csütörtök

Narancsos-gyömbéres csirke jázmin rizzsel

Ez a receptem karácsony óta vár kipróbálásra.....most sorra került :) Nekem nagyon ízlet, a fiúknak annyira nem nyerte el a tetszését :( Szerintem nagyon különleges az édes és a csípős íz keveredése.

Hozzávalók : 1 közepes csirkemell (Kb 70 dkg)
                      2 gezerezd fokhagyma
                      5-5 ek olívaolaj és szójaszósz
                      burgonyakeményítő (étkezési keményítő )
a mártáshoz : 1 kis fej hagyma
                       1,5 dl sűrített paradicsom
                       2 gerezd fokhagyma
                       2 narancs
                       1 ek frissen reszelt gyömbér
                       só,bors, örölt chili paprika

A csirkemellet felcsíkoztam, egy tálba tettem és ráöntöttem a szójaszószt,olívaolajat,,rányomtam a fokhagymát,sóztam,borsoztam. Jól összekevertem és hagytam állni egy bő fél órát.
Ez idő alatt elkészítettem a szószt : a hagymát apró kockára vágtam és egy kevés olajon megdinszteltem, Rátettem a sűrített parit, a zúzott fokhagymát,a narancsok lereszelt héját és kifacsart levét, a gyömbért, sót,borsot, chili paprikát és 3dl vízzel összeforraltam. Egy híg mártás lett amit félretettem.
A húst kivettem a pácból és megforgattam az étkezési keményitőben,majd forró olajban kisütöttem. A kisült húst a szószba tettem és összeforraltam. A keményítős hús besűrítette a szószt,

Jázminrizzsel tálaltam.

szombat

Tarte tatin azaz fordított alma torta

 Ma a sütötökös helyet http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/02/sutotokos-tarte-tatin.html
almával készítettem el a tarte tatint,ami eredetileg is almával készül :)

Elkészítése: a tészta ugyan az mint a sütőtökösé : 20 dkg finom liszt
                                                                               5 dkg porcukor
                                                                               1 csipet só
                                                                              10 dkg hideg ! vaj
                                                                              1 tojás sárgája
                                                                              3-4 ek hideg víz
az elkészitése is :) A lisztet egy tálba szitáltam,majd hozzá adtam a cukrot és a sót. Elkevertem,majd nagy lyukú reszelőn ,bele reszeltem a vajat. Gyorsan össze morzsoltam a liszttel,majd jött a tojás sárgája és a víz. Gyorsan össza gyúrtam (vigyázzni kell,hogy a kéz meleg ne olvassza meg a vajat,mert akkor ragacsos lesz ) Amikor gombóccá állt,folpackba tekertem és betettem a hűtőbe.
Most 80 dkg almát megpucoltam és vékony cikkekre vágtam. 10 dkg vajat felolvasztottam és beleszórtam 20 dkg kristálycukrot. Amikor karamellizálodott beleszortam a szeletelt almát. Megszórtam vaníliás cukorral és vanília aromát locsoltam rá. Zubogtatva hagytam 10 percet, Közben figyeltem,hogy az alma ne essen szét. 
A tűzről levéve hagytam egy kicsit hűlni majd kinyújtottam a tésztát és beborítottam vele az almát.
Előmelegített sütöben 180 fokon 15 perc alatt készre sütöttem.
Hagytam hűlni majd egy tálra borítottam. Tejszínhabbal tálaltam :)


Csokis kalács

 A múlt héten sütöt kakaós csiga receptjét próbáltam újra gondolni.........ez lett belőle.
A tészta a kenyérsütőben készült a már leírt módon.http://tunder-konyha.blogspot.hu/2015/02/kakaos-csiga.html Azzal a különbséggel,hogy amikor kinyújtottam akkor csokoládékrémmel kentem meg. Feltekertem és egy tortaformába helyeztem
 így :) bevagdostam és hagytam egy bő félórát újra kelni.
 amikor megkelt tojással lekentem és előmelegített 200 fokos sütőbe toltam. Kb 1 órát sütöttem.
A sütőből kivéve letakartam és hagytam hűlni. .....
 ........majd levettem a formát és szeleteltem.

vasárnap

Kakaós csiga

 Tegnap fodrászkodni voltam a legügyesebb fodrásznál,aki nem mellesleg a leendő vejem :) s tán ezért :) nem fogad el pénzt a szépülésemért.,,,,,,hogy ténykedése mégse maradjon dijjazás nélkül szoktam egy kis sütit vinni .....meg mert hát szeretiiiii :) Tegnap kakaós csigát vittem .........
A recept a kolléganőm idős szomszéd nénijétől származik és valóban a legegszerűbb és legfinomabb kelt tészta amit eddig próbáltam ........és az sem mellékes,hogy kenyérsütőgépre tökéletes. Ezért muszáj ide feltöltenem,hogy ne tünjön el a papirka ....és hátha más is tudja hasznosítani :)

Elkészítése : a kenyérsütőgéppe a következő hozzávalókat a leírás sorrendjébe a dagasztó üstbe tesszük
                   1 egész tojást bele ütöttem amit megszórtam 1 mk sóval
                   ráöntöttem bő fél dl olajat, 5 ek cukrot, 1 cs vaniliás cukrot
                   rámértem fél kg lisztet, a liszt közepébe fészket csináltam ,amibe bele öntöttem
                   2,5 dl tejet (nem kell melegíteni !), 1 ek cukrot és rámorzsoltam 2,5 dkg élesztőt
Az üstöt behelyeztem a gépbe és elindítottam a dagasztó programot. Amikor kész ,kivettem az üstből átgyúrtam és kinyújtottam. A néni receptje szerint 10 dkg vajat kell kikeverni 20 dkg porcukorral és kakaóval ,de ez nekem nem volt szimpatikus ezért én így készítettem a tölteléket
20 dkg porcukrot elkevertem 5 ek holland kakaóporral. A kinyújtott tésztát meg kentem tejszínnel (főzőtejszin volt itthon ) és rászortam a kakaós cukrot amit jól elsimitottam ,majd megspricceltem még egy kis tejszínnel. Feltekertem mint egy beiglit és újjnyi vastag szeletekre vágtam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,megkentem tojással és hagytam pihenni míg a duplájára nem kelt (bő fél óra) majd előmelegített sütőbe tettem és 10-15 perc alatt készre sütöttem.
Sütés után hagytam egy kicsit hűlni,majd  porcukorral megszórtam.
              Ebből az adagból 25 db lett nekem,,,,,,,,s mondani sem kell,hogy  egy sem maradt mára :)