szerda

Mascarponés palacsinta

Maradt a szülinapi torta mascarponéjából egy adagnyi a hűtőben amivel kezdenem kellett valamit mielőtt tönkre megy.Elkezdtem nézelődni a neten és találtam ezt a receptet
http://chefcricket.blogspot.hu/2014/06/tiramisu-palacsinta.html
A palacsintát ugyanugy készítettem mint a leírásban. Sütés után egyáltalán nem hasonlít a megszokott palacsintához....egy vastagabb tésztát kaptam,de önmagában is finom. Ami kimaradt azt eper lekvárral ettük meg,úgy is finom.
A krémhez nem volt csak 200 ml-s tejszínem itthon,így az került bele.....lehet azért lett sok a palacsintám :)
A tetejét kakaó és nescafé keverékével szórtam meg. Most éppen pihen a hűtőben,hogy össze érjenek az ízek . Később megmondom milyen volt :)

vasárnap

Sárgadinnyés mascarponetorta a szülinapomra

Ez a torta a tegnapi szülinapomra készült,a melegre való tekintettel sütés nélkül.
Eredetileg sárgabarackkal akartam készíteni de sehol nem kaptunk normális barackot,így maradt a dinnye.
Valójában bármilyen gyümölccsel elkészíthető .
Hozzávalók a tésztához : 15 dkg (egy kis csomag) édes csokis keksz
                                        8 dkg vaj
                                        3 ek porcukor
                  a krémhez : 38 dkg mascarpone
                                    20 dkg cukor
                                    2 kis doboz sztracsatellás görög joghurt
                                   200 ml tejszin
                                     1 csomag vaníliás cukor
                                      1csomag zselatinfix
                  a sziruphoz: 2 dl víz
                                     12 dkg cukor
                                      2 lime
                                     40 dkg valamilyen gyümölcs
A vízből és a cukorból szirupot főztem,beletettem a lime reszelt héját és levét,majd bele kockáztam a dinnyét. Hagytam kihűlni ,majd hűtőbe tettem.
A kekszet porrá törtem,hozzá adtam a cukrot és az olvasztott vajat. Jól elkevertem és egy kapcsos tortaformába nyomkodtam. Ez is bekerült a hűtőbe.
A tejszinből kemény habot vertem,hozzá adtam a joghurtot,a sajtot és a cukrokat. A végén került bele a zselatinfix. Jól elkevertem és az időközben lehült tészta tetejére simitottam. Vissza tettem a hűtőbe és csak tálalás előtt halmoztam a tetejére a szirupból kivett gyümölcsöt.

                                                                      Jó étvágyat :)

Meggyleves habgaluskával

Tegnap a szülinapomra készült ez a leves,. Én tulajdonképpen nem is akartam ebben a melegben levest készíteni, de Tibim úgy tette fel a kérdést ,hogy "Nem lesz leves ??" amitől menten elszégyeltem magam :) s elkezdtem gondolkodni,hogy mi is menne a harcsapaprikás elé ( http://tunder-konyha.blogspot.hu/2014/01/harcsapaprikas-turos-csuszaval-ahogy-en.html ) s kigondoltam,hogy egy kissé savanykás ,hideg gyümölcsleves jó lesz, Így elkészült ez a habgaluskás leves :)

Amit használtam : ez az adag 8 főre készült,normál esetben én felezném az adagot  :)
2 üveg meggybefőtt
8 tojás
4 ek porcukor
1 csomag vaníliás puding
4 ek kristálycukor
só,fahéj,kardamon
2 citrom

így készült : a tojásokat szétválasztottam. A fehérjét a kristálycukorral habbá vertem és félretettem. A sárgáját a porcukorral és a citrom reszelt héjával kikevertem,majd hozzá kevertem a pudingport.
Egy fazékba öntöttem 2 liter vizet+ a befőttlét és feltettem forrni a fűszerekkel együtt, Amikor forrt a tojásfehérjéből vert habbol galuskákat megfőztem benne (mint a madártejnél) és félretettem. Utána a sárgájához kis adagokban hozzámértem a léből ,jól elkevertem ,majd az egészet beleöntöttem a fazékba. Hagytam,hogy felforrjon.Elzártam alatta a gázt és beletettem a meggyet. Hagytam kihűlni,majd betettem a hűtőbe. Tálalásnál tettem a tetejére habot,de nem az egészet. Külön tányérban is kináltam hozzá.

kedd

Csőben sült cukkini meg egyebek

Beindult a cukkini szezon és ismerősünk kertjében bő a termés :) ezért kaptunk tőle egy jó nagy cukkinit. Cukkiniből készült már nálunk kenyér, lapcsánka,gofri, muffin.......most valami újat akartam. Mivel egész nap esett bevetettem magam a konyhába,körül néztem a hűtőbe és összeütöttem ezt a valamit ,amit nevezhetünk rakott zöldségnek,bár Márk szerint ha nincs benne hús akkor nem rakott,hát lett csőben sült zöldségek.
Amit használtam : 1 nagy cukkininek a fele
                           1 piros paprika (kápia) 1 sárga paprika
                           1 nagy fej lilahagyma
                           2 nagyobb paradicsom
                           grillzöldség fűszerkeverék,só,bors,bazsalikom(örölt)
                           mivel nem volt elég a tejfölöm így kb 2 ek tejföl+ 1 kis pohár natúr joghurt
                           2 tojás
                           1 tejszines krémsajt
                           reszelt füstölt sajt
Így készült: a zöldségeket felkarikáztam,a cukkinit egy kicsit besóztam. Egy jénai alján szétlocsoltam egy kevés olíva olajat és erre tettem egy réteg cukkinit amit megszórtam a grill fűszerrel,majd jött a piros husu paprika,utána a sárga, erre került a paradicsom,utána a hagyma és a tetejére megint cukkini fűszersóval meszórva.  A tojásokat egy tálban felvertem,hozzá kevertem a kevéske tejfölt meg a joghurtot és a krémsajtot. Fűszereztem majd a cukkinire öntöttem. Reszeltem rá füstölt sajtot . Maradt még felkarikázva paradicsom,azt a tetejére tettem. Így nézett ki a végén mielőtt a sütőbe tettem















ahol 180 fokon fél órát sütöttem. Ilyen
               















lett a végén :) Ja és finom is ! Érdemes kipróbálni :) Jó étvágyat !

Őszibarackkrémleves

Az elmúlt napok kánikulai melegében nem kívántuk a forró levest........én mondjuk a levest sem,de Márkom kitalálta,hogy ő gyümölcslevest enne. Oké de milyet. A Lidl.ben 200 volt az őszi úgy,hogy el lett döntve ,hogy abból lesz leves, bár fogalmam sem volt,hogy hogy fogom elkészíteni. 
Aztán bementem a konyhába és a fantáziámra bíztam. A végén már 2-3 tányérral evett......akkor csak nem lett rossz :)
Így készült: 1.5 kg őszit megpucoltam ,felkockáztam és fazékba tettem. Egy narancs héját belereszeltem ,levét kicsavartam és azt is hozzá tettem. Szórtam rá egy kevés cukrot, fahéjat,örölt szegfűszeget és kardamont. Került bele még egy csipet só is ,és felöntöttem annyi vízzel ami éppen ellepte. Feltettem főni,de amikor egyet rottyant már le is húztam és botmixerrel pürésítettem. Adtam hozzá egy pohár száraz fehérbort és felöntöttem annyi tejszínnel,hogy megfelelő sűrűségű legyen. Egy ujjabb rottyanásig visszatettem a tűzre,majd kihűtöttem. A hűtőből kivéve belekockáztam még 2 barackot.
Szerintem isteni lett :)

csütörtök

Cobbler az új örület :)



A neten találtam nemrégiben a receptet s be kell valjam fogalmam sem volt mi az a cobbler (kobler ) de a kinézete nagyon tetszett. Azt mondtam,hogy hasonló mint az aranygaluska ......azán elkészítettem és rájöttem,hogy sokkal egyszerűbb, gyorsabb és finomabb. A fotón meg úgy néz ki mint ha gombóc lenne de ahhoz meg végkép semmi köze. A cobbler tulajdonképpen egy tálban sült gyümölcsös süti,ami a végtelenségig variálható. Általában idénygyümölcsből készitik,de lehet befőtt-mirelit vagy akár aszalt gyümölcsböl is. Állitólag a muffin után ez a legnépszerübb sütemény. Nem is értem,hogy -hogy csak most találtam rá :) De most már begyűrűzött az én konyhámba is és a fiúk szerint maradjon is,mert nagyon finom. Csak egy baja van,irtó hamar elfogy :)
 Ha te is kiszeretnéd próbálni én ezt a receptet használtam :http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/fahejas-szilvas-cobbler/
A recept szerintem kissé pontatlan ezért pontosítanám :)
A tésztába én zacskós habtejszínt raktam,bár lehet ,hogy főző tejszinre gondolt. Viszont a habtejszin sokkal krémesebb a tészta lágyabb tőle. De van ahol tejet írnak. Ha nem lesz tejszínem kipróbálom tejjel is....az mindig van itthon :)
Elég nedves lett a tészta ezért kicsivel több liszt kell hozzá,hogy egy jól formálható tésztát kapjál. De van olyan recept is ahol nem formázza hanem ráönti a tésztát a gyümölcsre. Nekem az nem tetszett.
A diót kristálycukorral kevertem össze és nem 1 hanem 2 evőkanállal. Így szerintem finamabbra sül a dió.
Ahol mokkás kanalat ír ott kávés kanalat használtam és a barna cukor helyett kristálycukrot.
Nem írja,hogy a fahéjat és a szegfűszeget hova teszi. Én belekevertem az étkezésikeményitő-cukor keverékébe és ebben forgattam meg a szilvát.
A tésztából lisztes kézzel formáztam kis golyókat és rádobáltam a szilva tetejére.
Tűpróbáig sütöttem. Nálam 35 perc volt.


Próbáld ki ! Érdemes :)

szerda

Paradicsomos mozarella saláta

Volt egy szelet rántott csirkemell még a hűtőben,ahhoz készült ez a gyors,finom és egyszerű saláta.
Hozzávalók: 1 db mozzarella golyó
                    1 db nagyobb paradicsom
                    só
                    bors,én most durvára örölt szines borsot használtam
                    bazsalikom
                   balzsamecet
Fogtam a mozzarellát ésa paradicsomot és szépen felkarikáztam. A tányéron a képen látható módon elrendeztem. Egy karika pari egy karika sajt. Megszórtam a fűszerekkel és meglocsoltam a balzsamecettel.
Azonnal fogyasztható. Jó étvágyat :)

extra gyors hagymásbab

Tegnap olyan napom volt ami bár ritkán, de azért szokott lenni ......vagyis nem volt kedvem főzni meg úgy általában semmihez......még a végeredményt feltölteni sem. De az én kamasz fiamat úgy alapjában nem izgatta,mert ő konkrétan éhen akart halni egy teljes csomag virsli elfogyasztása után is :) Nem volt mit csinálni körülnéztem mi van itthon. Találtam 4 doboz babkonzervet, 3 paradicsomosat 1 simát, s volt még virsli is a hűtőben meg egy darabka szalonna is. Ezt ütöttem hát össze :)
Igy készült : egy darabka szalonnát felkockáztam, 3 fej vöröshagymát felcsíkoztam és egy kevéske olajon elkezdtem dinsztelni. Közben a virslit (3 csomag füstli volt ) felkarikáztam és azt is rádobtam. Együtt pirítottam egy rövid ideig majd nyakon öntöttem a babokkal. Jól elkevertem és mivel nem találtam elég szaftosnak gondoltam teszek bele kecsapot. Közben észre vettem,hogy ott figyel a hűtőben egy fél doboz sűrű paradicsomlé. Megmentve a megromlástól azt is ráöntöttem+ egy kicsi kecsap. Só,bors, kostolás.
Egyett rottyant és már lehetett is enni.
Márkom két nagy tányérral evett úgy hogy még él :) :)

vasárnap

Tejföl torta apu szülinapjára

 Ma ünnepeltük apum szülinapját,neki készült a torta. A válsztás nem volt egyszerű,mert nem szereti a túl édes,vagy vajkrémes sütiket. Az alapötlet egy tejfölös süteményből ered,azt formáltam át tortává. Jó választás volt mert nagyon finom lett és mindenkinek ízlett :)
Így készült : hozzávalók a tésztához : 40 dkg liszt, 1 tojás, 25 dkg rama, 1kk szódabikarbóna, 10 dkg cukor,
                                                       2 ek kakaó, 1 ek tejföl
                   hozzávalók a krémhez : fél liter tej, 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás puding, 1 cs vaníliás cukor
                                                       1 nagy+1 kis doboz tejföl.
A puding megfőzésével indítottam. A tejbe bele tettem a 2 féle cukrot és megfőztem benne a pudingot. Hagytam kihűlni. Amikor kihűlt belekevertem a tejfölöket. Egy nagy lapos fakanállal jól ellehet keverni :)
A tésztához valókat összegyúrtam,olyan jól formázható tésztát kell kapni. Nekem először száraz volt ezért tettem hozzá egy kis tejfölt,majd ragadt és jött még bele egy kis liszt mire jól formázható tészta lett. Ekkor két felé vettem. Az egyik gombócot kör alakúra nyújtottam,akkorára,hogy pont beleférjen a tortaformába. A tortaformát kibéleltem sütőpapírral és beletettem az első tésztalapot. Erre öntöttem a krémet,majd kinyújtottam a másik lapot és rátettem a krémre. 180 fokos sütőben kb fél óra alatt sütöttem meg. Tűpróba!

A megsült tortát hagytam kihűlni és utána díszitettem .
A tetejét vastagon megszórtam porcukorral,majd rátettem a mintát és rászórtam a csokidarát. Egy picit a szélére is szórtam.

                                             A torta és az ünnepelt ! Isten éltessen apukám ! :)
                                                         Jó étvágyat !

szombat

Csirkés makaróni a sütőből

 Valamikor régebben olvastam egy hasonló receptet a neten,azt formáltam át a saját ízlésünkre.
Én szeretem pl a paradicsomot fokhagymával és tejfőllel vegyiteni és a húsok alá szalonnát tenni.
 Különösen a száraz húsok alá pl mint a csirkemell. Na ezek egyvelegéből állt össze a mai ebéd :)
Amit használtam : 1 csomag makaróni
                           1 csirkemell kb fél kg
                           1 vöröshagyma
                           füstölt szalonna
                           kevéske fokhagymakrém, só,pirospaprika
                           egy löttyintés paradicsomlé
                          1 kis doboz tejfől, + 2 ek liszt
                          3 tojás
                          10-15 dkg reszelt füstölt sajt
S ahogy készült: A makarónit sós vízben megfőztem és félre tettem. A csirkemellet apró kockákra vágtam.  Egy nagyobb serpenyőben,( én wokot használtam,hogy ne kelljen annyit mosogatni :) )öntöttem egy kevés olajat és rádobtam a felkockázott hagymát + a szalonnát. Szalonnából nem tudom pontosan,hogy mennyit tettem,csak úgy gondolomra. Együtt píritottam a  hagymával míg a szalonna meg nem pirult. Akkor levettem a tűzről és megszórtam pirospaprikával és nyomtam bele egykevéske fokhagymakrémet. Jól elkevertem és   visszatettem a tűzre. Beletettem a húst és együtt pirítottam a hús fehéredéséig. Sóztam és   nyakon öntöttem egy kevéske paradicsomlével. Ebben a lében főztem a hús puhulásáig.   Nem sok idő ! Majd megszórtam 2 ek liszttel és ráöntöttem a tejfölt. Jól elkevertem és hagytam egyet rottyanni. Majd lehúztam a tűzről és beleöntöttem a makarónit. A tojásokat egy csipet sóval elkevertem és a tészta tetejére öntöttem. Az egészet jól összekevertem.
Egy jénai tálat kivajaztam ,zsemlemorzsával megszórtam és ebbe öntöttem a tésztás keveréket. A tetejét megszórtam a reszeltsajttal és 180 fokos sütőbe toltam. A sajt pirulásáig sütöttem .

                         
                              A fiúk szerint nagyon finom lett :)   Próbáld ki :) Jó étvágyat hozzá ! :)

Gyömbéres-fahéjas baracklekvár

 Az alap ötlet a Nők lapjából származik,azt módosítottam át mert nem volt itthon minden ami a recepthez kellett volna...........na de nem baj mert így is nagyon finom lett.
Hozzávalók : 1,8 kg barack
                      1 citrom leve
                      40 dkg cukor
                       1 púpos evőkanál örölt gyömbér
                       1 púpos teás kanál fahéj
                       1 db 3az1 ben dzsemfix
A barackot meg mostam és forró vízbe mártottam,majd lehúztam a héját. Lábosba tettem és botmixerrel összetörtem. Elkevertem benne a hozzávalókat és feltettem főni. Állandó kevergetés mellett fel forraltam, hagytam kb 5 percet rotyogni majd üvegekbe töltöttem.

Amarettos baracklekvár

Kaptam sárgabarckot amit ismét rummal akartam eltenni,de nem kaptam rumot :( bár az is igaz,hogy nem jártam miatta üzletrőé üzletre :)......így maradt az amareto ami viszont volt itthon.
Idén így készült a lekvár egy része,mert lett gyömbéres-fahéjas is.
Hozzávalók: 2,7 kg pucolt barack
                    1 kg cukor
                    1 üveg vanília aroma
                    2 zacskó 3.1-ben dzsemfix
                    2 dl amareto
A barackot megmostam, forró vízbe mártottam és lehúztam a héját. Botmixerrel összetörtem a barackot és hozzá adtam a cukrot meg a vaníliát. Feltettem főni. Amikor felfort bele szórtam a dzsemfixet és tovább rotyogtattam. Amikor felhabosodott takarékra tettem és addig főztem amíg a habja el nem főt. Ekkor tettem bele az amaretót. Rottyantottam rajta még egyet ,majd üvegekbe töltöttem., és gyorsan fejre állítottam őket.
Még most is így pihennek :)

Pudingos meggyes

Maradt még a meggylekvár eltevésből egy kevéske meggyem, az végezte most a süteményben.
A receptet itt találhatod http://ketkes.com/vaniliakremes-meggyes-sutemeny-mamorito-finomsag-nagyon-konnyu-recept-fantasztikus-sutemeny/, én csak annyit változtattam rajta,hogy a 25 dkg liszt helyett 20 dkg lisztet és 5 dkg étkezési keményítőt tettem bele,hogy lazább legyen a tészta.
Érdemes kipróbálni mert nagyon finom ! )

Gombás csirkemell

Ma megint olyat akartam készíteni ami gyorsan készen van,mert várt még rám 5 kg sárgabarack,hogy lekvárrá változzon. Ezért ezt hoztam ma össze :)
A csirkemelleket ( 2db) felszeleteltem és egy kicsit kiklopfoltam,majd sültcsirke fűszersóval beszórtam. Egy olajjal kikent jénaiba fektettem.Fél kiló gombát megpucoltam. Egy fej vöröshagymát kevés olajon megdinszteltem,majd rádobtam a gombát. Sóztam,borsoztam és addig pirítottam amíg a gomba leve elpárolgott. Ekkor megszórtam egy kis bazsalikommal és elkevertem benne egy kis doboz tejfőlt. Ezt terítettem a hús tetejére,és betoltam a sütőbe. 30-40 percet sütöttem,majd rászortam a tetejére egy kevés reszelt füstölt sajtot,csak mert volt a hűtőben egy kis darab :)
Sült krumplival és rizzsel tálaltam.