szerda

Dödölle ahogy én készítem



Egyre többet hallom,hogy bár régen a szegények eledele volt, mostanság  ismét térthódit a dödölle.
A lányomnak nyáron lesz az esküvője és a menű sorban a dödölle is szerepel :)
Gondoltam akkor most a fiam szülinapjára is jó lesz.
 Az igazság az,hogy semmit nem mértem , ha készited te is hagyatkoz a megérzésedre :)
A krumplit megpucoltam ,felkockáztam és felöntöttem annyi vízzel ami éppen ellepi. Sóztam és feltettem főni.
Állitólag a szétfővös krumpliból jó készíteni.....én azt használtam ami itthon volt.
Amíg a krumpli főtt ,felkockáztam egy jó darab szalonnát és egy nagyobb fej vöröshagymát.
A szalonnát és a hagymát összepirítottam. A megfőtt krumplit a főző vízzel együtt összetörtem.
A gázt takarékra tettem és elkezdtem beleszórni a lisztet . Addig kevertem amíg egy sűrű kása szerű masszát nem kaptam. Ekkor elzártam a gázt alatta. A szalonnás zsírral meglocsoltam egy tál alját majd a zsírba mártott kanállal kb fél tojásnyi gombocokat szaggattam. A végén a tetejére locsoltam a maradék hagymás zsírt.
Mivel volt itthon tejfől az is került a tetejére,de elhagyható. Előmelegített sütőbe toltam és megsütöttem.
Másnap a maradékot serpenyőben átpirítottam. Úgy is nagyon finom volt :)

Vaddisznópörkölt gombával bolonditva



A nagy vad bevásárlás során sikerült "lőnünk" egy csomag vaddisznó húst. Ebből készült most szülinapi ebéd a szokásos séma szerint :) .....több recept átnézése után saját  variáció létrehozása :)

Amit én használtam : 750 g vaddisznóhús
                                500 g gomba
                               10 dkg szalonna
                               só,bors,babérlevél, borókabogyó,pirospaprika
                               sűrű paradicsomlé
                                vöröshagyma
                                vörösbor

Így készült: Megint a kuktát hívtam segitségül mert mindig tartok attól,hogy kemény marad a hús. A szalonnát és a vöröshagymát felkockáztam. A szalonnát kisütöttem majd rátettem a hagymát és üvegesre pároltam. Lehúztam a tűzről ,megszórtam pirospaprikával és öntöttem rá a paradicsomléből majd rátettem a felkockázott húst. Visszatettem a tűzre és hagytam egy kicsit pirulni, közben beleszórtam a fűszereket. Felöntöttem egy kevés vízzel és lezártam a kuktát. Háromnegyed órát főztem így,majd hagytam lefújni a kuktát. A pörköltöt átöntöttem egy lábosba és hozzá adtam a gombát majd nyakon öntöttem egy kevés vörösborral. Addig főztem amíg jó szaftos lett.
                                              Dödöllével tálaltam. Nagyon finom lett :)

vasárnap

Tejszines dobos torta Márk szülinapjára


Márkom kedvenc tortája a dobos torta, így természetesen azt kérte,hogy ezt süssek neki.
Egyik szülinapjára már sütöttem http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/01/dobostorta-mark-kivansagara.html de most gondoltam,hogy megsütöm az eredetit. Na ebből csak annyi lett,hogy a tésztája elkészítése hasonlított az eredetihez a többinél mentem a saját fejem után :)
Nálam így készült: Először a krémet kevertem ki.
Hozzávalók a krémhez : 10 dkg jó minőségű étcsoki ( nálam 64 %os Tibi csoki)
                                      4 tojás
                                     20 dkg kristály cukor
                                      2 csomag vaníliás cukor
                                      2 ek kakaópor
                                       rum aroma
                                     20 dkg vaj 
Az étcsokit felolvaszottam és félretettem. Egy habüstbe bele ütöttem a tojást és elkevertem a cukrokkal. Gőz felett ,robotgéppel habosra kevertem, majd a gőzről levéve belekevertem az olvasztott csokit kakaóport meg az aromát. Betettem hűlni a hűtőbe és neki álltam a tésztának.
Először is a sütőpapírból kivágtam 5 egyforma kört. Majd kikevertem a tésztát.
Hozzávalók a tésztához: 7 tojás
                                     7 ek cukor
                                     7 ek liszt
A hozzávalókból lényegében egy egyszerű piskóta tésztát sütöttem. A tojásokat habosra kevertem a cukorral majd hozzá kanalaztam a lisztet. A köröket megkentem a tésztával így
 majd előmelegített sütőben egyenként megsütöttem az 5 lapot. Hagytam hűlni. Addig az időközben kihűlt krémet kikevertem a vajjal és vissza tettem a hűtőbe. Nekiálltam a máz elkészítésének.
Hozzávalók a mázhoz : 15 dkg porcukor
                                    víz
                                    2 tk vaj
                                    2 tk ecet
A cukrot egy teflon lábosba tettem és felöntöttem annyi vizzel amivel simára tudtam keverni. Hozzá adtam a vajat meg az ecetet.  Lassú tűzön addig főztem amíg szép barna lett.Rá öntöttem az egyik piskóta korongra és vajas késsel bejelőltem a szeleteket. Ezután felvertem egy adag tejszínhabot és neki álltam a torta össze állításának. A krémet négy felé osztottam és betöltöttem a tészták közé, majd rányomtam a habot és egyenként ráhejeztem a karamell szeleteket.

Boldog szülinapot "kisfiam" ! :)