Hozzávalók a tésztához: 30 dkg rétesliszt
20 dkg vaj (rama)
10 dkg porcukor
1 egész tojás + 2 tojás sárgája
csipet só,vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A hozzávalókat összegyúrtam és 1 órát a hűtőben pihentettem. Közben elkészítettem a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg alma
1 citrom leve
5 dkg vaj
10 dkg cukor, vaníliás cukor
ízlés szerint fahéj és mazsola-én a mazsolát kihagytam mert Márkom nem szereti
Az almát meghámoztam és vékony cikkekre vágtam ,majd meglocsoltam a citrom levével. Egy lábosban felolvasztottam a vajat és ráöntöttem az almát. Rászórtam a cukrokat+ a fahéjat és addig pároltam lassú tűzön amíg a levét elfőtte. Olyan jó kis szirupos masszát kaptam. Hagytam kihűlni.
A tésztát két felé vettem. Az egyikből egy kerek lapot nyújtottam s a torta sütő alján 15 perc alatt megsütöttem. A másik felét téglalapra nyújtottam és azt is megsütöttem. Ezt a lapot amikor kihűlt morzsásra törtem. A kerek lapot megkentem sárgabarack lekvárral és rászórtam egy réteget a morzsából. Erre halmoztam az almát majd beborítottam a maradék tészta morzsával. Egy kis dombocskát alkottam....teljesen olyan érzésem volt mint amikor homokvárat építettünk a gyerekekkel :) Erre a kupacra jött a hab.
Hab: 3 tojás fehérje és 10 dkg cukor keveréke. Mivel nekem a tagnapi fánkból maradt 4 tojásfehérjém a tésztából meg 2 így pont a dupla hab készült. A 6 tojás fehérjét habbá vertem majd fokozatosan hozzáadtam 20 dkg cukrot. Rákanalaztam a dombocska tetejére.
és betettem a sütőbe ,hogy a hab megsüljön a tetején. Márkom közben elterelte a figyelmem így a teteje nekem egy kicsit setét lett :(
de Tibim szerint így a tökéletes :) legalább színe van -mondta :)
Jó étvágyat ! :)