vasárnap

Valami édesség hétvégére

 Ezt a receptet itt találtam a neten tegnap este. Annyira guszta volt,hogy rögtön nei akartam állni,de végül is lebeszéltem magam. Tibim valami mást szeretett volna ,de nálam ez volt a befutó......aztán a fiúknál is.....persze a lényeg,hogy legyen édesség :)
A receptet itt találod  http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/keletlen-pite/
Én a habot csak a végén tettem bele és nekem elég híg lett,de kb 40 perc alatt megsült. Viszont nem lett olyan habos-remegős mint a képen. Azért finom lett.
S mivel savanyú lekvárt írt hozzá s főtt éppen a meggy lekvár
http://tunder-konyha.blogspot.hu/2014/06/sangrias-meggy-lekvar.html....hát gyorsan nyakon öntöttük vele.
Nagyon finom és egyszerű,érdemes kipróbálni .

Sangriás meggy lekvár

Pénteken vásárolni voltam  és minden eshetőségre készen vettem 3az 1 -ben dzsemfixet. Madaras áruházunk ezért megajándékozott egy befőzős receptfűzettel. Kedvenc kolléganőm meg mintha megérezte volna ,hívott az este,hogy szedett nekem egy vödör meggyet és kezdjek vele gyorsan valamit,mert hétfőre ez bizony már nem lesz jó. Így vasárnap esti program lett egy kis meggy lekvár főzés. Az alap ötlet a már említett főzetből származik,azt variáltam át a saját ízvilágomra. Nálam így készült.
Hozzávalók: természetesen meggy :) Én 2 adagban készítettem ,adagonként kb 1,6 és 1,8 kg volt
                                         cukor 40 és 50 dkg
                                         vaníliás cukor 1 zacskóval és vanília aroma izlés szerint (ez nem volt a receptben)
                                         sangria 1 és 1,5 dl ( vörösbor volt írva,de azt nem találtam itthon ,így került bele )
                                         1 zacskó 3az1 ben dzsemfix
A meggyet megmostam,kimagoztam és lábosba tettem. Botmixerrel kb a kétharmadát összetörtem. Igyekeztem,hogy maradjanak benne egész szemek is. Aztán rámértem a többi hozzávalót és feltettem főni.
Sűrű kevergetés mellett felforraltam,majd kb 5 percig hagytam zubogni. Ezután takarékra tettem és még egy picit hagytam főni,hogy a habját teljesen elfője. Üvegbe töltöttem .......meg hagytam kint egy kicsit kostolónak is.
                                         

szombat

Kávés muffin KataFakanalától

  Ezt a receptet még régebben találtam  KataFakanala oldalán de  csak most került rá sor. Akkor leírtam s milyen jó,mert nem találom a linket :( ......nagyon egyszerű és finom süti........leírom az elkészitését hátha te sem találod :)
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg cukor
                                     15 dkg margarin
                                       2 egész tojás
                                    2 kanál instant kávé feloldva 2 kanál tejben
                                    15 dkg liszt vagy 10 dkg liszt + 5 dkg darált dió (én így készítettem)
                                    fél csomag sütőpor
a krémhez:  1 csomag vaniliás puding
                   2 dl tej + 1 dl kávé (instant)
                   10 dkg vaj
                   10 dkg porcukor

Elkészítése a tésztának: a cukrot a margarinnal és a tojással habosra kevertem. A lisztet,diót,sütőport összekevertem és fokozatosan hözzá adagoltam,majd a végén a kávét is bele öntöttem. Egy elég masszív tésztát kaptam, A muffin sütőbe bele raktam a papírkosarakat majd 2 kanál segítségével bele kanalaztam a tésztát, Ez egy tepsire való adag. Előmelegített sütőbe tolva,tűpróbáig sütöttem.
a krémhez: a vajat + a porcukrot kihabosítottam. A pudingot megfőztem a tej és kávé keverékében és kihűtöttem. Amikor kihűlt hozzá kevertem a vajas masszát és habzsákba töltöttem. Ezzel díszitettem a muffinokat.
                                        A végén még megszórtam a tetejét egy kis kakaóval.


Darálthúsos rakottkrumpli

 A hétvége megint az egyszerűség és gyorsaság jegyében :) A fiúk azt mondták,hogy a rakottkrumpli és a lasanna keveréke. Érdekes mert a neve után az ember nem ezt az ízvilágot várja ,az íz után meg nem ilyen kinzetet :) De ami a lényeg,hogy finom,gyors,egyszerű.

Hozzávalók: kb 1kg új krumpli
                        fél kg darálthús (én pulykát használtam )
                        1 fej hagyma
                        1 zacskó milánói por
                        10-15dkg füstölt sajt
                        4 dl főzőtejszín

A krumplit megpucoltam és vékony szeletekre vágtam. A hagymát felaprítottam és egy kevés olajon megdinszteltem,majd rátettem a darálthúst. Sóztam ,borsoztam és lepirítottam. Ekkor tettem rá a milánói port és felöntöttem egy kis vízzel. kb 5 percig rotyogtattam. Egy jénait kivajaztam és rászórtam egy réteg krumplit,úgy hogy néhol fedjék egymást. Sóztam,borsoztam majd jött a hús és megint krumpli. Az egészet nyakon öntöttem a tejszínnel és letakartam alufóliával. Kb fél órát sütöttem így forró sütőben,majd levettem róla a fóliát és rászórtam a reszelt sajtot. A sajt pirulásáig vissza toltam a sütőbe.
                                                             Jó étvágyat !

kedd

Mediterán csirke

 A hétvége megint az egyszerűség jegyében telt.......illetve gyorsan valami finomat volt a jelszó :)
Madaras nagyáruházunk kibocsátott egy széria ,állítólag limitált :( mediterán fűszerkeveréket aminek elég különleges az összeállítása pl mangót is tartalmaz. :) Na ebből lett a hétvégén ebéd :)

Hozzávalók: kb 1 kg csirkemell
                        1 nagyobb cukkini
                        1 közepes padlizsán
                        1 kaliforniai paprika
                        1 nagy fej lilahagyma
                       mediterán fűszerkeverék
                        olíva olaj
A zöldségeket felkockáztam,a hagymát cikkekre vágtam és egy nagy tálba tettem. A fűszerkeveréket kikevertem 4 evőkanál olívaolajjal és rálocsoltam a zöldségekre. Jól átforgattam és hagytam állni.
A csirkemellet felkockáztam, sóztam . A wokba tettem egy kevés olívaolajat és megpirítottam a csirkemell kockákat. Amikor kész volt kiszedtem egy tálba és beleöntöttem a wokba a zöldségeket. Pár perc alatt megpíritottam,majd vissza tettem bele a húst. Összeforgattam és együtt is piritottam egy kicsit. Végül tettem rá kb 1 evőkanálnyi vajat,átforgattam és lefedve hagytam állni egy 5 percig. Közben sült már hozzá a szintén kockára vágott krumpli. Legvégül azt is beleforgattam és így tálaltam.
Jó étvágyat !

Cseresznye lekvár csokis meg balzsamos

 Kaptam ma egy vödör cseresznyét......bár azt mondták,hogy ez nem lekvárnak való én csak nem hagytam magam :) Régen készítettem már cseresznyelekvárt de mindig más gyümölccsel párosítva pl meggy ,mert valjuk be...önmagában a cseresznye tényleg nem nyerő lekvárnak ......meggyet nem kaptam  s valamit kezdeni kellett a cseresznyével... :(Ma kedvem volt kisérletezni .....így rögtön két féle készült ,egy nagy adag balzsamos és egy kisebb adag csokis cseresznyelekvár.
Balzsamos cseresznye lekvár:
Amit felhasználtam hozzá : 4 kg cseresznye (magosan ennyi :) )
                                        1,5 kg cukor (szerintem kevesebb is elég lett volna,mert így jóóó édes)
                                        1 csomag 2:1 dzsemfix
                                        1 csomag 3:1 dzsemfix
                                        8 evőkanál minőségi balzsamecet
A cseresznyét kimagoztam és még nyersen botmixerrel pépesítettem. Hozzáadtam a cukrot és a fixeket,majd feltettem főni. Én addig főztem amíg a habját teljesen elfőtte.Ekkor került bele a balzsamecet. Evvel is főztem egy 5 percet. Üvegbe tettem és most fejen állva várják,hogy kihűljenek :) A balzsamecettől olyan pikáns íze lett, s kissé hígabb állagú.

Csokis cseresznye lekvár
Amit felhasználtam: 2 kg magozott cseresznye
                             20 dkg étcsoki 50%-os
                             70 dkg cukor
                             2 csomag 3:1 extra dzsemfix
                             amarettó likör
A cseresznyét a cukorral a lábosba tettem és lassú tűzön felfőztem,majd amikor elolvadt a cukor felvettem a lángot és kb 5 percig így zubogtattam. Lehúztam a tűzről és a félig megpuhult cseresznyét a botmixerrel összetörtem,úgy,hogy maradjanak benne szemek is. Vissza tettem a tűzre és hozzá adtam a dzzemfixet meg a két tábla csokoládét. Ismét zubogtatva főztem amíg a habja el nem főt. A végén még löttyintettem bele csak úgy gondolomra egy kis amarettó likört. Üvegekbe töltöttem és most ők is fejen állnak a konyhába.
Ez a lekvár szilárdabb,kenhetőbb mint a balzsamos......palacsintába szerintem kiváló lesz :)