vasárnap

Isteni szelet Limarától


A minap kalácsot készítettem és a maradék tojásfehérjék ott figyeltek a hűtőben. Eszembe jutott,hogy még régen elmentettem egy receptet Limarától,pont a fehérjék miatt. Azért,hogy ne kerüljön kidobásra és a fiúk hétvégi édesség igénye is kilegyen elégitve :) előkerestem ezt az Isteni szelelet.
Nem bonyolult,hamar kész van és tényleg isteni.
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás
                                         30 dkg cukor
                                        30 dkg liszt
                                         1 tk sütőpor
                                         12 ek forró víz.
                         krémhez : 0.5 l tej
                                            5 ek liszt
                                           10 dkg dió (darált)
                                           25 dkg margarin
                                           10 dkg porcukor
                                            ízlés szerint rumaroma vagy 0,5 dl rum
                                   tetejére : 6 tojásfehérje
                                                   15 dkg porcukor

Én azzal indítottam,hogy a krémhez való tejet és a lisztet sűrűre főztem,majd fére tettem hűlni.
A sütőt bekepcsoltam 180 fokra.
A tésztához valókból először az egész tojásokat habbá vertem a cukorral,majd hozzá adtam a forró vízet és végül a sütőporos lisztet. Sütőpapírral kibéleltem a gáztepsit és belesimítottam a tésztát.
15 perc alatt megsült,de azért nem árt a tűpróba :) Amikor kész ,rácsra téve kihűtöttem.
Amíg hűlt kikevertem a krémhez a margarint a cukorral,majd hozzá adtam a kihűtött lisztes krémet,diót és rumaromát. Könnyű,habos krém lett belőle. Félre tettem és a habbal filytattam.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá vertem,majd beletettem a cukrot és gőz felett tovább vertem,míg a hab megfőtt.
A kihűlt tésztáról lehúztam a sütőpapírt,vissza tettem a tepsibe és rákenrem a diós krémet,erre simítottam a habot. Olvasztott csokoládéval lehetett volna még meglocsolni,de az erre a célra szánt csoki eltünt :) így csoki nélkül került tálalásra.


Óriás házi kalács ......kókuszzsírral

Én kenyérsütőgépben készítettem,de természetesen sütőben is készíthető....s mivel még mindig tart a kókuszzsír (fele annyi kell belőle mint margarinból és egészségesebb is :) ez is azzal készült.
Hozzávalók: 250g BL 55 liszt
                    250g BF 55 liszt (rétesliszt)
                     300 ml tej
                    100 g vaj ( 4 g kókuszzsír)
                     5 ml só
                     100 g porcukor
                     4 tojás sárgája
                     6g szárított élesztő
ízlés szerint mazsola, reszelt citromhéj. Mi felvágottat is szoktunk kaláccsal enni és most kenyér helyett készült,nem került bele citromhéj. Mazsit meg nem eszi a fiam,így az édes kalácsba se szoktam tenni.
A kenyérsütő fehér kenyér programján sütöttem.
Ahol a kókuszzsírról többet megtudhatsz:
http://www.kokuszdieta.hu/

Karamell szelet kókuzsszírral

Ez tulajdonképpen egy régi megsárgult recept anyám süteményes könyvéből,amit most előszedtem és egy kicsit átjavítottam. A minap egy ismerősöm hívta fel a figyelmem a kókuszsírra. Szégyen nem szégyen én még nem hallottam róla ,ebből kifolyólag nem is használtam. De utána néztem s kiderült,hogy nem is rossz, s mivel kaptam egy kilót belőle hát kipróbáltam. A süti természetesen kókuszzsír helyett margarinnal is készíthető.            

Hozzávalók: a lapokhoz: 50 dkg liszt
                                      12 dkg kókuszzsír ( 25 dkg margarin)
                                       15 dkg porcukor
                                       1 tojás a 3 ek tej, ebben feloldottam 1 dkg szalakálit (utálom a szagát de a régi receptes könyvben volt ez a trükk:) így nem érezhető a szag :)
A tésztához valókat összegyúrtam ,4 gombócot csináltam és hagytam pihenni kb 15 percet,majd egyenként kinyújtottan és négy lapot sütöttem belőle. Hagytam kihűlni,

A krém: fél liter tejben elkevertem 9 kanál lisztet. Egy lábasban 9 evőkanál cukrot karamellizáltam,majd felengedtem fél liter tejjel. Amikor a cukor elolvadt a tejben hozzá adtam a lisztes tejet és sűrűre főztem. Hagytam kihűlni. Amikor már kihűlt,kikevertem 20 dkg porcukrot 20 dkg vajjal és hozzá kevertem.
Ezzel a krémmel töltöttem meg a lapokat.

A tetejére karamell máz került: 16 dkg cukrot karamellizáltam,majd beletettem 10 dkg vajat . Amikor elolvadt hozzá adtam még fél dl tejszínt.
A süti tetejére öntöttem. Dermedés előtt bejelöltem a szeletelés helyét.
Munkás de finom süti :)


...és amit a kókuszzsírról tudni érdemes

A kiváló haj és bőrszépítő tulajdonságai mellett a további előnyei:
  • Immunerősítő
  • Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést
  • Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
  • Segíti a Candida gomba elpusztítását
  • Segíti a tápanyagok felszívódását
  • Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
  • Nem emeli a rossz koleszterin szintet
  • Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
  • Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
  • Könnyen beilleszthető a napi használatba
  • Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb)
  • Szív és érrendszeri betegségek megelőzése

 Hogyan használhatod a kókuszzsírt?
Sütéshez, főzéshez stb. Egyszerűen csak használja főzésnél étolaj helyett.. Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél. Stabil szerkezete miatt jól használható sütéshez. Nem kell hűtőszekrényben tartani. Egyes betegségeknél csak a kókuszzsír használata ajánlott! Erről pontos információt a weboldalon talál. Különleges receptek diétához letölthetők az első oldalról regisztrálás után
Hogyan erősíthető az immunrendszer  ízletesen a kókuszzsírral?

Ismeretes, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a kisgyermekek első életévében. Nem csak a tápanyagokat biztosítja, hanem egy különleges anyagot is tartalmazz az anyatej (3.6%-ban). Ezt nevezik laurinsavnak. Ez az anyag segíti a kisbaba immunrendszerének kialakulását és erősítését.  Az anyatejen kívül a természet másik bőséges laurinsav-forrása a kókuszolaj.

A laurinsav különleges tulajdonságai.
laurinsav az egyik legerőteljesebb közepes láncú triglicerid, ami a kókuszolajban található (43%-ban). Az emberi, vagy állati testben monolauránná alakul át, egy vírus-, baktérium- és protozoaölő monogliceriddé, amelyet az emberi és állati szervezet többek közt a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel. Más tanulmányok a szabad laurinsav antimikrobiális hatását is kimutatták.

Ahelyett, hogy az ember által előállított gyógyszerekben bíznának, sokan fordulnak a természetes módszerekhez, hogy felturbózzák testükimmunrendszerét, és ellenállóbbakká váljanak a veszélyes vírusokkal és mikroorganizmusokkal szemben. A kókuszolaj pedig a természet egyik legjobb „harcos” a kórokozók ellleni természetes küzdelemben.


Kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriálishatását már a hatvanas évek óta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok.

Hogyan használhatod a kókuszzsírt?
Sütéshez, főzéshez stb. Egyszerűen csak használja főzésnél. Keverje a főzésnél a két olajt össze  A zsírhasználat az ételhez 30-50%- ban legyen kókuszzsír. Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél. Stabil szerkezete miatt jól használható sütéshez. Nem kell hűtőszekrényben tartani. Egyes betegségeknél csak a kókuszzsír használata ajánlott! Erről pontos információt a weboldalon talál. Különleges receptek diétához letölthetők az első oldalról regisztrálás után.

Fontos hogy az egészség megőrzéséhez naponta legalább 15 gr zsír bekerüljön a szervezetbe betegség esetén bátran növelhető az adag, mert nincs káros mellékhatása. A szükséges mennyiséget a csecsemők által átlagosan elfogyasztott anyatejben található laurinsav mennyiség alapján számolták ki.

hétfő

Lencsesaláta fetával

Szilveszteri maradékokból gyártott saláta. A fiúk nem eszik a lencsét (illetve Márk csak ettől óckodott) de szerintem érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: 30 dkg lencse
                    hagyma (póré,lila ami van otthon)
                    fokhagyma 1 nagyobb gerezd
                    1 tk bazsalikom
                     1 tk oregánó
                     1 tk őrölt babérlevél
                     1 dl olívaolaj
                    fél dl fehér borecet
                     10 dkg fetasajt
                     só,bors

Elkészítés: A lencsét lábosba tettem,sóztam,borsoztam, ráöntöttem a borecetet és annyi vizet ami éppen ellepte. Puhára főztem és fedő alatt hagytam kihűlni, Amikor már kihűlt hozzá kevertem a hagymát,az áttört fokhagymát a fűszereket és meglocsoltam az olívaolajjal. A végén tettem rá a sajtot és egy éjszakára hűtőbe tettem.

vörösboros meggymártás

Ez is a gyorsan finomat kategória. :)
Egy üveg meggybefőttet felforraltam egy evőkanál mézzel és 1dl vörösborral, majd sűrítettem tejszínes-lisztes habarással. 3dl tejszín és kb 2 evőkanál liszt. Utána már nem főztem tovább.

szalonnás burgonyafánkocskák

A hétvégén újítás gyanánt lett kipróbálva ez a köret. Finom,de szerintem csak frissen.
Legközelebb megpróbálom frituban sütni mint a krokettet,

80 dkg burgonyát héjában megfőztem,pucoltam majd még melegen áttörtem. 20 dkg bacon szalonnát zsírjára sütöttem.
A langyosra hűlt krumplihoz adtam egy tojást, sót,borsot, 25dkg lisztet és összegyúrtam. Fél órás pihentetés után kétujjnyi vastagra kinyújtottam és egy pohárral pogácsákat szaggattam belőle. 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöttem.

Sörben sült mézes csirkecomb

A hétvégi szülinapozáshoz megint a gyorsan,egyszerűen, finomat kategóriát részesítettem előnyben. Ez lett belőle :)
Fogtam egy pár csirkecombot és megszabadítottam a bőrétől,sóztam és tepsibe rendeztem őket.
Mézzel meglocsoltam,kenőtollal elkentem rajtuk a mézet,majd nyakon öntöttem egy kis sörrel (nem kell,hogy ellepje)
160 fokos sütőbe toltam és 30 percig sütöttem, közben a levével locsolgattam,majd 180 fokra és grillre állítottam a sütőt és megpirítottam a  combokat.
Szalonnás burgonyafánkokkal és vörösboros meggyszósszal tálaltam
                                                             Jó étvágyat !

Márk 2.szülinapi tortája :csokoládés mandulatorta

A hétvégén tartottuk Márk szülinapját s bár túrós tigristortát /http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/12/fantazia-torta-anyu-szulinapjara.html / rendelt, volt egy gyanúm,hogy egy torta nem lesz elég. s igazam lett. Ez a torta is pillanatok alatt elfogyott,másnapra még hírmondó sem maradt belőle. Ez a kép rögtön az első szelet után készült,s többet már nem volt lehetőség megörökíteni :)
A neten találtam ezt a receptet,de sajnos már nem emlékszem kinek az oldalán (bocsi ezért a szerzőtől !), de annyira egyszerű,gyors és finom,hogy muszáj megosztani :)

Hozzávalók : 20 dkg étcsoki
                     15 dkg barna cukor (nem helyettesítendő mással :) )
                      4 evőkanál víz
                      17 dkg feldarabolt vaj
                      2 dkg őrölt mandula
                       10 dkg szeletelt mandula
                      3 evőkanál liszt, késhegynyi sütőpor

Elkészítése:
Egy lábasban megolvasztottam a csokit,majd hozzá adtam a barna cukrot. Egy kis ideig együtt melegítettem őket majd hozzá adtam a vizet és gyorsan elkevertem. A tűzről levéve hozzá adtam a vajat és azzal is elkevertem,majd jött a sütőporos liszt és a kétféle mandula. Jól elkevertem,majd kitettem hűlni.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra, a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből habot vertem, a sárgáját belekevertem a langyosra hűlt csoki masszába,majd a habot is beleforgattam.
Egy nagyobb tortaformába töltöttem és 20-25 perc alatt megsütöttem ----nagyon fincsi :)