vasárnap

Kakaós csiga

 Tegnap fodrászkodni voltam a legügyesebb fodrásznál,aki nem mellesleg a leendő vejem :) s tán ezért :) nem fogad el pénzt a szépülésemért.,,,,,,hogy ténykedése mégse maradjon dijjazás nélkül szoktam egy kis sütit vinni .....meg mert hát szeretiiiii :) Tegnap kakaós csigát vittem .........
A recept a kolléganőm idős szomszéd nénijétől származik és valóban a legegszerűbb és legfinomabb kelt tészta amit eddig próbáltam ........és az sem mellékes,hogy kenyérsütőgépre tökéletes. Ezért muszáj ide feltöltenem,hogy ne tünjön el a papirka ....és hátha más is tudja hasznosítani :)

Elkészítése : a kenyérsütőgéppe a következő hozzávalókat a leírás sorrendjébe a dagasztó üstbe tesszük
                   1 egész tojást bele ütöttem amit megszórtam 1 mk sóval
                   ráöntöttem bő fél dl olajat, 5 ek cukrot, 1 cs vaniliás cukrot
                   rámértem fél kg lisztet, a liszt közepébe fészket csináltam ,amibe bele öntöttem
                   2,5 dl tejet (nem kell melegíteni !), 1 ek cukrot és rámorzsoltam 2,5 dkg élesztőt
Az üstöt behelyeztem a gépbe és elindítottam a dagasztó programot. Amikor kész ,kivettem az üstből átgyúrtam és kinyújtottam. A néni receptje szerint 10 dkg vajat kell kikeverni 20 dkg porcukorral és kakaóval ,de ez nekem nem volt szimpatikus ezért én így készítettem a tölteléket
20 dkg porcukrot elkevertem 5 ek holland kakaóporral. A kinyújtott tésztát meg kentem tejszínnel (főzőtejszin volt itthon ) és rászortam a kakaós cukrot amit jól elsimitottam ,majd megspricceltem még egy kis tejszínnel. Feltekertem mint egy beiglit és újjnyi vastag szeletekre vágtam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,megkentem tojással és hagytam pihenni míg a duplájára nem kelt (bő fél óra) majd előmelegített sütőbe tettem és 10-15 perc alatt készre sütöttem.
Sütés után hagytam egy kicsit hűlni,majd  porcukorral megszórtam.
              Ebből az adagból 25 db lett nekem,,,,,,,,s mondani sem kell,hogy  egy sem maradt mára :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése