csütörtök

házi rizses csoki



Valamelyik nap egy fűzet hátulján egy reklámra figyeltem fel, Tulajdonképpen egy muffin tartó állvány tetszett meg és mivel van a neten oldaluk,hát felmentem megnézni ők a Süti Cake Shop.
Tőlük kaptam egy ingyen ! letölthető sütis könyvet,abban szerepel ez a rizses csoki.
A héten írtó büszke voltam (vagyok) a "kisfiamra" mert az angol szóbeli vizsgája kitűnőre sikerült!:) 
Neki készült meglepi csoki.......ami nem is volt olyan egyszerű ,mert puffasztott rizst égen földön nem kaptam :( Volt ahol úgy néztek rám mint egy földönkivűlire, volt ahol hallottak már róla, akadt olyan aki már látott is ilyet de nincs. Ezek után már a budaörsi CBA.ban félve mertem megkérdezni,de most én lepődtem meg,mert az eladó mindenféle döbbenet nélkül közölte-ott a lisztek mellett :) Hát két napos keresés után lett rizs,és lett csoki is.
A recepten szerintem van némi igazítani való,mert nekem nem lett olyan szilárd,kemény csoki mint a bolti,vagy mint a recep képé van  de finomnak nagyon finom.
Elkészítés után alufóliával bélelt tálcára tettem,de valami miatt az alufólia ráragadt és szakadt össze vissza.....talán sütőpapírral jobban jártam volna....legközelebb módositok a recepten egy kicsit :)
A recept : 
http://www.suticakeshop.hu/
Rizses csoki
Hozzávalók:
27 dkg zsíros tejpor
5 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor
1 cs. puffasztott rizs
1 cs. vaníliás cukor
40 dkg cukor
1,5 dl víz
15 dkg vaj
Elkészítés:
1.
A tejport, a kakaót, a puffasztott rizst és a
vaníliás cukrot egy tálban szárazon
összekeverjük.
2.
A cukorból és vízből szirupot főzünk, még
melegen belekeverjük a vajat. A száraz
anyaghoz öntjük és alaposan összekeverjük.
3.
Egy tálcát alufóliával kibélelünk és ráöntjük a
masszát. Hagyjuk megdermedni
Én még a dermedés során késsel megnyomkodtam és kialakitottam a csoki kocka formát
  Aztán hűtőbe meg fagyasztóba tettem,de nem lett kőkemény :( ezért lehúztam róla az alufóliát és muffin papírba tettem a szeleteket. Ez most olyan chokitó lett.......csúnya de fiiiinoooommm :)

vasárnap

gyereknapi Túrós palacsinta a sütőből






Ezt a palacsintát régen sokszor készítettem,de már évek óta elfelejtkeztem róla. Annak idején mazsolával készítettem,de Márkom mostanában nem barátja a mazsolának ezért az most ki maradt belőle.
Elkészítése nem bonyolult :) 
Azzal kezdtem,hogy hagyományos módon sütöttem palacsintát. Közben kikevertem a tölteléket.
Fél kiló túrót elkevertem 1 tojással ,2 csomag vaníliás cukorral,és gondolomra tettem hozzá tejfölt,  porcukrot, s mivel nem volt itthon citrom, 1-2 csepp citrom aromát. 
Ezzel töltöttem meg a palacsintákat és egy tálba rendeztem,majd tejföllel meglocsoltam

és betettem a sütőbe. Addig sütöttem amíg a tejföl rásült
porcukorral megszórva tálaltam....aztán eszembe jutott,hogy van még eper a hűtőben.....hát az is került melle
                                                                 Jó étvágyat hozzá :)

csütörtök

Rizstorta epres és őszis változatban közkivánatra


Ezt a tortát még Tibi találta Pünkösdkor a neten. Annyira megtetszett neki,hogy Pünkösd hétfőn talált olyan boltot amelyik nyitva volt,mert tejszín nem volt itthon. De problémát megoldotta :) így hétfőn elkészült az epres változat amit a recept alapján készítettem. Be kell vallani,hogy nem lett tökéletes ,mert több óra hűtés után sem akart megállni a töltelék. Próbáltam szeletelni de nem sikerült,mert kicsit dülöngélős lett :) Márk mondta is,hogy "Anya erről nem fogsz egy normális képet csinálni " Nem is sikerült csak ez az egy kép
szeleteléskor megdőlt és kanalazni kellett :( de annyira finom volt,hogy órák alatt elfogyott és a fiúk repetát követeltek. Annyira,hogy Tibi ma elő állt a javaslattal,hogy nem sütnék e megint :)......s megint ment tejszínért :) Ma már módosítottam rajta s tökéletes lett,de most eper helyett őszibarackbefőtt került rá.

Na de ennyi körítés után nézzük hogy készült :) azt írom le ahogy én készítettem.......másodszor :)
A torta alja egy piskóta szerű lap, aminek érdekessége,hogy étkezési keményítő van benne

A piskótához : 2 tojás
                       10 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
                       5 dkg liszt + 5 dkg étkezési keményítő
                       fél csomag sütőpor
                       3-4 evőkanál meleg víz
A tojásokat ketté választottam , a fehérjét habbá vertem. A sárgáját a cukrokkal és a vízzel kevertem habosra,majd apránként hozzá adtam az lisztes-sütőporos-keményítős keveréket. 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütöttem,majd hagytam kihűlni.

A töltelékhez : 16 dkg rizs
                       10 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
                        1 teáskanálnyi vaj
                        7,5 dl tej
                        1 citrom reszelt héja
                        4 dl tejszín + 2 csomag habfixáló
                        1 tasak zselatin
Ha gyorsan akarod elkészíteni akkor a rizs főzésével kezd,mert míg hűl addig a tésztát is elkészítheted és hamarabb kész lesz. A tölteléket egyáltalán nem a leírás szerint készítettem. Az én változatom,úgy készült ahogy a tejberizs szoktam készíteni :
A rizs lábosba tettem, rámértem a cukrot és a vajat és annyi vizet tettem rá,hogy éppen ellepje . Megvártam míg a víz elfő róla,majd rátettem a tejet és belereszeltem a citrom héját. Addig főztem,hogy jó sűrű, ragacsos legyen. Hagytam kihűlni. Amikor kihűlt akkor a zselatint 50 ml vízben feloldottam és pár percig hagytam állni,majd fokozatosan hozzá kevertem a kihűlt rizshez. A tejszínt habbá vertem a habfixálóval mert most nem hulalát használtam. A tejszínt összekevertem a rizzsel és a piskóta tetejére öntöttem. Hűtőbe tettem,hogy megdermedjen.
Az epres változatot nagy kerek torta formába tettem,de nagyon tele volt vele,ezért ma a barackos változatot egy nagyobb téglalap alakú formába tettem.
Amikor megdermedt a rizs rátettem a tetejére a gyümölcsöt,majd befedtem egy adag tortazselével.
Dermedés után már fogyasztható is :)

       és most ilyen szépen szeletelhető lett :) Jó étvágyat hozzá ! :)          

gombakrémmel töltött palacsinta




A kép nem sikerült valami jól :( de a palacsinta nagyon finom lett :)
A doktornőnk úgy döntött,hogy a héten nem vagyok munkaképes :( Márkom rögtön meglátta  a jó oldalát
- Akkor a héten itthon leszel ?
- Igen .
- De jó ! akkor minden nap amikor haza jövök lesz friss  kaja !? :)
Végül is annyira nem vészes a helyzet :) úgy hogy   ma ez készült ebédre ,mert Tibi szerint perverzitás :) de azt álmodtam,hogy ezt főztem........hát amikor felébredtem főztem is :)

8db sós palacsintát sütöttem 20 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dl bubis ásványvíz, 50 ml olaj  és 2 db tojás felhasználásával. Mindent betettem egy keverő tálba és habverővel összekevertem,majd hagytam állni  

Egy kis doboz (25 dkg) gombát felaprítottam. Kevés olajon megfonnyasztottam egy nagyobb fej vöröshagymát és egy maréknyi medvehagymát ,majd rátettem a gombát. Sóztam,borsoztam és készre pirítottam   

Közben egy másik lábosban besamell mártást készítettem.
10 dkg vajat felmelegítettem és megpirítottam benne   10 dkg lisztet, majd felengedtem 4 dl forró tejjel .
Felét hozzáadtam a gombához és össze turmixoltam, a másik feléhez adtam 2 tojás sárgáját és 2 dl főzőtejszínt  Mártás sűrűségűre kevertem.

A kisütött palacsintákat megtöltöttem a gombakrémmel és egy tálba rendeztem őket. 


úgy,hogy mindenhova jusson a mártásból. Ráöntöttem a mártást
majd 180 fokos sütőbe toltam. Addig sütöttem amíg a mártás szép piros lett, vagy amilyennek szeretnénk :)

még melegen ettük. Szerintem nagyon finom ,bár nem készültek róla valami jó képek. :(
Ez olyan csokito palacsinta :) csúnya de finom :)


                                                                
















vasárnap

talált Hamis krémes

Talált hamis krémes,mert a receptet a munkahelyemen találtam :) alvásidőben éppen a délutáni bevásárló listát írtam össze s azon gondolkodtam,hogy mit süssek a fiúknak a hétvégén ,amikor megláttam egy papírt a polcon,ez a recept volt rajta. Gazdája nem volt, ezért úgy gondoltam,hogy ez valami égi jel :) hát megsütöm a hétvégén :)
Az olcsó receptek oldaláról lett letöltve,de én ott nem találtam :( vagy béna vagyok ,vagy nem fektettem bele elég energiát :) ezért nem tudom ide linkelni és megnevezni sem,hogy ki az eredetileg netre feltöltő.
Viszont érdemes elkészíteni mert finom,gyors,egyszerű és tényleg nem kerül sokba.

Hozzávalók a tésztához : 40 dkg liszt
                                      15 dkg porcukor
                                      10 dkg margarin
                                       1 tojás
                                     fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor
                                      1 citrom reszelt héja
                                      1 csipet só
A hozzávalókat összegyúrtam. Két egyforma gombócot készítettem belőle és fél órára hűtőbe tettem.

Töltelékhez valók: fél liter tej
                            2 csomag vaníliás pudingpor
                            20 dkg cukor
                            500 g tejföl (én a 450 g-os nagy dobozos tejfölt használtam)
                            1 citrom leve
A tejet a pudinggal és a cukorral sűrűre főztem és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt hozzá kevertem ( robotgéppel) a tejfölt és a citromlevet és még hozzá adtam egy vaníliás cukrot is .

Az egyik gombóc tésztát kinyújtottam és sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem. Ráöntöttem a tölteléket,majd rátettem a másik kinyújtott lapot is. Villával megszurkáltam és 180 fokos sütőben tőpróbáig sütöttem ( villanytűzhelyben 20 perc)
Amikor kihűt porcukorral megszórtam, szeleteltem, tányérra tettem és néztem,hogy párolog :)...gyorsan elfogy mert nagyon finom :))

szombat

olasz húsgombócok paradicsommártásban makarónival


 Mivel mi nem szeretjük a hagyományos húsgombócot,kisérletezni szoktam a húsgombócokkal.
Eddig ezt a változatot készítettem-> http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/03/paradicsomos-husgomboc-cseppet-sem.html
de most a Sthal konyhájában ráakadtam erre az olaszos változatra. Nekünk ez is ízlett, bár egy kicsit macerásabb az elkészítése mint a másik változatnak.
A készítését a húsgombócokkal kezdtem .
Hozzávalók az olasz húsgombóchoz: 1 zsemle
                                                            1 dl tej
                                                            1 fej vöröshagyma
                                                            fél kg darálthús (nálam pulyka ,eredetileg marha)
                                                            2 tojás
                                                            5 dkg reszelt parmezánsajt
                                                            só,bors és én ,még bele olasz fűszerkeveréket
A zsemlét beáztattam a tejben, a hagymát apróra vágtam és 2 evőkanál olajon megfonnyasztottam.
Egy nagy tálba tettem a húst,hozzá adtam a hagymát a kinyomkodott zsemlét és a többi hozzávalót.
Jól összegyúrtam és vizes kézzel diónyi.......nagyobb diónyi :) gombócokat formáztam.
Hagytam egy kicsit állni,addig elkészítettem a paradicsomszószt.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz: 1 közepes fej vöröshagyma
                                                          2 gerezd fokhagyma
                                                          friss gyömbér-> nálam örölt gyömbér volt
                                                          só,bors
                                                          1-1 kk oregánó ,bazsalikom
és ami nem szokványos                egy negyed kk szegfűszeg
                                                          1-1 ek barnacukor és balzsamecet
                                                          2 db 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv

A vöröshagymár összevágtam apróra és olajon megpároltam (illetve mivel most a kókuszzsír korszakomat élem:) én most azzal helyettesítettem az olajat ) sóztam,borsoztam és hozzá tettem még az oregánót,bazsalikomot, szegfűszeget, majd a fokhagymát és a gyömbért.(izlés szerint) Ezután jött a paradicsom a levével együtt a cukor és 1 dl víz.Felforraltam majd lefedtem és 20 percig hagytam főni. Addig folytattam a húsgombócot. Időnkén megkevertem és ilyenkor igyekeztem a paradicsomokat szétnyomni. Amikor kész volt csak akkor tettem bele a balzsamecetet.

A húsnak egy nagyobb serpenyőben (Tibinek köszönhetően kerámia serpenyét használok és imádom mert nem tapadnak le a gombocók :) szóval a serpenyőben kevés olajat melegítettem és beletettem annyi gombocót ami kényelmesen elfért. A gombocókat ide-oda rázogatva minden oldalát megsütöttem,majd kiszedtem és sütöttem a következő adagot,
Amikor mindegyik megsült az összes gombocót vissza tettem a serpenyőbe és ráöntöttem az időközben elkészült paradicsomszószt, és kb 5 percig együtt főztem.

                                                       
Az kész szószos húst makarónira szedve tálaltam.
Én a megmaradt reszelt parmezánnal megszórva ettem, szerintem úgy még finomabb volt, de Márk ennyire intenzíven nem szereti a sajt ízét ezért ő naturba nyomta :).....csak úgy tüntek el a gombocók :)

                                                     Jó étvágyat !

Tarte tatin azaz fordított almatorta

A tarte tatin tulajdonképpen a franciák kedven sütije. Szerintem elég macerás,de finom.
A múltkor sütőtokos formában készítettem el,most az eredeti változatot.
Mindent úgy csináltam mint ebben a receptben ->
  http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/02/sutotokos-tarte-tatin.html
csak tök helyett almával.......ezt a fiúk is ették.....mi az,hogy ették......csak percekig maradt a tányéron :)


Én tejszínhabbal ettem,de anélkül is finom.

szerda

paradicsomos rizs

Nálunk a rizs mint köret ,sokáig mellőzve volt,mert nem szerettük......illetve nem tudtam úgy elkészíteni,hogy kedveljük. Mondjuk a hagyományos rizst ma se nagyon lehet a tányérunkon megtalálni,de a tejszínes sült rizs és ez a paradicsomos változat is osztatlant sikert aratott :)
1 kg paradicsomot leforráztam és lehúztam a héját,felkockáztam .1 nagy fej vöröshagymát apróra vágtam és olajon lepirítottam majd hozzá adtam a paradicsomot. Tettem még hozzá sót,borsot,bazsalikomot,oregánót és lassú tűzön jó sűrűre főztem.
Egy másik lábosban megfőztem 25 dkg rizst sós vízben. Amikor megpuhult átöblítettem majd hozzá kevertem a paradicsomhoz.
Nagyon finom !!! érdemes kipróbálni :)

sajtos-krumplis bundában sült karaj

 Mostanában nem nagyon volt időm a bloggal foglalkozni,ezt most pótolom :) ezért egy pár szerintem nagyon jó receptet gyorsan közzé teszek........többek között ezt a bundás húsit is amit a közös névnapozásra készítettem nem olyan régen. Apám nálunk ebédelt és nem igazán szereti vagy bírja megenni a sült húsokat,ezért készítettem ezt a húst. Olyan sikere volt,hogy ő aki csak csipegetni szokott és felét mindig a tányérjában hagyja,most mindent megevett. Évek óta először volt üres a tányérja :)
Na de nézzük a receptet ami szintén a gyors ,egyszerű,finom kategóriában meg állja a helyét.

1 kg csontozott karajt felszeleteltem.klopfoltam és sóztam. Hagytam állni. Addig 25 dkg füstölt gomolya sajtot (más kemény sajttal helyettesíthető) lereszeltem nagy lyukú reszelőn,majd a reszelő kisebbik felén hozzá reszeltem kb 60 dkg krumplit. Hozzáadtam 2 tojást, ,2 evőkanál (kb 10 dkg ) lisztet, sóztam és jól összekevertem.
Egy serpenyőben kevés ! olajat melegítettem,hogy ne lepje el a húst, majd a hús egyik felét bekentem a masszával . A bekent felével lefelé tettem a serpenyőbe,majd gyorsan és egyenletesen bekentem a másik felét is. Közepes lángon mindkét oldalát pirosra sütöttem.
Paradicsomos rizzsel tálaltam.
                                                           Jó étvágyat !