Ezzel a mai kreációval főleg magamnak kedveztem,de nem tudtam kihagyni. A fiúk nem szeretik az olívát....nekik kuglóf készült...de ha szereted az olívát vagy a fetát vagy az újdonságokat akkor feltétlen próbáld ki :)
Hozzávalók: 60 g fekete olívabogyó
150 g feta ( én most krémfehéret használtam)
380 g liszt
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál só->vigyázz vele,mert a feta is sós!! én most nem tettem bele
100 ml tej
100 ml olívaolaj
150 g tejföl 20%-os
1 tojás
1 mokkáskanál olasz fűszerkeverék pl pizza fűszerkeverék is jó
Az olívabogyót kis darabokra vágtam a fetát felkockáztam.
A lisztet elkevertem az élesztővel. A tejet meglangyosítottam,hozzá mértem az olajat és a tejfölt és simára kevertem. Majd a liszthez adtam,utána következett a tojás és a fűszer. A robotgép dagasztó lapátjával sima tésztává dagasztottam. Puha,ragacsos tésztának kell lennie,nem kell hozzá még liszt.
Majd kanállal beledolgoztam az olívát meg a fetát.
A sütőlemezre sütőpapírt helyeztem és két kanál segítségével kis halmokba ráraktam a tésztát,majd lapítottam formáztam. 1 tepsivel lett, 16 db (nem egy nagy adag :)
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra,s míg melegedett a tepsit is meleg helyre tettem kb 15 perc.
Majd betoltam a sütő középső részére és megsütöttem. 20-25 perc.....ki milyen világosan szereti.
Rácson hagytam kihűlni.....de máár langyosan fogyott
Jó étvágyat és Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek !
hétfő
kedd
Karácsonyi behavazott narancstorta
Belejöttem a sütésbe,s mivel a fiúk a kuglofót pillanatok alatt eltüntették,a mézes krémes (http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/12/karacsonyi-mezes-kremes.html ) mellé kellett még valami édes csábítás.
Így lett ő a karácsony este fő desszertje.
Hozzávalók: a tésztához: 6 tojás
1 vaníliás cukor
18 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
2 ek narancslé (nem dobozos! )
a krémhez: 3 dl tej
10 dkg cukor
2 csomag vanilíás pudingpor
25 dkg vaj
80 ml tojáslikőr (helyette én 50 ml amarettóban elkevertem 30 ml vérnarancs aromát)
a díszítéshez: 15 dkg narancslekvár
100 ml narancslikőr ( helyett narancslét használtam)
kókuszreszelék és 1 db narancs
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét a kristálycukorral,a sárgáját a vaníliás cukorral kevertem habosra,majd a két habot össze öntöttem. Ebbe jött a liszt+ a narancslé.
Egy nagyobb tortaformába öntöttem és 160 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. A formában hagytam kihűlni.
Amíg hűlt előkészítettem a krémet.
A tejből,cukorból és a pudingporból sűrű krémet főztem,majd hagytam hűlni. Amikor langyosra hűlt belekevertem a vajat és a likőrt.
A kihűlt tortalapot 3 felé vágtam. A legalsót megkentem a narancslekvár felével,majd jött a krém egyharmada,következő lap majd a lekvár másik fele,krém és a 3.lap. Ezt a lapot meglocsoltam narancslével majd vékonyan körbe kentem a krémmel a tortát. Valamennyit hagytam dísziteni. A torta díszitővel kis rózsákat nyomtam rá. Oldalára kókuszreszelék került,közepére egy fenyőfe,szintén kókuszból.
Betettem a hűtőbe és csak másnap díszitettem tovább. Egy narancsot megpucoltam,lehártyáztam és a szeletekkel díszítettem. A végén az egészet meghintettem kókusszal,mintha havas lenne :)
Kellemes ünnepeket kívánok ! :)
Karácsonyi mézes krémes
Hozzávalók: 5dkg rama, 15 dkg cukor, 1 tojás,4 evőkanál tej,6 dkg méz-> ezeket gőz felett össze főzöm majd hagyom hűlni. Amikor langyosra hűlt,hozzá kevertem 40 dkg lisztet és 1 kávéskanál szódabikarbónát.
Gombóccá gyúrtam és hagytam egy fél órát állni.
Addig előkészítettem a krémet. 3 dl tejből és 6dkg búzadarából sűrű grízt főztem,majd hagytam kihűlni.
A tésztából 4 gombócot csináltam,egyenként kinyújtottam és kb 4 egyforma lapot sütöttem 180 fokos sütőben . Kb 8 perc,figyelni kell mert hamar megbarnul. Amíg a megsült lapok hűltek kikevertem 20 dkg ramat 20 dkg cukorral. Amikor már jó habos volt hozzá adtam a kihűlt grízt és azzal tovább kevertem.
Majd következett a töltés. A lapot megkentem baracklekvárral,majd a krém egyharmadával. Majd megint lap,lekvár,krém........a recept szerínt csak porcukorral kell megszórni,de Tibi szerint mézes krémesre csokimáz kell ! Hát került rá csokimáz :)
Egy lábosba összefőztem 10 dkg vajat, 10 dkg porcukrot, 3 ek kakaóport és 3 ek vízet.
Ez került a tetejére
A csokimáz dermedés után szeletelhető. Hamar megpuhul a tészta,de másnapra tökéletes. :)
Jó étvágyat és békés ünnepeket !
Gombóccá gyúrtam és hagytam egy fél órát állni.
Addig előkészítettem a krémet. 3 dl tejből és 6dkg búzadarából sűrű grízt főztem,majd hagytam kihűlni.
A tésztából 4 gombócot csináltam,egyenként kinyújtottam és kb 4 egyforma lapot sütöttem 180 fokos sütőben . Kb 8 perc,figyelni kell mert hamar megbarnul. Amíg a megsült lapok hűltek kikevertem 20 dkg ramat 20 dkg cukorral. Amikor már jó habos volt hozzá adtam a kihűlt grízt és azzal tovább kevertem.
Majd következett a töltés. A lapot megkentem baracklekvárral,majd a krém egyharmadával. Majd megint lap,lekvár,krém........a recept szerínt csak porcukorral kell megszórni,de Tibi szerint mézes krémesre csokimáz kell ! Hát került rá csokimáz :)
Egy lábosba összefőztem 10 dkg vajat, 10 dkg porcukrot, 3 ek kakaóport és 3 ek vízet.
Ez került a tetejére
Ilyen szép fényes |
A csokimáz dermedés után szeletelhető. Hamar megpuhul a tészta,de másnapra tökéletes. :)
Jó étvágyat és békés ünnepeket !
Szilvalekváros kuglóf
Hozzávalók: 40 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tej
3 ek cukor
2 dkg élesztő (most egy zacskó szárított élesztőt használtam)
1 tojás, csipet só
30 dkg szilvalekvár (de bármi mással helyettesíthető)
Az élesztőből,tejből,cukorból kovászt készítettem. A lisztet a sóval elkevertem,majd hozzá adtam a felfutott élesztőt,tojást,vaníliás cukrot. A robotgéppel elkezdtem dagasztani és amikor már majdnem össze állt a tészt,csak akkor tettem bele az olvasztott margarint (vajat). Fényesre dagasztottam,majd langyos helyen megkelesztettem (kb fél óra). Utána téglalapot (kb 30x20 cm) nyújtottam belőle és megkentem a lekvárral.
Feltekertem és beletettem egy kuglóf formába. Ismét kelesztettem egy fél órát,majd 170 fokos sütőben fél óra alatt megsütöttem (tűpróba :) A formában hagytam kihűlni.
Amikor kihűlt tányérra borítottam
és szeleteltem
Majd ámuldoztam,hogy milyen gyorsan párolog. :)
péntek
Tüzes narancsos-meggyes csirke mazsolás rizzsel
Karácsonyi előzetesként próbáltam ki . Eredetileg kacsából kéne elkészíteni,de nekem csirke combom volt itthon. Szerintem így is nagyon finom :)
6db lebőrözött csirke felső combot egy lábasba tettem a következő hozzávalók társaságában:
1 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg
3 evőkanál meggylekvár
6 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál őrölt chilli (chaen bors)
egy narancs vékonyan lehámozott héja (krumpli pucolóval) és kifacsart leve,és egy csipet só.
Fel öntöttem annyi vízzel,hogy éppen ellepje,majd gyöngyözve főztem egy bő fél órát. Addigra besűrűsödött
Míg főtt ,egy tálba összekevertem a következőket: 1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál meggylekvár
1 kávéskanál őrölt chilli
csipetnyi őrölt színes bors
1 kávéskanálnyi méz
fél kávékanál só
Egy jénait kibéleltem alufóliával és a lábosból kiszedett combokat bele szedtem,majd megkentem a lekváros-mézes masszával. Megszórtam még egy csomag ( 20 dkg) kiolvasztott mirelit meggyel és pár kocka margarint dobtam még a tetejére. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és ropogósra sütöttem,kb 20-25 perc.
Én mazsolás-szegfűszeges rizzsel tálaltam,meg persze a megsült meggyel.
A mazsolás rizs is nagyon egyszerű : 1 bögre rizst 2 evőkanál olívaolajon megpirítottam majd felöntöttem 2 bögre vízzel. Hozzáadtam 2 evőkanál mazsolát,1 kávéskanál sót és 1 kávéskanál őrölt szegfűszeget. Forrástól számítva 15 percig lassú tűzön főztem,majd lefedtem és hagytam még 15 percet állni.
Jó étvágyat hozzá !
Én úgy döntöttem,hogy karácsonykor szilvalekvárral és aszalt szilvával fogom helyettesíteni a meggyet, hogy még karácsonyibb legyen :)
6db lebőrözött csirke felső combot egy lábasba tettem a következő hozzávalók társaságában:
1 rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg
3 evőkanál meggylekvár
6 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál őrölt chilli (chaen bors)
egy narancs vékonyan lehámozott héja (krumpli pucolóval) és kifacsart leve,és egy csipet só.
Fel öntöttem annyi vízzel,hogy éppen ellepje,majd gyöngyözve főztem egy bő fél órát. Addigra besűrűsödött
Míg főtt ,egy tálba összekevertem a következőket: 1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál meggylekvár
1 kávéskanál őrölt chilli
csipetnyi őrölt színes bors
1 kávéskanálnyi méz
fél kávékanál só
Egy jénait kibéleltem alufóliával és a lábosból kiszedett combokat bele szedtem,majd megkentem a lekváros-mézes masszával. Megszórtam még egy csomag ( 20 dkg) kiolvasztott mirelit meggyel és pár kocka margarint dobtam még a tetejére. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és ropogósra sütöttem,kb 20-25 perc.
Én mazsolás-szegfűszeges rizzsel tálaltam,meg persze a megsült meggyel.
A mazsolás rizs is nagyon egyszerű : 1 bögre rizst 2 evőkanál olívaolajon megpirítottam majd felöntöttem 2 bögre vízzel. Hozzáadtam 2 evőkanál mazsolát,1 kávéskanál sót és 1 kávéskanál őrölt szegfűszeget. Forrástól számítva 15 percig lassú tűzön főztem,majd lefedtem és hagytam még 15 percet állni.
Jó étvágyat hozzá !
Én úgy döntöttem,hogy karácsonykor szilvalekvárral és aszalt szilvával fogom helyettesíteni a meggyet, hogy még karácsonyibb legyen :)
Fantázia torta anyu szülinapjára
Anyu szülinapjára valami különleges tortát akartam sütni,de nem nagyon volt időm. Ezért kitaláltam ezt a tortát. Egyszerű és finom :)
Indításnak sütöttem egy 6 tojásos piskótát. A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem és félre tettem, Egy másik tálban a sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem (robotgéppel), majd hozzá adtam 6 evőkanál lisztet és egy fél csomag sütőport. A legvégén belekevertem a felvert fehérjét. A gáztepsibe terítettem a sütőpapírt és bele simítottam a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és tűpróbáig sütöttem. Majd kivettem a sütőből s hagytam egy kicsit hűlni . Közben egy nagy konyharuhát benedvesítettem és a félig kihűlt tésztát ráborítottam, a sütőpapírt lehúztam róla s feltekertem. Így hagytam kihűlni. Amíg hűlt,elkészítettem a krémet.
Krém: egy tálban fél kiló túrót, egy kis doboz tejszínnel,egy citrom reszelt héjával és levével,1 csomag vaníliás cukorral, 5 ek porcukorral és 1 csomag krém fixálóval kikevertem. A végén belekockáztam egy doboz őszibarack befőttet ( 2db-ot félre tettem díszíteni)
A kihűlt tésztát kitekertem és megkentem barack lekvárral,majd ismét feltekertem és szeleteltem.
Egy mély tálat folpackkal kibéleltem és körbe raktam a piskóta tekercsekkel,majd bele töltöttem a krémet,a maradék piskótával lefedtem. Éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap tálra borítottam,lehúztam a folpacot és feldíszítettem a maradék barackkal.
Jó étvágyat !
Boldog szülinapot anyukám ! :)
Indításnak sütöttem egy 6 tojásos piskótát. A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem és félre tettem, Egy másik tálban a sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem (robotgéppel), majd hozzá adtam 6 evőkanál lisztet és egy fél csomag sütőport. A legvégén belekevertem a felvert fehérjét. A gáztepsibe terítettem a sütőpapírt és bele simítottam a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és tűpróbáig sütöttem. Majd kivettem a sütőből s hagytam egy kicsit hűlni . Közben egy nagy konyharuhát benedvesítettem és a félig kihűlt tésztát ráborítottam, a sütőpapírt lehúztam róla s feltekertem. Így hagytam kihűlni. Amíg hűlt,elkészítettem a krémet.
Krém: egy tálban fél kiló túrót, egy kis doboz tejszínnel,egy citrom reszelt héjával és levével,1 csomag vaníliás cukorral, 5 ek porcukorral és 1 csomag krém fixálóval kikevertem. A végén belekockáztam egy doboz őszibarack befőttet ( 2db-ot félre tettem díszíteni)
A kihűlt tésztát kitekertem és megkentem barack lekvárral,majd ismét feltekertem és szeleteltem.
Egy mély tálat folpackkal kibéleltem és körbe raktam a piskóta tekercsekkel,majd bele töltöttem a krémet,a maradék piskótával lefedtem. Éjszakára hűtőbe tettem.
Másnap tálra borítottam,lehúztam a folpacot és feldíszítettem a maradék barackkal.
Jó étvágyat !
Boldog szülinapot anyukám ! :)
vasárnap
Fahéja csigácskák reggelire.......vagy mégsem
Elfogyott itthon a pékárú s holnap ugye iskola . Gondoltam csinálok gyorsan egy pár csigát,hogy legyen mit holnap elvinnie a fiamnak. A csigák kisültek, aztán elkezdtek párologni :)
Márk meg feltette a kérdést - " Anya komolyan gondoltad,hogy ezt viszek holnap ? Szerintem süssél egy kenyeret " Átértékeltem eredeti elképzelésem......sül a kenyér :)
Mióta kenyérsütőgépem van,ez nem is okoz gondot :) pikk pakk készen van minden, főleg a kenyér. De például a csigák dagasztását is a géppel végeztettem el :)
2dl langyos tejbe, 50 g cukrot teszünk és felfuttatunk benne 25 g élesztőt. Gépben: beöntjük a langyos tejet,cukrot és egy csomag porélesztőt. Hozzá adunk 8 dkg vajat, 40 dkg lisztet ,egy csipet sót és 1 tk fahéjat. Jól összegyurjuk és egy fél órát meleg helyen kelesztjük,vagy elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor megkelt ,a tésztát két felé vesszük . Téglalapot nyújtunk belőle és a következő töltelékkel kenjük meg.
Töltelék: 5 dkg vajat megolvasztunk,hozzá keverünk 8dkg cukrot, 1 tk fahéjat és 1 ek vízet.
A szélesebb felénél kezdve feltekerjük és 2 centis darabokat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket,nem túl közel egymáshoz. Majd megkentem a következő mázzal:
Máz: 3 ek tejszínt elkevertem 2 tk porcukorral.
A tejszínes mázzal megkent csigákat 230 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem.
A másik adag tésztával is ez történt. Már melegiben tüntek el a tányérról :))
Márk meg feltette a kérdést - " Anya komolyan gondoltad,hogy ezt viszek holnap ? Szerintem süssél egy kenyeret " Átértékeltem eredeti elképzelésem......sül a kenyér :)
Mióta kenyérsütőgépem van,ez nem is okoz gondot :) pikk pakk készen van minden, főleg a kenyér. De például a csigák dagasztását is a géppel végeztettem el :)
2dl langyos tejbe, 50 g cukrot teszünk és felfuttatunk benne 25 g élesztőt. Gépben: beöntjük a langyos tejet,cukrot és egy csomag porélesztőt. Hozzá adunk 8 dkg vajat, 40 dkg lisztet ,egy csipet sót és 1 tk fahéjat. Jól összegyurjuk és egy fél órát meleg helyen kelesztjük,vagy elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor megkelt ,a tésztát két felé vesszük . Téglalapot nyújtunk belőle és a következő töltelékkel kenjük meg.
Töltelék: 5 dkg vajat megolvasztunk,hozzá keverünk 8dkg cukrot, 1 tk fahéjat és 1 ek vízet.
A szélesebb felénél kezdve feltekerjük és 2 centis darabokat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket,nem túl közel egymáshoz. Majd megkentem a következő mázzal:
Máz: 3 ek tejszínt elkevertem 2 tk porcukorral.
A tejszínes mázzal megkent csigákat 230 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem.
A másik adag tésztával is ez történt. Már melegiben tüntek el a tányérról :))
Uraságtorta Tibi uraságnak :)
Egy kicsit macerás torta,de nagyon finom :)
Először is 3 tojást szétválasztottam. A fehétjét félre tettem egy tálba a sárgáját egy pohárba.
Aztán 18 dkg vajat habosra kevertem 15 dkg cukorral és egy csipet sóval, majd hozzá adtam a 3 tojássárgáját. Ezzel is kevertem,majd hozzá adagoltam 15 dkg lisztet, 2 teáskanál sütőport és 3 evőkanál tejet. Tortaformát sütőpapírral kibéleltem és beleöntöttem a tésztát.
Majd következett az első macerás rész :) A félretett fehérjét robotgéppel kemény habbá vertem,majd hozá adtam 12 dkg porcukrot. Amikor jó kemény volt, akkor kevertem bele 5dkg darált mandula helyett 5dkg darált mogyorót mert az aprítom éppen csödött mondott s csak mogyi volt darálva,de ezt már nem robotgéppel hanem gépi habverővel. Ezt a habot ráöntöttem a tésztára,majd megszórtam 5dkg leveles mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és fél órát sütöttem,majd 120 fokra vissza vettem és még fél óráig sült.
Amikor kész volt,kivettem és hagytam hülni. A kihűlt tésztát kivettem a formából lehúztam róla a sütőpapírt és következett a második macerás rész :) A két felé kell vágni a tortát,illetve a habos részt levágni a piskóta szerű alsó részről,lehetőleg úgy,hogya hab ne törjön el és a mandulák is a tetején maradjanak :)
Ha ez sikerül akkor jön a töltelék. A töltelékhez 4dl tejszínt 2 csomag habfixálóval és 2 csomag vanilíás cukorral felvertem,majd ovatósan (kanállal) beleforgattam 30 dkg (kiolvasztott és lecsepegtetett) feketeribizlit.
Az alsó lapot tányérra tettem,köré raktam a tortaformát és betöltöttem a tejszín tölteléket. Itt következett az utolsó macerás rész. Ráhejezni a mandulás sült habot,anélkül,hogy eltörne :) Ha ez is sikerül akkor mehet egy órára hütőbe. Tetejét porcukorral megszórva tálaltam.
Szeletelésnél is vigyázzni kell,hogy ne törjön a teteje. De azért finom, sőt .....uraságnak való :))))
Isten éltessen Tibi <3
Tibi a gyertyák elfújása után :) Nem semmi arc :))))
Először is 3 tojást szétválasztottam. A fehétjét félre tettem egy tálba a sárgáját egy pohárba.
Aztán 18 dkg vajat habosra kevertem 15 dkg cukorral és egy csipet sóval, majd hozzá adtam a 3 tojássárgáját. Ezzel is kevertem,majd hozzá adagoltam 15 dkg lisztet, 2 teáskanál sütőport és 3 evőkanál tejet. Tortaformát sütőpapírral kibéleltem és beleöntöttem a tésztát.
Majd következett az első macerás rész :) A félretett fehérjét robotgéppel kemény habbá vertem,majd hozá adtam 12 dkg porcukrot. Amikor jó kemény volt, akkor kevertem bele 5dkg darált mandula helyett 5dkg darált mogyorót mert az aprítom éppen csödött mondott s csak mogyi volt darálva,de ezt már nem robotgéppel hanem gépi habverővel. Ezt a habot ráöntöttem a tésztára,majd megszórtam 5dkg leveles mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és fél órát sütöttem,majd 120 fokra vissza vettem és még fél óráig sült.
Amikor kész volt,kivettem és hagytam hülni. A kihűlt tésztát kivettem a formából lehúztam róla a sütőpapírt és következett a második macerás rész :) A két felé kell vágni a tortát,illetve a habos részt levágni a piskóta szerű alsó részről,lehetőleg úgy,hogya hab ne törjön el és a mandulák is a tetején maradjanak :)
Ha ez sikerül akkor jön a töltelék. A töltelékhez 4dl tejszínt 2 csomag habfixálóval és 2 csomag vanilíás cukorral felvertem,majd ovatósan (kanállal) beleforgattam 30 dkg (kiolvasztott és lecsepegtetett) feketeribizlit.
Az alsó lapot tányérra tettem,köré raktam a tortaformát és betöltöttem a tejszín tölteléket. Itt következett az utolsó macerás rész. Ráhejezni a mandulás sült habot,anélkül,hogy eltörne :) Ha ez is sikerül akkor mehet egy órára hütőbe. Tetejét porcukorral megszórva tálaltam.
Szeletelésnél is vigyázzni kell,hogy ne törjön a teteje. De azért finom, sőt .....uraságnak való :))))
Isten éltessen Tibi <3
Tibi a gyertyák elfújása után :) Nem semmi arc :))))
Tibi szülinapjára Aszalt gyümölcsös csirkecomb
Szülinapi ebéd,vendégek,káosz a konyhában,idegeskedés........na mind ez elkerülhető(s én szeretem elkerülni :) ezzel az ebéddel. Előző este előkészítem s másnap csak sütöm.
Én 11 db csirke felső combot vettem, bőrét lehúztam, sóztam,és a következő pácban megforgattam.
Pác: 1 ek bazsalikom
1 ek kakukkfű
1 ek majoranna
2 ek olívaolaj
1 dl szójaszósz, tálba tettem,és éjszakára hűtőbe raktam.
Másnap a pácból kivett húst tepsibe tettem és a következő öntettel kentem meg.
Öntet: 2 ek olívaolaj
4 ek ketchup
2 ek méz, ezt jól összekevertem és megkentem vele a combok tetejét,majd elrendeztem rajtuk
20 dkg aszaltszílvát és 20 dkg aszalt barackot
Meglocsoltam a maradék pácléval
és lefóliáztam. 180 fokra előmelegített sütöben,1 órát sütöttem. Majd levettem a fóliát ésa sütöt grillre állitottam és még úgy 15 percig pirítottam.
burgonyafánkkal tálaltam
Jó étvágyat ! :-)
Én 11 db csirke felső combot vettem, bőrét lehúztam, sóztam,és a következő pácban megforgattam.
Pác: 1 ek bazsalikom
1 ek kakukkfű
1 ek majoranna
2 ek olívaolaj
1 dl szójaszósz, tálba tettem,és éjszakára hűtőbe raktam.
Másnap a pácból kivett húst tepsibe tettem és a következő öntettel kentem meg.
Öntet: 2 ek olívaolaj
4 ek ketchup
2 ek méz, ezt jól összekevertem és megkentem vele a combok tetejét,majd elrendeztem rajtuk
20 dkg aszaltszílvát és 20 dkg aszalt barackot
Meglocsoltam a maradék pácléval
és lefóliáztam. 180 fokra előmelegített sütöben,1 órát sütöttem. Majd levettem a fóliát ésa sütöt grillre állitottam és még úgy 15 percig pirítottam.
burgonyafánkkal tálaltam
Jó étvágyat ! :-)
csütörtök
Kókuszos brownie
Ez a tipikusan gyorsan valami finomat kategória. Régen ilyenkor muffint kellett sütnöm, de mára már nem szeretik a fiúk, mostanság a brownie különböző változatai a nyerők. Egy órája hangzott el,hogy "anya nincs valami édesség ? " s már eszi a fiam........melegen,mert úgy finomabb :)
Azzal kezdtem,hogy 180 fokra bekapcsoltam a sütőt melegedni,hogy ne kelljen erre várni,mert tényleg hamar készen van.
1 tojást kikevertem 2 ek tejföllel, 5 dkg cukorral ,majd hozzá adtam 10 dkg kókuszreszeléket.
Összevágtam 10-12 dkg étcsokit apró kockákra. Egy tálba tettem és rámértem 10 dkg lisztet, 1 tk sütőport, 1 vaníliás cukrot, 10 dkg cukrot, és 2 ek kakaóport. Kanállal elkevertem.
Egy tálba habosra kevertem 2 tojást, 1 dl étolajjal és a recept szerint fél dl feketekávé helyet én 1dl tejet tettem bele és gondolomra szórtam bele nescaffét. Ehhez adtam a lisztes keveréket. A robotgép legnagyobb fokozatán gyorsan átkevertem.
Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem a fele masszát,majd rákanalaztam a kókuszos krémet. Kis adagonként kell adagolni,különben elsüllyed a csokiban és nem jut minden hová. Egy kicsit macerás de nem megoldhatatlan feladat :) Majd a csokis massza másik felével beterítem és mehet is a sütőbe.
20 percig kell sütni. Tovább nem szabad mert kiszárad és a csoki darabok megégnek benne amitől keserű íze lesz. 20 perc után kivettem a sütőből és hagytam egy kicsit hűlni.
Akkor jó ha még folyik benne a csokoládé , nagyon finom !!!! Kisfiam közölte velem,hogy már elmúlt 6 óra, ezért csak ő eszik, mert én elfogok hízni ha 6 után eszem :) Milyen rendes gyerek ! Azért csak meg kóstoltam hogy mit tettem elé :)) Jó étvágyat hozzá :)))
Azzal kezdtem,hogy 180 fokra bekapcsoltam a sütőt melegedni,hogy ne kelljen erre várni,mert tényleg hamar készen van.
1 tojást kikevertem 2 ek tejföllel, 5 dkg cukorral ,majd hozzá adtam 10 dkg kókuszreszeléket.
Összevágtam 10-12 dkg étcsokit apró kockákra. Egy tálba tettem és rámértem 10 dkg lisztet, 1 tk sütőport, 1 vaníliás cukrot, 10 dkg cukrot, és 2 ek kakaóport. Kanállal elkevertem.
Egy tálba habosra kevertem 2 tojást, 1 dl étolajjal és a recept szerint fél dl feketekávé helyet én 1dl tejet tettem bele és gondolomra szórtam bele nescaffét. Ehhez adtam a lisztes keveréket. A robotgép legnagyobb fokozatán gyorsan átkevertem.
Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem a fele masszát,majd rákanalaztam a kókuszos krémet. Kis adagonként kell adagolni,különben elsüllyed a csokiban és nem jut minden hová. Egy kicsit macerás de nem megoldhatatlan feladat :) Majd a csokis massza másik felével beterítem és mehet is a sütőbe.
20 percig kell sütni. Tovább nem szabad mert kiszárad és a csoki darabok megégnek benne amitől keserű íze lesz. 20 perc után kivettem a sütőből és hagytam egy kicsit hűlni.
Akkor jó ha még folyik benne a csokoládé , nagyon finom !!!! Kisfiam közölte velem,hogy már elmúlt 6 óra, ezért csak ő eszik, mert én elfogok hízni ha 6 után eszem :) Milyen rendes gyerek ! Azért csak meg kóstoltam hogy mit tettem elé :)) Jó étvágyat hozzá :)))
szerda
nagyon Gyümölcsös túrópite
Ezt a receptet Tibi találta és rögtön el is hangzott a kérdés,hogy megsütöm e. Igen, ha lesz hozzá alapanyag- válaszoltam. Rossz válasz volt :) volt alapanyag, így tegnap este gyorsan megsütöttem. ......de csak azért mert nagyon gyors, nagyon egyszerű süti s mint utóbb kiderült nagyon finom és nagyon gyorsan elfogy :)
Ezért kapta a nagyon jelzőt :)))
Eredetileg áfonya kellett volna rá,de Tibim azt nem kapott. Szerintem bármilyen gyümölccsel finom :)
180 fokra előmelegített sütőbe toltam és tűpróbáig sütöttem kb 30-40 perc.
vasárnap
Paradicsomos tonhalas penne
Márk mostanában kitalálta,hogy már nem szereti a tonhalat. Tibi sosem szerette ,én viszont imádom.
Így most magamnak gyártottam gyorsan egy kis adag fantázia tésztát :))
A tonhal és a hagyma nálam párban jár :) ezért egy kis fej lila hagymát felkarikáztam és megfonnyasztottam egy kis olajon. Tényleg kicsin mert erre tettem rá a tonhalat olajjal együtt. Ha nem olívás a hal akkor nem használom az olaját ,de most igen. A halat is pirítottam egy kicsit majd nyakon öntöttem a következő keverékkel. Kb 3,5 dl vízet elkevertem egy fél csomag bolognai fix porral és kb 1dl sűrített paradicsommal. Megvártam míg felforr,majd hozzá adtam úgy 10 dekányi penne tésztát. Időnként megkeverve 10-15 percig főztem . Majd elzártam a gázt és fedő alatt hagytam még állni. Egy kis reszelt füstölt sajttal tálaltam magamnak :))
Így most magamnak gyártottam gyorsan egy kis adag fantázia tésztát :))
A tonhal és a hagyma nálam párban jár :) ezért egy kis fej lila hagymát felkarikáztam és megfonnyasztottam egy kis olajon. Tényleg kicsin mert erre tettem rá a tonhalat olajjal együtt. Ha nem olívás a hal akkor nem használom az olaját ,de most igen. A halat is pirítottam egy kicsit majd nyakon öntöttem a következő keverékkel. Kb 3,5 dl vízet elkevertem egy fél csomag bolognai fix porral és kb 1dl sűrített paradicsommal. Megvártam míg felforr,majd hozzá adtam úgy 10 dekányi penne tésztát. Időnként megkeverve 10-15 percig főztem . Majd elzártam a gázt és fedő alatt hagytam még állni. Egy kis reszelt füstölt sajttal tálaltam magamnak :))
almás krémes
Ezt a receptet egy edző társamtól kaptam. Elég muris,hogy izzadunk, próbáljuk ledolgozni a plusz kilókat és önsanyargatás képen még főzésről beszélünk. Persze egészséges ételekről :)) de előkerült ez a recept is. Haza hoztam s a fiúk máris azt kérdezték,hogy jó jó ,de mikor sütöd meg. :)))
Hozzávalók: 5 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 1 sütőpor, csipet só, 1 dl olaj, 1dl víz, 2 ek kakaó
1 kg alma, őrölt fahéj
Krémhez: 2 cs vaníliás puding, 20dkg kristálycukor, 5 dl tej, 20 dkg margarin
Egy tepsi alját kibéleltem alufóliával és kivajaztam. Az almát megpucoltam ,vékony szeletekre vágtam és a vajas fóliára tettem. Megszórtam fahéjjal.
A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem, majd a sárgáját kikevertem a cukorral,majd hozzá adtam az olajat,vízet,lisztes sütőport és a végén a habot. Felét ráöntöttem az almára. A másik felébe bele kevertem a kakaót és ráöntöttem a fehér tésztára. 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
Míg sült, a krémhez a tejben a cukorral megfőztem a pudingot. Hagytam hűlni.
A kisült tésztát is hagytam hűlni,majd egy tálcára borítottam és lehúztam az almáról az alufóliát.
A kihűlt pudingot kikevertem a margarinnal és az alma tetejére kentem.
Kakaóporral szórtam meg a tetejét. Naagyoon fiiinoom !!! A fiúk szerin kölmég íze van :)))
Jó étvágyat !
Hozzávalók: 5 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 1 sütőpor, csipet só, 1 dl olaj, 1dl víz, 2 ek kakaó
1 kg alma, őrölt fahéj
Krémhez: 2 cs vaníliás puding, 20dkg kristálycukor, 5 dl tej, 20 dkg margarin
Egy tepsi alját kibéleltem alufóliával és kivajaztam. Az almát megpucoltam ,vékony szeletekre vágtam és a vajas fóliára tettem. Megszórtam fahéjjal.
A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem, majd a sárgáját kikevertem a cukorral,majd hozzá adtam az olajat,vízet,lisztes sütőport és a végén a habot. Felét ráöntöttem az almára. A másik felébe bele kevertem a kakaót és ráöntöttem a fehér tésztára. 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
Míg sült, a krémhez a tejben a cukorral megfőztem a pudingot. Hagytam hűlni.
A kisült tésztát is hagytam hűlni,majd egy tálcára borítottam és lehúztam az almáról az alufóliát.
A kihűlt pudingot kikevertem a margarinnal és az alma tetejére kentem.
Kakaóporral szórtam meg a tetejét. Naagyoon fiiinoom !!! A fiúk szerin kölmég íze van :)))
Jó étvágyat !
Köretnek sültcékla
Mostanában egyre többet hallani a cékláról és annak jótékony hatásáról. Legismertebb elkészítési módja a saláta, de azt kevesen tudják,hogy a hosszas főzés hatására a jótékony anyagok kifőnek belőle :( Leghatékonyabb ha nyersen fogyasztjuk,de ha így nem akarjuk akkor legjobb sütni. Nagyon egyszerűen elkészíthető :)
Vettem egy kiló közepes méretű céklát, megpucoltam , negyedeltem és egy fedeles tálba tettem. Sóztam,borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal, balzsamecettel. Letakartam és másfél órára 200 fokra előmelegített sütőbe tettem.Majd levettem a tetőt és grill fokozaton még 10-15 percig pirítottam. Legközelebb öröltköményt is teszek rá :)
Krumpli helyett köretnek kiváló, de vacsorára egy kis felkockázott sajttal is finom.
Ha nagyon nem fogy el akkor ecete köményes saláta lével leöntve sokáig el áll.
Jó étvágyat és jó egészséget hozzá.........tőle :))
.......és egy kis áttekintés róla :))) ->
A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. A céklát főként salátaként, ételkiegészítőként fogyasztják - sajnos nagyon kis mennyiségben - a növény gyógyhatása kevéssé ismert. Igaz, a népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották. A huszadik századi orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz.
Mivel kiderült, hogy a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. Alfréd Vogel svájci gyógynövényszakértő szerint a céklalé kiváló influenza és hűlés elleni szer, ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, valamint vakbél irritációja esetén. 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után.
Az ajánlott dózis: naponta 1 liter frissen préselt vagy centrifugált lé, három hónapon keresztül, megszakítás nélkül. (Ebben az esetben a céklát nem szabad megfőzni!) Természetgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy nem minden céklalé azonos minőségű. A lékúrára alkalmas cékla biológiai termesztésű, ahol a talajt nem kezelték nitráttartalmú műtrágyával, s leveleit folyamatosan éri napfény. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.
A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a főniciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését.
Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
Vettem egy kiló közepes méretű céklát, megpucoltam , negyedeltem és egy fedeles tálba tettem. Sóztam,borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal, balzsamecettel. Letakartam és másfél órára 200 fokra előmelegített sütőbe tettem.Majd levettem a tetőt és grill fokozaton még 10-15 percig pirítottam. Legközelebb öröltköményt is teszek rá :)
Krumpli helyett köretnek kiváló, de vacsorára egy kis felkockázott sajttal is finom.
Ha nagyon nem fogy el akkor ecete köményes saláta lével leöntve sokáig el áll.
Jó étvágyat és jó egészséget hozzá.........tőle :))
.......és egy kis áttekintés róla :))) ->
A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. A céklát főként salátaként, ételkiegészítőként fogyasztják - sajnos nagyon kis mennyiségben - a növény gyógyhatása kevéssé ismert. Igaz, a népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották. A huszadik századi orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz.
Mivel kiderült, hogy a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. Alfréd Vogel svájci gyógynövényszakértő szerint a céklalé kiváló influenza és hűlés elleni szer, ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, valamint vakbél irritációja esetén. 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után.
Az ajánlott dózis: naponta 1 liter frissen préselt vagy centrifugált lé, három hónapon keresztül, megszakítás nélkül. (Ebben az esetben a céklát nem szabad megfőzni!) Természetgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy nem minden céklalé azonos minőségű. A lékúrára alkalmas cékla biológiai termesztésű, ahol a talajt nem kezelték nitráttartalmú műtrágyával, s leveleit folyamatosan éri napfény. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.
A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a főniciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését.
Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
Szülinapi előzetes Tibinek,azaz csupa csoki pite
Hozzávalók a tésztához: 175 g finomliszt ( tönköly liszt )
85 g puha vaj
2 ek, porcukor ( nád porcukor)
4 ek langyos víz
a krémhez : 3 tojás
270g cukor (nádcukor)
1 vanília kikapart bele ,nálam helyette vaníliás cukor + rumaroma
175 g olvasztott vaj
50 g finomliszt (tönköly)
50g kakaó
szükséges még 50g étcsoki és 50g mandula vagy törökmogyi vagy dió
A tésztához valókat összegyúrtam és egy kicsit a hűtőbe tettem,hogy könnyebb legyen vele dolgozni. (10 perc) Elővettem egy 23 centis pite sütő formát,majd kinyújtottam a tésztát. Lisztezni nem kell,viszont gyorsan kell dolgozni,mert a kéz melegétől hamar nyúlós lesz a tészta. Ez szilikonos nyújtólapon nem okoz gondot :) a kinyújtott tésztát a formába tettem, villával megszurkáltam és vissza tettem a hűtőbe dermedni ( 10-15 perc)
Ez alatt az étcsokit és a mandulát aprítógépbe tettem és össze aprítottam. Ha nincs gép akkor késsel is lehet csak kicsit macerás.:) A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A hűtőből kivett tészta mehetett is sütőbe. Mivel a pite közepe szeret felpúposodni ,pitesúlyt kellene rá tenni. Nekem olyan nincs, ezért a közepére alufóliát hajtogattam,hogy a közepe ne jöjjön fel és a széle ne dőljön be. 15 percre a sütőbe toltam. Amíg a tészta elősült elkészítettem a krémet.
A tojásokat a cukorral habosra kevertem ,míg a cukor el nem olvadt, majd jött a vaníliás cukor+ a rumaroma, olvasztott vaj a liszt és a kakaó.
A sütőből kivett elősütött tésztáról levettem az alufóliát és megszórtam az aprított csokis mandulával majd ráöntöttem a krémet. 30 percre vissza tettem a sütőbe.
Utána kivettem és hagytam hűlni. Forrón is szeletelhető de akkor még nagyon folyik a csoki.Ha már langyos szeletelhető és akkor már kezd krémes lenni
Nem egy mutatós de nagyon finom édesség. Nálunk nem volt hosszú életű :)
szerda
Hagymás-olívás krumpli
Ez egy nagyon egyszerű és nagyon finom köret.Annak aki szereti az olívát :) Nálam a fiúk nem rajonganak érte :( ezért én kétfelé szedem.
Először megfőzök egy adag kb fél kiló ,kockára vágott krumplit. Olíva olajon megdinsztelek 2 fej (kicsi) apróra vágott lila hagymát. Itt jönne bele a felkarikázott olajbogyó,de ez most nálam későbbre maradt. A megdinsztelődött hagymára rátettem a megfőtt krumplit, jól átforgattam. Megszórtam petrezselyemmel,és két felé vettem. Az egyik felébe beleforgattam az olívabogyót.Már tálalható is:)
Jó étvágyat :))
Először megfőzök egy adag kb fél kiló ,kockára vágott krumplit. Olíva olajon megdinsztelek 2 fej (kicsi) apróra vágott lila hagymát. Itt jönne bele a felkarikázott olajbogyó,de ez most nálam későbbre maradt. A megdinsztelődött hagymára rátettem a megfőtt krumplit, jól átforgattam. Megszórtam petrezselyemmel,és két felé vettem. Az egyik felébe beleforgattam az olívabogyót.Már tálalható is:)
Jó étvágyat :))
Pulykamell cukkinis-répás bundában
Ezt a receptet Tibi találta még két társával együtt (majd azok is jönnek :) és rögtön felkerült a kipróbálni valók listájára. Elkészítése után átkerült a kedvenc kategóriába. Könnyű elkészíteni és nagyon finom:)
Hozzávalók : 1 pulykamell (de lehet csirke is), felszeleteltem,sóztam
1 közepes cukkini
2 répa
2 tojás
provanszi fűszerkeverék,liszt
A tojást felvertem,beletettem 4 evőkanál lisztet és a fűszerkeveréket (gondolomra :)) majd belereszeltem a répát és a cukkinit. A hússzeleteket először lisztbe forgattam,majd ebbe a masszába. Bő olajban kisütöttem.
Hagymás olívás krumplival tálaltam .http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/10/hagymas-olivas-krumpli.html
Hozzávalók : 1 pulykamell (de lehet csirke is), felszeleteltem,sóztam
1 közepes cukkini
2 répa
2 tojás
provanszi fűszerkeverék,liszt
A tojást felvertem,beletettem 4 evőkanál lisztet és a fűszerkeveréket (gondolomra :)) majd belereszeltem a répát és a cukkinit. A hússzeleteket először lisztbe forgattam,majd ebbe a masszába. Bő olajban kisütöttem.
Hagymás olívás krumplival tálaltam .http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/10/hagymas-olivas-krumpli.html
szombat
Aranygaluska Márk kívánságára
Hát lehet ellenállni ? :) ma elkészült.Rögtön dupla adaggal csináltam,mert a fiúk étvágyát ismerve nem lett volna elég.Így is már csak egy kis adag figyel a tepsiben.
Mióta anyám meglepett a kenyérsütőgéppel,sokkal egyszerűbb a konyhai életem:) Ezt is a gépben dagasztottam kelesztettem:) persze míg nem volt,én is kézzel dolgoztam.
A gépbe a következő sorrendbe pakoltam be a hozzávalókat:
240-250 ml langyos tej
50g porcukor
1 csomag szárított élesztő (7g)
500g BL 55 liszt
50g olvasztott vaj
2 tojás
6g só
1 citrom reszelt héja
Ezt jól összegyúrni és megkeleszteni.Amíg kelt ledaráltam 15dkg diót,majd hozzá kevertem 15dkg kristálycukrot. Megolvasztottam 50g vajat. Egy nagyobb tortaformát kikentem vajjal.
Amikor megkelt a tészta,2 centi vastagra nyújtottam és pogácsa szaggatóval kiszaggattam.
A kis pogácsákat megforgattam a vajban majd a dióban és szorosan egymás mellé tettem őket a formában.
Majd a maradék cukros diót a tetejére szórtam.
A duplájára kelesztettem,kb fél óra.
Majd 170 fokra előmelegített sütőben,20-25 perc alatt készre sütöttem.
Vanília sodó helyett,egy csomag vaníliás pudingot felfőztem 1 liter tejben, 6 evőkanál cukorral.
Jó étvágyat! |
vasárnap
Olajbogyókrémes kifli
https://www.facebook.com/SzeretemAzOlivabogyot/app_403344253057121 némi változtatással.
A kifli alapja meg egyezett,csak lusta vagy nevezzük gépesített háziasszony módjára :) a kenyérsütőgépben dagasztottam+ kelesztettem, ezért az élesztő helyett 1 csomag szárított élesztőt használtam.
Míg a kenyérsütőgép dolgozott addig az aprítógépet is munkára fogtam a töltelék elkészítése végett.
A tölteléknél annyit módosítottam,hogy nem tettem bele kapribogyót. Mert bár az olívát imádom a kaprival kilehet kergetni a világból :) ezért ő nem került bele a krémbe. Fügelekvárom sem volt itthon,ezért helyette narancs lekvár került felhasználásra,
Más minden úgy történt ahogy a fenti receptben Limara javasolta:)
Szerintem isteni finom lett! Márk nem szereti az olívát ezért ő felé sem nézett. Tibi hősiesen megkóstolta :) majd közölte,hogy ennek olíva íze van :).....hát milyen is lenne?
Szóval sütöttem magamnak kiflit :))))))
Most látom,hogy valami miatt a link nem nyitja meg a receptet :( Sebaj! lentebb bemásoltam :)))
Recept
Olajbogyókrémes kifli
Hozzávalók 4 személyre
- A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 2 tk. só
- 3-3,5 dl tej
- 1 tk. cukor
- 3 dkg élesztő
- Lekenéshez:
- 1 egész tojás
- A töltelékhez:
- kb. 150 g fekete olívabogyó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. mustár
- 2 tk. kapribogyó
- kevés citromlé
- őrölt bors
- 1 tk. fügelekvár
- 0,5 dl olívaolaj
Elkészítés
1. Egy dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk.Egy tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a sót, a tojást, az olajat és a felfutott élesztőt. A maradék tejjel egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
2. A hozzávalókat késes aprítóba mérjük és krémesre keverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és négy egyenlő darabba vágjuk.
Fogjuk az egyik tésztát és egészen vékony, kör alakú lapot nyújtunk belőle. Megkenjük az olajbogyókrémmel, majd befedjük egy másik, ugyanakkorára nyújtott tésztalappal.
Egy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk. Feltekerjük, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
Ugyanígy járunk el a másik két tésztalappal.
A kifliket kb. 20-30 percig pihentetjük a tepsin, ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kissé megkelt tésztát lekenjük egy egész felvert tojással, majd kb. 18 perc alatt pirosra sütjük.