Szeretjük a kürtöskalácsot,de mostanában úgy elszaladtak az árak :( meg Márk étvágya :) ,hogy egy tekercs meg sem kottyan neki,ezért a kürtöskalácsozás több ezres mutatvány nálunk .
Ezért találtam ki,hogy inkább én megcsinálom ,s találtam is egy csomó receptet (mind másfajta ) meg ötletet arra,hogy hogy lehet elkészíteni a kürtöskalács fa megvásárlása nélkül.
Én a papírtörlős változatnál maradtam s egy ideje már gyűjtögetjük a papírtörlő gurigákat, amit jól becsomagoltunk alufóliába. Összejött a 6 db ,úgy hogy nekilehetett állni egy kisebb adag elkészítésének.
Több okból is a kisebb adagot választottam. Lustaságom miatt a tésztát a kenyérsütőmmel dagasztattam be,ami kicsi,de nem is baj mert ha másnapos a kalács már nem rajong a család.
Ezért a következő hozzávalókat pakoltam be a gépbe. Gépi dagasztásnál alulra kell kerülnie a folyadéknak. Ha kézzel dagasztod akkor a lisztre kell önteni az élesztőt.
Szóval 2 dl tejbe tettem 2 ek cukrot és meglangyosítottam,majd belemorzsoltam 2 dkg friss élesztőt és hagytam felfutni. Amikor felfutott beleöntöttem az üstbe majd rászitáltam 40 dkg lisztet,jött még hozzá 1 tojás,1 citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor,egy csipet só és 5 dkg olvasztott vaj.
Dagasztás-kelesztés program indítása.
Amikor megkelt egy ujjnyi vastagra kinyújtottam és felcsíkoztam. Azt írták,hogy 1 cm széles csíkokat készítsünk. Nekem az vékonynak tűnt, arról nem is beszélve,hogy szakadt tekerésnél., ezért én szélesebb csíkokra vágtam.
A következő, hogy a hengereket megkenjük vajjal és rátekerjük a tésztát,úgy hogy ne fedjék egymást.
Na nekem ez sem jött be .A tészta szakadt és csúszott le a tekercsről. Ezért fogtam és az egész tésztát lekentem vajjal,majd a csík szélére tettem a hengert és ráhengergettem a tésztát anélkül,hogy hézagot hagytam volna. Amikor megtelt a henger, elvágtam a tésztacsíkot és a hengert egy kicsit a tésztával együtt meghengergettem a deszkán,hogy rányomjam a tésztát. Aztán jött a következő. Itt azért már kétségeim támadtak,hogy normális vagyok e ?! :)
Amikor mindet feltekertem akkor megkentem a tésztát tojással. És akkor jöttek a következő ötletek
- cukorba hengergetni és sütés után ízesíteni
- aztán volt aki azt mondta,hogy rögtön a kakaóba,kókuszba,fahéjba vagy amibe akarod
Én maradtam a cukrozásnál és majd utána ízesítésnél. Hát ez nálam nem vált be.:( Sütés után már nem ragad rá semmi. Mondjuk így karamellízalt cukorral is finom volt, de legközelebb előre ízesítek :)
Aztán jött a sütés. Itt is volt több tanács. Állítva vagy fektetve. Állítólag állítva lecsúszhat a tészta a hengerről ,ezért megtépázott idegeimet kímélendő maradtam a fektetett változatnál. De itt is volt variáció egy pár. Rácsra téve vagy tepsibe , grilles sütőnél grillre húzva, vagy szabadba faszénen. Utóbbi kettővel nem rendelkezem ezért én maradtam a rácsnál. A sütő alját kibéleltem alufóliával,hogy ne kenjem össze az esetlegesen lecsepegő cukorral. Nem kentem össze :) viszont a cukor klasszul éget a fólián kellő füstöt kibocsátva. Gyorsan tepsi kibélelés következett, betol a kalács alá,alufólia kikap a sütőből olyan hévvel,hogy a szél ki is vitte a konyha ablakon.......ugyanis a füst miatt már kereszt huzatot csináltam. Alufólia szomszédig meg sem állni, Tibi meg elnézést kérve ment össze szedni...............Ha eddig nem akkor már az egész utca tudja,hogy nálunk kürtös kalács készül méghozzá füstös .
A kalácskák 15-20 perc alatt sültek meg. Sütőből kivéve rögtön eltávolítottam belőle a hengert és tálcára tettem kihűlni. De ez sem sikerült mert a fiúk egyből meózásba kezdtek és sűrű hümmögések közepette mondták,hogy - Ez jóóóó !!!. Mikor sütöd a következő adagot ? Most rögtön vagy holnap ?
Legközelebb ha csinálom rögtön szélesebb csíkokat vágok és a tésztát vajazom nem a hengert.
A ízesítést a sütés előtt teszem rá.
A rácsra sütőpapírt teszek, alá alufóliával bélelt tepsit.
Ezek ismeretében akár jöhet is a következő adag :)))
Ebből az adagból 6 tekercs lett..........de fotózni már csak hármat tudtam :)