vasárnap

Diós tallér

Ezt a süteményt régen a mama készítette.......most én nosztalgiáztam :)

Hozzávalók : 25 dkg rama
                    15 dkg porcukor
                    30 dkg liszt
                    1 csomag sütőpor
                    fél-fél kk a következő fűszerekből : örölt szerecsendió, örölt szegfűszeg, fahéj, kardamon
                    2 tojás + 1 a kenéshez
                   10 dkg darált dió + egész dió a tetejére
                    csipet só

Elkészítése: A szobahőmérsékletű margarint a cukorral habosra kevertem (robotgéppel) majd hozzá kevertem a tojásokat is. Egy másik tálban összekevertem a lisztet,sütőport,fűszereket,sót és a diót. Fokozatosan adagoltam a vajas masszához, Amikor már kezdett sűrűsödni hozzá öntöttem a maradék lisztes keveréket és kézzel gyúrtam tovább.
 Alufóliába csomagolva 1 órát a hűtőben pihentettem,majd kb fél cm vékonyra nyújtottam és kiszagattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,megkentem tojással és egy fél diót tettem a tetejére. 200 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsütöttem.

Cayenne borsos csirkeszárny


Márkomnál  újkelletű a csirkeszárny imádatt , de csakis csípős formában . Madaras áruházunkban most nagyon akciós volt ,ezért egy másfél kilónyi szárnnyal sétáltam haza.........amit kb 10 perc alatt tüntetett el gyermekem a tányérjáról :) Úgy emlékeztem hogy van itthon fűszerkeverékem de tévedtem ,ezért improvizálnom kellett...........fiam szerint máskor is nyugodtan tegyem ezt :)

Hozzávalók: nálam most 1,5 kg csirkeszárny
                                      4 ek ketchup
                                      4 ek méz
                                     cayenne bors izlés szerint
mielőtt bárki megilyedne a cayenne borstól :A cayenne-i bors nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek meghatározó alkotója.  

Szerintem a sütőben nagyon kiszárad a szárny ezért én azt szoktam csinálni,hogy egy kicsit előfőzőm és a sütőben már csak a pácnak kell rásülni. Most is így történt. A szárnyakat betettem egy fazékba és felöntöttem annyi vízzel ami ellepte. Tettem bele sót, fokhagymát és örölt köményt. Forrástól számítva 20 percig főztem,majd kiszedtem egy  tűzálló tálba. A hozzávalókat összekevertem és rácsorgattam a szárnyra.
Előmelegített 180 fokos sütőbe toltam és 20 percig sütöttem, (félidőben forgattam)

csütörtök

Narancsos zselétorta a karácsonyi asztalra


A receptet itt találtam a neten http://www.liveinternet.ru/users/madam_halina/post307675185
a Kreatív Mánia fordította magyarra,de a képek miatt érdemes megnézni az eredeti oldalt is.
Nagyon egyszerű,gyors,mutatós torta és nem utolsó sorban nagyon finom.
a forditást erre a linkre kattintva találod
https://www.facebook.com/Kreativmania/photos/a.333529810054436.72002.113764602030959/753009738106439/?type=1&fref=nf&pnref=story
amire szerintem figyelni kell,hogy a zseletin ne kezdjen el dermedni. Nálam már kezdett és nem folyt teljesen szét,ezért betettem egy kicsit a mikróba....előbb kellett volna. A piskóta elég kemény,masszív lesz,de ez nem baj mert ha puhább lenne akkor szétáztatná a zseletin,így meg másnapra megpuhul.
                                              Boldog karit mindenkinek :)
ha nem nyílna meg a link ,ide bemásoltam a receptet a Kreatív mániától :)
Karácsonyi finomság - Narancsos zselé torta.

Állítsd össze már előző nap

Hozzávalók:
Tészta:
3 db tojás
100 g cukor
1 tk szódabikarbóna
200 g liszt

Töltelék:
3 narancs
3 mandarin
150 g ananász
150 g banán

Krém:
50 g zselatin
1 cs vaníliás cukor
900 g tejföl, sovány
200 g cukor (csökkenthető a mennyiség, ízlés szerint)

A zselatint áztassuk be hideg vízbe, hagyjuk jól megduzzadni, majd annyit melegítsük, amíg feloldódik ( forralni nem szabad). Hagyjuk hűlni.
A tésztához robotgéppel keverjük össze a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztben elkevert szódabikarbónát. Zsírpapírral bélelt, kivajazott, lisztezett tepsiben süssük előmelegített sütőben 180 °C hőmérsékleten 15 percig (tűpróba).
A kihűlt tésztát vágjuk 1,5 x 1,5 cm-es kockákra.
A narancsot vágjuk szeletekre, az ananászt és a banánt kockákra, a mandarint bontsuk gerezdekre.
A tejfölt keverjük robotgéppel oldódásig a cukorral és a vaníliával, majd keverjük el a zselatinnal.
Kerek tortaforma alját, oldalát béleljük ki gyümölcsökkel (lásd kép!).
Szórjuk bele a tésztakockák és a gyümölcsdarabok felét, öntsünk rá, hogy ellepje a tejfölös krémből, majd ismét tészta, gyümölcs, krém.
Fedjük le folpackkal, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

szerda

Narancsos sült sütőtökkrémleves

Kaptam egy jóóó nagy sütőtököt így megint tökölődtem ma egy kicsit :)  Már készítettem máskor is sütőtök levest de azt hallottam,hogy ha sütve van a tök akkor sokkal intenzívebb a tök íze. El is olvastam egy jó pár receptet ,aztán szokásomhoz híven kivettem belőle ami tetszett és összekevertem :) Nálam így készült.

A tököt szeleteltem és meg sütöttem . Amikor majdnem kész volt ,megszórtam egy kevés cukorral és hagytam hogy rá karamellizálódjon. Megpucoltam egy közepes fej vöröshagymát, és felkockáztam. Egy evőkanálnyi vajat a lábosba tettem és rászórtam a hagymát. Elkezdtem párolni a hagymát,majd amikor elkezdett üvegesedni meglocsoltam mézzel és hagytam karamellizálódni. Erre dobtam egy közepes nagy felkockázott burgonyát.majd felöntöttem vízzel (mivel nem volt húslevesem a felöntéshez szórtam bele ízvarázst ). Tettem még bele sót,fehérborsot, örölt gyömbért és szerecsendiót (izlés szerint ) és hagytam főni. Amikor a krumpli megpuhult lehúztam a tűzről és bele kanalaztam a sült tököt. Botmixerrel össze turmixoltam majd felengedtem főzőtejszínnel. Sűrűnek találtam ezért még egy kis víz ment bele. Vissza tettem a tűzre és hagytam egyet rottyanni majd elzártam a gázt. Egy narancs levét kicsavartam és a félig kihűlt levesbe öntöttem.

Levesbetétnek mehet bele piritott kenyérkocka. Én félretettem egy kis darab nyers tököt amit felkockáztam és egy kevés olajon megsütöttem, ezzel tálaltam. :)

szombat

Fehér csokis charlotte

 Falinaptárom szeptemberi hónapjának süteménye ami most került megsütésre :)
Hozzávalók a piskótához : 4 tojás
                                        4 ek cukor
                                        4 ek liszt
A tojásokat szátválasztottam és a piskótánál beváltak szerint a fehérjét habbá vertem, a sárgáját a cukorral habosítottam majd beletettem a lisztet és a végén a habot. Egy gáztepsibe sütőpapírt tettem és elsimítottam benne a tésztát. Előmelegített sütöben 160 fokon kb 15 perc alatt megsütöttem (tűpróba) majd nedves konyharuhára borítottam és feltekertem. Hagytam kihűlni. Amikor kiihűlt kitekertem és megkentem meggylekvárral :http://tunder-konyha.blogspot.hu/2014/06/sangrias-meggy-lekvar.html ismét feltekertem és kb fél centinként felszeleteltem. Egy félgömb alakú tálat folpackkal kibéleltem és körbe raktam a piskóta szeletekkel.
Töltelékhez valók : 5dl 30%-os tejszín
                             2 csomag habfixáló
                             10 dkg porcukor
                             6 dkg fehércsoki
                             20 dkg erdei vegyes gyümölcs (mirelit)
                             1,5 ek zselatinpor
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem majd belekevertem a porcukrot és a finomra reszelt csokit. A zselatinport elkevertem 0,8 dl forró vízben és gyors mozdulatokkal belekevertem a habba. A végén gyorsan a gyümölcsöt is belekevertem és az egészet a tálba öntöttem. Egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap tálra borítottam.
Felvert tejszínhabbal díszitettem :

Vaniliás-cseresznyés túrótorta

 Az alapötletet a lányom küldte át ami itt található :http://ketkes.com/sutes-nelkuli-csabito-turotorta-cseresznyebefottel-a-vanilias-turokremnek-lehetetlen-ellenallni/ de nekem nem szokott sikerülni a kekszes alapok ezért inditásnak sütöttem egy 2 tojásos piskótát ami már többször bevált.
2 tojást szét választottam. A fehérjét kemény habbá vertem ,a sárgáját habosra kevertem 10 dkg kristály és 1 csomag vaníliáscukorral . Hozzá adtam még 3ek langyos vizet. Összekevertem 5dkg lisztet 5 dkg étkezésikeményítővel és fél csomag sütőporral. Kanalanként adagolva a sárgájához adtam,majd belekevertem a fehérjét is. Sütőformába öntöttem és kisütöttem,majd hagytam kihűlni.
A krémhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje helyett én vaníliás cukrot használtam
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 dl habtejszín
  • fél citrom reszelt héja    A pudingot a cukorral és a tejjel megfőztem, majd kihűtöttem. A habot felvertem és összedolgoztam  a vaníliás és, porcukorral  meg a citromhéjjal. Ezután következett a túró majd  a  kihűlt puding.Jól összekevertem  a túrós krémmel és a kihűlt lap tetejére öntöttem. Elrendeztem a tetején egy üveg lecsepegtetett cseresznye befőttet,majd kikevertem egy nagy csomag piros expressz zselé fixet.                             



Hagytam dermedni majd felvertem tejszínhabot és díszitettem.
Elfelejtettem gyertyát venni :( ezért a szám is habbal lett ráírva.
 Nagyon finom lett és nagyon gyorsan elfogyott :)

Sólet

Sólet....ahogy én készítem,mert természetesen itt sem követtem pontosan egyetlen receptet sem :)
Mi legyen az ebéd ? kérdésre első verziója a szárazbab főzelék volt,de ahhoz nem igazán volt kedvem.
Viszont eszembe jutott,hogy gyermekkorom egyik kedvence volt a sólet, amit azóta sem ettem ,mert "jaj az olyan macerás " felkiáltás miatt mindig elmaradt. De most az internet világában miután elolvastam pár receptet rájöttem,hogy nem is olyan macerás és míg fővöget én simán csinálhatok mást pl hétvégi takarítás :)
Szóval ez nem a valami finomat gyorsam kategória,de megéri kivárni míg elkészül mer nagyon finom.

Amit én használtam hozzá : 50 dkg tarka bab (előző nap beáztatva )
                                         60 dkg füstölt császár
                                         15 dkg füstölt szalonna
                                         15 dkg gersli (hántolt árpa)
                                        2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
                                         4 tojás
                                        só,bors,pirospaprika,babérlevél
Így készült: Először is kerestem egy olyan lábost amit betudok tenni a sütőbe ,mert nincs cserépedényem. Azután  szalonnát felkockáztam is kisütöttem ,majd a zsírba beletettem a felkockázott vöröshagymát és üvegesre pároltam. Figyeltem,hogy ne égjen meg mert az egyik recept szerint akkor keserű lesz a bab. Szóval amikor üveges lett a hagyma,lehúztam a tűzről és megszórtam pirospaprikával. Visszatettem a tűzre és egy kevés vízzel felöntöttem ,hagytam egy kicsit rogyogni majd ismét levettem a tűzről. A hagymára rátettem a feldarabolt császárszalonna felét,erre a bab felét majd következett a gersli és a maradék császár. Megszórtam még egy kis paprikával,tettem rá babérlevelet és a feldarabolt fokhagymát. Erre tettem a maradék babot és felöntöttem annyi vízzel,hogy bő két ujjnyival a bab felett volt. Jól megmostam 4 tojást és a bab közé tette, megszórtam egy kevés fehér borssal és sóval. Lefedtem és 160 fokos sütőbe toltam. Nekem 3 órát rotyogot a sütőben. Amikor a bab megpuhult kivettem a sütőből
és kiszedtem belőle a tojásokat. Megpucoltam a tojásokat és felszeletelve tettem a tányérra.
                                         Érdemes kipróbálni mert nagyon finom :) Jó étvágyat !

kedd

Sütőtökös golyó Tündésen

 A kolléganőmtől kaptam egy receptet. Ezt :http://www.nosalty.hu/recept/sutotokos-golyo
Mivel imádom a sütőtököt minden formában rögtön megtetszett,aztán rájöttem,hogy nekem hiányos.
Hiányoznak belőle a jó kis fűszerek amik illenek a sütőtökhöz. Ezért most is az alapötletet használtam :)
Nálam így készült : még vasárnap megsütöttem a tököt minden ízesítés nélkül és hagytam kihűlni. Mivel már nem került sor a felhasználására betettem a hűtőbe . Ott várt a sorára :)
A sült tököt egy tálba kanalaztam 45 dkg lett a fél kiló helyett,de nem hiszem,hogy ez gond lenne :) és botmixerrel pürésítettem.
Adtam hozzá 15 dkg darált diót, 10 dkg porcukrot, 20 dkg darált háztartási kekszet és a Tündésités miatt mézeskalács fűszerkeveréket,csak úgy gondolomra :)
Először arra gondoltam,hogy teszek bele fahéjat+ örölt gyömbért de a kezembe került ez az egyveleges zacskó ami tartalmazott : fahéj,szegfűszeg,szerecsendió, kardamon,ánizs és még sok finomságot ezért beleszórtam.
Adtam még hozzá 2-3 ek baracklekvárt és jól összedolgoztam. Golyócskákat formáltam belőle és kókuszban meghempergettem. Nagyon finom !!!!

vasárnap

Gombával és sajttal töltött csirkemell


Megint találtam egy receptet a neten aminek az alapötlete tetszett ,s jó szokásomhoz híven átformáltam a mi ízlésünkre :)
Amit használtam : 2 csirkemell
                           kb 3dl tej
                          fokhagymakrém
                         1 kis fej vöröshagyma
                          30 dkg gomba
                          süritett paradicsom
                          15 dkg füstölt sajt
Így készült: A csirkemellet felszeleteltem egy kicsit kikloffoltam. Tejben elekevertem a fokhagymakrémet és beletettem a húst. kb 2 órát hagytam benne állni. A hagymát felkockáztam és megdinszteltem egy kevés olajon majd rátettem a felaprított gombát. Hagytam hogy levet engedjen, Sóztam,borsoztam,egy kis piros paprika is került bele . Hagytam ,hogy elfője a levét. A végén nyakon öntöttem egy kevés sűritett paradicsommal. Az egészet botmixerrel pürésítettem. A sajtot lereszeltem. A tejből kivett csirkemellszeleteket megkentem ezzel a gombás krémmel ,megszórtam a reszelt sajttal és feltekertem. Hústűvel rögzítettem, sütőpapírral bélelt tepsíbe fektettem. Mindegyik tekercset meglocsoltam olívaolajjal.
Mellészórtam fűszeres steak burgonyát és egy bő félórára sütőbe toltam.
Uborkasaláta is járt hozzá :) fincsi lett :)

kedd

Sörben sült baconba tekert csirke

 Találtam a neten egy receptet ami megtetszett.......aztán kiderült,hogy mégsem tetszik annyira csak az alap ötlet......így az eredeti receptből csak a sör meg a bacon maradt a többit a ma reggeli fantáziámra bíztam. A cél az volt,hogy gyorsan készüljön el (mert mentem dolgozni ) és "láthatatlanná" tegyem a filézett csirkecombot ami nem tartozik Márkom kedvencei közé de még volt egy tálcával a hűtőben.
Amit használtam : 8 db egész filézett csirkecomb
                           1 csomag szeletel bacon
                           1 nagyobb sárgarépa
                           1 sárga paprika
                           1 kaliforniai (piros) paprika
                           3 közepes vöröshagyma
                           0,5 l sör
                           só,bors, örölt majoranna, fokhagymakrém
                           olivaolaj, balzsamecet
                           sültcsirke fűszersó
A csirkecombokat félbevágtam és beszórtam a sültcsirke fűszersóval. Két szelet bacont egymás mellé tettem ,ráfektettem a csirkecombot és feltekertem. A Versaliomat (vagy hot-pan) kikenten vékonyan vajjal és beletettem a tekercseket. A répát megpucoltam ,felcsíkoztam és a húsra szórtam. A paprikákat is felszeleteltem ,a hagymákat négy felé vágtam és az is a húsra tettem. Bekapcsoltam melegedni ,hogy a bacon körbe megpiruljon a húson és a paprika is megsüljön egy kicsit. Közben a sörben elkevertem 3 ek olívaolajat, fokhagymakrémet,sót,borsot és az átsült húsra öntöttem. Letakartam és hagytam 20 percet párolódni. Majd meglocsoltam balzsamecettel és hagytam besűrűsödni.
Isteni finom lett. Rizst főztem hozzá köretnek.
                                                     Jó étvágyat !

szombat

Kókuszos-túrós süti

Kaptam ajándékba bő fél kiló házi túrót. A fiúk nem voltak vevők a túróstésztára ezért próbáltam valamit kezdeni a túróval mielőtt megromlik.Ezt a receptet már régebben találtam a neten és már akkor is érdekesnek találtam a túró-kókusz keveréket.....most jött el az ideje,hogy kipróbáljam  :)
Hozzávalók:
Tésztához:25 dkg liszt
               25 dkg margari
               15 dkg cukor
               1 cs sütőpor 
               1 cs vaníliás cukor
               2 tojás sárgája
               2 evőkanál kakaópor
               annyi tej/tejföl, hogy könnyű és gyúrható legyen a tészta
Töltelékhez:1/2 kg túró
                  20 dkg cukor
                 10-15 dkg kókuszreszelék
                 1 cs vaníliás cukor
                 2 evőkanál gríz
                 2 dl tejföl
                 2 tojás fehérje
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd két részre osztottam. Az egyik felét egy 20*33 cm-es tepsibe nyújtottam.
A töltelékhez a tojások fehérjét a cukrokkal kemény habbá vertem, majd óvatosan beleforgattam a töltelék többi hozzávalóit. Az elkészült tölteléket a tepsibe simítottam, majd a tészta másik felét is kinyújtottam és befedtem  vele a tölteléket.
180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem kb 20 perc. Hűlés után  felszeleteltem és kókuszreszeléket szórvtam a  tetejére.
A fiúk már langyosan elkezdték enni, s igazuk volt :) nagyon finom lett .......s érdekes módon jobban ízlet mint amikor teljesen kihűlt.

Diós-meggyes lepény

A konyhámban található falinaptáromon van ez a recept mint a hónap süteménye :) Érdemes kipróbálni
Hozzávalók : 40 dkg liszt 
                    20 dkg margarin
                    6 tojás
                    35 dkg cukor
                    10 dkg durvára vágott dió
                    1 üveg magozott meggy
                    2 dkg élesztő
                    3 ek tej
Elkészítése : A tejet 1 ek cukorral meglangyosítottam és felfuttattam benne az élesztőt. A lisztben elmorzsoltam a margarint,majd belekevertem 20 dkg cukrot és egy csipet sót. Hoozáadtam a felfuttatott élesztőt és a 6 tojás sárgáját. Összegyúrtam és egy jó fél órát pihentettem. Ezután kinyújtottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.180 fokos sütőben félig megsütöttem ,majd kivettem a sütőből megszórtam egy kevés zsemlemorzsával és rátettem a lecsöpögtetett meggyet, amire rászórtam a diót. Majd a 6 tojás fehérjét 15 dkg cukorral habbá vertem és a tetejére simítottam. Mérsékelt tűzön tovább sütöttem, a hab pirulásáig

Cukkini krémleves

Anyukámat most műtötték és diétán van :( neki kisérleteztem ezt a levest. Jól sikerült kisérleti példány mert mind megette :) sőt még a finnyás fiam is evett egy nagy tányérral :)

Hozzávalók : 2 db közepes cukkini
                     1 db hagyma
                     tejszín és fűszerek
Elkészítés: a hagymát felkockáztam és egy kevés olajon megdinszteltem. A cukkinit megmostam,és felkockáztam, amelyik magos volt azt kivágtam. A felkockázott cukkinit rádobtam a hagymára és együtt is dinszteltem. Tettem rá egy kevés sót,egy leveskockát, fehér borsot  egy kevés szerecsendiót és felöntöttem annyi vízzel ami éppen ellepte. Puhára főztem ,majd összeturmixoltam. Vissza tettem a gázra és felöntöttem tejszínnel:
Zöldfűszeres krutonnal tálaltam .

Birsalmalekváros süti ,ánizzsal és kardamonnal

Már jóideje figyel a szekrényben egy doboz birsalma lekvár amit még Tibi vett mert ő szereti. De aztán valami miatt nem fogyott el,ezért úgy gondoltam,hogy felkéne használni valamilyen sütibe. Az eredeti recept a
http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/11/szilvalekvaros-suti.html kisérletező kedvemben ezt variáltam át egy kicsit :)
Egy tálban összekevertem 5 dkg rizslisztet, 5 dkg étkezésikeményítőt,10 dkg darált diót, fél tk szódabikarbónát, 1tk fahéjat, fél tk örölt szegfűszeget, negyed tk kardamont és negyed tk örölt ánizst.
Egy másik tálban kikevertem 3 egész tojást,15 dkg cukorral,majd hozzá adtam 5 nagy evőkanál lekvárt,9 dkg vajat és 1 tk vanilia aromát. Amikor simára kevertem fokozatosan hozzá adtam a lisztes keveréket.
Egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsíbe öntöttem és előmelegített (200 fokos) sütőben tűpróbáig sütöttem.
Amikor kihűlt megolvasztottam egy tábla tortabevonót és a tetejére kentem.
Az ánizstól és a kardamontól igazán különlegesen finom lett :)

hétfő

Piskótatekercs csokis cseresznyelekvárral töltve

Nem akartam a hétvégén sütni ,de Tibimnek ingott a piramisa :) mert milyen a hétvége süti nélkül-mondta.
Hát lett villám gyorsan egy 6 tojásos piskóta sütve amit megtöltöttem. Amilyen gyorsan elkészült olyan gyorsan el is fogyott :)
Hozzávalók : 6 tojás
                    6 ek porcukor
                    6 ek liszt
                    fél csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját a cukorral habosra kevertem majd hozzá adtam a lisztet,sütőport ,végül a fehérjét. A gáztepsimet kibéleltem sütőpapírral és belesimítottam a tésztát. Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. kb 15 perc. Egy nagyobb konyharuhát vízzel lespricceltem,hogy nedves de ne vízes legyen és ráborítottím a piskótát. A sütőpapírt lehúztam és a konyharuhával együtt feltekertem. Így hagytam kihűlni.
Amikor kihűlt megkentem csokis cseresznyelekvárral (http://tunder-konyha.blogspot.hu/2014/06/cseresznye-lekvar-csokis-meg-balzsamos.html ) de bármilyen lekvár jó.
Porcukorral megszórva tálaltam .

Szilvás pite

Előkerült még egy kevéske szilva amiből már nem lett lekvár,ezért utána néztem,hogy milyen sütit lehetne belőle készíteni. Ez a recept nem az enyém ,itt találtam :http://www.mindmegette.hu/szilvas-pite-pudingos-toltelekkel.recept, tulajdonképpen magamnak mentem el ide,mert a tésztája is nagyon jó és úgy egyben isteni !! érdemes kipróbálni ! :)

Hagyományos szilvalekvár

Na ő az a szilvalekvár íz amit régóta keresek. Nagymamám főzött ilyet annak idelyén üstben órákon át. Mielőtt neki álltam kb egy órát töltöttem a net előtt, hogy megtudjam eleink,hogy készítették a házi szilvalekvárt......rájöttem,hogy tulajdonképpen egyszerű, semmi más nem kell hozzá csak türelem .
Én most összesen 3kg lekvárral indítottam ,de fogok még elrakni mert annyira finom és egyszerű. :)
Így készült: a szilvát kimagoztam és mivel nagy szemű volt félbe vagyakár 4 felé is vágtam. Pucolva volt 3 kg szilvám. Egy vastagfalu lábosba öntöttem 1dl ecetet és jó alaposan körbe  mostam vele,úgg hogy a lábos falára is jusson. Kiöntöttem az ecetet és beleöntöttem a szilvát. Rámértem 30 dkg cukrot és hagytam 3 órát állni,majd közepes rózsán takarék lángon feltettem a gázra és magára hagytam. Lassan rotyogot magának a konyhában 5 órán át. Addig nem kavartam hozzá sem nyúltam ! s nem égett le. Majd óvatosan még mindig nem kavarva ! a tetején lévő szilvát lentébb nyomkodtam ,hogy az is főjön. Még egy óra elteltével ,amikor már az egyharmadára összetöppedt elő vettem a fakanalat és elkezdtem keverni. Folyamatosan keverve még 20 percig főztem. Ez idő alatt teljesen besűrűsödött. Üvegekbe tettem és kidunsztoltam.
Másnap reggel a kevéske maradékot amit a lábos faláról kapartam össze házi vajas kenyérre kentük (ha már valamelyik nap sikerült vajat küpülnöm :) )
Tibi szerint már rég evett ilyen finomat :)

Fahéjas-szegfűszeges szilvadzsem

Ez a dzsem lusta asszonyosan készült :) vagyis dzsemfixel......hamár Oetkerék voltak olyan rendesek hogy külön szilvá dzsemfixet is kitaláltak :)
Itt mindent a zacskón leírtak szerint készítettem csak az örölt szegfűszeg + a fahéj volt az én ötletem,mivel úgy gondoltam,hogy a szilvadzsem íze enélkül nem tökéletes ,de így az lett. Próbáld ki :)

Rizseshús ,ahogy én készítem

 Gyerekkoromban a rizseshús nem tartozott a kedvenceim közé ,,,,,,,,,bár most is még ismerkedő fázisban vagyunk :),,,,,,,,,,,,talán mert anyu otthon nem készített és először a menzán ettem.......majd be is fejeztem menzás pályafutásom :)  Később fiatalasszonyként a lelkesedés egyszer kétszer belekergetett a rizseshús készítésbe de sosem sikerült, vagy túl híg lett vagy robbantani lehetett vele. Így feladtam és eldöntöttem,hogy én és a rizseshús sosem leszünk barátok. De a most a szülinapomra anyukám megvette nekem a rég áhított tefál versalió (ez itt a reklám helye:) ) olajsütőt ami 3az1 ben funkciója miatt főzésre is alkalmas.
A fagyasztóban ott figyelt 4 db filézett csirkecomb ,amire az én finnyás gyermekem húzta az orrát,hogy tele van porccal,neki az nem kell. Gondoltam felkockázom és kivagdosom belőle de utána mi legyen vele ?.....s ekkor jött a felismerés,hogy akkor most ! az új sütőmmel és kisérletező kedvemmel párosulva megpróbálok közelebbi barátságba kerülni a rizseshússal, tekintettel arra is,hogy Tibim szereti :)
Na de ennyi rizsa után nézzük,hogy készült :)
A 4db filézett csirkecombot felkockáztam. Az olajsütőbe öntöttem egy nagyon kevés olajat és piritó fokozatra állítottam. Az olajra rákockáztam egy nagy fej hagymát és mert találtam a hűtőben még 4 csík füstölt bacon szalonnát azt is rátettem. Együtt piritottam míg a hagyma üveges nem lett,majd rátettem a húst. Fűszereztem : paprika,só,bors,örölt majoranna és összepíritottam. Amikor a hús megpirult ráöntöttem egy nagyobb bögre rizst és pirotottam még 2-3 percig.Beledobtam egy leveskockát és felöntöttem vízzel meg még nyakon öntöttem 1 doboz hámozott paradicsommal. Átállítottam főzés funkcióra és 20 perc alatt készre főztem. Ezután még 10 percet hagytam lefedve állni a melegentartó funkcióval.

A legvégén megszórtam reszelt füstölt sajttal. Márkom csak 3x szedett belőle :) Jó étvágyat ! :)

szerda

Mascarponés palacsinta

Maradt a szülinapi torta mascarponéjából egy adagnyi a hűtőben amivel kezdenem kellett valamit mielőtt tönkre megy.Elkezdtem nézelődni a neten és találtam ezt a receptet
http://chefcricket.blogspot.hu/2014/06/tiramisu-palacsinta.html
A palacsintát ugyanugy készítettem mint a leírásban. Sütés után egyáltalán nem hasonlít a megszokott palacsintához....egy vastagabb tésztát kaptam,de önmagában is finom. Ami kimaradt azt eper lekvárral ettük meg,úgy is finom.
A krémhez nem volt csak 200 ml-s tejszínem itthon,így az került bele.....lehet azért lett sok a palacsintám :)
A tetejét kakaó és nescafé keverékével szórtam meg. Most éppen pihen a hűtőben,hogy össze érjenek az ízek . Később megmondom milyen volt :)

vasárnap

Sárgadinnyés mascarponetorta a szülinapomra

Ez a torta a tegnapi szülinapomra készült,a melegre való tekintettel sütés nélkül.
Eredetileg sárgabarackkal akartam készíteni de sehol nem kaptunk normális barackot,így maradt a dinnye.
Valójában bármilyen gyümölccsel elkészíthető .
Hozzávalók a tésztához : 15 dkg (egy kis csomag) édes csokis keksz
                                        8 dkg vaj
                                        3 ek porcukor
                  a krémhez : 38 dkg mascarpone
                                    20 dkg cukor
                                    2 kis doboz sztracsatellás görög joghurt
                                   200 ml tejszin
                                     1 csomag vaníliás cukor
                                      1csomag zselatinfix
                  a sziruphoz: 2 dl víz
                                     12 dkg cukor
                                      2 lime
                                     40 dkg valamilyen gyümölcs
A vízből és a cukorból szirupot főztem,beletettem a lime reszelt héját és levét,majd bele kockáztam a dinnyét. Hagytam kihűlni ,majd hűtőbe tettem.
A kekszet porrá törtem,hozzá adtam a cukrot és az olvasztott vajat. Jól elkevertem és egy kapcsos tortaformába nyomkodtam. Ez is bekerült a hűtőbe.
A tejszinből kemény habot vertem,hozzá adtam a joghurtot,a sajtot és a cukrokat. A végén került bele a zselatinfix. Jól elkevertem és az időközben lehült tészta tetejére simitottam. Vissza tettem a hűtőbe és csak tálalás előtt halmoztam a tetejére a szirupból kivett gyümölcsöt.

                                                                      Jó étvágyat :)

Meggyleves habgaluskával

Tegnap a szülinapomra készült ez a leves,. Én tulajdonképpen nem is akartam ebben a melegben levest készíteni, de Tibim úgy tette fel a kérdést ,hogy "Nem lesz leves ??" amitől menten elszégyeltem magam :) s elkezdtem gondolkodni,hogy mi is menne a harcsapaprikás elé ( http://tunder-konyha.blogspot.hu/2014/01/harcsapaprikas-turos-csuszaval-ahogy-en.html ) s kigondoltam,hogy egy kissé savanykás ,hideg gyümölcsleves jó lesz, Így elkészült ez a habgaluskás leves :)

Amit használtam : ez az adag 8 főre készült,normál esetben én felezném az adagot  :)
2 üveg meggybefőtt
8 tojás
4 ek porcukor
1 csomag vaníliás puding
4 ek kristálycukor
só,fahéj,kardamon
2 citrom

így készült : a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét a kristálycukorral habbá vertem és félretettem. A sárgáját a porcukorral és a citrom reszelt héjával kikevertem,majd hozzá kevertem a pudingport.
Egy fazékba öntöttem 2 liter vizet+ a befőttlét és feltettem forrni a fűszerekkel együtt, Amikor forrt a tojásfehérjéből vert habbol galuskákat megfőztem benne (mint a madártejnél) és félretettem. Utána a sárgájához kis adagokban hozzámértem a léből ,jól elkevertem ,majd az egészet beleöntöttem a fazékba. Hagytam,hogy felforrjon.Elzártam alatta a gázt és beletettem a meggyet. Hagytam kihűlni,majd betettem a hűtőbe. Tálalásnál tettem a tetejére habot,de nem az egészet. Külön tányérban is kináltam hozzá.

kedd

Csőben sült cukkini meg egyebek

Beindult a cukkini szezon és ismerősünk kertjében bő a termés :) ezért kaptunk tőle egy jó nagy cukkinit. Cukkiniből készült már nálunk kenyér, lapcsánka,gofri, muffin.......most valami újat akartam. Mivel egész nap esett bevetettem magam a konyhába,körül néztem a hűtőbe és összeütöttem ezt a valamit ,amit nevezhetünk rakott zöldségnek,bár Márk szerint ha nincs benne hús akkor nem rakott,hát lett csőben sült zöldségek.
Amit használtam : 1 nagy cukkininek a fele
                           1 piros paprika (kápia) 1 sárga paprika
                           1 nagy fej lilahagyma
                           2 nagyobb paradicsom
                           grillzöldség fűszerkeverék,só,bors,bazsalikom(örölt)
                           mivel nem volt elég a tejfölöm így kb 2 ek tejföl+ 1 kis pohár natúr joghurt
                           2 tojás
                           1 tejszines krémsajt
                           reszelt füstölt sajt
Így készült: a zöldségeket felkarikáztam,a cukkinit egy kicsit besóztam. Egy jénai alján szétlocsoltam egy kevés olíva olajat és erre tettem egy réteg cukkinit amit megszórtam a grill fűszerrel,majd jött a piros husu paprika,utána a sárga, erre került a paradicsom,utána a hagyma és a tetejére megint cukkini fűszersóval meszórva.  A tojásokat egy tálban felvertem,hozzá kevertem a kevéske tejfölt meg a joghurtot és a krémsajtot. Fűszereztem majd a cukkinire öntöttem. Reszeltem rá füstölt sajtot . Maradt még felkarikázva paradicsom,azt a tetejére tettem. Így nézett ki a végén mielőtt a sütőbe tettem















ahol 180 fokon fél órát sütöttem. Ilyen
               















lett a végén :) Ja és finom is ! Érdemes kipróbálni :) Jó étvágyat !

Őszibarackkrémleves

Az elmúlt napok kánikulai melegében nem kívántuk a forró levest........én mondjuk a levest sem,de Márkom kitalálta,hogy ő gyümölcslevest enne. Oké de milyet. A Lidl.ben 200 volt az őszi úgy,hogy el lett döntve ,hogy abból lesz leves, bár fogalmam sem volt,hogy hogy fogom elkészíteni. 
Aztán bementem a konyhába és a fantáziámra bíztam. A végén már 2-3 tányérral evett......akkor csak nem lett rossz :)
Így készült: 1.5 kg őszit megpucoltam ,felkockáztam és fazékba tettem. Egy narancs héját belereszeltem ,levét kicsavartam és azt is hozzá tettem. Szórtam rá egy kevés cukrot, fahéjat,örölt szegfűszeget és kardamont. Került bele még egy csipet só is ,és felöntöttem annyi vízzel ami éppen ellepte. Feltettem főni,de amikor egyet rottyant már le is húztam és botmixerrel pürésítettem. Adtam hozzá egy pohár száraz fehérbort és felöntöttem annyi tejszínnel,hogy megfelelő sűrűségű legyen. Egy ujjabb rottyanásig visszatettem a tűzre,majd kihűtöttem. A hűtőből kivéve belekockáztam még 2 barackot.
Szerintem isteni lett :)

csütörtök

Cobbler az új örület :)



A neten találtam nemrégiben a receptet s be kell valjam fogalmam sem volt mi az a cobbler (kobler ) de a kinézete nagyon tetszett. Azt mondtam,hogy hasonló mint az aranygaluska ......azán elkészítettem és rájöttem,hogy sokkal egyszerűbb, gyorsabb és finomabb. A fotón meg úgy néz ki mint ha gombóc lenne de ahhoz meg végkép semmi köze. A cobbler tulajdonképpen egy tálban sült gyümölcsös süti,ami a végtelenségig variálható. Általában idénygyümölcsből készitik,de lehet befőtt-mirelit vagy akár aszalt gyümölcsböl is. Állitólag a muffin után ez a legnépszerübb sütemény. Nem is értem,hogy -hogy csak most találtam rá :) De most már begyűrűzött az én konyhámba is és a fiúk szerint maradjon is,mert nagyon finom. Csak egy baja van,irtó hamar elfogy :)
 Ha te is kiszeretnéd próbálni én ezt a receptet használtam :http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/fahejas-szilvas-cobbler/
A recept szerintem kissé pontatlan ezért pontosítanám :)
A tésztába én zacskós habtejszínt raktam,bár lehet ,hogy főző tejszinre gondolt. Viszont a habtejszin sokkal krémesebb a tészta lágyabb tőle. De van ahol tejet írnak. Ha nem lesz tejszínem kipróbálom tejjel is....az mindig van itthon :)
Elég nedves lett a tészta ezért kicsivel több liszt kell hozzá,hogy egy jól formálható tésztát kapjál. De van olyan recept is ahol nem formázza hanem ráönti a tésztát a gyümölcsre. Nekem az nem tetszett.
A diót kristálycukorral kevertem össze és nem 1 hanem 2 evőkanállal. Így szerintem finamabbra sül a dió.
Ahol mokkás kanalat ír ott kávés kanalat használtam és a barna cukor helyett kristálycukrot.
Nem írja,hogy a fahéjat és a szegfűszeget hova teszi. Én belekevertem az étkezésikeményitő-cukor keverékébe és ebben forgattam meg a szilvát.
A tésztából lisztes kézzel formáztam kis golyókat és rádobáltam a szilva tetejére.
Tűpróbáig sütöttem. Nálam 35 perc volt.


Próbáld ki ! Érdemes :)

szerda

Paradicsomos mozarella saláta

Volt egy szelet rántott csirkemell még a hűtőben,ahhoz készült ez a gyors,finom és egyszerű saláta.
Hozzávalók: 1 db mozzarella golyó
                    1 db nagyobb paradicsom
                    só
                    bors,én most durvára örölt szines borsot használtam
                    bazsalikom
                   balzsamecet
Fogtam a mozzarellát ésa paradicsomot és szépen felkarikáztam. A tányéron a képen látható módon elrendeztem. Egy karika pari egy karika sajt. Megszórtam a fűszerekkel és meglocsoltam a balzsamecettel.
Azonnal fogyasztható. Jó étvágyat :)

extra gyors hagymásbab

Tegnap olyan napom volt ami bár ritkán, de azért szokott lenni ......vagyis nem volt kedvem főzni meg úgy általában semmihez......még a végeredményt feltölteni sem. De az én kamasz fiamat úgy alapjában nem izgatta,mert ő konkrétan éhen akart halni egy teljes csomag virsli elfogyasztása után is :) Nem volt mit csinálni körülnéztem mi van itthon. Találtam 4 doboz babkonzervet, 3 paradicsomosat 1 simát, s volt még virsli is a hűtőben meg egy darabka szalonna is. Ezt ütöttem hát össze :)
Igy készült : egy darabka szalonnát felkockáztam, 3 fej vöröshagymát felcsíkoztam és egy kevéske olajon elkezdtem dinsztelni. Közben a virslit (3 csomag füstli volt ) felkarikáztam és azt is rádobtam. Együtt pirítottam egy rövid ideig majd nyakon öntöttem a babokkal. Jól elkevertem és mivel nem találtam elég szaftosnak gondoltam teszek bele kecsapot. Közben észre vettem,hogy ott figyel a hűtőben egy fél doboz sűrű paradicsomlé. Megmentve a megromlástól azt is ráöntöttem+ egy kicsi kecsap. Só,bors, kostolás.
Egyett rottyant és már lehetett is enni.
Márkom két nagy tányérral evett úgy hogy még él :) :)

vasárnap

Tejföl torta apu szülinapjára

 Ma ünnepeltük apum szülinapját,neki készült a torta. A válsztás nem volt egyszerű,mert nem szereti a túl édes,vagy vajkrémes sütiket. Az alapötlet egy tejfölös süteményből ered,azt formáltam át tortává. Jó választás volt mert nagyon finom lett és mindenkinek ízlett :)
Így készült : hozzávalók a tésztához : 40 dkg liszt, 1 tojás, 25 dkg rama, 1kk szódabikarbóna, 10 dkg cukor,
                                                       2 ek kakaó, 1 ek tejföl
                   hozzávalók a krémhez : fél liter tej, 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás puding, 1 cs vaníliás cukor
                                                       1 nagy+1 kis doboz tejföl.
A puding megfőzésével indítottam. A tejbe bele tettem a 2 féle cukrot és megfőztem benne a pudingot. Hagytam kihűlni. Amikor kihűlt belekevertem a tejfölöket. Egy nagy lapos fakanállal jól ellehet keverni :)
A tésztához valókat összegyúrtam,olyan jól formázható tésztát kell kapni. Nekem először száraz volt ezért tettem hozzá egy kis tejfölt,majd ragadt és jött még bele egy kis liszt mire jól formázható tészta lett. Ekkor két felé vettem. Az egyik gombócot kör alakúra nyújtottam,akkorára,hogy pont beleférjen a tortaformába. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral és beletettem az első tésztalapot. Erre öntöttem a krémet,majd kinyújtottam a másik lapot és rátettem a krémre. 180 fokos sütőben kb fél óra alatt sütöttem meg. Tűpróba!

A megsült tortát hagytam kihűlni és utána díszitettem .
A tetejét vastagon megszórtam porcukorral,majd rátettem a mintát és rászórtam a csokidarát. Egy picit a szélére is szórtam.

                                             A torta és az ünnepelt ! Isten éltessen apukám ! :)
                                                         Jó étvágyat !