vasárnap

Fűszeres narancsos kacsa

Karácsony óta pihen a fagyasztóban egy adag kacsacomb. Tél búcsúztatóként és egy kicsit a karácsonyra emlékezve került az asztalra most naranccsal kombinálva .
A kacsacombok bőrét bevagdostam egy jénaiba fektetve befűszereztem. Megszórtam sóval, fahéjjal, majoránnával,  3 gerezd fokhagymát és egy fej vöröshagymát felszeleteltem és a húsra szórtam. Tettem még rá szegfűborsot,és nyakon öntöttem egy narancs kifacsart levével és fél dl vörös borral. A narancs héját felcsíkoztam és azt is a tetejére szórtam.
Alufóliával lefedve 200 fokos sütőben egy órát sütöttem,majd a fóliát levéve sűrűn locsolgatva pirosra sütöttem.


                                                                                                                                                                   Burgonya krokettel és narancsos alma csatnival tálaltam. A csatni receptje itt : 
http://tunder-konyha.blogspot.hu/2016/01/narancsos-alma-csatni.html








Narancsos alma csatni


csatni dél-ázsia eredetű fűszeres szószféleség. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik.
Én most almából és narancsból készítettem ,enyhén csípősre.Kacsasülthöz kínáltam .
Hozzávalók : nem mértem csak szórtam, gondolomra a fűszereket :)
                  kb 3 dkg vaj, chayen bors vagy chili, örölt gyömbér, kurkuma, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg,barna cukor...............3-4 alma, 1 narancs
  • Elkészítése : a vajat egy lábosban megolvasztottam majd a tűzről levéve hozzáadtam a cukrot és a fűszereket. Jól elvertem s visszatéve a tűzre hagytam felhabosodni. Ezután belekevertem a kockára vágott almát és narancsot. Egy kevés vizet aláöntve addig főztem kb fél óra,míg olyan lekvár állagú lett. Langyosan tálaltam a hús mellé.