Elfogyott itthon a pékárú s holnap ugye iskola . Gondoltam csinálok gyorsan egy pár csigát,hogy legyen mit holnap elvinnie a fiamnak. A csigák kisültek, aztán elkezdtek párologni :)
Márk meg feltette a kérdést - " Anya komolyan gondoltad,hogy ezt viszek holnap ? Szerintem süssél egy kenyeret " Átértékeltem eredeti elképzelésem......sül a kenyér :)
Mióta kenyérsütőgépem van,ez nem is okoz gondot :) pikk pakk készen van minden, főleg a kenyér. De például a csigák dagasztását is a géppel végeztettem el :)
2dl langyos tejbe, 50 g cukrot teszünk és felfuttatunk benne 25 g élesztőt. Gépben: beöntjük a langyos tejet,cukrot és egy csomag porélesztőt. Hozzá adunk 8 dkg vajat, 40 dkg lisztet ,egy csipet sót és 1 tk fahéjat. Jól összegyurjuk és egy fél órát meleg helyen kelesztjük,vagy elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor megkelt ,a tésztát két felé vesszük . Téglalapot nyújtunk belőle és a következő töltelékkel kenjük meg.
Töltelék: 5 dkg vajat megolvasztunk,hozzá keverünk 8dkg cukrot, 1 tk fahéjat és 1 ek vízet.
A szélesebb felénél kezdve feltekerjük és 2 centis darabokat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket,nem túl közel egymáshoz. Majd megkentem a következő mázzal:
Máz: 3 ek tejszínt elkevertem 2 tk porcukorral.
A tejszínes mázzal megkent csigákat 230 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem.
A másik adag tésztával is ez történt. Már melegiben tüntek el a tányérról :))
Keresés ebben a blogban
vasárnap
Uraságtorta Tibi uraságnak :)
Egy kicsit macerás torta,de nagyon finom :)
Először is 3 tojást szétválasztottam. A fehétjét félre tettem egy tálba a sárgáját egy pohárba.
Aztán 18 dkg vajat habosra kevertem 15 dkg cukorral és egy csipet sóval, majd hozzá adtam a 3 tojássárgáját. Ezzel is kevertem,majd hozzá adagoltam 15 dkg lisztet, 2 teáskanál sütőport és 3 evőkanál tejet. Tortaformát sütőpapírral kibéleltem és beleöntöttem a tésztát.
Majd következett az első macerás rész :) A félretett fehérjét robotgéppel kemény habbá vertem,majd hozá adtam 12 dkg porcukrot. Amikor jó kemény volt, akkor kevertem bele 5dkg darált mandula helyett 5dkg darált mogyorót mert az aprítom éppen csödött mondott s csak mogyi volt darálva,de ezt már nem robotgéppel hanem gépi habverővel. Ezt a habot ráöntöttem a tésztára,majd megszórtam 5dkg leveles mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és fél órát sütöttem,majd 120 fokra vissza vettem és még fél óráig sült.
Amikor kész volt,kivettem és hagytam hülni. A kihűlt tésztát kivettem a formából lehúztam róla a sütőpapírt és következett a második macerás rész :) A két felé kell vágni a tortát,illetve a habos részt levágni a piskóta szerű alsó részről,lehetőleg úgy,hogya hab ne törjön el és a mandulák is a tetején maradjanak :)
Ha ez sikerül akkor jön a töltelék. A töltelékhez 4dl tejszínt 2 csomag habfixálóval és 2 csomag vanilíás cukorral felvertem,majd ovatósan (kanállal) beleforgattam 30 dkg (kiolvasztott és lecsepegtetett) feketeribizlit.
Az alsó lapot tányérra tettem,köré raktam a tortaformát és betöltöttem a tejszín tölteléket. Itt következett az utolsó macerás rész. Ráhejezni a mandulás sült habot,anélkül,hogy eltörne :) Ha ez is sikerül akkor mehet egy órára hütőbe. Tetejét porcukorral megszórva tálaltam.
Szeletelésnél is vigyázzni kell,hogy ne törjön a teteje. De azért finom, sőt .....uraságnak való :))))
Isten éltessen Tibi <3
Tibi a gyertyák elfújása után :) Nem semmi arc :))))
Először is 3 tojást szétválasztottam. A fehétjét félre tettem egy tálba a sárgáját egy pohárba.
Aztán 18 dkg vajat habosra kevertem 15 dkg cukorral és egy csipet sóval, majd hozzá adtam a 3 tojássárgáját. Ezzel is kevertem,majd hozzá adagoltam 15 dkg lisztet, 2 teáskanál sütőport és 3 evőkanál tejet. Tortaformát sütőpapírral kibéleltem és beleöntöttem a tésztát.
Majd következett az első macerás rész :) A félretett fehérjét robotgéppel kemény habbá vertem,majd hozá adtam 12 dkg porcukrot. Amikor jó kemény volt, akkor kevertem bele 5dkg darált mandula helyett 5dkg darált mogyorót mert az aprítom éppen csödött mondott s csak mogyi volt darálva,de ezt már nem robotgéppel hanem gépi habverővel. Ezt a habot ráöntöttem a tésztára,majd megszórtam 5dkg leveles mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és fél órát sütöttem,majd 120 fokra vissza vettem és még fél óráig sült.
Amikor kész volt,kivettem és hagytam hülni. A kihűlt tésztát kivettem a formából lehúztam róla a sütőpapírt és következett a második macerás rész :) A két felé kell vágni a tortát,illetve a habos részt levágni a piskóta szerű alsó részről,lehetőleg úgy,hogya hab ne törjön el és a mandulák is a tetején maradjanak :)
Ha ez sikerül akkor jön a töltelék. A töltelékhez 4dl tejszínt 2 csomag habfixálóval és 2 csomag vanilíás cukorral felvertem,majd ovatósan (kanállal) beleforgattam 30 dkg (kiolvasztott és lecsepegtetett) feketeribizlit.
Az alsó lapot tányérra tettem,köré raktam a tortaformát és betöltöttem a tejszín tölteléket. Itt következett az utolsó macerás rész. Ráhejezni a mandulás sült habot,anélkül,hogy eltörne :) Ha ez is sikerül akkor mehet egy órára hütőbe. Tetejét porcukorral megszórva tálaltam.
Szeletelésnél is vigyázzni kell,hogy ne törjön a teteje. De azért finom, sőt .....uraságnak való :))))
Isten éltessen Tibi <3
Tibi a gyertyák elfújása után :) Nem semmi arc :))))
Tibi szülinapjára Aszalt gyümölcsös csirkecomb
Szülinapi ebéd,vendégek,káosz a konyhában,idegeskedés........na mind ez elkerülhető(s én szeretem elkerülni :) ezzel az ebéddel. Előző este előkészítem s másnap csak sütöm.
Én 11 db csirke felső combot vettem, bőrét lehúztam, sóztam,és a következő pácban megforgattam.
Pác: 1 ek bazsalikom
1 ek kakukkfű
1 ek majoranna
2 ek olívaolaj
1 dl szójaszósz, tálba tettem,és éjszakára hűtőbe raktam.
Másnap a pácból kivett húst tepsibe tettem és a következő öntettel kentem meg.
Öntet: 2 ek olívaolaj
4 ek ketchup
2 ek méz, ezt jól összekevertem és megkentem vele a combok tetejét,majd elrendeztem rajtuk
20 dkg aszaltszílvát és 20 dkg aszalt barackot
Meglocsoltam a maradék pácléval
és lefóliáztam. 180 fokra előmelegített sütöben,1 órát sütöttem. Majd levettem a fóliát ésa sütöt grillre állitottam és még úgy 15 percig pirítottam.
burgonyafánkkal tálaltam
Jó étvágyat ! :-)
Én 11 db csirke felső combot vettem, bőrét lehúztam, sóztam,és a következő pácban megforgattam.
Pác: 1 ek bazsalikom
1 ek kakukkfű
1 ek majoranna
2 ek olívaolaj
1 dl szójaszósz, tálba tettem,és éjszakára hűtőbe raktam.
Másnap a pácból kivett húst tepsibe tettem és a következő öntettel kentem meg.
Öntet: 2 ek olívaolaj
4 ek ketchup
2 ek méz, ezt jól összekevertem és megkentem vele a combok tetejét,majd elrendeztem rajtuk
20 dkg aszaltszílvát és 20 dkg aszalt barackot
Meglocsoltam a maradék pácléval
és lefóliáztam. 180 fokra előmelegített sütöben,1 órát sütöttem. Majd levettem a fóliát ésa sütöt grillre állitottam és még úgy 15 percig pirítottam.
burgonyafánkkal tálaltam
Jó étvágyat ! :-)
csütörtök
Kókuszos brownie
Ez a tipikusan gyorsan valami finomat kategória. Régen ilyenkor muffint kellett sütnöm, de mára már nem szeretik a fiúk, mostanság a brownie különböző változatai a nyerők. Egy órája hangzott el,hogy "anya nincs valami édesség ? " s már eszi a fiam........melegen,mert úgy finomabb :)
Azzal kezdtem,hogy 180 fokra bekapcsoltam a sütőt melegedni,hogy ne kelljen erre várni,mert tényleg hamar készen van.
1 tojást kikevertem 2 ek tejföllel, 5 dkg cukorral ,majd hozzá adtam 10 dkg kókuszreszeléket.
Összevágtam 10-12 dkg étcsokit apró kockákra. Egy tálba tettem és rámértem 10 dkg lisztet, 1 tk sütőport, 1 vaníliás cukrot, 10 dkg cukrot, és 2 ek kakaóport. Kanállal elkevertem.
Egy tálba habosra kevertem 2 tojást, 1 dl étolajjal és a recept szerint fél dl feketekávé helyet én 1dl tejet tettem bele és gondolomra szórtam bele nescaffét. Ehhez adtam a lisztes keveréket. A robotgép legnagyobb fokozatán gyorsan átkevertem.
Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem a fele masszát,majd rákanalaztam a kókuszos krémet. Kis adagonként kell adagolni,különben elsüllyed a csokiban és nem jut minden hová. Egy kicsit macerás de nem megoldhatatlan feladat :) Majd a csokis massza másik felével beterítem és mehet is a sütőbe.
20 percig kell sütni. Tovább nem szabad mert kiszárad és a csoki darabok megégnek benne amitől keserű íze lesz. 20 perc után kivettem a sütőből és hagytam egy kicsit hűlni.
Akkor jó ha még folyik benne a csokoládé , nagyon finom !!!! Kisfiam közölte velem,hogy már elmúlt 6 óra, ezért csak ő eszik, mert én elfogok hízni ha 6 után eszem :) Milyen rendes gyerek ! Azért csak meg kóstoltam hogy mit tettem elé :)) Jó étvágyat hozzá :)))
Azzal kezdtem,hogy 180 fokra bekapcsoltam a sütőt melegedni,hogy ne kelljen erre várni,mert tényleg hamar készen van.
1 tojást kikevertem 2 ek tejföllel, 5 dkg cukorral ,majd hozzá adtam 10 dkg kókuszreszeléket.
Összevágtam 10-12 dkg étcsokit apró kockákra. Egy tálba tettem és rámértem 10 dkg lisztet, 1 tk sütőport, 1 vaníliás cukrot, 10 dkg cukrot, és 2 ek kakaóport. Kanállal elkevertem.
Egy tálba habosra kevertem 2 tojást, 1 dl étolajjal és a recept szerint fél dl feketekávé helyet én 1dl tejet tettem bele és gondolomra szórtam bele nescaffét. Ehhez adtam a lisztes keveréket. A robotgép legnagyobb fokozatán gyorsan átkevertem.
Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem a fele masszát,majd rákanalaztam a kókuszos krémet. Kis adagonként kell adagolni,különben elsüllyed a csokiban és nem jut minden hová. Egy kicsit macerás de nem megoldhatatlan feladat :) Majd a csokis massza másik felével beterítem és mehet is a sütőbe.
20 percig kell sütni. Tovább nem szabad mert kiszárad és a csoki darabok megégnek benne amitől keserű íze lesz. 20 perc után kivettem a sütőből és hagytam egy kicsit hűlni.
Akkor jó ha még folyik benne a csokoládé , nagyon finom !!!! Kisfiam közölte velem,hogy már elmúlt 6 óra, ezért csak ő eszik, mert én elfogok hízni ha 6 után eszem :) Milyen rendes gyerek ! Azért csak meg kóstoltam hogy mit tettem elé :)) Jó étvágyat hozzá :)))
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)