.
A tésztából 4 gombócot csináltam,egyenként kinyújtottam és kb 4 egyforma lapot sütöttem 180 fokos sütőben . Kb 8 perc,figyelni kell mert hamar megbarnul. Amíg a megsült lapok hűltek kikevertem 20 dkg ramat 20 dkg cukorral. Amikor már jó habos volt hozzá adtam a kihűlt grízt és azzal tovább kevertem.
Majd következett a töltés. A lapot megkentem baracklekvárral,majd a krém egyharmadával. Majd megint lap,lekvár,krém........a recept szerínt csak porcukorral kell megszórni,de Tibi szerint mézes krémesre csokimáz kell ! Hát került rá csokimáz :)
Egy lábosba összefőztem 10 dkg vajat, 10 dkg porcukrot, 3 ek kakaóport és 3 ek vízet.
Ez került a tetejére
Ilyen szép fényes |
A csokimáz dermedés után szeletelhető. Hamar megpuhul a tészta,de másnapra tökéletes. :)
Jó étvágyat és békés ünnepeket !
Szilvalekváros kuglóf
Hozzávalók: 40 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tej
3 ek cukor
2 dkg élesztő (most egy zacskó szárított élesztőt használtam)
1 tojás, csipet só
30 dkg szilvalekvár (de bármi mással helyettesíthető)
Az élesztőből,tejből,cukorból kovászt készítettem. A lisztet a sóval elkevertem,majd hozzá adtam a felfutott élesztőt,tojást,vaníliás cukrot. A robotgéppel elkezdtem dagasztani és amikor már majdnem össze állt a tészt,csak akkor tettem bele az olvasztott margarint (vajat). Fényesre dagasztottam,majd langyos helyen megkelesztettem (kb fél óra). Utána téglalapot (kb 30x20 cm) nyújtottam belőle és megkentem a lekvárral.
Feltekertem és beletettem egy kuglóf formába. Ismét kelesztettem egy fél órát,majd 170 fokos sütőben fél óra alatt megsütöttem (tűpróba :) A formában hagytam kihűlni.
Amikor kihűlt tányérra borítottam
és szeleteltem
Majd ámuldoztam,hogy milyen gyorsan párolog. :)
péntek
Tüzes narancsos-meggyes csirke mazsolás rizzsel
Karácsonyi előzetesként próbáltam ki . Eredetileg kacsából kéne elkészíteni,de nekem csirke combom volt itthon. Szerintem így is nagyon finom :)
6db lebőrözött csirke felső combot egy lábasba tettem a következő hozzávalók társaságában:
1 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg
3 evőkanál meggylekvár
6 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál őrölt chilli (chaen bors)
egy narancs vékonyan lehámozott héja (krumpli pucolóval) és kifacsart leve,és egy csipet só.
Fel öntöttem annyi vízzel,hogy éppen ellepje,majd gyöngyözve főztem egy bő fél órát. Addigra besűrűsödött
Míg főtt ,egy tálba összekevertem a következőket: 1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál meggylekvár
1 kávéskanál őrölt chilli
csipetnyi őrölt színes bors
1 kávéskanálnyi méz
fél kávékanál só
Egy jénait kibéleltem alufóliával és a lábosból kiszedett combokat bele szedtem,majd megkentem a lekváros-mézes masszával. Megszórtam még egy csomag ( 20 dkg) kiolvasztott mirelit meggyel és pár kocka margarint dobtam még a tetejére. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és ropogósra sütöttem,kb 20-25 perc.
Én mazsolás-szegfűszeges rizzsel tálaltam,meg persze a megsült meggyel.
A mazsolás rizs is nagyon egyszerű : 1 bögre rizst 2 evőkanál olívaolajon megpirítottam majd felöntöttem 2 bögre vízzel. Hozzáadtam 2 evőkanál mazsolát,1 kávéskanál sót és 1 kávéskanál őrölt szegfűszeget. Forrástól számítva 15 percig lassú tűzön főztem,majd lefedtem és hagytam még 15 percet állni.
Jó étvágyat hozzá !
Én úgy döntöttem,hogy karácsonykor szilvalekvárral és aszalt szilvával fogom helyettesíteni a meggyet, hogy még karácsonyibb legyen :)
6db lebőrözött csirke felső combot egy lábasba tettem a következő hozzávalók társaságában:
1 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg
3 evőkanál meggylekvár
6 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál őrölt chilli (chaen bors)
egy narancs vékonyan lehámozott héja (krumpli pucolóval) és kifacsart leve,és egy csipet só.
Fel öntöttem annyi vízzel,hogy éppen ellepje,majd gyöngyözve főztem egy bő fél órát. Addigra besűrűsödött
Míg főtt ,egy tálba összekevertem a következőket: 1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál meggylekvár
1 kávéskanál őrölt chilli
csipetnyi őrölt színes bors
1 kávéskanálnyi méz
fél kávékanál só
Egy jénait kibéleltem alufóliával és a lábosból kiszedett combokat bele szedtem,majd megkentem a lekváros-mézes masszával. Megszórtam még egy csomag ( 20 dkg) kiolvasztott mirelit meggyel és pár kocka margarint dobtam még a tetejére. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és ropogósra sütöttem,kb 20-25 perc.
Én mazsolás-szegfűszeges rizzsel tálaltam,meg persze a megsült meggyel.
A mazsolás rizs is nagyon egyszerű : 1 bögre rizst 2 evőkanál olívaolajon megpirítottam majd felöntöttem 2 bögre vízzel. Hozzáadtam 2 evőkanál mazsolát,1 kávéskanál sót és 1 kávéskanál őrölt szegfűszeget. Forrástól számítva 15 percig lassú tűzön főztem,majd lefedtem és hagytam még 15 percet állni.
Jó étvágyat hozzá !
Én úgy döntöttem,hogy karácsonykor szilvalekvárral és aszalt szilvával fogom helyettesíteni a meggyet, hogy még karácsonyibb legyen :)
Fantázia torta anyu szülinapjára
Anyu szülinapjára valami különleges tortát akartam sütni,de nem nagyon volt időm. Ezért kitaláltam ezt a tortát. Egyszerű és finom :)
Indításnak sütöttem egy 6 tojásos piskótát. A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem és félre tettem, Egy másik tálban a sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem (robotgéppel), majd hozzá adtam 6 evőkanál lisztet és egy fél csomag sütőport. A legvégén belekevertem a felvert fehérjét. A gáztepsibe terítettem a sütőpapírt és bele simítottam a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és tűpróbáig sütöttem. Majd kivettem a sütőből s hagytam egy kicsit hűlni . Közben egy nagy konyharuhát benedvesítettem és a félig kihűlt tésztát ráborítottam, a sütőpapírt lehúztam róla s feltekertem. Így hagytam kihűlni. Amíg hűlt,elkészítettem a krémet.
Krém: egy tálban fél kiló túrót, egy kis doboz tejszínnel,egy citrom reszelt héjával és levével,1 csomag vaníliás cukorral, 5 ek porcukorral és 1 csomag krém fixálóval kikevertem. A végén belekockáztam egy doboz őszibarack befőttet ( 2db-ot félre tettem díszíteni)
A kihűlt tésztát kitekertem és megkentem barack lekvárral,majd ismét feltekertem és szeleteltem.
Egy mély tálat folpackkal kibéleltem és körbe raktam a piskóta tekercsekkel,majd bele töltöttem a krémet,a maradék piskótával lefedtem. Éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap tálra borítottam,lehúztam a folpacot és feldíszítettem a maradék barackkal.
Jó étvágyat !
Boldog szülinapot anyukám ! :)
Indításnak sütöttem egy 6 tojásos piskótát. A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem és félre tettem, Egy másik tálban a sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem (robotgéppel), majd hozzá adtam 6 evőkanál lisztet és egy fél csomag sütőport. A legvégén belekevertem a felvert fehérjét. A gáztepsibe terítettem a sütőpapírt és bele simítottam a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és tűpróbáig sütöttem. Majd kivettem a sütőből s hagytam egy kicsit hűlni . Közben egy nagy konyharuhát benedvesítettem és a félig kihűlt tésztát ráborítottam, a sütőpapírt lehúztam róla s feltekertem. Így hagytam kihűlni. Amíg hűlt,elkészítettem a krémet.
Krém: egy tálban fél kiló túrót, egy kis doboz tejszínnel,egy citrom reszelt héjával és levével,1 csomag vaníliás cukorral, 5 ek porcukorral és 1 csomag krém fixálóval kikevertem. A végén belekockáztam egy doboz őszibarack befőttet ( 2db-ot félre tettem díszíteni)
A kihűlt tésztát kitekertem és megkentem barack lekvárral,majd ismét feltekertem és szeleteltem.
Egy mély tálat folpackkal kibéleltem és körbe raktam a piskóta tekercsekkel,majd bele töltöttem a krémet,a maradék piskótával lefedtem. Éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap tálra borítottam,lehúztam a folpacot és feldíszítettem a maradék barackkal.
Jó étvágyat !
Boldog szülinapot anyukám ! :)