Gyömbértörténet
A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.
Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni
Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy
étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a
kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A középkorban is jelentős szerepet
játszott a fűszer-kereskedelemben.A görögök gyakran étkezés után fogyasztották, az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.
Vágykeltő gyömbér
Ilyen gyönyörű a virága!
Afrikában a férfiak körében mint afrodiziákum terjedt el, de egy régi indiai recept szerint is hatékony, ha reszelt levét mézzel
és reszelt főtt tojással elkeverjük: kiváló gyógyszer impotencia ellen.
Nálunk Európában is elterjedt volt, hogy a menyecske gyömbéres kenyeret
sütött a szíve választottjának, remélve, hogy így a legény nagyobb
kedvvel házasodik meg.
A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.Gyömbér-gyógyszer
Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.
És valóban, a gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Alkalmazható tengeribetegség, utazási hányinger ellen is.
Kiváló meghűlés ellen forró mézes limonádéba reszelve
Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal
ajándékozzuk meg magunkat, influenzás időszakban, megfázásos,
gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat,
és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre.
A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is.
Gyömbér-növény
A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.A fűszer maga a gyökértörzs, mely illatos, csípős. Aromaolajának íze tartalmaz cukrot, keményítőt, gyantát, gyantasavat.
Egészen másképp csíp, mint a bors vagy a chili
Gyömbér a konyhában
Szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss, nyers változat, melyet meghámozva, reszelve, szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.Nálam az örölt változat került hasznosításra :) A csirkét előző nap a következő pácba tettem.
4 evőkanál akácméz
1 kisebb citrom leve
1 tk gyömbér
1 tk curry
1 ek mustár
izlés szerint só,bors esetleg egy kicsi chilli
ezeket jól összekevertem. A húst bele tettem egy jénaiba és rálocsoltam a szószt. Alufóliával lefedtem és betettem a hűtőbe. Másnap 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és egy fél órát a fólia alatt sütöttem,majd a fóliát levéve tovább sütöttem míg szép piros nem lett. Ilyen ->
Krumplival, rízzsel vagy friss salátával fogyasztható :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése