Már megszokták,hogy ha nálunk jön össze a család ,akkor mindig valami újdonságot készítek nekik ,olyat amit nem minden nap eszünk.Anyu a hagyományos konyha híve (az ő korába lehet én is az leszek :) de most még kísérletezem. Mai újításom is tetszett mindenkinek :) Elkészítése nagyon egyszerű.
Fogtam 4 kisebb csirke mellett és félbe vágtam. Sóztam,borsoztam és még egy kis szárnyas fűszerkeverékkel is megszórtam. Ezután betekertem bacon szalonnába. Serpenyőben olajat melegítettem és elősütöttem benne a melleket (a szalonna pirulásáig) A megsült darabokat tepsibe tettem. A megmaradt olajon megfuttattam egy csokor újhagymát ,majd rádobtam fél-fél kiló kimagozott és szeletelt nektarint és szilvát. Raktam hozzá kb 10-12 szem szegfűszeget és megszórtam rozmaringgal (őröltél ,mert imádom ezt a fűszert,de az ágacskákat nem szeretem az ételben) és nagy lángon össze sütöttem (1-2 perc) majd a hús mellé tettem a tepsibe. Felöntöttem 2,5dl húslevessel (kocka vízben feloldva) s betoltam a sütőbe 20 percre. Valami isteni lett, s nagyon laktató! Tejszínes sült rizst tálaltam hozzá. Jó étvágyat :)
vasárnap
Bon bon házilag
Gyulán a Százéves cukrászdában láttam először házilag,kézzel készített bon bonokat. Szebbnél szebbek és finomabbnál finomabbak voltak,persze borsos áron. Azóta nézegettem,hogy hogyan tudnék én is ilyeneket gyártani. Aztán felfedeztem a Keserédes csokoládé manufaktúrát (egy újságíró pár vállalkozása) aki egy két receptet közkézre bocsájtott. Gondoltam meglepem vele a családot Egy nagyon egyszerűvel kezdtem
Gesztenyés-rumos csokigolyók: vettem 20dkg jó minőségű tejcsokit (nálam 2 tábla Tibi csoki volt) ezt össze törtem és gőz felett megolvasztottam,majd bele kevertem 2 tojás sárgáját és 12dkg vajat. Gőz felett 2-3 percig főztem,vigyázva,hogy a csoki ne kapjon össze,szép sima maradjon. A gőzről levéve hozzá kevertem egy csomag natúr gesztenyét (karácsonyról volt még a fagyasztóban) 2dl tejszínt,2 ek rumot. Jól elkevertem,majd 10 dkg darált háztartási keksszel elvegyítve sűrű péppé kevertem. Ezt a masszát legalább fél napig a hűtőben kell pihentetni. Délután bekevertem s másnap reggel neki álltam a golyócska gyártásnak :)
Evőkanállal kis kupacokat mertem amit golyókká formáltam és meg hempergettem tejcsokireszelékben, mogyoró grillázsban és étcsokidarában . Így lett 3 féle bon bon. A csomagolás lemaradt,de senki nem hiányolta,csak ették ették. Közben el hangzott Márktól a kérdés- És mikor csinálsz ilyet legközelebb?
Legközelebb trüffelgolyókkal kísérletezem.
Gesztenyés-rumos csokigolyók: vettem 20dkg jó minőségű tejcsokit (nálam 2 tábla Tibi csoki volt) ezt össze törtem és gőz felett megolvasztottam,majd bele kevertem 2 tojás sárgáját és 12dkg vajat. Gőz felett 2-3 percig főztem,vigyázva,hogy a csoki ne kapjon össze,szép sima maradjon. A gőzről levéve hozzá kevertem egy csomag natúr gesztenyét (karácsonyról volt még a fagyasztóban) 2dl tejszínt,2 ek rumot. Jól elkevertem,majd 10 dkg darált háztartási keksszel elvegyítve sűrű péppé kevertem. Ezt a masszát legalább fél napig a hűtőben kell pihentetni. Délután bekevertem s másnap reggel neki álltam a golyócska gyártásnak :)
Evőkanállal kis kupacokat mertem amit golyókká formáltam és meg hempergettem tejcsokireszelékben, mogyoró grillázsban és étcsokidarában . Így lett 3 féle bon bon. A csomagolás lemaradt,de senki nem hiányolta,csak ették ették. Közben el hangzott Márktól a kérdés- És mikor csinálsz ilyet legközelebb?
Legközelebb trüffelgolyókkal kísérletezem.
szombat
Rákóczi túrós
Holnap vendégség lesz nálunk. Meg ünnepeljük,hogy már megint egy évvel öregebb lettem. A múlt héten,amikor a barackos habos csodával szenvedtem, találtam ki,hogy a szülinapomra Rákóczi túróst fogok sütni. Mivel holnap nem lesz rá időm,így ma ripsz ropsz megcsináltam.
A tésztának össze gyúrtam 25 dkg lisztet,12dkg vajat,6dkg cukrot,2tojást,1dl tejfölt,1 csipet sóval meg egy késhegynyi szódabikarbónával. A tésztát egy órát pihentettem a hűtőben. (közben begyúrtam az ebédnek való pompost)
Egy óra múlva kinyújtottam a tésztát,vajazott lisztezett tepsibe tettem,tetejét megszurkáltam egy villával,s 10 percre bedugtam a sütőbe. Addig kikevertem a túrót.
3 tojás sárgáját habosra kevertem 15 dkg cukorral,majd bele morzsoltam fél kiló túrót,beletettem 1 dl tejföl, 5 dkg mazsolát és egy citrom héját.Jól össze dolgoztam,majd óvatosan bele vegyítettem a felvert tojás fehérjét.
A sütőből kivett tésztát meg kentem házi barack lekvárral,ráöntöttem a túrót és még 20 percre vissza dugtam a sütőbe.
A tetejére 4 tojás fehérjét habbá vertem,majd 10 deka porcukorral tovább vertem . Ezt tettem a túró tetejére,és megint vissza a sütőbe,a hab barnulásáig.
Ha kihűlt vizes késsel lehet szeletelni. Éppen mikor szeleteltem jött át az anyukám,aki cukros. -Csak a szélét vágd le,hagy kóstoljam meg-mondta-ez olyan jól néz ki. Hát nem lett olyan magas mint a cukrászdába,lehet kisebb tepsibe kellett volna csinálni, de anyám szerint van olyan finom mint egy cukrászdai :) (bár lehet,hogy ő elfogult )
A tésztának össze gyúrtam 25 dkg lisztet,12dkg vajat,6dkg cukrot,2tojást,1dl tejfölt,1 csipet sóval meg egy késhegynyi szódabikarbónával. A tésztát egy órát pihentettem a hűtőben. (közben begyúrtam az ebédnek való pompost)
Egy óra múlva kinyújtottam a tésztát,vajazott lisztezett tepsibe tettem,tetejét megszurkáltam egy villával,s 10 percre bedugtam a sütőbe. Addig kikevertem a túrót.
3 tojás sárgáját habosra kevertem 15 dkg cukorral,majd bele morzsoltam fél kiló túrót,beletettem 1 dl tejföl, 5 dkg mazsolát és egy citrom héját.Jól össze dolgoztam,majd óvatosan bele vegyítettem a felvert tojás fehérjét.
A sütőből kivett tésztát meg kentem házi barack lekvárral,ráöntöttem a túrót és még 20 percre vissza dugtam a sütőbe.
A tetejére 4 tojás fehérjét habbá vertem,majd 10 deka porcukorral tovább vertem . Ezt tettem a túró tetejére,és megint vissza a sütőbe,a hab barnulásáig.
Ha kihűlt vizes késsel lehet szeletelni. Éppen mikor szeleteltem jött át az anyukám,aki cukros. -Csak a szélét vágd le,hagy kóstoljam meg-mondta-ez olyan jól néz ki. Hát nem lett olyan magas mint a cukrászdába,lehet kisebb tepsibe kellett volna csinálni, de anyám szerint van olyan finom mint egy cukrászdai :) (bár lehet,hogy ő elfogult )
szerda
gyorsan valami finomat Carbonárás karfiol
Ott volt a karfiol a hűtőben,de nem volt kedvem kirántani,meg időm sem...... Fogtam feltettem főni vegetás vízben(csipsz adó ide vagy oda :) ) Amíg főtt 3dl tejben elkevertem egy zacskó carbonara port + egy negyed tubus pritamin paprika krémet. Ezt felfőztem ,majd a félpuhára főtt karfiolra öntöttem. Megszórtam reszelt sajttal s bedugtam a sütőbe a sajt pirulásáig. Nagyon finom lett,még a Márk is megette,pedig utálja a karfiolt.
vasárnap
Barackos-túrós-habos csoda
Múlt héten nyaralni voltunk (még a jó időben :) ) s hát a kaja nem volt valami csoda,ezért kivoltunk már éhezve a hazaira.Főleg az édességre. Tibim kérdezte is,hogy ugye sütsz valamit? Igen,de mit. Találtam egy receptet egy újságban,gondoltam megalkotom. Hát megszenvedtem vele,de nagyon finom lett. Sütés közben azt mondtam,hogy soha többet még egyszer! Most azt mondom,hogy legközelebb okosabban.
Szóval a tésztának össze dolgoztam 20dkg lisztet,5 dkg porcukrot,1 vaníliás cukrot, 14 dkg vajat ,2 tojás sárgáját,és egy ek citromhéjat. Az összegyúrt tésztát fél órát kell a hűtőben pihentetni. Utána gyorsan kell vele dolgozni mert hamar felpuhul a kéz melegétől!
Egy 24 cm átmérőjű tortaformába kell a tésztát beletenni,úgy,hogy pereme is legyen. Tibi mérnöki pontossággal kibélelte sütőpapírral a tortaformát. Kinyújtottam jó vékonyra a tésztát és beletettem a formába. Elég babra munkavolt,mert nem akart a sütőpapíron maradni. Amikor végre sikerrel jártam,betettem a 200fokos sütőbe 20percre. Közben elkezdtem készíteni a tölteléket.
Már jó illatok kezdtek terjengeni amikor benéztem a sütőbe s láttam,hogy a sütőpapír összedőlt a tészta középen van. Na ez volt az első pillanat amikor azt mondtam,hogy kivágom. Tibi jött tanácsokat adni,majd a fejemet látva inkább kimenekült a konyhából :) Fogtam és egy kanállal kiszedtem a tésztát,kivettem a sütőpapírt,és a kanállal vissza dolgoztam a sütőformába a tésztát. Az alját villával megszurkáltam. Tanulság-> a tészta elég zsíros,nem kell sütőpapír,csak a formába kell beletenni. Benne is maradt.:) 20perc után a következő tölteléket tettem bele.
Fél kiló túrót kikevertem 15 dkg porcukorral,1 vaníliás cukorral, 2 tojással. Felét bele öntöttem a tészta kosárkába,majd rá ráraktam sárgabarackot. 20dkg ír a recept,de nekem fél kiló volt itthon,hát rápakoltam. Csak félbe vágtam,legközelebb kockázni kell. Ráöntöttem a másik fele tölteléket és 160 fokra vissza tettem a sütőbe egy fél órára.
A 2 tojás fehérjét habbá vertem,majd hozzá adtam,8 deka kristály és 5 deka porcukrot. Kellett még hozzá 1 ek citromlé,amit véletlen túladagoltam :( ezért nem keményedett a hab. Raktam még hozzá porcukrot amitől csak édesebb lett,keményebb nem. Habot kellett volna a tetejére önteni,de én ezt öntöttem a tetejére,s vissza dugtam a sütőbe.A hab barnulásáig hagytam bent,aztán kivettem.S kész is a sütink. Gondoltam én. Így nézett ki.
Később levettem róla a formát és akkor derült ki,hogy a cukor bizony megolvadt és folyik kifelé. A fiúk már ott álltak a konyhában süti evésre készen de amikor meg látták ,hogy mindjárt felrobbanok,hirtelen kiürült a konyha. Törtem a fejem,hogy mit csináljak,s ekkor gondoltam rá megint,hogy kihajítom.
-Én kiskanállal is megeszem ! -jelezte Tibi a szobából. De ez fojt jobbra balra. Fogtam kicsúsztattam a formából egy gáztepsibe,felszeleteltem és vissza tettem a sütőbe. Szilárdulásig sütöttem.
Viszontagságosan,de elkészült az illatilag a Rákóczi túrósra emlékeztető sütim. Ami végül is nagyon finom lett!
Szóval a tésztának össze dolgoztam 20dkg lisztet,5 dkg porcukrot,1 vaníliás cukrot, 14 dkg vajat ,2 tojás sárgáját,és egy ek citromhéjat. Az összegyúrt tésztát fél órát kell a hűtőben pihentetni. Utána gyorsan kell vele dolgozni mert hamar felpuhul a kéz melegétől!
Egy 24 cm átmérőjű tortaformába kell a tésztát beletenni,úgy,hogy pereme is legyen. Tibi mérnöki pontossággal kibélelte sütőpapírral a tortaformát. Kinyújtottam jó vékonyra a tésztát és beletettem a formába. Elég babra munkavolt,mert nem akart a sütőpapíron maradni. Amikor végre sikerrel jártam,betettem a 200fokos sütőbe 20percre. Közben elkezdtem készíteni a tölteléket.
Már jó illatok kezdtek terjengeni amikor benéztem a sütőbe s láttam,hogy a sütőpapír összedőlt a tészta középen van. Na ez volt az első pillanat amikor azt mondtam,hogy kivágom. Tibi jött tanácsokat adni,majd a fejemet látva inkább kimenekült a konyhából :) Fogtam és egy kanállal kiszedtem a tésztát,kivettem a sütőpapírt,és a kanállal vissza dolgoztam a sütőformába a tésztát. Az alját villával megszurkáltam. Tanulság-> a tészta elég zsíros,nem kell sütőpapír,csak a formába kell beletenni. Benne is maradt.:) 20perc után a következő tölteléket tettem bele.
Fél kiló túrót kikevertem 15 dkg porcukorral,1 vaníliás cukorral, 2 tojással. Felét bele öntöttem a tészta kosárkába,majd rá ráraktam sárgabarackot. 20dkg ír a recept,de nekem fél kiló volt itthon,hát rápakoltam. Csak félbe vágtam,legközelebb kockázni kell. Ráöntöttem a másik fele tölteléket és 160 fokra vissza tettem a sütőbe egy fél órára.
A 2 tojás fehérjét habbá vertem,majd hozzá adtam,8 deka kristály és 5 deka porcukrot. Kellett még hozzá 1 ek citromlé,amit véletlen túladagoltam :( ezért nem keményedett a hab. Raktam még hozzá porcukrot amitől csak édesebb lett,keményebb nem. Habot kellett volna a tetejére önteni,de én ezt öntöttem a tetejére,s vissza dugtam a sütőbe.A hab barnulásáig hagytam bent,aztán kivettem.S kész is a sütink. Gondoltam én. Így nézett ki.
Később levettem róla a formát és akkor derült ki,hogy a cukor bizony megolvadt és folyik kifelé. A fiúk már ott álltak a konyhában süti evésre készen de amikor meg látták ,hogy mindjárt felrobbanok,hirtelen kiürült a konyha. Törtem a fejem,hogy mit csináljak,s ekkor gondoltam rá megint,hogy kihajítom.
-Én kiskanállal is megeszem ! -jelezte Tibi a szobából. De ez fojt jobbra balra. Fogtam kicsúsztattam a formából egy gáztepsibe,felszeleteltem és vissza tettem a sütőbe. Szilárdulásig sütöttem.
Viszontagságosan,de elkészült az illatilag a Rákóczi túrósra emlékeztető sütim. Ami végül is nagyon finom lett!
hétfő
Lime torta apu 70. szülinapjára
Apu 70 éves lett. Valami különleges tortát akartam neki csinálni,ami nem volt könnyű feladat. Nem szereti a krémes dolgokat,ami ebben a melegben nem hátrány :) Citromos torta mellett döntöttem,s mivel a túrós tortákat szereti,hát az lett az alap "krém".A sütővel nem akartam felfűteni a konyhát ,ezért 25dkg darált kekszet összekevertem 10dkg olvasztott vajjal s egy tortaforma aljába nyomkodtam. Utólagosan azt kell mondanom,hogy jobb lett volna a torta ha mégis sütök egy piskótát alapnak. Mert eléggé morzsálódott :(
A krém viszont annál finomabb lett! A krémhez fél kiló túrót összekevertem 2 lime reszelt héjával és 16 dkg cukorral. Krumplinyomóval teljesen egyneművé lehetett dolgozni. A lime kicsavart levében fel oldottam 2 csomag zseléport és ezt is a turóhoz kevertem. Majd következett 3 dl felvert tejszín. Alaposan kikevertem s a tészta tetejére öntöttem. Egy éjszakát pihent a hűtőben. Másnap indulás előtt díszítettem. Felvertem egy kis doboz tejszínt. Tejszínt kentem a torta tetejére és oldalára. Megszórtam egy kis mogyoróval,s limevel díszítettem.
SOK BOLDOG SZÜLINAPOT!
A krém viszont annál finomabb lett! A krémhez fél kiló túrót összekevertem 2 lime reszelt héjával és 16 dkg cukorral. Krumplinyomóval teljesen egyneművé lehetett dolgozni. A lime kicsavart levében fel oldottam 2 csomag zseléport és ezt is a turóhoz kevertem. Majd következett 3 dl felvert tejszín. Alaposan kikevertem s a tészta tetejére öntöttem. Egy éjszakát pihent a hűtőben. Másnap indulás előtt díszítettem. Felvertem egy kis doboz tejszínt. Tejszínt kentem a torta tetejére és oldalára. Megszórtam egy kis mogyoróval,s limevel díszítettem.
SOK BOLDOG SZÜLINAPOT!
péntek
Rumos baracklekvár
Már régen nem főztem lekvárt,de most az egyik kolléganőm hozott 10kg finom kajszit. Tegnap palota játékon voltunk s este nem volt kedvem neki állni a hagyományosan készített lekvárnak. (Anyutól még úgy tanultam,hogy lecukrozva egy éjszakét pihentetjük a hűtőben) Na tegnap este ennek nem volt kedvem neki állni. Ma sem éreztem magam normálisnak,hogy ebben a kánikulában lekvárt akarok főzni,de holnap sem lesz jobb a barack meg sürgetett. Utána néztem a neten,hogy lehet gyorsítani a folyamatot. Rájöttem,hogy a dzsemfixek korában ez már nem művészet. :) Keresés közben akadtam No Salty oldalán a következő receptre amit nem pontosan követtem de nagyon jó lett.. A barackot elfeleztem s felét rumosan,felét simán raktam el.Gyorsan dzsemfixszel :)
De nézzük a rumos lekvár nálam készített változatát. Barátnőm mindig meghámozza a barackot a dzsemhez,s én mindig mondtam,hogy ez nem nekem való,ezért én rajta hagyom a héját. Viszont ennél a receptnél is forró vízbe kell mártani a barackot. Gondoltam 4 kg baracknál csak kibírom. Kibírtam ,de innen üzenem neki,hogy továbbra is állítom,hogy ez nem nekem való:)
Szóval kimértem 4 kg barackot,megmostam,majd kis adagonként szűrővel forró vízbe mártottam,hogy lehúzzam a héját., kimagozva beletettem a kuktámba. Na nem azért mert kuktába akartam főzni,de vastag falú lábost írt ami nekem nincs. Viszont úgy gondoltam,hogy a kukta elég vastag:) Még pucolás közben szórtam rá egy kevés citromsavat,hogy ne barnuljon meg.
A lebőrözött,kimagozott barack 2.6 kg lett .Ez azért fontos mert az eredeti recept kihangsúlyozza,hogy fontosak az arányok. Ott 1,2 kg az alap,én a dupláját is meghaladtam :) Szóval botmixerrel összetörtem a barackot s belekevertem 1kg cukrot. S itt jön az első extra-> hozzá tettem egy kis üveg vanília aromát (vaníliarudat ír de nekem nem volt) Ezután feltettem a tűzre,és nagy lángon,kevergetve főztem,amíg habzani nem kezdet. Akkor beletettem egy nagy csomag 2:1-ben dzsemfixet. Továbbra is nagy lángon főztem amíg a habját el főtte kb 15 perc. Amikor már nem volt habja lehúztam a tűzről s beletettem a rumot. A recept szerint 2 dl kellett volna bele,én másfél decinél megkóstoltam a lekvárt s úgy gondoltam,hogy elég ennyi. Rögtön üvegekbe töltöttem,lezártam és 5percig fejre állítottam az üvegeket. Majd talpukra állítva hagyom kihűlni, dunsztolni nem kell.
Márk is kóstolgatott s neki is nagyon ízlett. Egész különleges ízvilág,valami isteni finom lett. Kárpótolta a pucolási procedúrát ,amikor is megvoltam győződve,hogy nem vagyok normális,hogy ennek neki álltam és soha többé. De igen :) máskor is fogok ilyet csinálni! :)
Ebből a mennyiségből 9 kis üveg lett
De nézzük a rumos lekvár nálam készített változatát. Barátnőm mindig meghámozza a barackot a dzsemhez,s én mindig mondtam,hogy ez nem nekem való,ezért én rajta hagyom a héját. Viszont ennél a receptnél is forró vízbe kell mártani a barackot. Gondoltam 4 kg baracknál csak kibírom. Kibírtam ,de innen üzenem neki,hogy továbbra is állítom,hogy ez nem nekem való:)
Szóval kimértem 4 kg barackot,megmostam,majd kis adagonként szűrővel forró vízbe mártottam,hogy lehúzzam a héját., kimagozva beletettem a kuktámba. Na nem azért mert kuktába akartam főzni,de vastag falú lábost írt ami nekem nincs. Viszont úgy gondoltam,hogy a kukta elég vastag:) Még pucolás közben szórtam rá egy kevés citromsavat,hogy ne barnuljon meg.
A lebőrözött,kimagozott barack 2.6 kg lett .Ez azért fontos mert az eredeti recept kihangsúlyozza,hogy fontosak az arányok. Ott 1,2 kg az alap,én a dupláját is meghaladtam :) Szóval botmixerrel összetörtem a barackot s belekevertem 1kg cukrot. S itt jön az első extra-> hozzá tettem egy kis üveg vanília aromát (vaníliarudat ír de nekem nem volt) Ezután feltettem a tűzre,és nagy lángon,kevergetve főztem,amíg habzani nem kezdet. Akkor beletettem egy nagy csomag 2:1-ben dzsemfixet. Továbbra is nagy lángon főztem amíg a habját el főtte kb 15 perc. Amikor már nem volt habja lehúztam a tűzről s beletettem a rumot. A recept szerint 2 dl kellett volna bele,én másfél decinél megkóstoltam a lekvárt s úgy gondoltam,hogy elég ennyi. Rögtön üvegekbe töltöttem,lezártam és 5percig fejre állítottam az üvegeket. Majd talpukra állítva hagyom kihűlni, dunsztolni nem kell.
Márk is kóstolgatott s neki is nagyon ízlett. Egész különleges ízvilág,valami isteni finom lett. Kárpótolta a pucolási procedúrát ,amikor is megvoltam győződve,hogy nem vagyok normális,hogy ennek neki álltam és soha többé. De igen :) máskor is fogok ilyet csinálni! :)
Ebből a mennyiségből 9 kis üveg lett
vasárnap
Sárgabarackos gombóc
Pót nagyanyám tudott valami isteni szilvasgombócot csinálni. Szegény már meghalt s bizony nem mondta el,hogy mitől lett a szilva olyan jó szaftos a gombócban.Valószínűleg a szilvában van a titok :) Nekem nem sikerül olyan jóra, s azóta sem ettem olyan finom szilvás gombócot,ezért már nem is nagyon szeretem.Évekkel ezelőtt az unokanővéremnél jártam s éppen két féle gombócot gyártott-> szilvásat meg sárgabarackosat. A szilvás nem érdekelt de a barackosra felkaptam a fejem. Megkóstoltam s ízlett,Tőle van az ötlet (én mástól még nem hallottam) s azóta a gyerekeim kedvence:)
A tészta sima gombóc tészta . Ebbe töltöm fahéjas cukorban meghempergetett fél sárgabarackokat.
Szerintem nagyon finom:)
A tészta sima gombóc tészta . Ebbe töltöm fahéjas cukorban meghempergetett fél sárgabarackokat.
Szerintem nagyon finom:)