Keresés ebben a blogban

vasárnap

Gluténmentes joghurtos kenyérke

Már egy jó ideje kisérletezem egy elfogadható (számomra :) ) gluténmentes kenyérrel ami nem kukoricalisztből készül. Meglehet kövezni,de én sem az illatát sem az ízét sem az állagát nem szeretem a kukoricalisztnek (még jó ,hogy akinek készítem szereti :)  ). Ezért is kisérletezgettem s mostanra olyan jó lett a kenyérke,hogy közkincsé teszem, hát ha másnak is hasznára válik :)
 Hozzávalók : 2 tojás
                       1 dl langyos víz
                       1 kis pohár joghurt
                       0,5 dl olaj
                       5 dkg kukoricaliszt
                       10 dkg rizsliszt
                       5 dkg étkezésikeményitő (burgonya)
                       1 ek tejpor
                        1 sütőpor
                        izlés szerint fűszerek ,só

Elkészítése: Egy tálba felütöm a 2 tojást és ráöntöm a langyos vizet. Robotgéppel felhabosítom,majd hozzá adom a joghurtot és az olajat ( én azt is meglangyosítom ) és tovább habosítom, Egy másik tálba kimérem a száraz hozzávalókat a sütőpor kivételével és fél perc alatt meglangyosítom a mikróban. Ráteszen a sütőport, sót és örölt köményt,de más fűszer is mehet vagy csak só.
Jól összekeverem és kanalanként adagolva hozzákeverem a habosrészhez.
Egy lágy piskótaszerű tésztát kapunk. Sütőpapírral bélelet kenyérformába öntöm és 160 fokos sütöben tűprobáig sütöm. Amikor kezd megszilárdulni a teteje akkor egy késsel bavágom a tetejét, így nem fog felpúpososdni vagy megrepedezni a teteje.
Amikor megsült a tepsiből kiemelve rácson kihűtöm. Ez azért fontos ,mert a rizsliszt annyira nedves,hogy hűlés közben a kicsapodó pára megül a tepsiben és megáztatja a kenyeret.
Ezt a kenyeret nem kell lefagyasztani és még napok múlva is finom !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése