Keresés ebben a blogban

hétfő

Baconos-medvehagymás csirkealagút


Ez az egyszerű és irtó finom ,gyorsan elkészíthető húsi volt a tegnapi ebéd. Melegen és hidegen egyaránt jó !
Hozzávalók :kb 80 dkg csirkemell
                   2 csomag kb 40 dkg szeletelt bacon szalonna
                   20 dkg sajt ,én most füstölt sajtot használtam
                   2 tojás
                   1 csokor medvehagyma vagy petrezselyem ha nem szereted a medvehagymát
                   5 ek tejföl
                  3 ek liszt
                  2 kk só
A csirkemellet felkockáztam. A bacon szalonnával kibéleltem egy őzgerincformát. A többi hozzávalót összekevertem,majd bele öntöttem a húst is. Jól elkevertem és a baconra öntöttem. A lelógó részeket visszahajtottam,és még tettem rá 1-2 szelet bacont,hogy teljesen beborítsam. Az őzgerincformát egy alufóliával bélelt tepsibe tettem és mellé raktam egy pár krumplit. 40 percre betoltam a 200 fokra előmelegített sütőbe. 40 perc után a húst kiborítottam a formából a tepsibe és a krumplival együtt vissza toltam a sütőbe a bacon pirulásáig.


Felszeletelve tálaltam

Narancsos sütőtökleves


 Még mindig volt félkilónyi sütőtököm a hűtőben ami felhasználásra várt. Ez most levesként végezte,s a fiúk nagy örömére ezzel el is fogyott a tök. :)
Hozzávaló: kb fél kiló sütőtök (pucolva)
                  2 közepes narancs
                  1 kis fej vöröshagyma
                  1 gerezd fokhagyma
                  2 dl főzőtejszín
                  só,bors,őrölt  chili paprika
A tököt felkockáztam és egy lábosba tettem, A vörös hagymát megpucoltam és 4 felé vágtam így tettem a tökhöz,majd a pucolt fokhagyma is a lábosba került.Felöntöttem annyi vízzel ami ellepte ,majd hozzá adtam a narancs kifacsart levét. Sóztam,borsoztam. Addig főztem amíg meg nem puhult,majd le turmixoltam és felöntöttem a tejszínnel. Egy kevés chilivel megszórtam,csak hogy éppen pikáns legyen és össze melegítettem.
Nem forraltam !
Én füstölt sajttal ettem, Tibi pirított hagymával.


Banánkenyér

Banánkenyér mert kenyér formában sütöttem, de tulajdonképpen nasi......reggeli vagy uzsonna....vagy aminek akarod :) Minden esetre tökéletes felhasználása az érett banánnak. Most is ez történt. Ugyanis az én cseppet sem elkényeztetett :) és kicsit se finnyás fiam :) nem eszi meg a banánt ha már pöttyös vagy barnul a héja. Ilyenkor szokta a banán a turmixba vagy a sütőben végezni. Most ez utóbbi sorsra jutott. :)

Így készült,azaz a hozzávalók : 2 db jó érett banán
                                               25 dkg liszt ( ha liszt mentesen akarod akkor fele arányban rizsliszt és keményítő keveréke)               1 tk szódabikarbóna
                                               10 dkg cukor + 1 vaníliás cukor
                                               2 tojás
                                               1 dl tej
                                               15 dkg vaj
                                               csipet só + 1 tk fahéj
Egy tálban összekeverem a lisztet,szódát a sót meg a fahéjat. Egy tányérban összenyomtam a banánt.
A tojásokat kikevertem a cukrokkal és a vajjal,majd belekevertem a banánt is. Ezután következett a lisztes keverék,majd a végén lazítottam 1 dl tejjel.
Sütőpapírral bélelt kenyérformába öntöttem és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
Lehet még fokozni egy kis csoki mázzal a tetején. Készült egy olyan is ,de az már nem került a fényképezőm elé :)

Csirkemáj hagymaágyon

Ez egy egyszerű,gyors és olcsó vacsi ,ami a család kedvence.
Én így készítem: most 80 dkg csirkemájat pucoltam meg.
                        4-5 fej hagymát vékonyan felszeleteltem és megpároltam egy kevés olajon. Nem pirítottam !                         csak pároltam.A hagymát megsóztam és , amikor üvegesre párolódott rátettem a májat.
                        Borsoztam,megszórtam egy kis majoránnával meg maggi húsvarázzsal és fedő alatt hagytam                           főni . Amikor a máj megpuhult (hamar puhul) levettem a fedőt ,tettem rá egy kis                                             bazsalikomos paradicsomot (most az volt bontva,egyébként kecsapót szoktam ) és zsírjára                           sütöttem.
Nálam a Márk sült krumplival szereti,de rizzsel vagy önmagában friss kenyérrel is nagyon finom !

kedd

Sütőtökös sült bab saláta, vagy sült bab saláta sütőtökkel........ahogy tetszik :)

Ma kísérletező kedvemnek egy jó nagy sütőtök lett az áldozata,amiből készült a sütőtökös lapcsánka is.
Gondoltam lesz belőle még egy kis saláta is,de nem volt itthon lencse,ezért a sütőtökös lencsesaláta kilőve
találtam viszont olasz sült bab konzervet ,így vele társult ma a tök :)
Így történt-> A sütőtököt felkockáztam és egy kevés olajon elkezdtem párolni. Megszórtam sóval,fehér borssal,meg egy kis gyömbérrel. Még puhult felkockáztam egy közepes fej vöröshagymát és azt is a tökre tettem. Egy darabig még együtt pároltam őket ,majd nagy lángon megpirítottam. Ekkor nyakon öntöttem a sült bab konzervvel. Mivel a bab paradicsomos lében volt azt is ráöntöttem. Addig rotyogtattam míg besűrűsödött...és kész is.
Ez is finom lett !! :)

Sütőtökös lapcsánka

Már vagy egy hete figyel a konyhában egy méretes sütőtök. Gondoltam valamit kellene vele kezdeni,de simán megsütni nem volt kedvem, de ma este viszont volt kedvem kísérletezni. Úgy gondoltam,hogy a lapcsánkába vagy tócsni ki,hogy nevezi,annyi mindent lehet bele tenni ,miért ne lehetne sütőtököt.
S mivel ma ilyen kedvem volt hát sütőtökös lapcsánka lett a vacsora.
Így készült.-> fele-fele arányban reszeltem le krumplit és sütőtököt. Adtam hozzá 2 tojást, sót,borsot,őrölt gyömbért,egy kevés lisztet meg egy pici tejet.
Forró olajban kisütöttem. Papírtörlőre szedve leitattam róla a felesleges olajat.
Első körben csak simán ettük,majd előkerült egy kis tejföl a hűtőből. .......így folytattuk :)
Tejföllel meglocsolva isteni.......próbáld ki ! Jó étvágyat hozzá :)

vasárnap

Néger kocka

 Gyerekkorom egyik kedvence volt a négerkocka,amit már nagyon régen ettem. Ma megleptem vele magam.....na meg a családot

Hozzávalók : 6 tojás
                     25 dkg cukor
                    2 ek kakaópor
                     25 dkg liszt ( gluténmentesen 13 dkg rizsliszt és 12 dkg étkezési keményítő)
                     8 dkg margarin
                     1,5 dl tej
                    1 csomag sütőpor
                     lekvár

A tojásokat szétválasztottam és a fehérjét félretettem. A sárgáját kikevertem 20 dkg cukorral ,majd hozzá adtam a vajat és habosra kevertem. A lisztet összekevertem a sütőporral meg a kakaóval,majd fokozatosan hozzá kevertem a kihabosított sárgájához. A végén belekevertem a tejet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kentem, s tűpróbáig sütöttem.
A kisült tészta tetejét megkentem lekvárral. Én most rumos meggylekvárt használtam.
A fehérjét egy csipetnyi sóval ,gőzfelet kezdtem habbá verni,majd hozzá adtam a maradék 5 dkg cukrot.
Rákentem a lekvár tetejére és visszatoltam a sütőbe  a hab pirulásáig. A tetejét még megszórtam egy kis csokidarával.

Mézes-mustáros csirke a sütőből

Mézes-mustáros csirkét akartam készíteni.....azt a szószos fajtát,de ahhoz csirkemell kell nekem meg combom volt itthon,ezért átvariáltam. Ez lett belőle.
Egy tálban összekevertem : 8 ek méz
                                         2 ek mustár (most volt itthon mézes mustár ezért az került bele  )
                                         1 tk őrölt gyömbér
                                         1 tk curry
                                         1 tk só és bors
                                         1 kisebb citrom leve
Ezzel a masszával bekentem a csirkecombokat és így hagytam 1-2 órát állni,majd forró sütőbe toltam.
Csőben sült sajtos burgonyával tálaltam :http://tunder-konyha.blogspot.hu/2014/04/csoben-sult-sajtos-burgonya.html


                                                                       Jó étvágyat !

csőben sült sajtos burgonya

Ez egy nagyon finom és könnyű köret,ami önállóan is fogyasztható. Mi nagyon szeretjük :)
Így készítem : 1kg krumplit meghámoztam és egyenlő vékony karikákra vágtam.
                      Egy rétegben letettem egy jénai aljára,meglocsoltam tejszínnel.
                      Megszórtam sóval ,borssal és szerecsendióval,majd reszeltem rá sajtot.
                     Megint egy réteg krumpli következett, tejszín.........és a többi.
Fóliával letakarva fél órát sütöttem,majd fóliát levéve a sajt pirulásáig.
S már ehető is. Friss salátával akár önálló ételként is :)

szerda

Tejszínes-gyümölcsös zsemlemuffin......vagyis a maradék újrahasznosítása

Egyetlen fiacskám elkényeztetett gyermek ,ez tény és való, s ez megmutatkozik az evés terén is. Pl másnapos zsemlét nem eszi meg :( inkább nem eszik. Ebből kifolyólag figyelt a kenyértartóban egy pár jobb sorsra érdemes zsemle. Szárazabb változata prézliként végzi,de ennek az ötnek jobb sorsot szántam :) belőlük muffin készült.
Az 5 db zsemlét kisebb darabokra tépkedtem ,és egy nagy tálba tettem.3 dl tejet és 3dl zsíros tejszínt (30%-os) megmelegítettem és rálocsoltam a zsemlére. Jól összekevertem és hagytam állni.
Amíg a zsemle állt ,3 tojást szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját kikevertem 3 dkg vajjal és 6 ek cukorral. Amikor jó krémes volt ,belereszeltem 1 citrom héját és adtam még hozzá 1 tk vanília aromát. Ezután kevertem bele a zsemlét,majd a felvert tojásfehérjét.
A hűtőben maradt még a múltkorról egy fél csomag mirelit vegyes gyümölcs (ribizli,szeder,málna,áfonya,eper) ,abból kevertem bele majd a muffin formákba töltöttem. A tetejére is szórtam a gyümölcsből .
15-20 perc alatt megsütöttem. Nagyon finom lett......

Hamis lazanja......azaz már megint kipakoltam a hűtőt


Régen vettem a boltba a kész lazanját, de mióta Márkom nagy étvágyú lett ,nem egy olcsó mulatság. Gondoltam elkészítem házilag. Készült anno egy adag normál lazi. tésztából,de az a tészta nagyon nem tetszett :(  Akkor találtam ki,hogy palacsintába töltöm a húst, s akkor jegyezte meg a kis fiam,hogy "Ez hasonló mint a lazi,csak sokkal finomabb a tésztája !" Ez igaz,de a hús nekem nem volt elég szaftos.
Ezért most tovább fejlesztettem :) Márk bevágott egy jó adagot,majd közölte : " Anyukám ,ez isteni volt. Máskor is ilyen lazit csináljál " :)
Így készült : Először bekevertem a palacsinta tésztát. Jelen esetben gluténmentesen.
                  4 tojást egy kevés sóval habosra kevertem ,majd hozzá adtam 15 dkg rizslisztet és 15 dkg étkezési keményítőt ( ez helyettesítette a 30 dkg sima lisztet) Felengedtem 2 dl tej és 4 dl bubis víz keverékével. Jól elkevertem és félretettem.
A töltelékhez egy közepes fej vöröshagymát felkockáztam és egy kevés olajon megdinszteltem,majd rátettem fél kiló darált húst (én pulykát használtam ) Sóztam,borsoztam és megpirítottam. Amikor már kevés lé volt alatta ,rászórtam egy zacskó bolognai ragú port. Felengedtem egy kevés kb 2 dl vízzel és ráöntöttem még egy fél üveg bazsalikomos paradicsom szószt. Kb egy tíz percig lassú tűzön rotyogtattam,amíg besűrűsödött.
Közben elkezdtem kisütni a palacsintát.
A kisült palacsintát egy kerek jénaiba tettem . Rákanalaztam egy adag bolognai  ragut,meglocsoltam tejföllel és megszórtam egy kevés reszelt sajttal (most füstölt volt itthon ) Majd jött a következő palacsinta....hús..tejföl     stb.....addig rétegeztem így amíg volt ragú. Felülre palacsinta került,amit megkentem a maradék tejföllel,úgy,hogy az oldalára is kerüljön (sütés közben ne száradjon ki a palacsinta széle) A tetejére került még a maradék sajt,és már ment is be a sütőbe.
                                                       A sajt pirulásáig sütöttem
                                Mivel kerek lett mint egy torta,hát úgy is szeleteltük mint egy tortát :)
                                 Nagyon finom lett,érdemes kipróbálni :) Jó étvágyat hozzá ! :)