kedd

Fantázia torta Tibinek, csak úgy



 Kávé imádok lévén nagy sláger mostanában nálunk ez a kávés-csokoládés krém. Tejjel kell csak kikeverni,de a napokban volt a hűtőben egy doboz bontott tejszín s gondoltam,hogy mielőtt megromlik elhasználom,így került felhasználásra tej helyett a kávés krémbe. Elég tömény lett s akkor jegyezte meg Tibim,hogy így süteményt is lehetne vele tölteni.
  Aztán most megint elhangzott a szokásos kérdés: "Nem sütsz semmit ?" Na amíg ő dolgozgatott addig elszabadult a fantáziám. Körül néztem,hogy mi van itthon és megsütöttem ezt a tortát.
Először piskóta alapra gondoltam,de az nem mindig sikerül,meg hát azt utána még felvagdosni..........szóval végül is azzal kezdtem,hogy sütöttem 3 lapot amihez a rizstorta tésztáját használtam. Leírását itt találod ->
 http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/05/rizstorta-epres-es-oszis-valtozatban.html
Hagytam a lapokat kihűlni majd kikevertem a krémet.,
A krémhez 2 zacskó kávés-csokoládés port kikevertem 400 ml tejszínnel és 200 ml tejjel. Addig kevertem amíg jó kemény habot nem kaptam. Ezt betöltöttem a lapok közé, még körbe is jutott belőle
 
Így nézett ki akkor a torta......így nem tetszett, ezért körül néztem,hogy mi van még itthon.
Találtam egy fél csomag mandulát. Azt felaprítottam és 5-6 kanál kristálycukorral és 2 kanál barna cukorral megpirítottam,majd adtam hozzá egy kevés vizet és összefőztem. Hagytam egy kicsit állni,majd a torta tetejére öntöttem.
ilyen lett :)

A barna cukor miatt nem lett kemény a teteje ,ezért simán lehetett szeletelni.



 Jó étvágyat kívánok ! :)

                                                                                                                                                                                                                          

péntek

Barbeque oldalas az új sláger

 Nem tudom,hogy más,hogy élte meg fiú gyermeke kamaszkori növekedését,de én már kezdek kétségbe esni :) A lányom (tán mert lány :) annak idején alig evett annak ellenére,hogy nem vigyázott az alakjára. Márkom azzal kell és azzal fekszik,hogy mi lesz a kaja. Tibivel már fogadásokat kötünk,hogy ébredés után hány perccel hangzik el a kérdés, hogy - Anya, ma mit főzől ? 
Én ilyenkor vissza dobom a labdát,hogy - Mit főzzek ? s általában érkezik is a válasz,hogy valamilyen húúúúst. :) .Most konkrétan oldalas volt az igény,de nem hagyományos zsíron sült.
Hát nem lett egy csöppet sem hagyományos........zsírt vagy olajat nem is látot :)......mégis isteni finom lett.
Hozzávalok :1,5-.2 kg oldalas, ne,kem most csak 1,40 volt és bizony kevésnek bizonyult. 
                    Azoldalast feldaraboltam,lábosba tettem és felöntöttem annyi vízzel ami éppen ellepte,majd feltettem főni. Kb egy órát főztem.......amíg megpuhul.
Amíg a hús főt,elkészítettem a szószt.
Hozzávalók a szószhoz:2 fej vöröshagyma
                                      4-5 gerezd fokhagyma
                                      20g friss gyömbér (de a por is jó)
                                      2 ek sütő rama
                                      5 ek barnacukor
                                      100 ml almaecet
                                       150g ketchup
                                      100 ml Worcester-szósz
A hagymákat és a gyömbért megpucoltam ,azbetettem az apritóba és jó apróra vágtam.. A vajat felolvasztottam és a hagymás-gyömbéres keveréket megpároltam rajta. Kevésnek találtam a friss gyömbérem ezért én még szórtam rá öröltet is ,majd ráraktam a barnacukrot,amit karamellizáltam egy kicsit. A barna cukrot semmi esetre se helyettesitd sima cukorral,mert az nem úgy karamellizálódik mint a barna!!! Ezután felöntöttem az almaecettel,ketchuppal és a Worcester-szósszal. Felforraltam,majd lassú tűzön 15 perc alatt sűrűre főztem.
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és rászedtem a lecsepegtetett,megfőtt húst. Megkentem a szósz felével ,és előmelegitett (180 fok) sütőbe toltam. 20 perc múlva kivettem és rákentem a szósz másik felét is, és még 20 percre vissza toltam a sütőbe.
Én eredetileg csak salátát akartam hozzá adni,de Márk sültkrumplit is kért hozzá.
Ezért sültkrumplival és tzazikivel lett tálalva.
Márk rögtön három szeletet megevett kicsit később még kettőt majd közölte,hogy mivel nagyon finom és ezért sajnos elfogyott ,holnap csináljak még egy adagot. :)

hétfő

nyári-almás tiramisu vagy valami hasonló

Megint elhangzott Tibi részéről a kérdés,hogy - Mit sütsz ? Nem gondoltam,hogy ebben a melegben ő ezt komolyan gondolja....de igeeeeen ,teljesen komolyan gondolta.
A málnás tirán felbuzdulva  http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/07/malnas-hamis-tiramisu-tibi-kivansagara.html valami hasonlóra gondolt de málna már nincs. Nyári-alma viszont van és savanykásan hűsítő ,az jó lesz gondoltam, főleg,hogy találtam az egyik füzetemben egy receptet. Aztán kiderült,hogy az a recept úgy el van írva ahogy kell. Meg is fogadtam,hogy többet ilyen küld be a recepted füzetből nem sütök mert úgy elírják ahogy kell :(.....de már a konyhában voltam almás tiramisura felkészülve......hát improvizáltam.
Olyan jól sikerült,hogy muszáj magamnak is feljegyezni a rögtönzésem :)
Babapiskóta nem volt itthon ezért sütöttem két lapot,de nem piskótát,amit meg is bántam. Bár így is jó lett de legközelebb a rizstorta http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/05/rizstorta-epres-es-oszis-valtozatban.html tésztájával fogom csinálni,mert szerintem úgy még finomabb lesz.
Most a következő tésztából készült.
15 dkg cukrot kikevertem
25 dkg rámával majd hozzá adtam
4 tojást
1 sütőport
50 dkg lisztet és
1 dl tejet. Összegyúrtam,kétfelé vettem és egy kis időre a hűtőbe tettem,hogy könnyebb legyen vele dolgozni,majd két egyforma lappá nyújtottam és megsütöttem.

6 db savanykás nyári-almát kis kockákra vágtam .
4 dl almalevet 1 ek cukorral felforraltam és beletettem az almát. Összepároltam. Amíg párolódót
4 dl tejből
2-3 kk instant kávéból és
1 csomag vaníliás pudingport sűrűre főztem, majd belekevertem az almás szirupba. Hagytam kihűlni.

A krémhez fél kiló mascarpone helyett most is a már bevált tejszínes krémsajtot használtam. 2 doboz, kikevertem 5 dl natúr joghurttal
                  1 vaníliás cukorral és
                   10 dkg porcukorral.
1 csomag zselatint egy kevés vízben feloldottam,meglangyosítottam és hozzá kevertem.
2,5 dl tejszínt egy habfixálóval felvertem és ezt is krémhez kevertem.

Az egyik tésztát kapcsos tepsibe tettem és Amarettóval meglocsoltam,majd jött egy réteg alma-krém-alma-krém erre jött a következő lap amit megint csak meglocsoltam a mandulás likőrrel és befedtem a maradék krémmel.
Betettem a hűtőbe,hogy lehűljön a tészta puhuljon és összeérjenek az ízek. Na erre nem igazán volt ideje ,mert Tibi felettébb kíváncsi volt,hogy az alma-kávé-tejszínes krém egyveleg milyen ízt ad.
Hát finomat ! :) de amikor felvágtam a kóstolás miatt   még folyt.
Másnapra viszont már tökéletes .         Jó étvágyat ! :)

Kürtöskalács kalandom

Szeretjük a kürtöskalácsot,de mostanában úgy elszaladtak az árak :( meg Márk étvágya :) ,hogy egy tekercs meg sem kottyan neki,ezért a kürtöskalácsozás több ezres mutatvány nálunk .
Ezért találtam ki,hogy inkább én megcsinálom ,s találtam is egy csomó receptet (mind másfajta ) meg ötletet arra,hogy hogy lehet elkészíteni  a kürtöskalács fa megvásárlása nélkül.
Én a papírtörlős változatnál maradtam s egy ideje már gyűjtögetjük a papírtörlő gurigákat, amit jól becsomagoltunk alufóliába. Összejött a 6 db ,úgy hogy nekilehetett állni egy kisebb adag elkészítésének.
Több okból is a kisebb adagot választottam. Lustaságom miatt a tésztát a kenyérsütőmmel dagasztattam be,ami kicsi,de nem is baj mert ha másnapos a kalács már nem rajong a család.
Ezért a következő hozzávalókat pakoltam be a gépbe. Gépi dagasztásnál alulra kell kerülnie a folyadéknak. Ha kézzel dagasztod akkor a lisztre kell önteni az élesztőt.

Szóval 2 dl tejbe tettem 2 ek cukrot és meglangyosítottam,majd belemorzsoltam 2 dkg friss élesztőt és hagytam felfutni. Amikor felfutott beleöntöttem az üstbe majd rászitáltam 40 dkg lisztet,jött még hozzá 1 tojás,1 citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor,egy csipet só és 5 dkg olvasztott vaj.
Dagasztás-kelesztés program indítása.
Amikor megkelt egy ujjnyi vastagra kinyújtottam és felcsíkoztam. Azt írták,hogy 1 cm széles csíkokat készítsünk. Nekem az vékonynak tűnt, arról nem is beszélve,hogy szakadt tekerésnél., ezért én szélesebb csíkokra vágtam.
A következő, hogy a hengereket megkenjük vajjal és rátekerjük a tésztát,úgy hogy ne fedjék egymást.
Na nekem ez sem jött be .A tészta szakadt és csúszott le a tekercsről. Ezért fogtam és az egész tésztát lekentem vajjal,majd a csík szélére tettem a hengert és ráhengergettem a tésztát anélkül,hogy hézagot hagytam volna. Amikor megtelt a henger, elvágtam a tésztacsíkot és a hengert egy kicsit a tésztával együtt meghengergettem a deszkán,hogy rányomjam a tésztát. Aztán jött a következő. Itt azért már kétségeim támadtak,hogy normális vagyok e ?! :)

Amikor mindet feltekertem akkor megkentem a tésztát tojással. És akkor jöttek a következő ötletek
- cukorba hengergetni és sütés után ízesíteni
- aztán volt aki azt mondta,hogy rögtön a kakaóba,kókuszba,fahéjba vagy amibe akarod
Én maradtam a cukrozásnál és majd utána ízesítésnél. Hát ez nálam nem vált be.:( Sütés után már nem ragad rá semmi. Mondjuk így karamellízalt cukorral is finom volt, de legközelebb előre ízesítek :)

Aztán jött a sütés. Itt is volt több tanács. Állítva vagy fektetve. Állítólag állítva lecsúszhat a tészta a hengerről ,ezért megtépázott idegeimet kímélendő maradtam a fektetett változatnál. De itt is volt variáció egy pár. Rácsra téve vagy tepsibe , grilles sütőnél grillre húzva, vagy szabadba faszénen. Utóbbi kettővel nem rendelkezem ezért én maradtam a rácsnál. A sütő alját kibéleltem alufóliával,hogy ne kenjem össze az esetlegesen lecsepegő cukorral. Nem kentem össze :) viszont a cukor klasszul éget a fólián kellő füstöt kibocsátva. Gyorsan tepsi kibélelés következett, betol a kalács alá,alufólia kikap a sütőből olyan hévvel,hogy a szél ki is vitte a konyha ablakon.......ugyanis a füst miatt már kereszt huzatot csináltam. Alufólia szomszédig meg sem állni, Tibi meg elnézést kérve ment össze szedni...............Ha eddig nem akkor már az egész utca tudja,hogy nálunk kürtös kalács készül méghozzá füstös .

A kalácskák 15-20 perc alatt sültek meg. Sütőből kivéve rögtön eltávolítottam belőle a hengert és tálcára tettem kihűlni. De ez sem sikerült mert a fiúk egyből meózásba kezdtek és sűrű hümmögések közepette mondták,hogy - Ez jóóóó !!!. Mikor sütöd a következő adagot ? Most rögtön vagy holnap ?

Legközelebb ha csinálom rögtön szélesebb csíkokat vágok és a tésztát vajazom nem a hengert.
A ízesítést a sütés előtt teszem rá.
A rácsra sütőpapírt teszek, alá alufóliával bélelt tepsit.
Ezek ismeretében akár jöhet is a következő adag :)))
Ebből az adagból 6 tekercs lett..........de fotózni már csak hármat tudtam :)