Keresés ebben a blogban

szombat

Képviselőfánk ötlet időhiányos háziasszonyoknak :)

Névnapokat ünnepeltünk ma ,s bár tudtam,hogy vendégek jönnek nem volt időm sütni.
De valamit sütit csak kell kínálni ebéd után,ezért gyorsan össze állítottam ezt a képviselőfánkot. Végeredményben nem különbözött a cukrászdaitól s a hozzávalók ott lapultak a szekrényben.
Hozzávalók: 1 csomag készen vásárolt képviselő fánk gombócok
                    1 zacskó házi krémes por (+800 ml tej)
                    1 doboz tejszín
A krémes port az előírás szerint kikevertem és hűtőbe tettem. A tejszínt egy zacskó vaníliás cukorral habbá vertem és azt is behűtöttem. A képviselő fánk tésztáját ketté vágtam,beletöltöttem a lehűlt krémet egy kis kanál segítségével. Ezután a tejszínhab következett,majd vissza tettem a tészta tetejét. A kalapkákat porcukorral megszórtam és kééész :)
Ennél gyorsabb,egyszerűbb,cukrászdai minőségű sütit még nem láttam. Próbáld ki ha te is időhiányban szenvedsz:))) ..........vagy csak úgy :))

kedd

Medvehagymás pogácsa HahoPihe után szabadon

Nálam még mindig tombol a medvehagyma újdonságának a varázsa ,ezért minden medvehagymás újdonságot kipróbálok. Ezt a receptet itt találtam: http://haho-pihe.blogspot.com
Nálam így készült: 30 dkg krumplit megfőztem,összetörtem és hagytam kihűlni.
                             2dl tejbe tettem egy mokkáskanál cukrot és meglangyosítottam,majd felfuttattam benne 2,5 dkg élesztőt.
                            A kihűlt krumplit elkevertem fél kiló liszttel, 1 evőkanál sóval és az apróra vágott medvehagymával (mennyisége rád van bízva :)  Adtam hozzá még 1 tojást és beleöntöttem a felfuttatott élesztőt. Egy kicsit gyúrtam majd hozzá adtam 1 dl étolajat. Jól összedolgoztam és meleg helyen hagytam kelni.
Amikor a duplájára kelt,kinyújtottam,kiszaggattam . Tetejét tojással megkentem és 180 fokos sütőben megsütöttem. Fincsi lett :) Jó étvágyat hozzá!

vasárnap

Medvehagymás húsvéti kalács

Nálam még mindig tart a medvehagyma őrület, ezért a húsvéti kalácsba is belecsempésztem :)
Nagyon finom lett, és az elkészítése sem bonyolult !
Egy marék össze aprított medvehagymát 2 evőkanál olívaolajon megdinszteltem és hagytam hűlni.
Egy tálba belemértem 5 dkg lisztet, 5 dkg vajat és 5 dkg élesztőt . Ezt elmorzsoltam,majd ráraktam 2 ek porcukrot és ráöntöttem 3dl langyos tejet. Beletettem még 2 tojás sárgáját ,egy csipet sót,és még 45dkg lisztet. Robotgéppel elkezdtem dagasztani (sokkal kényelmesebb és gyorsabb mint kézzel :) ) Amikor már össze állt a tészta beletettem a medvehagymát is,és hólyagosra dagasztottam. Meleg helyen kelesztettem,kb egy jó fél órát. Nem mértem az időt csak ránéztem a tésztára
                                                             ez már jó :)
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam és átgyúrtam,majd 3 részre osztottam. Mindegyikből rudat sodortam és összefontam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és megkentem egy tojással.
180 fokos sütőbe toltam .
   Nálam 20 perc alatt megsült. Addigra szép piros lett a teteje és a tűpróbát is kiállta :)
Langyosan már szeleteltem is. Jó étvágyat hozzá :)
                                                          Kelleme Húsvéti Ünnepeket Kívánok!

Isler

Márk nagyon szereti az islert ,ezért gondoltam most nem veszek,ha nem meg sütöm neki húsvétra.
Megint több recept vegyítésével készült  a sütink :)
30 dkg lisztet elkevertem 10 dkg porcukorral,20 dkg lágy margarinnal, 2 zacskó vaníliás cukorral, 1 citrom héjával, 2 tojás sárgájával (a fehérjét eltettem a Rákóczi túrósba http://tunder-konyha.blogspot.com/2011/07/rakoczi-turos.html?spref=fb) és 1 evőkanál rummal. Ezt jól összegyúrtam. A tésztát fóliába csavartam és fél órára a hűtőbe tettem
Találtam egy videót,hogy kell linzer tésztát gyúrni : http://www.youtube.com/watch?v=YPQNdUQAK-U&feature=player_embedded, hát én nem így csináltam :) de jó lett.
A hűtőből kivett tésztát kinyújtottam 3-4 mm vékonyra és egy pohárral kiszaggattam. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és pár perc alatt megsütöttem.
A kihűlt tésztát lekvárral ragasztottam össze.  Tibi kérésére felét narancs lekvárral, felét rumos baracklekvárral http://tunder-konyha.blogspot.com/2011/07/rumos-baracklekvar.html?spref=fb, utólag elismerte,hogy a baracklekváros finomabb :)
Felolvasztottam egy tábla tortabevonót és belemártogattam az összeragasztott tésztát.

csütörtök

Hagymás csirkemáj krokettel

Ez az étel is Márkom kedvence. Én azért szeretem mert villám gyorsan készen van.
Fél kiló csirkemájat megpucolok és egy kicsit vízbe áztatom (azért,hogy ne legyen olyan véres és ezáltal a leve barna) Megpucolok 3 közepes fej hagymát és vékonyra felkarikázom.
Serpenyőben olajat teszek és a még hideg olajba beleteszem a májat (így nem fog fröcskölni) tulajdonképpen elő sütöm a májat. Amikor megkapattam a májat rászórom a hagymát és fűszerezem. Anyám erre azt szokta mondani,hogy teszel rá amit gondolsz :)
Én most tettem rá borsot, majoránnát, húsvarázst, foghagymát, és pizzakrémet (papírdobozos)
 Eredetileg sűrített paradicsomot vagy kecsapót szoktam de most éppen mind a kettő elfogyott és ezt találtam a hűtőbe :)
Egy pici vizet öntöttem alá és puhára főztem,illetve hagytam,hogy a víz elpárologjon és jó szaftos legyen a máj.
Most krokettal tálaltam. Jó étvágyat:)
  Márk véleménye: Anyu ez most nagyon finom! :)

Madártej Márk kivánságára

A madártej az az édesség amivel engem ki lehetett üldözni a világból. S talán azért mert nem szerettem nem is tudtam jól elkészíteni.............vagy fordítva :)
A lényeg,hogy a fiúk szeretik és Márk most megint kitalálta,hogy csináljak neki . Mostanra már kikísérleteztem a számunkra tökéletes madártejet,több recept keverékéből. Ezt olvashatod most :)
Egy liter tejet feltettem forrni 5 dkg cukorral. (ha cukorral forralom a tejet akkor nem kap le )
4 db tojás fehérjéjét 15 dkg cukorral kemény habbá vertem.
A sárgáját kikevertem 10dkg cukorral,2 csomag vaníliás cukorral és fél csomag vaníliás pudinggal.
A felforrt tejbe evőkanalanként bele szaggattam a fehérjét,majd jénaiba szedtem. Amikor az összes hab kész akkor a sárgájához keverek egy kis meleg tejet majd hozzá öntöm a többihez.Felforralom és óvatosan a habra öntöm.
 Hagyom kihűlni.......én,de a Márkról ezt nem lehet elmondani. Most kóstolni sem maradt belőle,legközelebb csak az üres tállal találkoztam a konyhában :)
                                                                      Jó étvágyat!