Tibitől kaptam egy nagyon klassz új sütis tepsit. Muszáj volt kipróbálni :) Szilvás lepénnyel avattuk fel.
Hozzávalók. 2 fajta tésztából készült. Az alsó tésztához 30 dkg lisztet ,20 dkg vajat, 2 evőkanál porcukrot, 2 tojás sárgáját (a fehérjét egy tálba külön raktam mert még kell) és fél dl tejfölt össze gyúrtam és hagytam egy kicsit pihenni.Utána kinyújtottam ,betettem a tepsibe,megszurkáltam és félig meg sütöttem,majd kivettem hűlni.
Amikor kihűlt ráraktam 1 kg kimagozott és félbe vágott szilvát. Apró trükk,hogy a szilvát a héjas felével kell a tésztára tenni,akkor biztos nem ázik el a tészta. De biztos ami biztos,a szilvát megszórtam még 5 dkg porcukorral és 5 dkg zsemlemorzsával (darált keksszel és dióval is lehet) meg egy kis fahéjjal,mert hát a szilva meg a fahéj nálunk párban jár :)
Ennek a tetejére jött a második tészta: 3 tojás sárgája ( fehérje az előző 2höz rakva) 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál porcukor és 5 dkg liszt. Ezt habosra keverem. A félretett 5 tojásfehérjét habbá verem,majd 3 evőkanál porcukorral tovább verem olyan fejre állítósra :) A habot óvatosan beleforgatom az előző masszába és ráöntöm a szilvára.
180 fokon kb 20 percig sütöm.Fini lett. Jó étvágyat! :)
vasárnap
A habos meggyes-mákos kalandos története
Valamikor régen,de tényleg régen úgy tízen valahány éve sütöttem habos mákos süteményt,de elveszett a recept. Tibi mondta,hogy imádott mamája is készített ilyet s ő is úgy enne. Felmentem hát a netre s elkezdtem keresni,hogy hát ha találok olyat ,ami a régi ízre emlékezteti :) Ezt találtam. Mivel tegnapról maradt hús így csak levest tettem fel főni. -Ne főzzél,csak süssél ! -hangzott a kérés Tibitől :) Nagynénémtől kaptunk igazi házi tyúkot,azt feltettem a kuktába főni és közben neki álltam a sütinek. A kuktát már rég félre húztam süti a sütőben,amikor eszembe jutott,hogy megnézem puha e a tyúk. A kuktának hangja se volt,kinyitottam. S akkor felrobbant :( rám csapódott a forró leves, a konyha úszott. Gyorsan lekaptuk rólam a ruhát,s rohantam a fürdőszobába a víz alá amikor észre vettük,hogy nincs áram. A leves befolyt a villanysütőbe és zárlatot csinált. A sütőm nem működött. Még szerencse,hogy anyu itt lakik a szomszédban. Gyorsan át telefonáltam,hogy kapcsolja be a sütőt 180 fokra mert viszem a félig sült sütimet. Átvittem betettem,ő figyelte és tűpróbáig sütötte s várta,hogy vigyem a tetejére a habot. Haza jöttem kikevertem a habot, átvittem,rákentem s még vissza toltam a sütőbe.Ott hagytam kihűlni,mire haza mentem Tibi a sütőt is megcsinálta .:) Két sütőben sült, sétált egy kicsit,de nagyon finom lett. Érdemes kipróbálni.
A recept mellékesek nélkül :) 15 dkg vajat habosra kevertem 15dkg cukorral ,majd hozzá adtam 4 tojás sárgáját. ( a fehérjét felhasználásig hűtőbe tettem,hogy keményebbre lehessen verni).
Egy tálban összekevertem 15dkg mákot, 15 dkg lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát és 1citrom reszelt héját.
Kimértem 2dl tejet. A tejet és a mákos keveréket felváltva a vajas krémhez kevertem.
Egy üveg meggyről leöntöttem a levét,jól lecsepegtettem és lisztbe forgattam. Kanállal óvatosan belekevertem a tésztába.
Vajazott lisztezett tepsibe öntöttem (kicsibe az enyém 23x30 cm) és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem ,kb 30 perc (a futkosás miatt nem tudom pontosan :)
A tojásfehérjét egy csipet sóval felvertem,majd hozzá adtam 10 dkg porcukrot és fél citrom levét. Kemény habbá vertem (olyan fejre állítom a tálat és nem esik ki állapot:)
A megsült tésztát meggylekvárral kellet volna meg kenni,én házi barack lekvárral kentem meg,rákanalaztam a habot és vissza toltam a sütőbe, kb 5 percre,míg a hab megszilárdul.
Kevésbé kalandos elkészítést kívánok :)
A recept mellékesek nélkül :) 15 dkg vajat habosra kevertem 15dkg cukorral ,majd hozzá adtam 4 tojás sárgáját. ( a fehérjét felhasználásig hűtőbe tettem,hogy keményebbre lehessen verni).
Egy tálban összekevertem 15dkg mákot, 15 dkg lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát és 1citrom reszelt héját.
Kimértem 2dl tejet. A tejet és a mákos keveréket felváltva a vajas krémhez kevertem.
Egy üveg meggyről leöntöttem a levét,jól lecsepegtettem és lisztbe forgattam. Kanállal óvatosan belekevertem a tésztába.
Vajazott lisztezett tepsibe öntöttem (kicsibe az enyém 23x30 cm) és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem ,kb 30 perc (a futkosás miatt nem tudom pontosan :)
A tojásfehérjét egy csipet sóval felvertem,majd hozzá adtam 10 dkg porcukrot és fél citrom levét. Kemény habbá vertem (olyan fejre állítom a tálat és nem esik ki állapot:)
A megsült tésztát meggylekvárral kellet volna meg kenni,én házi barack lekvárral kentem meg,rákanalaztam a habot és vissza toltam a sütőbe, kb 5 percre,míg a hab megszilárdul.
Kevésbé kalandos elkészítést kívánok :)
péntek
Angyalkalács egy kis módosítással
Holnap elutazunk s gondoltam,hogy az útra sütök egy kalácsot. Most egy kis változtatással csináltam és így sokkal finomabb lett. A tésztája lágyabb a töltelék krémesebb.
A mai változat:45 dkg lisztet egy tálba mértem,közepére fészek,ebbe a 12 dkg cukor, s csak 2 dkg élesztő (mert csak ennyi volt itthon :) s ráöntöttem 2,5dl langyos tejet. Félre tettem ,hogy az élesztő feljöjjön.
Közben elkészítettem a tölteléket: az előzőhöz képest annyit változtattam,hogy 12,5 dkg vajat tettem bele ,mert azt a 2és fél dekát már nem akartam tárolgatni. Ez miatt sokkal krémesebb lett a töltelék. Míg ezt megfőztem feljött az élesztő is. Beletettem az 1 ek olajat és a 3 tojásfehérjét. Jól össze dolgoztam,de most nem géppel hanem kézzel. A tészta ragadt de nem tettem hozzá lisztet hanem mint a fánkot ,hólyagosra dagasztottam s hagytam egy jó fél órát állni,míg a duplájára kelt. Akkor már nem ragadt :) Két felé vettem ,kinyújtottam,töltöttem és össze fontam. Most nem kuglóf formába ,hanem egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Így hagytam megint kelni egy fél órát,lényegében a duplájára. Akkor meg kentem tojássárgájával és bedugtam 160 fokra a sütőbe.
Kb 20 perc alatt meg sült.
A 2x kelesztés miatt sokkal jobban fel jött és sokkal lágyabb a tésztája. Így finomabb.
Jó étvágyat! :)
A mai változat:45 dkg lisztet egy tálba mértem,közepére fészek,ebbe a 12 dkg cukor, s csak 2 dkg élesztő (mert csak ennyi volt itthon :) s ráöntöttem 2,5dl langyos tejet. Félre tettem ,hogy az élesztő feljöjjön.
Közben elkészítettem a tölteléket: az előzőhöz képest annyit változtattam,hogy 12,5 dkg vajat tettem bele ,mert azt a 2és fél dekát már nem akartam tárolgatni. Ez miatt sokkal krémesebb lett a töltelék. Míg ezt megfőztem feljött az élesztő is. Beletettem az 1 ek olajat és a 3 tojásfehérjét. Jól össze dolgoztam,de most nem géppel hanem kézzel. A tészta ragadt de nem tettem hozzá lisztet hanem mint a fánkot ,hólyagosra dagasztottam s hagytam egy jó fél órát állni,míg a duplájára kelt. Akkor már nem ragadt :) Két felé vettem ,kinyújtottam,töltöttem és össze fontam. Most nem kuglóf formába ,hanem egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Így hagytam megint kelni egy fél órát,lényegében a duplájára. Akkor meg kentem tojássárgájával és bedugtam 160 fokra a sütőbe.
Kb 20 perc alatt meg sült.
A 2x kelesztés miatt sokkal jobban fel jött és sokkal lágyabb a tésztája. Így finomabb.
Jó étvágyat! :)
szombat
Angyalkalács HahóPihétől
Ezt a recepted HahóPihe oldalán olvastam (ő is nézte valahonnan) így már több oldalon megjelent :) de annyira finom,hogy érdemes megcsinálni. Tibi azt mondta,hogy ne süssek kalácsot,mert nem elég sok benne a töltelék. Én állítottam,hogy ez más mint az eddigi,de ő közölte,hogy nem kell,ne süssek. Elment dolgozni,én meg neki álltam kalácsot sütni,legfeljebb ő nem eszik. Majd nem úgy is járt mert Márk folyamatosan rájárt.
Először a tölteléket készítjük el,mert hűlnie kell. 10 dkg vajat egy lábosban megolvasztunk,majd hozzá adunk 2 ek kakaóport, 12,5 dkg cukrot, 1 csomag csokipudingport (főzős) és 2,5 dl tejet. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Míg hűl elkészítjük a tésztát.
Egy tálba kimértem 45 dkg lisztet,aminek a közepébe fészket készítettem. Ebbe öntünk 10 dkg cukrot, rámorzsolunk 2,5 dkg élesztőt,majd erre ráöntünk 2dl langyos tejet. 15 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. Utána hozzáadunk 3 tojás fehérjét (1 sárgája kell majd a kenéshez ,a másik 2 eltettem mert holnap házi bon bon készül s abba csak sárgája kell) és 1 ek olajat. Ezt jól kidolgozzuk. Én úgy éreztem,hogy eléggé ragad a tészta,ezért még tettem hozzá lisztet. Ezután két felé vesszük,és téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krém felével és feltekerjük. A másik felével ugyan így,majd a kettőt össze fonjuk. Vajazott lisztezett,vagy sütőpapírral bélelt formába tesszük. Én szilikonos kuglóf formába tettem. Fél órát még így kelesztjük,majd 1 tojás sárgájával lekenjük s 200 fokos sütőben megsütjük. Nekem 20 perc alatt lett kész.
Ha kihűlt szeleteljük. Nálam már langyosan fel kellett vágni. :) Nagyon finom,nem száraz mert jó sok benne a töltelék. Jó étvágyat hozzá :)
Először a tölteléket készítjük el,mert hűlnie kell. 10 dkg vajat egy lábosban megolvasztunk,majd hozzá adunk 2 ek kakaóport, 12,5 dkg cukrot, 1 csomag csokipudingport (főzős) és 2,5 dl tejet. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Míg hűl elkészítjük a tésztát.
Egy tálba kimértem 45 dkg lisztet,aminek a közepébe fészket készítettem. Ebbe öntünk 10 dkg cukrot, rámorzsolunk 2,5 dkg élesztőt,majd erre ráöntünk 2dl langyos tejet. 15 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. Utána hozzáadunk 3 tojás fehérjét (1 sárgája kell majd a kenéshez ,a másik 2 eltettem mert holnap házi bon bon készül s abba csak sárgája kell) és 1 ek olajat. Ezt jól kidolgozzuk. Én úgy éreztem,hogy eléggé ragad a tészta,ezért még tettem hozzá lisztet. Ezután két felé vesszük,és téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krém felével és feltekerjük. A másik felével ugyan így,majd a kettőt össze fonjuk. Vajazott lisztezett,vagy sütőpapírral bélelt formába tesszük. Én szilikonos kuglóf formába tettem. Fél órát még így kelesztjük,majd 1 tojás sárgájával lekenjük s 200 fokos sütőben megsütjük. Nekem 20 perc alatt lett kész.
Ha kihűlt szeleteljük. Nálam már langyosan fel kellett vágni. :) Nagyon finom,nem száraz mert jó sok benne a töltelék. Jó étvágyat hozzá :)
hétfő
Török kenyér Limara után szabadon
Mindig nézegettem a különböző oldalakon,hogy mások milyen szép (s valószínűleg finom) kenyér féléket sütögetnek. Tibi azt mondja,hogy ne fárasszam magam,mert amennyi kenyeret mi eszünk,azt megvesszük a boltba. Mivel elég sok fajta liszt kellett az eddig nézett receptekhez,hát hagytam magam lebeszélni.Meg hát kenyérsütőgépem sincs.
Aztán a napokban ismét Limara péksége oldalán jártam s nála találtam ezt a török kenyér receptet,ami tényleg egyszerű. Ma ebbe a borongós időben úgy gondoltam,hogy nem hagyom magam lebeszélni és megsütöm életem első kenyerét.
Limara leírása alapján egy tálba (nekem nincs dagasztó tálam) öntöttem 1,5 dl vizet +1,5 dl tejet (egy kicsit meg langyosítottam) beletettem egy teás kanál porcukrot és bele morzsoltam 2,5 dkg élesztőt. (eredetileg 2 dkg van írva de nekem 2,5 volt itthon) Jól elkevertem s hagytam egy kicsit állni. Közben kimértem 40dkg sima lisztet,10dkg kenyérlisztet és 2 teáskanál sót. Ezt ráöntöttem a folyadékokra,majd következett fél dl olaj (én olívát tettem bele)s a robotgépemmel kidagasztottam. Nekem eléggé ragadt a tészta,ezért még tettem hozzá lisztet. Letakartam s a duplájára kelesztettem. Az időt nem néztem,mert közben elmentem bevásárolni+ügyeket intézni. Amikor haza értem akkor láttam,hogy már jó lesz :) Lisztezett deszkára borítottam s átgyúrtam,cipót formáltam belőle,majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,letakartam,s megint a duplájára kelesztettem. Limara tanácsa szerint a tállal borítottam le.
Kb egy fél óra múlva (addigra kelt ismét meg) beolajoztam a kezem s belenyomkodtam a mintát. Egy tojással megkentem s szezámmaggal megszórtam. Limara fekete szezámmagot ír,de nekem csak sima volt itthon.
Előmelegített sütőbe toltam s 200 fokon 20 percig sütöttem. A receptben 30 van írva,de ez sütő függő is,én 20 perc után úgy láttam,hogy jó lesz. Sütőből kivéve rácsra téve hagytam kihűlni.
Na annyira azért nem hűlt ki,mert az illata nem engedte,hogy ne kóstoljuk meg. Anyuéknak is küldtem át vacsorára. Finom lett,legközelebb is sütök ilyen kenyeret.
Köszi Limara! :)
Aztán a napokban ismét Limara péksége oldalán jártam s nála találtam ezt a török kenyér receptet,ami tényleg egyszerű. Ma ebbe a borongós időben úgy gondoltam,hogy nem hagyom magam lebeszélni és megsütöm életem első kenyerét.
Limara leírása alapján egy tálba (nekem nincs dagasztó tálam) öntöttem 1,5 dl vizet +1,5 dl tejet (egy kicsit meg langyosítottam) beletettem egy teás kanál porcukrot és bele morzsoltam 2,5 dkg élesztőt. (eredetileg 2 dkg van írva de nekem 2,5 volt itthon) Jól elkevertem s hagytam egy kicsit állni. Közben kimértem 40dkg sima lisztet,10dkg kenyérlisztet és 2 teáskanál sót. Ezt ráöntöttem a folyadékokra,majd következett fél dl olaj (én olívát tettem bele)s a robotgépemmel kidagasztottam. Nekem eléggé ragadt a tészta,ezért még tettem hozzá lisztet. Letakartam s a duplájára kelesztettem. Az időt nem néztem,mert közben elmentem bevásárolni+ügyeket intézni. Amikor haza értem akkor láttam,hogy már jó lesz :) Lisztezett deszkára borítottam s átgyúrtam,cipót formáltam belőle,majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,letakartam,s megint a duplájára kelesztettem. Limara tanácsa szerint a tállal borítottam le.
Kb egy fél óra múlva (addigra kelt ismét meg) beolajoztam a kezem s belenyomkodtam a mintát. Egy tojással megkentem s szezámmaggal megszórtam. Limara fekete szezámmagot ír,de nekem csak sima volt itthon.
Előmelegített sütőbe toltam s 200 fokon 20 percig sütöttem. A receptben 30 van írva,de ez sütő függő is,én 20 perc után úgy láttam,hogy jó lesz. Sütőből kivéve rácsra téve hagytam kihűlni.
Na annyira azért nem hűlt ki,mert az illata nem engedte,hogy ne kóstoljuk meg. Anyuéknak is küldtem át vacsorára. Finom lett,legközelebb is sütök ilyen kenyeret.
Köszi Limara! :)