vasárnap

Svéd almatorta

 Ezt a receptet egy kidobásra szánt nemzetek konyhája című újságban találtam. Mielőtt a papírgyűjtés forgataga elnyeli,megmentettem magamnak ,mert hát én nagyon szeretem az almás sütiket.  Annak ellenére,hogy első olvasatra cseppet macerásnak tűnt (elkészítés után már nem :)  nem fért kétség hozzá,hogy kipróbálom. Szerintem erősen hajaz az almás pitére csak  pluszban ott a hab a tetején.

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg rétesliszt
                                     20 dkg vaj (rama)
                                     10 dkg porcukor
                                     1 egész tojás + 2 tojás sárgája
                                     csipet só,vaníliás cukor
                                    1 citrom reszelt héja
A hozzávalókat összegyúrtam és 1 órát a hűtőben pihentettem. Közben elkészítettem a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg alma
                                       1 citrom leve
                                       5 dkg vaj
                                       10 dkg cukor, vaníliás cukor
                                       ízlés szerint fahéj és mazsola-én a mazsolát kihagytam mert Márkom nem szereti
Az almát meghámoztam és vékony cikkekre vágtam ,majd meglocsoltam a citrom levével. Egy lábosban felolvasztottam a vajat és ráöntöttem az almát. Rászórtam a cukrokat+ a fahéjat és addig pároltam lassú tűzön amíg a levét elfőtte. Olyan jó kis szirupos masszát kaptam. Hagytam kihűlni.

A tésztát két felé vettem. Az egyikből egy kerek lapot nyújtottam s a torta sütő alján 15 perc alatt megsütöttem. A másik felét téglalapra nyújtottam és azt is megsütöttem. Ezt a lapot amikor kihűlt morzsásra törtem. A kerek lapot megkentem sárgabarack lekvárral és rászórtam egy réteget a morzsából. Erre halmoztam az almát majd beborítottam a maradék tészta morzsával. Egy kis dombocskát alkottam....teljesen olyan érzésem volt mint amikor homokvárat építettünk a gyerekekkel :) Erre a kupacra jött a hab.

Hab: 3 tojás fehérje és 10 dkg cukor keveréke. Mivel nekem a tagnapi fánkból maradt 4 tojásfehérjém a tésztából meg 2 így pont a dupla hab készült. A 6 tojás fehérjét habbá vertem majd fokozatosan hozzáadtam 20 dkg cukrot.  Rákanalaztam a dombocska tetejére.
és betettem a sütőbe ,hogy a hab megsüljön a tetején. Márkom közben elterelte a figyelmem így a teteje nekem egy kicsit setét lett :(
de Tibim szerint így a tökéletes :) legalább színe van  -mondta :)
                                                           Jó étvágyat ! :)

Kefirben pácolt csirke

Ez megint az a kategória amivel nem kell ott állni a konyhában ,mert "magától " elkészül vagy ahogy az egyik kolléganőm mondaná sitty-sutty kategória :).....sitty-sutty elkészül és sitty-sutty elfogy ,mert nagyon finom :)
Az előkészületeket még tegnap kezdtem amikor is bepácoltam a húst ,ami nálam most 16 db kisebb csirke felső-comb filé volt. Ehhez mértem a pácot ami a következőkből állt
Pác: 2 kis doboz kefir + volt egy kis maradék híg tejfölöm amit mielőtt megromlik még gyorsan belekevertem
       2,5 dl sűrített paradicsomlé - én a fél literes papír dobozos paradicsomlét használom ami sűrűbb mint a házi viszont hígabb mint a fém dobozos sűrített paradicsom 
        1,5 dl olaj
        2 nagy fej vörös és kb 5 gerezd fokhagyma ,aprító gépben jól pépesítve (tubusost is használhatsz )
        só,bors, majoránna, vegeta (én sok fűszeres ízvarázst használok helyette ) izlés szerint.
Ezeket jól összekevertem majd beletettem   a húst ,lefóliáztam és már ment is egy éjszakára a hűtőbe.
Ma reggel tepsibe szedtem a húst, rámertem a tálban maradt pácot és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Nem fóliáztam le mert mostanában annyi vizet engednek magukból a húsok :( (vajon miért ? ),hogy nem sül hanem fő a hús. Szóval bő egy órát sült így fólia nélkül alsó-felső lángon,majd át állítottam grillre a sütőt és megpirítottam. Egyszer forgattam,hogy mind két oldala piros legyen s közben locsolgattam a szósszal. 
Mivel a család egyik fele rizses a másik krumplis ,készült hozzá zöldséges rizs és sült krumpli ami meglett locsolva a maradék szafttal.

szerda

Sonkás alagút

Mostanában egyre több hidegtálat eszem ami nem igazán olcsó :( ezért össze ütöttem ezt a vacsit vagy akár reggelire valót.
Hozzávalók: 1 kis tubus majonéz
                   1 kis doboz tejföl
                   1 csomag zselatin
                   1 húsleves kocka
                   4 főtt tojás
                   3 csemege ubi
                   1 főtt sárgarépa
                   10 dkg pulykamell sonka vagy párizsi....vagy amit szeretnél
                   gépsonka, virsli
A répát meg a tojást megfőztem. A leveskockát felfőztem 1 dl vízben és bele kevertem a zselatint. Hagytam hűlni. A tejfölbe bele kevertem a majonézt. Összekockáztam az ubit,répát, 2 tojást és a pulykamell sonkát s bele kevertem a masszába,majd a kihűlt zselatint is hozzá kevertem. Egy őzgerinc formát kibéleltem foltpakkal majd ráfektettem a gépsonkát,bele öntöttem a fele masszát, ráfektettem a félbe vágott virslit és a 2 db félbe vágott tojást. Ráöntöttem a maradék masszát és lefedtem sonkával. Ráhajtottam a foltpakkot és mehetett a hűtőbe. Amikor kihűlt tálra borítottam és szeleteltem.
 
                                                                 Jó étvágyat !

kedd

Dán burgonya leves Tündésen

Ezt illetve ilyen című  receptet egy cikkben találtam,ami az ízek konyhájáról szolt. Gondoltam megcsinálom,aztán ezt -azt nem kaptam hozzá....ezzel-azzal helyettesítettem s az elkészítésén is változtattam.
A végén lett egy finom leves amit még dán burgonya levesnek hívtam,de már köze nem volt hozzá :)
Így készült : egy darab szalonnát felkockáztam és zsírjára sütöttem,majd a pörcöt kiszedtem és megdinszteltem a zsíron egy fej vörös és egy fej lila hagymát. Erre került kb 6db felkockázott krumpli. Evvel is dinszteltem. Közben 1,5 liter vízben felfőztem 4db húsleves kockát és a krumplira öntöttem. Került bele még 2 gerezd fokhagyma is. Amikor a krumpli megfőtt, leturmixoltam és felengedtem tejszínnel.
Tálalásnál rászórtam a szalonna pörcöt és pirított hagymát  . Isteni finom lett ! :)
Tibim fokozta az élvezetet és fokhagymás pirítóst evett hozzá :)

hétfő

Hagymás bab alias Piedone bab

Ennek a receptnek a története a mi esetünkben régire vezethető vissza,amikor még nagyobbik gyermekem kicsi volt s a tévében egyfolytában Piedone filmek mentek  :). Ő találta ki, akkor hogy olyan babot akar enni......barátnőm meg jött az ötlettel,hogy hagymára öntsük rá a konzervbabot ......ennek már 20 éve is van....azóta tökélyre vittük a hagymás babot.....bár mind a ketten másként készítjük.
Nálam most azért készült,mert nem volt időm sokat pepecselni a konyhába,de a fiúk hasát meg, meg kellett tömni......a bab elfővögetett magának ,én meg csináltam közben a takarítást.

Hozzávalók : fél kiló száraz bab
                     lehet füstölt hús, kolbász, virsli, szalonna .....amit ti szerettek.én most szalonnát és virslit használtam,mert nem volt füstölt húsom
                     só, ketchup. mustár
                     s persze hagyma ,2 nagy fej
A babot feltettem főni sós vízben s magára hagytam a konyhában. Háromnegyed óra múlva ránéztem s puha volt a bab így elzártam alatta a gázt. Ez az idő függ a babtól,nekem most szerencsém volt.....szóval a babot puhára főztem. Egy jókora darab szalonnát felkockáztam és kisütöttem. Ebbe a kisült zsírba a szalonna tetejére rádobtam a felaprított hagymákat és üvegesre pároltam,majd lehúztam a tűzről s megszórtam pirospaprikával. Szűrőkanállal rászedtem a babot és vissza tettem a tűzre. Egy darabig még dinszteltem majd jöhetett a a mustár és a ketchup ízlés szerint és még a bab főzőlevéből is mertem rá egy keveset. Majd bele karikáztam a virslit. Egyet rottyant és kész is:)