csütörtök

csodapalacsinta Márk névnapjára





 Ezt a receptet Tibi találta itt a neten. Márk palacsintát akart enni, hát kapott :)
A recepten csak annyit változtattam,hogy rum helyett amarettot használtam.
A piskótánál több kávét használtam (instant ) és nem áztattam hanem jól belocsoltam.
ime a recept
Követem · április 10. 

Csodapalacsinta 20db vékony palacsinta,1 cs vaniliás pudingpor,1 cs csoki pudingpor,1 cs puncs pudingpor,1 üveg magozott
meggybefőtt,1 cs babapiskóta,1 főzet kávé,1 db rumaroma,7 evk kristálycukor,fahéj,1 l tej,instant kakaópor. 26 cm-es kapcsos tortaformát folpackkal kibélelünk.Kávét


rumaromával összekeverjük.Babapiskótákat megmártogatjuk a rumaromás kávéban.A forma alját kirakjuk babapiskótával,hogy ne legyen hézag közötte.A vanilia pudingot megfőzzük 3 evk cukorral,fél liter tejben és a babapiskótára tesszük.Palacsintákat megtöltjük kakaóporral,összetekerjük,majd csigaformába fölhajtjuk,puding tetejére tesszük,kívülről haladunk befelé.Csoki pudingot megfőzzük 3 evk cukorral ,fél liter tejben-palacsinta tetejére tesszük.Meggyet lecsöpögtettjük csoki pudingra tesszük,megszórjuk fahéjjal.Meggylevet,felfőzzük 1 evk cukorral a puncs pudinggal,meggy tetejére öntjük.Hűtőben hűtsük.
 — itt: Mátraderecske, Heves




 ...és van aki tejszínhabot is tett a tetejére
                                             Nagyon finom !!

kedd

túrós muffin most aszalt szilvával



Nemrég találtam ezt a receptet,illetve hasonlót,mert ez is változtatáson ment át. A hozzávalók már egy ideje a hűtőben vannak de nem volt még időm.....de ma úgy mentem haza,hogy süthetnékem van, ezért ma elkészült
Az eredeti recept kuglóf, ebből lett sok kicsi muffin........és már a végfázisban derült ki,hogy az áfonya eltűnt a szekrényből. A fiúk állították,hogy semmi közük az eltűnéséhez biztos elhasználtam és elfelejtettem :)
így került bele gyorsan aszalt szilva

Hozzávalók: 25dkg túró
                    15 dkg vaj
                    15 dkg barna cukor
                    25 dkg liszt
                    2 tojás
                    fél csomag sütőpor
                    1 citrom reszelt héj
                     1 ek citromlé
                    csipet só
                    10 dkg aszalt áfonya.........vagy amit találsz otthon :)

A lisztet a sütőporral és a sóval elkevertem és félre tettem.
Egy nagyobb tálban a vajat habosra kevertem a barna cukorral,majd hozzá adtam a tojásokat.
Belereszeltem a citrom héját, hozzá adtam a citromlét és a túrót. Jól össze kevertem.majd hozzá adtam a lisztes keveréket. Ekkor jött volna bele az áfonya ami köddé vált :)
Ezért a masszát bele kanalaztam  a formákba és a közepükbe egy szem aszalt szilvát nyomtam.
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.

Hagytam kihűlni ,és csak utána szórtam meg porcukorral.
Eredetileg még étcsokitallért is akartam rá tenni.de amikor kész lett akkor már sokalltam,így elmaradt.
De van még egy adag túróm....ezért a következő adagnál feldarabolom az aszalt szilvát és teszek a tetejére csokit is.........mert ez így áfonya nélkül is párolog :)


szombat

Sütőtökös lencsesaláta.....megint csak nekem

Ez megint az az étel amivel a fiúkat kilehet üldözni a világból ,mert a lencsét csak főzeléknek és csakis 1 évben 1x hajlandóak megenni,a sütőtököt meg csak rántott formában.
Mivel még volt itthon a tél utolsó hirnökeként  egy sütőtök elkészült a sali de csak nekem .
 Bár Tibi megkostólta de közölte,hogy ez nem az ő ízvilága.
Érdekes de finom saláta,nekem ízlik .........szerintem érdemes kipróbálni :)

Hozzávalók : 50 dkg felkockázott sütőtök
                       1 apró szemű konzerv lencse (400 g)
                       1 ek citromlé
                       1 ek méz
                       2 ek szójaszósz
                       3 ek olíva olaj
                       frissen őrölt bors

A felkockázott sütőtököt 2 ek olíván megpirítottam,majd hozzá adtam a lecsöpögtetett lencsét.
Hagytam kihűlni.  Elkevertem a citromlét,a mézet és 1 ek olívát és a kihült salátára öntöttem.
Átkevertem majd meglocsoltam a szójaszószal . Tetejére tettem egy kevés borsot.

ál lasanne azaz bolognai ragus palacsinta

Régen szerettük a lasannét,de mióta kitaláltam,hogy palacsintába töltöm a ragut és így sütöm meg,azóta nem került az asztalra nálunk lasanne. Amikor először készítettem el Márk rögtön megjegyezte,hogy ennek a tésztája jobb mint a lazié,s ezentúl felejtsem el a lasannét.
Így vette át nálunk a lasane dobogos helyét a bolognai ragus palacsinta.

A palacsinta tészta elkészítésével kezdem. Én 8 db palacsintát szoktam megtölteni. A leírt mennyiség kis palacsinta sütőhöz van, a sütőd méretéhez képest kalkuláld az adagot.
A tésztához: 15 dkg liszt, 2tojás, 1 dl tej,csipet só, 2dl bubis ásványvíz
A bubis víz kivételével összekevertem a hozzávalókat és a végén fel lazítottam a vízzel. Félre tettem.
Míg állt ,elkészítettem a ragut.
Kevés olíva olajon megpíritottam 70 dkg darált húst (pulykát,mert Tibi csak azt szereti ,de készíthető sertésből is ) kicsit sóztam,borsoztam. Amikor megpirult rászórtam 2 zacskó bolognai spagetti alapot és felöntöttem 6 dl vízzel. Lassú tűzön 5 percig főztem.
Majd félre tettem és jöhetett a palacsinta sütése.
A kisült palacsintákat megtöltöttem a raguval, háromszögletűre hajtottam és kivajazott jénaiba tettem.
A tetejét megkentem tejföllel a maradék ragut (ha maradt) a tetejére raktam és ráreszeltem kb 10-15 dkg sajtot.
200 fokra előmelegített sütőbe toltam és a sajt pirulásáig sütöttem.
                                                            Jó étvágyat !


Tibor napra sárgarépás máktorta



Holnap lesz Tibim nevenapja. Neki készült ez a meglepi torta.Nem régen találtam ezt a receptet itt valahol a neten,és úgy gondoltam,hogy az egészség jegyében ez lesz a meglepije. Meglepi volt a javából,mert nem mondtam meg,hogy miből sütök. Amikor kiderült,hogy mák és sárgarépa,erősen kételkedett,hogy jó lesz a torta. De jóóó lett :)........csodálkozott is

Hozzávalók: 1 nagy sárgarépa
                     2 tojás
                     20 dkg cukor
                     15 dkg darált mák
                     20 dkg liszt
                     1 mokkás kanál szódabikarbóna
                     2 citrom reszelt héja
                     2 dl tejfől
                     1 dl tej

Az elkészítése is roppant egyszerű :)
A répát megpucoltam és belereszeltem egy nagyobb mély tálba,ráreszeltem még a citromok héját . Rá ütöttem a tojásokat,hozzá adtam a cukrot meg a tejfölt. Robotgéppel összekevertem,majd hozzá adtam a mákot ,lisztet,szódabikarbónát.Megint kevertem,majd 1 dl tejjel hígitottam.
Egy nagyobb tortaformába öntöttem és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Tűprobáig sütöttem. Tálra téve hagytam kihűlni
Amikor kihült porcukorral kell megszórni. Én azzal díszitettem
egyszerű,gyors és finom süti. Kávé mellé is nagyon izlet



vasárnap

Fetával töltött csirkecomb paradicsom mártással

 Hétvégén megint az történt mint a múltkor,azaz a hütő tartalmának felhasználása.
Volt filézett csirkecombom,volt maradék fetasajtom......ebből kellett valamit kihozni :) ez lett belőle

A csirkecombokat kiterítettem és fűszereztem: só,bors, bazsalikom, oregánó, rozmaring
A fetasajtot annyi felé vágtam ahány csirkecombom volt és egy csík sajtot a fűszerezett combra tettem. Feltekertem, hústűvel összetűztem és tálba tettem. Sorba raktam a tekercseket és meglocsoltam egy kis tejjel és még a maradék fetát is rászórtam.
180 fokos sütőbe toltam és pirosra sütöttem kb 45 perc
Amíg sült elkészítettem a paradicsom mártást,mert a fetához szerintem nagyon illik és a Márk a multkor hiányolta a húshoz a mártást. :)
Nálam a paradicsom mártás nem édes,cukrot nem is tartalmaz és lényegében azokat a fűszereket használom mint a húsnál. Egy fej vöröshagymát apróra vágtam,3 gerezd fokhagymát lereszelte. Kevés olajon a hagymákat megdinszteltem,majd felöntöttem paradicsomlével. Került bele még só,bors,bazsalikom,oregánó és egy csipet rozmaring. Összefőztem. Tálalásnál a húsra kanalaztam belőle.

fánk muffin a fiúknak


Mivel a napokban az én fogamra való muffin http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/04/fetas-olivas-muffin-csak-nekem.html készült, úgy gondoltam most a fiúknak kedvezek .
De mi legyen fánk vagy muffin ? ..........mindkettő,,,,,,,,,,,neeem,legyen a kettő egyben.
A fánk muffin lényegében fánk tészta muffin formában sütve.
S, hogy tovább egyszerűsítsem a dolgot, a tészta a kenyérsütőgépben készült.

100 ml tejet meg langyosítottam 25g cukorral.
A gép üstjébe mértem fél kiló lisztet. A közepébe mélyedést készítettem és belemorzsoltam 1 kis csomag (42g) élesztőt. Ráöntöttem a langyos cukros tejet és letakartam. Kb 15 perc míg felfut az élesztő. Ekkor rámértem még 25g cukrot. Adtam hozzá 3 tojást, 1csipet sót, és 15 dkg vajat.
Elindítottam a gépet. Ha nem géppel dolgozunk,akkor hólyagosra dagasztjuk és duplájára kelesztjük a tésztát.
Amikor a tészta megkelt lisztezet deszkára borítottam és átgyúrtam, majd 5-6 cm vastag rúdat formáztam és 24 egyenlő részre vágtam. Ellapítottam a darabkákat, a felébe 1kklekvárt tettem,majd befedtem egy másik ellepított darabkával. A szélét összecsíptem mint a derelyénél és gombóccá formáltam. Bele tettem a muffin formába. Nekem a tésztám elég lágy lett most ,ezért nem kelesztettem újra. Ha nem nagyon lágy a tészta akkor a tepsiben hagyva 15 percet kelesztem még,amíg a sütő melegszik. Most hideg sütőbe tettem és 170 fokra állítottam. Tűpróbáig sütöttem.
Amikor kész volt,kivettem a sütőből és átkentem tejjel,hogy ne legyen kemény a tészta teteje.

Tálra kiszedve hagytam kihűlni és csak utána szórtam meg porcukorral.......már amennyi maradt :) .hogy ne olvadjon rá. A fiúk már melegen ették
ekkor jött az ötlet,hogy legközelebb pudinggal kellene megtölteni.
Porcukor helyett mehet rá cukormáz vagy csoki........ha addig el nem fogy :)
                                                        Jó étvágyat hozzá ! :-)


csütörtök

fetás-olívás muffin csak nekem

Ez a recept is Stahl konyhájából származik és már jó ideje elakartam készíteni,de a fiúkat kilehet üldözni a világból az olívabogyóval ezért mindig elmaradt. ......
Ma önző voltam és csak magamnak sütöttem.......na meg vittem át az ősöknek is

egy tálba összekevertem 20 dkg lisztet
                                         1 sütőport
                                         sót,borsot, bazsalikomot,oregánot
                                         felkockázot fetasajtot ,darabolt fekete olívabogyót

egy másik tálba : 1 kis doboz kefirt
                             1 tojást
                              1 dl olívaolajat összekevertem majd beleöntöttem a lisztes keverekbe.

Jól összekevertem és elosztottam a muffin formákba. Mindegyik tetejére tettem még egy szem egész olívabogyót




160 fokon tűpróbáig sütöttem

Medvehagymás húsgombóc currys szósszal Stahl után szabadon





Ezt a receptet a Stahl konyhából már régen kinéztem,de szokásomhoz híven ezen is változtattam, hogy megfeleljen a saját ízviláginknak. A húsgombócba pl petrezselyem  kellett volna,de én nem szeretem az ízét,viszont volt még a hűtőben medvehagyma,így az került bele. Csirkemell helyett pulykamellet használtam.......de inkább írom,hogy én hogy csináltam

Fél kiló darált pulykamellhez adtam egy kisebb fej reszelt vöröshagymát, 1 tojást, 2 ek zsemlemorzsát, sót, borsot és apróra vágott medvehagymát. Összegyúrtam és kis gombócokat csináltam
Ezeket a gonbócokat olívaolajon megpíritottam
amikor már szép pirosak voltak a gombócok,megszórtam 1ek liszttel és egy prcig tovább pirítottam,majd rámorzsoltam 1 leveskockát,rászórtam 1 ek curryport és felöntöttem másfél dl vízzel és másfél dl fehérborral.
lassú tűzön,lefedve 20 percet főztem,majd felöntöttem egy dl tejszínnel. Én rizs helyett tésztával tálaltam.

Márk még forrón,hümmögve tömte magába ......- Finom ? -kérdeztem
                         - Ühüm,olyan....olyan....olyan nem tudom milyen finom,de finom :) :)


hétfő

mi legyen a pulykából? vagyis nézzük mi van a hütőben

Kiolvasztottam a pulykamellett,hogy brassóit csinálok belőle. Tudom most többen felmordulnak,hogy pulykából ??!!.......igen,én ilyen pulykás brassóit szoktam csinálni,mert a fiúk nincsenek oda a disznó húsért.......persze szűzérméből nekik is megy a brassói,de most pulykából készült volna.......de nem volt kedvem sem enni,sem elkészíteni. Márpeddig ha úgy megyünk be a konyhába,hogy nincs kedvünk főzni akkor abból nem sok jó fog kisülni...........egyszer valahol azt olvastam,hogy mérgesen,rossz kedvűen sem szabad főzni,mert nem sikerül az étel és rossz kedvű lesz az egész család ......na jó nem pontosan így volt írva,de a lényege ez volt :)
Szóval a lényeg,higy nem volt kedvem brassóit gyártani,s a fiúk sem ragaszkodtak hozzá.
Akkor mit csináljak a pulykából ? kérdésre peddig rögtön jött a válasz -Finomat !
Körül néztem a hűtőben és lényegében felhasználtam amit találtam.
A pulykamellet felszeleteltem,kicsit kiklofoltam és sóztam.  Felvertem 2 tojást amibe sót és szerecsendiót tettem. Találtam még kb egy tíz dekányi sajtot ,azt is lereszeltem egy tálba, A hús szeleteket először lisztbe,majd a fűszerezett tojásba végül a sajtba mártottam . A szeleteket egy vajjal kikent jénaiba tettem. Volt még felszeletelve a töpörtyűzésből megmaradt lilahagyma,azt is rászórtam. Na meg még van medvehagyma is,abból is csipkedtem a tetejére. A végén nyakon öntöttem egy fél doboz tejszínnel és bedugtam a sütőbe. Pirulásig sütöttem.
A fiúk szerint finom lett.........amit rendeltek :)

napsugár szelet



Tegnap megint hideg,esős napra ébredtünk. A fiúk nyomták a gépen a játékot ,én meg beköltöztem a konyhába,hogy valami lélekviditót készítsek. A túró,a málna és a vanillia íze együtt olyan mint amikor kisüt a nap :) ..........s ma már a nap is süt :) :)
Elkészítése nem egy gyors folyamat,de megéri mert nagyon finom!
A tésztát a kenyérsütőben készítettem el,hogy gyorsítsam na meg egyszerűsitsem a folyamatot.
1 dl tejet 1 ek porcukorral meglangyosítottam, majd bele morzsoltam 3 dkg élesztőt. Hagytam felfutni. Közben az üst aljára szórtam 2kk sót majd rászitáltam 40dkg lisztet. A liszt közepére mélyedést csináltam és beleöntöttem a felfutott élesztőt. Rámértem még 6dkg porcukrot és ráöntöttem még 1dl langyos tejet. Adtam hozzá még egy tojást és 5 dkg vajat. Elindítottam a dagasztás programot. Ha kézzel készíted akkor holyagosra kell dagasztani és a duplájára keleszteni.
Amíg a gép dolgozott elkészítettem a többi hozzávalót
 Először a vaniliás hab alapot.
Fél liter tejet felforraltam 2dkg cukorral,2 zacskó vaníliás cukorral és 2 kk vaníliás aromával. Egy zacskó vaníliás pudingot elkevertem egy kevés tejjel,majd a felforrt tejhez adva sűrű krémmé főztem. Félretettem hűlni és folytattam a málnaszósz elkészítésével. Ehhez egy doboz mirelit málnához (300g) adtam 15dkg barna cukrot és feltettem főni. Folyamatosan kevergetve addig főztem míg a cukor teljesen elolvadt és a málna is szétesett. Ezt is félretettem hűlni.
 Következett a túrókrém összeállítása. Egy tálba tettem fél kiló túrót.25 dkg tejfölt, 15dkg porcukrot, 2tojást és egy citrom reszelt héját. Az egészet összekevertem a robotgéppel. Mire ezzel is végeztem a dagasztást is befejezte a gép.
A tésztát lisztezett deszkára borítottam és egy közepes tepsi nagyságú téglalappá nyújtottam. Én egy csatos tepsít használtam,a végén tele lett az egész tepsi. A lényeg,hogy magas falú tepsibe süssük mert feljön a tészta és még a rétegeknek is el kell férni,
Szóval a tésztát bele tettem a sütőpapírral bélelt tepsibe,majd rásimítottam a túrókrémet,ennek a tetejére a málnaszószt. Igy hagytam még 20 percet kelni a tésztát. Közben a sütöt bekepcsoltam melegedni 180 fokra.
20 perc után betoltam a sütőbe és hagytam egy fél órát sülni. Közben folytattam a vanilíáshab elkészítését és azon aggodtam,hogy hogy fog ráférni,mert egyre magasabb lett.
A vaníliáshabhoz elővettem 4db tojást. A sárgáját belekevertem a vaníliás krémbe, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem,majd beleforgattam a krémbe.
30 perc után kivettem a sütit a sütőből és hagytam egy kicsit levegőzni,hogy lejjebb menjen,majd ráöntöttem a habot és vissza toltam a sütőbe ujjabb 20 percre.
Majd kivettem a sütőből és hagytam hűlni.
A fiúk nem bírták ugy hogy nálunk már langyosan szeletelni kellett. Igazi ízkavalkád s minden ízében a tavaszt a napot idézi :)

          NAPSUGARAS HÚSVÉTOT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES TÜNDÉR-KONYHÁSNAK !