vasárnap

gyömbéres-currys csirke


 A Márk találta ki,hogy ilyen csirkét szeretne enni,s én örömmel készítettem el ,mert nagyon egyszerű,gyors,finom ,és nem mellékesen egészséges...egy gramm zsírt sem tartalmaz a gyömbért meg mostanság az egekig dícsérik :)
Gyömbértörténet
A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.

Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni
Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.
A görögök gyakran étkezés után fogyasztották, az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.
Vágykeltő gyömbér

Ilyen gyönyörű a virága! Ilyen gyönyörű a virága!
Afrikában a férfiak körében mint afrodiziákum terjedt el, de egy régi indiai recept szerint is hatékony, ha reszelt levét mézzel és reszelt főtt tojással elkeverjük: kiváló gyógyszer impotencia ellen. Nálunk Európában is elterjedt volt, hogy a menyecske gyömbéres kenyeret sütött a szíve választottjának, remélve, hogy így a legény nagyobb kedvvel házasodik meg. A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.
Gyömbér-gyógyszer
Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.
Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.
És valóban, a gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Alkalmazható tengeribetegség, utazási hányinger ellen is.

Kiváló meghűlés ellen forró mézes limonádéba reszelve Kiváló meghűlés ellen forró mézes limonádéba reszelve
Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal ajándékozzuk meg magunkat, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.
Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre.
A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is.
Gyömbér-növény
A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.
A fűszer maga a gyökértörzs, mely illatos, csípős. Aromaolajának íze tartalmaz cukrot, keményítőt, gyantát, gyantasavat.

Egészen másképp csíp, mint a bors vagy a chili Egészen másképp csíp, mint a bors vagy a chili
Gyömbér a konyhában
Szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss, nyers változat, melyet meghámozva, reszelve, szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.




Nálam az örölt változat került hasznosításra :) A csirkét előző nap a következő pácba tettem.
4 evőkanál akácméz
1 kisebb citrom leve
1 tk gyömbér
1 tk curry
1 ek mustár
izlés szerint só,bors esetleg egy kicsi chilli
ezeket jól összekevertem. A húst bele tettem egy jénaiba és rálocsoltam a szószt. Alufóliával lefedtem és betettem a hűtőbe. Másnap 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és egy fél órát a fólia alatt sütöttem,majd a fóliát levéve tovább sütöttem míg szép piros nem lett. Ilyen ->
                       Krumplival, rízzsel vagy friss salátával fogyasztható :)

szerda

ismét fánk,csak most túrós


Február,farsang,fánk...igaz már vége a farsangozásnak:) nálam még dúl a fánk szezon.
Már régóta kerestem egy jó túrófánk receptet,de nem találtam.
Ezt a receptet a kolléganőm valamelyik tv műsorban látta, kipróbálta és finomnak találta. Én is kipróbáltam s tényleg jóóóó, azonkivűl gyors és egyszerű.
Hozzávalók: 25 dkg túró
                     25 dkg liszt
                     3 tojás sárgája
                     2 ek porcukor
                     1 ek tejfől
                      1 tk szódabikarbóna

Ezeket összegyúrtam,kinyújtottam és 2 pohár segítségével kiszagattam. Forró olajban kisütöttem és porcukorral megszórva tálaltam.



hétfő

savanyúkáposztás tócsni

Szeretem ,szeretjük a tócsnit,már más változatát is kipróbáltam,csak egy bajom van vele......utálom lereszelni a krumplit. Hát ebben nem kell ! :)
 Már vagy két hete találtuk ezt a receptet a Blikk Nők -ben (ez itt a reklám helye :) a kedvenc kolléganőmmel. Ő el is ment a piacra és hozott nekem káposztát.....na azóta nyúz,hogy kipróbáltam e már.
Ma jött el a pillanat......kipróbáltam...finom.....annyira,hogy még kostoló sem maradt.
Kipróbálás gyanánt csak az írt adagnak a felét készítettem el, megkostóltam aztán elmentem a boltba. Közben haza ért a "kisfiam", mireén is haza értem a boltból már csak az üres tányért találtam :)
Szóval jóóóóóó

Hozzávalók (fél adag) 20 dkg savanyúkáposzta (nálam most 30ra sikeredett)
                                     1 csomag újhagyma
                                     10 dkg szeletelt sonka (most jó 15 dkg bacon :)
                                      10 dkg liszt
                                      1 tojás
                                     50 ml tej
                                    fűszerek: só,bors, őrölt kömény izlés szerint

A káposztát egy kicsit átmostam ,csak annyira,hogy a lé lejöjjön róla ,és felaprítottam. A bacont felkockáztam és zsírjára sütöttem. Azzal együtt adtam a káposztához. A hagymát felkarikáztam és azt is bele kevertem. Majd a többi hozzávalóval jól elkevertem, addig míg jól egybe álló masszát kaptam. Forró olajba szaggattam egy kanál segítségével,és mind két oldalát pirosra sütöttem.
A recept szerint kapros-paprikás tejfőllel még finomabb. Na erről nem tudok nyilatkozni,mert mire haza értem a tejfőllel már nem volt mire kenni :)

vasárnap

már megint mexikói....csak kicsit másként


 Egy régi újságban találtam ezt a receptet s már a múltkor kiakartam próbálni,de Márkom fintorgott,hogy már megint mexikói. Most nem mondtam meg,hogy mit főzök,csak tálaltam :)......s ízlett :)
A csirke combokat a recept szerint csak sózni-borsozni kell és megsütni a sütőben. Én mexikói fűszerkeverékkel bepácoltam és megsütöttem. Készítettem hozzá szószt is a következőkből:
Egy vöröshagymát és egy póréhagymát felkarikáztam és olajon kellene de még van kókuszzsírom ,ezért azon  megdinszteltem. Majd rádobtam 3-4 gerezd reszelt fokhagymát, egy csíkokra vágott sárgarépát és egy kockára vágott kaliforniai paprikát. Sóztam,borsoztam. Került még bele oregánó , kakukkfű és egy pici chili. Egy kevés vizet ráöntve fedő alatt pároltam míg a répa megpuhult. Akkor beletettem 2 ek sűrített paradicsomot,2 ek ketchupot , fél citrom reszelt héját ,egy doboz vörös babot és egy fél doboz kukoricát. Egy pár percig rotyogtattam.
Tortillachipsel kellett volna tálalni,de nálunk most rizzsel került a tányérra. Maradt még szósz,az jó lesz majd csak úgy magában egy kis tortillával........holnap nekem ebédre :)

                                                                    Jó étvágyat !

szombat

és megint fáááánk de most géppel


 Már egy pár hete ígérgetem a fiúknak a fánkot,de csak ma jutottam odáig,hogy ígéretem be is váltsam :)
A már jegyzett,jól bevált fánk receptemet használtam
http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/01/fank-fank-fank.html  azzal a különbséggel,hogy a kenyérsütőgépet használtam....bedagasztotta és megkelesztette,amikor kész volt,átgyúrtam,kiszaggattam és hagytam még egyszer megkelni. Alig 2 óra  és már sültek is a fánkok.
Ebből az adagból nekem 24 db lett.

A fánk sütés apró trükkjei: ne süssük frituba,mert elmerül az olajban
                                         kevés olajat tegyünk a lábosba és figyeljünk a hőmérsékletre
                                         közepesen meleg olajba süssük
                                         közepét sütés előtt benyomjuk és mélyedéssel lefelé tesszük az olajba ,akkor megmarad a mélyedés amibe a lekvárt tehetjük
                                         a cukrot csak közvetlen evés előtt szórd rá (elolvad)
                                          még finomabb ha a lekvárt egy kicsit megmelegíted
Fogyasztható lekvárral,porcukorral,fahéjas porcukorral.


vasárnap

Sütötökös tarte Tatin


                              Egy finomság,önző módon, csak nekem  :) :)





A sütőtöknek a fiúk nem barátai,így jobbára csak magamnak készítettem ezt a finomságot. Márk a sütőtököt csak sütve hajlandó megenni, Tibi csak rántva,én bármilyen formában :) ...Ezt az ötletemet erős fintorgás kisérte,de nem tudtak eltántorítani ,ezért most magamnak kedveskedtem ezzel az édeséggel,ami a francia almatorta sütötökös változata.

Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg finom liszt
                                           5 dkg porcukor
                                           1 csipet só
                                          10 dkg hideg ! vaj
                                            1 tojás sárgája
                                          3-4 ek hideg víz

A lisztet egy tálba szitáltam,majd hozzá adtam a cukrot és a sót. Elkevertem,majd nagy lyukú reszelőn ,bele reszeltem a vajat. Gyorsan össze morzsoltam a liszttel,majd jött a tojás sárgája és a víz. Gyorsan össza gyúrtam (vigyázzni kell,hogy a kéz meleg ne olvassza meg a vajat,mert akkor ragacsos lesz ) Amikor gombóccá állt,folpackba tekertem és betettem a hűtőbe.

A töltelékhez: 75 dkg hámozott sütőtök
                        10 dkg vaj
                        20 dkg cukor
                        1 vanília rúd ->hiányában 2 zacskó vaníliás cukor és egy csepnyi aroma
                        1 kávéskanál mézes sütemény fűszerkeverék

A sütötököt megpucoltam és kisebb darabokra felszeleteltem. Majd kiválasztottam egy 24 cm átmérőjű és 5 cm magas serpenyőt,amit majd a sütőbe is betudok tenni. Teflon kellett volna,de nincs,így sima inox serpenyővel dolgoztam.
A vajat mérsékelt lángon megolvasztottam,majd beletettem a cukrot. Amikor a cukor elolvadt akkor tettem bele a tököt. Átkevertem,majd ízesítettem a vaníliával és a fűszerkeverékkel. Fedő alatt 10 percet pároltam,majd nagy lángon fedő nélkül kb 15 percet karamellizáltam. Amíg a cukor aranybarna lett.
Ezután elzártam alatta a gázt  és hagytam szobahőmérsékletűre hűlni.
Ezután kinyújtottam a tésztát egy kicsit nagyobb körre mint a tepsi,majd beterítettem vele a tököt. Széleinél benyomkodtam a tésztát.
200 fokos sütőbe toltam és 25 perc alatt készre sütöttem. Miután kivettem a sütőből vártam néhány percet,hogy a karamell sűrűsödjön,majd tálra borítottam
Langyosan és hidegen is fogyasztható. Önmagában és tejszínhabbal is. Tejszínnel igazán különlegesen finom ! :)





Currys-zöldséges csirkemell pennével



Elhangzott a szokásos kérdésem a fiúk felé,hogy -mit főzzek ?
 s meg kaptam rá a szokásos választ,hogy - finomat! Ez lett a mai finom :).....s tényleg finoooom !
Hozzávalok: 500 g penne tészta
                     50-60 dkg csirkemell
                      2 közepes kaliforniai paprika (a fiúk sokalták,legközelebb én csak egyet teszek bele)
                      6-8 db közepes fej sampion gomba
                       5 gerezd fokhagyma
                      1 doboz bab konzerv (nekem most vörös volt itthon )
                      1 dl száraz fehér bor (elhagyható)
                       3 ek méz
                       500 ml főzőtejszin
                         só,bors, curry

A pennét sós vízben 10 perc alatt megfőztem. A húst csíkokra vágtam és egy serpenyőben meg pirítottam,majd szürőlapáttal kiszedtem és félretettem. A vissza maradt olajban megpirítottam a szétnyomott fokhagymát,hozzá adtam a felkockázott paprikát,a feldarabolt gombát és egy pár percig pirítottam,majd rá locsoltam a mézet. Ezzel karamellizáltam egy kicsit,majd jött a bab (eredetileg lencse kellene bele,de Tibimet ki lehet a lencsével üldözni a konyhából,így a kedvéért lett bab :) Sóztam,borsoztam majd ráöntöttem a bort és a főzőtejszínt. Összefőztem és csak a végén tettem bele a curryt . Utána vissza tettem a csirkemell csíkokat .
Egy elég híg szószt kaptam,de nem baj mert így nem lett száraz a tészta,volt mit felszívnia.
A végén összekevertem a tésztával.
                                                        Jó étvágyat ! :)



csokival töltött túrógombóc

A héten valamelyik este készítettem ezt a gombócot a fiamnak,aki gyorsan tovább is fejlesztette, azzal az ötlettel,hogy legközelebb más csokit is tehetek bele.....esetleg marcipánt.......nem ínyenc a gyerek :)
Gyorsan készen van,egyszerű és finom.
Hozzávalók: 50 dkg túró
                    3 tojás
                    10 dkg búzadara
                    10 dkg étcsoki
A túrót elkevertem a tojások sárgájával a darával és a sóval. 30 percig pihenni hagytam, addig megpirítottam a zsemlemorzsát és kemény habbá vertem a tojás fehérjét. A pihenő idő lejárta után óvatosan belekevertem a habot. Vizes kézzel   gombócokat formáltam és mindegyikbe tettem egy kocka csokit. Lobogó forró vízben kifőztem.
A fiúk hiányolták a cukrot,ezért ők porcukorral megszórták.
                                                            Jó étvágyat !

hétfő

nyers céklasaláta

 Amikor kicsik voltak a gyerekeim gyakran, vagy gyakrabban használtam a céklát mint mostanság. Egy ideje nem nagyon akarja a fiam enni a céklát,de mióta edzőterembe jár, az izmok építésének zászlója alatt, az edzője ismét rávette a cékla evésre,ráadásul nyersen!. Az ő kívánságára készült ez a saláta, több saláta ötvözeteként. Mindent beletettünk amit kitalált s nagyon finom lett :)
Elkészítése: megpucoltam és káposztareszelőn lereszeltem 2 közepes fej céklát
                                                                                        2 sárgarépát
                                                                                        1 almát
sóztam,majd a következő öntettel nyakon öntöttük : 2 ek akácméz
                                                                               1 ek balzsamecet
                                                                               1 ek olívaolaj
                                                                               1 ek citromlé
                                                                                gondolomra barna cukor
jól elkevertem és hűtőbe tettem.  Másnapra lett tökéletes :)

szombat

Mexikói rakott hús Stahl konyhájából



Ezt a receptet pakolás közben találtam egy régi Stahl magazinban. Én kiakartam dobni,de Tibinek megtetszett. Az ő kívánságára készült ma el,és igaza lett mert nagyon finom !! azzal együtt elég macerás is,de időnként elkészíthető.
Hozzávalók:mexikói darált hús
                  fokhagymás sült paprika
                  paradicsom szósz
                  20 dkg tortillachips
                  10 dkg reszelni való sajt
                   1 doboz 40 dkg-os vörös-bab konzerv


A sült paprikát már tegnap elkészítettem hozzá :http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/02/fokhagymas-sultpaprika.html

Ma készült a paradicsomszósz :http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/02/kulonleges-fuszerezesu-paradicsomszosz.html

és a mexikói darált hús: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 ek olíva olaj, fél kiló darált marhahús, 2 ek mexikói fűszerkeverék, 1ek morzsolt oregánó, fél kk őrölt fahéj
A vöröshagymát a fele olajon megdinszteltem,majd félre tettem. A maradék olajon megpirítottam a darált húst,sóztam borsoztam. Amikor kifehéredett hozzá adtam a dinsztelt hagymát,fokhagymát és a fűszereket. Tovább pirítottam majd hozzá adtam 1 dl vizet és lefedve,takarék lángon 10 percig főztem.
Amikor kész,hozzá adtam a babot, a paradicsomszószt és a sült paprikát. Összekevertem és félretettem.

Kivajaztam egy mély jénai tálat és a csipsz egyharmadát a tál aljára törtem.  Ráterítettem a hús felét,majd megint a tortilla jött,majd a ragu másik fele. A tetejére került a maradék csipsz és a reszelt sajt.
200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsül.
Tálalásnál tejföllel locsoltuk meg és újhagymát szórtunk rá. De anélkül is nagyon finom!!

különleges fűszerezésű paradicsomszósz

Ezt a szószt is a mexikói húshoz készítettem,de bármi máshoz hasznosítható ha nem ragaszkodol a hagyományos ízekhez.
Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma
                    2 gerezd fokhagyma
                    1 kk gyömbér
                    1 kk oregánó
                     1 mk őrölt szegfűszeg
                     2 db 40 dkg.os hámozott paradicsom
                      1-1 kk barna cukor és balzsamecet
                     só,bors

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágtam és egy kevés olívaolajon megdinszteltem. Sóztam,borsoztam ,beletettem a fokhagymát és többi fűszert is.,aztán jöhetett a paradicsom a levével együtt és a barna cukor. Adtam még hozzá 1 dl vizet. Hagytam felforrni, lefedtem és kb 20 percig főztem lassú tűzön. Amikor kész volt akkor adtam hozzá a balzsamecetet és elzártam alatta a gázt.
Érdekes,különleges ízü szósz ami pl paradicsomos húsgombóchoz is használható.

fokhagymás sültpaprika

A mexikói húshoz kellett sült paprikát csinálnom. Még sosem készítettem,de már másoktól hallottam,hogy milyen macerás. Sütőplatnin sütni, figyelni,forgatni,arról nem is beszélve,hogy állítólag büdös lesz tőle a lakás. Na ezeket megelőzve találtam ki egy másik módszert. Állíthatom,hogy gyors,egyszerű,nem álltam mellette,csak időnként ránéztem :)
Szóval fogtam 2 db kaliforniai paprikát és szélesebb csíkokat vágtam belőle. A sütőt maximumra kapcsoltam,alsó-felső sütésre. A gáztepsit kibéleltem alufóliával ,és bele sorakoztattam a paprikákat héjukkal lefelé. A forró sütőbe toltam,és csak arra figyeltem,hogy nehogy túl égett legyen a héja.Amikor úgy gondoltam,hogy már jó(nálam 10-15 perc),egy hússzedő csipesszel leemeltem az alufóliáról és egy tálba tettem őket ami lefedtem alufóliával. Így hagytam kihűlni. Amikor kihűlt lehúztam a héját és nyakon öntöttem fokhagymás olajjal.
Fokhagymás olaj : 1dl olívaolajba reszeltem 3 gerezd fokhagymát és a mikróban egy kicsit felmelegítettem,így jobban elolvad benne a fhagyma.
Megint letakartam és hűtőbe tettem másnapig.
Köretnek is fogyasztható húsokhoz,de én most más célzattal készítettem.

kalácspuding



 A múlt hétvégén sütöttem egy kalácsot,aminek a fele még ott figyelt a kenyértartóban. Kicsi fiam egy csöppet sincs elkényeztetve,de már nem akarta meg enni,mert nem friss :(,hogy ne kerüljön kidobásra újra hasznosítottam.
A kalácst  felszeleteltem (kb 20 dkg volt, csak az arányok miatt lényeges a súlya:) és megkentem meggylekvárral, de bármilyen lekvár alkalmas. A lekvárral megkent kalácsot egy tálba raktam és a következő öntettel nyakon öntöttem.
öntet:3 dl tejben elkevertem 3 tojás sárgáját, 5 dkg cukrot, 5dkg olvasztott vajat, 1 kk fahéjat
A recept szerint darabolt dióval is meg lehet szórni,de nem volt itthon dióm. Viszont volt egy kis maradék hántolt mandulám. Azt szórtam rá,majd jött az öntet, és már ment is a sütőbe. 180 fokon addig sütöttem,amíg már nem állt alatta az öntet. Azért,hogy a tojás fehérje se kerüljön kidobásra,a fehérjét habbá vertem. Amikor készen volt a süti,rákentem a tetejére és pár percre vissza toltam a sütőbe.
 Amikor elég sültnek gondoltam a habot (ki milyen barnán szereti) kivettem a sütőből. Már melegen megkóstoltuk.Nagyon finom !:) A Márk megette az egészet...........csak utána mondtam meg,hogy a" nem kell már a kalács"ból készült

                                                           Jó étvágyat !