Keresés ebben a blogban

csütörtök

zsemle amaránttal Limarától

 A napokban találtam Limara oldalán ezt a receptet. Bevallom őszintén s tán nem vagyok egyedül,de én még nem hallottam az amarántról. De nem baj mert a googl a barátunk s gyorsan rákerestem,majd elmentem ma a bioboltba s vettem egy zacskóval. Ez lett a ma esti vacsoránk. A receptet nem is írnám le,mert itt megtalálod
http://www.limarapeksege.hu/2013/11/gyors-zsemle-joghurttal-as-amaranttal.html
Én Limara javaslatára betettem a kenyérsütőgépbe s a dagasztás után kikapcsoltam a gépet és hagytam fél órát kelni a gépben. Utána formáztam,szintén Limara által közzé tett videó szerint,majd hagytam egy fél órát kelni a tepsiben. Én hideg sütőbe tettem be, A sütő aljába tettem egy tepsi vizet,így lett gőzös sütőm. Egy bő fél órát sütöttem,majd kivettem a sütőből,vízzel lepermeteztem és letakartam konyharuhával. Így hagytam hűlni.......illetve egy darabig hagyták a fiuk,de már langyosan neki álltak enni. Nagyon finom puha lett,érdemes kipróbálni ! :)
S amit az amarántról tudni érdemes:
http://www.vegetarianus.hu/irasok/gabonak/amarant.html
                                                     Jó étvágyat !

hétfő

Kakaós csiga gyorsan

Ezt a receptet az egyik kedvenc kolléganőmtől kaptam,aki egy erdélyi barátnőjétől kapta. Neki az anyukája készíti így a kakaós csigát. Első pillantásra nem gondoltam,hogy ebből lesz valami, valami ami jó is :)...de igaza lett Izának :)...egyszerű, gyors s nagyon finom......ezért közkincsé teszem :)..hát ha másnak is hasznára válik :)
Hozzávalók: fél kiló túró
                   fél kiló liszt
                   10 ek olaj
                     5 ek porcukor
                   csipet só
                   másfél zacskó sütőpor
                   tej vagy tejföl ha nem áll össze a tészta
A hozzávalókat kimértem egy tálba és összegyúrtam. Nekem bizony nem akart össze állni a tészta ezért tettem hozzá tejet (az volt itthon )  hogy jól formázható tésztát kapjak.
3 gombócot csináltam a tésztából. A gombócokat egyenként kinyújtottam, megkentem olajjal,megszórtam kakaóval+porcukorral és feltekertem. Éles késsel jó ujjnyi darabokat vágtam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Tálaláskor porcukorral megszórtam.
Még egy órába se telt s az asztalon volt ......próbáld ki ! :)

Ananászos-sonkás csirkemell

Tegnap jöttem meg a pihenésből és gondoltam ma még ráhúzok egy kicsit a pihire s nem megyek még dolgozni. Kicsi fiam ezt nem így értékelte,mert örömmel nyilatkozott helyettem,hogy de jó akkor holnap főzöl. Hát én nem egészen így terveztem,de gyerekem úgy gondolta,hogy a mama menzából most neki egy darabig elég s leszek szíves valami normális kaját prezentálni mire megjön a suliból..........édes kamasz nem :)
Körülnéztem mi van itthon és ez lett belőle.
Amit a hűtőben találtam és felhasználtam hozzá :) másfél csirkemell
                                                                         kb 15 dkg szalonna
                                                                         10 szelet sonka
                                                                         15 dekányi füstölt sajt
                                                                         1 doboz ananász konzerv
A csirkemellet felszeleteltem és csirke fűszerkeverékkel beszórtam. A szalonnát felkockáztam és kisütöttem a zsírját. A szalonna pörcöt kiszedtem egy jénaiba  a zsíron meg megsütöttem annyi szelet sonkát ahány szelet húsom volt. Ezt is kiszedtem egy tálra,majd megpirítottam az ananász kockákat. Ezeket is kiszedtem egy tálra és még mindig ugyanabban a zsírban megsütöttem a mellszeleteket. A megsült húst a szalonna pörcre tettem s a végén még ami maradt pici zsír a hús alá öntöttem. Minden hús tetejére raktam egy szelet sült sonkát,erre halmoztam az ananászt,majd megszórtam reszelt sajttal.
Forró sütőbe toltam míg a sajt ráolvadt.
Krumplipürével tálaltam.

Sütőtök krémleves

Az ősz utolsó hírnökeként figyelt még rám a kosárból egy kicsi sütőtök. Sütőtökös korszakomat lezárva (idén :) ) ő levesként végezte.
A tököt megpucoltam, felkockáztam. Egy közepes fej hagymát apróra összevágtam és egy kevés olajon megdinszteltem,majd rátettem a tököt és együtt pirítottam egy kicsit. Megszórtam egy kevés sóval,fehér borssal, gyömbérrel és felengedtem egy kevés vízzel. Puhára főztem.de azért botmixerrel összeturmixoltam a krémesség végett. Főző tejszínnel felengedtem,átmelegítettem és kész is.
Fűszeres croutons-sal (készen vettem ) és füstölt reszelt sajttal tálaltam.

csütörtök

Fantázia torta anyu szülinapjára

Anyum a hétvégén ünnepelte a szülinapját, neki készült a torta, csak azóta nem volt időm géphez ülni :(  Most 2 torta receptjét "kevertem össze "
A tészta a rizstorta piskótája http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/05/rizstorta-epres-es-oszis-valtozatban.html amit 3 lapban sütöttem meg,hogy ne kelljen az egyenletes szétvágással bajlódnom s hogy tutira magas legyen. Még annyit változtattam,hogy tettem bele ételfestéket is,mert bordó-fehér tortát akartam,de ebből rózsaszín lett.
A töltelék pedig fehér csokis joghurt torta krémje :http://tunder-konyha.blogspot.hu/2011/09/fehercsokolades-joghurt-torta-lanyoknak.html
Ezért tulajdonképpen pénteken kezdtem el készíteni a tortát s 3 napig készült.
1 nap: 20 dkg fehér csokit felfőztem 4 dl tejszínben, hagytam kihűlni,majd másnapig a hűtőbe tettem.
2 nap : megsütöttem a lapokat.
A piskótához valók : 2 tojás
                       10 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
                       5 dkg liszt + 5 dkg étkezési keményítő
                       fél csomag sütőpor
                       3-4 evőkanál meleg víz
A tojásokat ketté választottam , a fehérjét habbá vertem. A sárgáját a cukrokkal és a vízzel kevertem habosra,majd apránként hozzá adtam az lisztes-sütőporos-keményítős keveréket.Ekkor adtam hozzá  az telfestéket.180 fokos sütőben pár perc alatt megsütöttem,majd hagytam kihűlni. Ezt 3x ismételtem. A lapokat hagytam kihűlni,majd folytattam a krém készítését

.A krémhez valók: 20 dkg fehér csoki, 0,5 liter natúr joghurt, 0,4 l tejszín, 1 csomag zselatin por (Horváth Rozi)
1dl vízben felmelegítettem a zselatint (nem forralni) majd hozzá kevetrem 0,1 l joghurtot. Hagytam egy kicsit hűlni.
Addig az előző este felfőzött tejszínes csokit habbá vertem (laza hab lesz) hozzá adtam 0,4 l  joghurtot,és ezzel is felvetrem. Majd bele öntöttem a zselatint. Betettem egy kicsit a hűtőbe,hogy szilárduljon.
Amikor már nem nagyon fojt a krém, a piskótát  megtöltöttem a krémmel. Ismét a hűtőbe tettem. Másnap díszítettem.
 3 nap. Felvertem fél liter cukrász tejszínt kemény habbá. Habzsákba töltöttem és díszitettem a tortát. Felébe kevertem piros ételfestéket,így rózsaszín hab is került rá,na meg egy kis dekor cukor



ISTEN ÉLTESSEN ANYUKÁM !
.




          A piskótához : 2 tojás
                       10 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
                       5 dkg liszt + 5 dkg étkezési keményítő
                       fél csomag sütőpor
                       3-4 evőkanál meleg víz
A tojásokat ketté választottam , a fehérjét habbá vertem. A sárgáját a cukrokkal és a vízzel kevertem habosra,majd apránként hozzá adtam az lisztes-sütőporos-keményítős keveréket.A végén adagoltam hozzá a piros ételfestéket, 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütöttem,majd hagytam kihűlni. Ezt 3x ismételtem.

dkg fehér c2sokit  0,4 l tejszínben felfőztem. Hagytam kihűlni,majd éjszakára hűtőbe tettem.

vasárnap

Szilvalekváros süti

 Ezt a receptet még régebben találtam,ha jól emlékszem Limara oldalán.....ha még sem akkor elnézést az eredeti szerzőtől ! :) de dió hiányában nem tudtam elkészíteni :( Most Tibim szerzett diót hát gyorsan nekiálltam . Isteni finom,érdemes kipróbálni.......egy hibája azért van, irtó gyorsan eltünik a tányérról.
Az eredeti recepten csak annyit változtattam,hogy mivel találtam itthon egy félcsomag aszaltszilvát aminek  hamarosan lejár a szavatossága, ezért azt is gyorsan bele kockáztam

Hozzávalók : 3 tojás
                      15 dkg kristálycukor
                       9 dkg vaj vagy margarin
                       5 nagy kanál szilvalekvár
                      1 tk vanília kivonat
                      1 citrom reszelt héja
                      10 dkg darált dió
                       5 dkg rizsliszt
                       5 dkg étkezésikeményitő
                       1 tk sütőpor
                       1 tk örölt fahéj
Máz: 7 dkg 74 %-os étcsoki
          2 ek étolaj        én ezt kiváltottam kész csokimázzal amit csak meleg vízbe kell állítani,felolvad és kenni ......ennyi :).....köszi Dr Oetker :)

A tojásokat és a cukrot kihabosítottam majd hozzá adtam a lekvárt,puha vajat. Ezután jött a vanília kivonat és a citromhéj.
Egy másik tálba kimértem a száraz hozzávalókat :dió,liszt,keményitő,sütőpor,szóda + fahéj. Jól elkevertem majd a nedves anyagokhoz adtam.
Jól kikevertem és sütőpapírral bélelet tepsibe tettem. 170 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
Rácson kihűtöttem, majd meglocsoltam a tetejét csokival. Máris szeleteltem.


szombat

Sütötökös kenyér ........mi más mostanság :)

Megint volt egy adag sült tök amiből kenyérke készült. Az előbb sült ki a sütőgépbe,mert annyira megszállott azért nem vagyok,hogy késő este neki álljak kenyeret sütni :)

Hozzávalók:  2 szelet sült tök
                       45 dkg kenyérliszt
                       2 kk cukor
                       1,5 kk só
                        1,5 kk porélesztő
                       1 ek tejpor
                        1 ek olívaolaj
                        2dl langyos víz
A hozzávalókat bepakoltam a sütőgépbe és elindítottam a fehérkenyér programot, majd kivettem a kész kenyeret :)
Nagyon finom ! próbáld ki :)

Rácsos Rákóczi túrós



A héten ígértem a Tibinek vargabélest, de valahogy nem bírtam magam rávenni,hogy csináljak.
S mivel azt vallom,hogy ha valamihez nincs kedvem akkor jobb ha nem is csinálom,így nem álltam neki. A Rákóczi túrós viszont a kedvencem.......ahhoz volt kedvem :) túró a hűtőben hát neki álltam.
De most nem olyat készítettem mint szoktam,mert nem volt éppen 6 tojásfehérjém.
A tutireceptek oldalán találtam ezt a receptet :http://www.tutireceptek.hu/rakoczi-turos-szelet
csak annyit változtattam,hogy a tetejére a habot nem egyben simitottam, hanem habzsákba tettem és berácsoztam ,majd a lyukakat lekvárral betöltöttem és így toltam vissza a sütőbe a hab száradásáig
Már melegen neki kellett állnom szeletelni,mert Tibi már topogott,hogy mikor lehet enni :)
  
                                                         Jó étvágyat !

most látom,hogy valami miatt nem működik a link :( ezért bemásolom :)

Hozzávalók:
A tésztához:

25 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 dl tejföl
fél citrom reszelt héja és leve

A félig sült tészta tejére:

2-3 ek baracklekvár

A töltelékhez:

3 db tojássárgája
50 dkg túró
15 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja és leve(aki nem szereti a citromosat,helyette tegyen vaníliaaromából pár cseppet vagy vaníliás cukrot)
tehetünk a töltelékbe még mazsolát is,én most mellőztem

A tetejére:

4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 csipet só
1-2 csepp citromlé
2-3 ek baracklekvár

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe világosra sütjük,kb 15 perc alatt,míg a tészta teteje megszilárdul. Kivesszük a sütőből,vékonyan megkenjük baracklekvárral,elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a sütőbe vissza téve készre sütjük. A 4 tojásfehérjét a sóval,citromlével,a cukorral kemény habbá verjük és a kész tésztára simítjuk vagy nyomózsákba töltve rácsokat nyomunk 1 cm távolságra a tészta tetejére.
A lekvárt felforrósítjuk,átpasszírozzuk,hogy rost ne maradjon benne.
Torta nyomóba töltjük a lekvárt és a résekbe töltjük.
Langyos sütőbe visszatesszük,de csak annyi időre,hogy a hab rászáradjon. A sütő ajtaját egy kicsit támasszuk ki.


A receptet beküldte: hpkati

péntek

Sütőtökös muffin

......s már megint sütőtök :) .......hát igen a családnak már a nagyobbik része imádja :).....tegnap megint sütöttem s maradt egy pár szelet amit hidegen már nem akartak enni, ezért hasznosítottam :)
Az alap ötletet a Nosalty oldalán találtam, itt -> http://www.nosalty.hu/recept/sutotokos-muffin
amit némileg módosítottam.
Hozzávalók nálam :30 dkg sütőtök
                                 2 tojás
                                80 ml olívaolaj
                                kevés vanília aroma
                                15 dkg liszt
                                 15 dkg barnacukor
                                 1 csomag mézeskalács sütőpor
                                  csipet só
Egy tálba belekapartam a sült tököt, hozzá adtam a tojásokat és az olajat és az aromát. Robotgéppel jól kikevertem. Egy másik tálba összekevertem a száraz hozzávalókat és apránként hozzá vegyítettem a tökös masszához.
Muffin formába kanalaztam s a tetejére egy-egy szem diót tettem.
170 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
Nagyon finom és gyorsan fogy........még Tibinek is ízlett :)