kedd

csülök helyett csirke Pékné módra :)

Megint egy olyan ebéd készült ami nem sok figyelmet igényel ,egyszerű és nagyon finom. Az eredeti recept  hozzávalóiból minden izlik a fiamnak csak a csülköt nem akarja mostanában megenni. Ezért alapjában lett megváltoztatva a csülök pékné módra ,mert disznó hús helyett csirkét használtam ....".csirke csülköt " :)

Hozzávalók : csirkecomb - főtől és étvágytól függően :) nálam most 5 főre 8 db egész csirke comb
                      3 fej vöröshagyma
                      3 nagyobb alma
                      szeletelt , füstölt bacon szalonna
                     krumpli kb 1 kg
                      só,bors, rozmaring

Így készült: a krumplit egyben feltettem főni és fél puhára főztem. Amikor kész volt leöntöttem róla  vizet és hagytam egy kicsit hűlni.
 Addig a húst megpucoltam,daraboltam, sóztam borsoztam. Közben a meghűlt krumlit megpucoltam és negyedbe vágtam. A gáztepsit kiolajoztam és belefektettem a krumplikat. Ezután a combokat egyenként betekertem a  baconba és a krumplira fektettem. A hagymákat is megpucoltam,negyedeltem és a húsra szortam. Az almát is megmostam ,negyedeltem és a tepsibe tettem,ahol megszórtam örölt rozmaringgal. Ráöntöttem 1 dl vizet és lefedtem alufóliával. A fóliát kilukazgattam és 180 fokos sütőbe tettem. Így süldögélt 40-50 percet. Ekkor levettem róla a fóliát és pirosra sütöttem.

Nagyon finom !                      Érdemes kipróbálni :)                              Jó étvágyat !
                     

szombat

Rizseshús a sütőből

Nálam is megkezdődött a tavaszi nagytakarítás, amit a fiúk nem fogadtak kitőrő lelkesedéssel :)
Első reakciójuk az volt,hogy "Akkor ma nem főzől ?" ........ezek után mertem volna nem főzni :D
Olyat kellett kitalálnom, ami magától elkészül ,a fiúk száját befogom :) és én is csinálhatom a dolgom :)  ......na ez pont olyan étel,ami semmi figyelmet nem igényel,egyszerű,gyors, finom :)

Hozzávalók: 1 nagy pohár tejföl (ez a pohár lesz mindenhez a mérce )
                     víz
                     rizs
                     hagyma
                    bacon szalonna
                   1 nagyobb csirkemell filé
                    fűszerek kedved,izlésed szerint :)

Elkészités : fogtam egy nagyobb (nálam ovális) jénai tálat aminek teteje is van ( ha ilyen nincs alufóliát is használhatsz ) Ebbe a tálba beleöntöttem a tejfölt,majd a tejfölös poharat megtöltöttem vízzel és a tejfölhöz öntöttem. Szórtam bele egy kevés maggi ízvarázst (sárga) és jól elkevertem. A tejfölös pohárban most a rizst mértem ki és a tejfölös vízbe öntöttem. A csirkemellet felcsikoztam és a rizs tetejére szórtam, Ezután a a feldarabolt hagyma következett ,majd a kockára vágott bacon.
Rátettem a fedőt és betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe. 1 órát sütöttem.

vasárnap

Bécsi linzer Tündésitve :)



 Még régebben találtam egy gasztro magazinban a Bécsi linzer receptjét ,ami most előkerült a pakolás során. Gondoltam akkor most jött el az ideje,hogy elkészitsem......némi változtatással.  Az eredeti receptben nincs lekvár és meggy ,de én gondoltam ha már úgy is van meggylekvárom és kaptam 1-2 üveg házi meggy  befőttet felhasználom a bécsi linzer turbositására :)

Hozzávalók:30 dkg liszt
                     15 dkg margarin
                     6 tojás
                     fél kg porcukor
                     1 sütőpor
                     1 citrom

A tésztához összegyúrtam a lisztet ,a margarint, a tojások sárgáját, 8 dkg cukrot, a sütőport és a citrom reszelt héját és levét. Két felé vettem és hagytam egy fél órát pihenni.
A gáztepsibe sütőpapírt tettem és az egyik kinyújtott cipót rátettem. 180 fokos sütőben világosra sütöttem. kb 10 perc. Addig kinyújtottam a tészta másik felét. A megsült tésztát kiemeltem a tepsiből a sütőpapírral együtt ,és kisütöttem a másik lapot. Amíg sült a második lap addig még melegen felszeleteltem az első lapot. A megsült második lapot is hagytam egy kicsit hűlni,de még melegen megkentem meggylekvárral.
A krémhez gőzfelett habbá vertem a tojások fehérjét egy csipet sóval és 42 dkg porcukorral. Nem egy gyors folyamat :( kb 20 perc mire a gép nagy fokozatán jó keményre sikerült felverrni :)
A kész krémet rákentem a lekvárra ,majd megszórtam a lecsepegtetett meggyet.
Végül rátettem a felkockázott tésztát és megszórtam porcukorral.


                   


Bulguros csirke


Ezt a receptet is az Apróséfnél találtam és nagyon megtetszett, de megmondom őszintén,hogy fogalmam sem volt róla,hogy mi  a bulgur.
 Ezért utána néztem mi is az a bulgur :
A bulgur lényegében tört búza, amely különböző méretben kapható - a rizsszem nagyságútól az apróra őrölt változatig. A búzaszemeket hántolják, majd előfőzik, szárítják, ezután kerül a boltok polcaira - .
......s ezek után döntöttem úgy,hogy bár egy kis módosítással elkészítem ezt a receptet
Én a rizsszem nagyságút választottam és a fehéret. (ugyanis a boltban szembesültem vele hogy van barna is :) )
Hozzávalók nálam :) : 4 ek olíva olaj
                                    fél kg csirke
                                   4 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma
                                   40 dkg bulgur (ez soknak bizonyult s a végén kiszedtem belőle egy jó adagot amit később még felhasználok)
                                   1 nagy doboz sűrített paradicsom
                                    olivabogyó (csak az enyémbe került mert a fiúk nem szeretik de redetileg az egészbe írja)
                                   oregánó,bazsalikom, só,bors
                                   7 dl víz
A csirkét csikokra vágtam és beszórtam csirke fűszersóval. Eredeti recept nem írja de én úgy gondoltam,hogy kell neki egy kis fűszer :)  Majd az olíva olajon megsütöttem. A sült húst kiszedtem a serpenyőből és beleszortam az apró kockára cágott vöröshagymát s a zuzott fokhagymát. Addig piritottam míg üveges nem lett a hagyma majd beleszórtam a bulgurt avval is pirítottam egy kicsit ,majd következtek a fűszerek izlés szerint a paradicsom pürét és  a vizet. Hagytam felforrni,majd takarékon 20 percet főztem ,ezután elzártam alatta a gázt ,ekkor még bőven volt rajta lé,s hagytam egy bő fél órát állni. Itt teljesen eltértem az eredeti recepttől. Amikor teljesen felszívta a folyadékot akkor láttam,hogy a hús mennyiséghez képest sok lett a bulgur ezért kivettem belőle későbbi felhasználásra.
A maradékot vissza tettem a tűzre ,bele öntöttem a húst és összekevertem.
Magamnak tettem bele olívabogyót a fiúk így ették.
Az eredeti receptet itt találod :http://aprosef.hu/csirkes_bulgur_egytaletel_recept




Répatorta

A lányomtól kaptam egy okos telefont s vele egy okos alkalmazást :) az ApróSéfet :) Tibitől elhangzott a szokásos kérdés " Nem sütsz semmit ?" :)........hát körül néztem itthon de nem nagyon volt itthon semmi sütinek való :( viszont találtam a hütőben egy csomag sárgarépát, apróséfnél meg egy hozzávaló receptet. Bár Tibi és Márk szerint a répa nem édesség és a répatorta nem sütemény mégis elkészült a torta :)........s láss csodát a fele már elfogyott.......még Márk is a finnyáskodása ellenére ette :) Gyors,egyszerű és finom. Érdemes kipróbálni. :)

Hozzávalók : 30 dkg cukor (barnát ír de nem volt itthon,én sima kristálycukrot használtam)
                      200 ml olaj
                      4 tojás
                     28 dkg liszt
                     10 dkg darált dió
                     1 csomag sütőpor
                     40 dkg reszelt sárgarépa
                     1 csipet só
                     10 dkg fehér csoki (fele )
                      1 narancs reszelt héja
A mázhoz :a fehér csoki másik fele
                   20 dkg natúr krémsajt ( ez sem volt itthon ezért 2 kis tubus tejszínes krémsajt került bele )
                    1 ek vanília esszencia
Azzal kezdtem hogy megpucoltam a répát és megkértem Tibim hogy reszelje le (mert én nem szeretem  csinálni és mégis csak ő akar sütit enni :) )
Addig én összekevertem a cukrot az olajjal (robotgép nagy fokozatán ) majd hozzá adtam a tojásokat és felhabosítottam. Egy másik tálban összekevertem a lisztet,sütőport,diót,sót és egyben a cukros masszához adtam,majd következett a répa a reszelt narancshéj és a fehér csoki fele olvasztva.
Jól összekevertem és sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem. 170 fokos sütöben 60 perc alatt sütöttem meg, közben többször tűpróbát végeztem :) Hagytam teljesen kihűlni.
Amikor kihűlt kivettem a formából és megkentem a mázzal: amihez összekvertem az olvasztott csokit, az esszenciát és a krémsajtot.

                                                      Jó étvágyat hozzá !

szerda

Bacon sushi ahogy én csinálom

A neten találtam egy videót BBQ Bacon Sushi néven ami nagyon tetszett de nem volt pontos recept,ezért ma neki álltam megalkotni a mi bacon sushinkat :) Nagyon finom lett :)
 Hozzávalók avagy amit én használtam :egy bambusz lap
                                                                fél kg darálthús
                                                                2 csomag bacon szalonna
                                                                sajt
                                                                BBQ szósz
                                                                piritott hagyma
                                                                fűszerek: maggi húsvarázs, örölt babérlevél, himalaja só,
                                                                               durvára örölt szinesbors, piros paprika
A darálthúst a fűszerekkel összekevertem. A bacon szalonnát a bambuszlapra fektettem és rákentem a húst. Három tekercs jött ki ebből az adagból. Az egyikbe a húsra reszeltem a sajtot és úgy tekertem fel, a másodiknál egy csíkban tettem bele a sajtot, a harmadiknál megindult a fantáziám és a húsra sajtot reszeltem majd bele tettem egy sor olívabogyót és így tekertem fel.
Az elkészités videóját itt találod : https://www.youtube.com/watch?v=ocXmgRTswqE
Az elkészült rudakat jénaiba tettem és latakartam alufóliával. 180 fokos sütőben 25 percig sütöttem
a fólia levétele után megkentem a BBQ szósszal és 15 percre visszatettem a sütőbe. 15 perc után újból kentem és meglocsoltam az időközben kisült szalonna zsírjával. Ujjabb 5 percig sütöttem.
A sütöből kivéve megszórtam sülthagyma kockákkal.

A tálból kivéve a visszamaradt baconos zsírban megforgattam a főtt jázmin rizst.
Szeletelve tálaltam. Isteni finom lett !! Érdemes kipróbálni :)