Ezt a süteményt régen a mama készítette.......most én nosztalgiáztam :)
Hozzávalók : 25 dkg rama
15 dkg porcukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
fél-fél kk a következő fűszerekből : örölt szerecsendió, örölt szegfűszeg, fahéj, kardamon
2 tojás + 1 a kenéshez
10 dkg darált dió + egész dió a tetejére
csipet só
Elkészítése: A szobahőmérsékletű margarint a cukorral habosra kevertem (robotgéppel) majd hozzá kevertem a tojásokat is. Egy másik tálban összekevertem a lisztet,sütőport,fűszereket,sót és a diót. Fokozatosan adagoltam a vajas masszához, Amikor már kezdett sűrűsödni hozzá öntöttem a maradék lisztes keveréket és kézzel gyúrtam tovább.
Alufóliába csomagolva 1 órát a hűtőben pihentettem,majd kb fél cm vékonyra nyújtottam és kiszagattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,megkentem tojással és egy fél diót tettem a tetejére. 200 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsütöttem.
vasárnap
Cayenne borsos csirkeszárny
Márkomnál újkelletű a csirkeszárny imádatt , de csakis csípős formában . Madaras áruházunkban most nagyon akciós volt ,ezért egy másfél kilónyi szárnnyal sétáltam haza.........amit kb 10 perc alatt tüntetett el gyermekem a tányérjáról :) Úgy emlékeztem hogy van itthon fűszerkeverékem de tévedtem ,ezért improvizálnom kellett...........fiam szerint máskor is nyugodtan tegyem ezt :)
Hozzávalók: nálam most 1,5 kg csirkeszárny
4 ek ketchup
4 ek méz
cayenne bors izlés szerint
mielőtt bárki megilyedne a cayenne borstól :A cayenne-i bors nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek meghatározó alkotója.
Szerintem a sütőben nagyon kiszárad a szárny ezért én azt szoktam csinálni,hogy egy kicsit előfőzőm és a sütőben már csak a pácnak kell rásülni. Most is így történt. A szárnyakat betettem egy fazékba és felöntöttem annyi vízzel ami ellepte. Tettem bele sót, fokhagymát és örölt köményt. Forrástól számítva 20 percig főztem,majd kiszedtem egy tűzálló tálba. A hozzávalókat összekevertem és rácsorgattam a szárnyra.
Előmelegített 180 fokos sütőbe toltam és 20 percig sütöttem, (félidőben forgattam)
csütörtök
Narancsos zselétorta a karácsonyi asztalra
a Kreatív Mánia fordította magyarra,de a képek miatt érdemes megnézni az eredeti oldalt is.
Nagyon egyszerű,gyors,mutatós torta és nem utolsó sorban nagyon finom.
a forditást erre a linkre kattintva találod
https://www.facebook.com/Kreativmania/photos/a.333529810054436.72002.113764602030959/753009738106439/?type=1&fref=nf&pnref=story
amire szerintem figyelni kell,hogy a zseletin ne kezdjen el dermedni. Nálam már kezdett és nem folyt teljesen szét,ezért betettem egy kicsit a mikróba....előbb kellett volna. A piskóta elég kemény,masszív lesz,de ez nem baj mert ha puhább lenne akkor szétáztatná a zseletin,így meg másnapra megpuhul.
Boldog karit mindenkinek :)
ha nem nyílna meg a link ,ide bemásoltam a receptet a Kreatív mániától :)
Karácsonyi finomság - Narancsos zselé torta.
Állítsd össze már előző nap
Hozzávalók:
Tészta:
3 db tojás
100 g cukor
1 tk szódabikarbóna
200 g liszt
Töltelék:
3 narancs
3 mandarin
150 g ananász
150 g banán
Krém:
50 g zselatin
1 cs vaníliás cukor
900 g tejföl, sovány
200 g cukor (csökkenthető a mennyiség, ízlés szerint)
A zselatint áztassuk be hideg vízbe, hagyjuk jól megduzzadni, majd annyit melegítsük, amíg feloldódik ( forralni nem szabad). Hagyjuk hűlni.
A tésztához robotgéppel keverjük össze a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztben elkevert szódabikarbónát. Zsírpapírral bélelt, kivajazott, lisztezett tepsiben süssük előmelegített sütőben 180 °C hőmérsékleten 15 percig (tűpróba).
A kihűlt tésztát vágjuk 1,5 x 1,5 cm-es kockákra.
A narancsot vágjuk szeletekre, az ananászt és a banánt kockákra, a mandarint bontsuk gerezdekre.
A tejfölt keverjük robotgéppel oldódásig a cukorral és a vaníliával, majd keverjük el a zselatinnal.
Kerek tortaforma alját, oldalát béleljük ki gyümölcsökkel (lásd kép!).
Szórjuk bele a tésztakockák és a gyümölcsdarabok felét, öntsünk rá, hogy ellepje a tejfölös krémből, majd ismét tészta, gyümölcs, krém.
Fedjük le folpackkal, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.