Keresés ebben a blogban

hétfő

mézes csirkemell

Ez egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető na és nagyon finom étek :)
A csirkemelleket felszeleteltem. A szeleteket beszórtam csirke fűszerkeverékkel,meglocsoltam egy pár csepp citromlével és olívaolajjal,majd félre tettem. Kb egy órát állt így,majd felforrósított kerámia serpenyőbe fektettem a szeleteket és 2-3 perc alatt megsütöttem. Még a serpenyőben meglocsoltam mézzel és még egy kicsit sütöttem. Ennyi......már eheted is :).......jó étvágyat ! :)

csőben sült sajtos krumpli

Önálló ételként meg köretnek is kiváló. Én most a mézes csirkéhez csináltam mert elég szaftos a krumpli egy viszonylag száraz húshoz.
Elkészítése : A krumplit megpucoltam és egyforma vékonyan felkarikáztam. Egy jénai aljára tettem egy sor krumplit,meglocsoltam főzőtejszínnel,sóztam,borsoztam megszórtam szerecsendióval és reszeltem rá egy réteg füstölt sajtot.  Erre jött még egy réteg krumpli meg a tejszín.............és a többi. Lehet egy darabig rétegezni a tetejét reszelt sajttal zártam. Fóliával letakartam és fél órára 180 fokos sütőbe toltam. Félóra után levettem a fóliát és rápirítottam a sajtot.
Isteni finom,,,,,próbáld ki :)

Kedvenc rizstortánk gluténmentesen

A gluténmentes piskóta kísérletem sikerrel  zárult :) Ebben a tortában tulajdonképpen minden ehető egy lisztérzékeny számára,csak a piskóta nem. Mivel kevés benne a búzaliszt, gondoltam nagy baj nem lehet ha egyszerűen lecserélem rizslisztre. A piskóta tökéletes lett.
A piskóta készítése: 2 tojást szétválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem.
                               A sárgáját 3 ek meleg vízzel, 10 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral habosra kevertem. 5 dkg rizslisztet elvegyítettem 5 dkg étkezési keményítővel és egy csomag sütőporral.
Kanalanként adagolva hozzá kevertem a tojáshoz,majd a habot is belekevertem.
180 fokon tűpróbáig sütöttem.
A torta további elkészítését itt találod  http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/05/rizstorta-epres-es-oszis-valtozatban.html

szerda

Zöldségkenyér rizslisztből

Még mindig a kísérletezési fázisban vagyok a gluténmentes kenyerek terén. Valahogy az élesztősök eddig nem sikerültek a kevert kenyerek viszont finomak. De javarészt kukoricalisztből készülnek. Ha nekem kéne megenni akkor bizony nem ennék ,mert nem szeretem ennyire töményen a kukorica ízét. Ebből kifolyólag jöttem rá,hogy én tulajdonképpen szeretem a búzalisztet és az egészségtelennek mondott fehér kenyeret. De valamivel csak lehet helyettesíteni a kukoricán kívül ! :)Ezért is próbálgatom, hogy  hogyan lehet jó kenyeret készíteni más lisztből. A rizsliszt nekem szimpatikus,talán mert kinézetre hasonlít a búzaliszthez, de sokkal finomabb,könnyebb. S ez a kenyérke is isteni lett ! :) s nem nehéz elkészíteni ezért is adom közkincsé :)

Hozzávalók: 3 dl rizsliszt + 1 teáskanál szódabikarbóna
                   2 dl tej
                   1 dl olaj
                   4 tojás
                   1 kis doboz joghurt
                   fél kápia paprika
                  4-5 szem koktél paradicsom
                   pár szem fekete olajbogyó
                    1 marék kukorica konzerv
                   10 dkg sajt (nálam most feta utánzat :) azaz krémfehérsajt )
                  8 g só -én bizony most egy grammot sem tettem bele

Elkészítése: A paprikát,sajtot,paradicsomot felkockáztam. Az olajbogyót is felkarikáztam és mindet egy tálra raktam. A tojásokat egy tálba ütöttem és a robotgéppel elkezdtem habosítani,majd hozzá adtam a tejet s tovább habosítottam. Belekerült a joghurt és az olaj is,majd fokozatosan hozzá adtam a szódás rizslisztet.
Kikapcsoltam a robotgépet és kanállal beleforgattam az össze aprított zöldségeket. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába töltöttem ezt az elég híg masszát,majd a 180 fokosra előmelegített sütőbe toltam.
Én 45 percig, tűpróbáig sütöttem.

vasárnap

Cukkinis kenyér simán meg gluténmentesen

Anyám vett egy újságot,abban találtam egy cukkinis kenyér receptet ami felkeltette a fantáziámat........muszáj volt neki állni megsütni :) persze egy kis módosítással :) s ha már benne voltam a sütésben rögtön kettőt sütöttem. Kísérlet képen készült egy gluténmentes változat is. A kísérlet jól sikerült  :) nagyon finom lett mind a kettő ! :)
Hozzávalók: 2 tojás
                    75 ml olíva olaj
                    200 g liszt, a gluténmentesnél 150 gramm kukoricaliszt és 50 g rizsliszt
                    fél csomag sütőpor a gluténmentesbe természetesen olyat
                    300 g cukkini
                    50 g fekete olívabogyó
                     50 g fetasajt
                     70 g vöröshagyma
                     fokhagyma (nálam krém) só, durvára őrölt színes bors

Elkészítés: Először is a cukkinit lereszeltem a tökgyalun, besóztam és hagytam állni, levet engedni.
                 A felaprított hagymát egy kevés olajon megdinszteltem,majd félre tettem.
                 Az olívát felkarikáztam, a fetát felkockáztam.
                 A tojásokat habosra kevertem az olívaolajjal, majd kanalanként hozzá adagoltam a sütőporos lisztet. Így elég masszív volt a tészta, de belekerült a cukkini a levével együtt ! ami lazított rajta, Ezután következett a vöröshagyma,a fokhagymakrém, 1 mk színes bors.A robotgéppel jól összekevertem,majd kanállal beleforgattam az olívabogyót s végül a fetát.
Sütőpapírral bélelt formába öntöttem és 160 fokos sütőbe toltam. Én 45 percig sütöttem, tűpróbáig :)

                   
 nagyon finom lett !

 így néz ki a gluténmente kenyérke.....ugyanolyan magasra fel jött mint a sima lisztes.

csütörtök

gluténmentes joghurtos kukoricás kenyér

Mostanában időnként gluténmentes kenyérkét kell sütnöm. Még nagyon a kísérletezés fázisában vagyok de azt már észre vettem,hogy ritka a jó gluténmentes kenyér recept. Hazudnék ha azt mondanám,hogy nem volt selejt,ehetetlen forma is. Rájöttem,hogy a kukorica liszt nehéz lisztnek számít és ne is várjam,hogy magas könnyű kenyér lesz belőle. :( Ezt a kenyeret már többször megsütöttem és egyre finomabb magasabb :) Ezért is teszem közkincsé :)
Amire menet közben jöttem rá ,hogy minden hozzávalót (a tojás kivételével) meglangyosítok a mikróban .
A másik titok,hogy a robotgép magas fokozatát használom.

Hozzávalók : 2 tojás
                     1 dl meleg víz
                     20 dkg kukoricaliszt
                     1 csomag sütőpor
                     1 kis pohár natúr joghurt
                     0,5 dl olaj ( napraforgó vagy olíva )
                     só,
                    én teszek még bele őrölt köményt és ízlés szerint fűszereket
A tetejére ha van itthon reszelt sajtot szórok (itt éppen füstölt sajt) vagy szezám magot ......fantáziánkra van bízva :)
A tojást jó habosra keverem a meleg vízzel. A lisztbe bele keverem a sütőport és a fűszereket és bele kanalazom a tojásba. A robotgép végig magas fokozaton van. Majd hozzá adom a joghurtot és az olajat,
Egy elég híg massza lesz a végeredmény. Sütőpapírral bélelt vekni sütőbe öntöm és kb 170 fokos sütőbe tolom. Tűpróbáig, illetve a kívánt szín eléréséig sütöm,

Balkáni krumpli Stahl konyhájából



Jó régen jártam erre :( de nem azért mert nem főztem :) csak időhiányban küzdö(k)ttem :(
De ez a recept annyira finom s rájöttem,hogy annyira kevesen ismerik,hogy muszáj megosztani :)
A napokban a kolléganőmtől kaptam egy üveg házi készítésű ajvárt. Rögtön a balkáni krumpli jutott eszembe s bárkinek mondtam,mindenki azt kérdezte,hogy az mi? s mitől balkáni ?
Az elkészítése a francia konyhát idézi ,de az alapanyagok teszik balkánivá :)
Hát akkor közkincsé teszem :)

Hozzávalók: 75-80 dkg krumpli
                    4 dl tej, só, bors
                    2 gerezd fokhagyma (én tubusost használtam)
                     30-40 dkg füstölt kolbász
                     10 dkg füstölt sajt
                     1 csokor újhagyma
                      2 dl ajvár
                      fél dl vörösbor

A krumplit meghámoztam és kb 1 cm vastag felkarikáztam és egy magas peremű lábosba tettem, Ez azért fontos mert a végén minden ebbe a lábosba kerül. Ráöntöttem a tejet,sóztam ,borsoztam , rátettem a fokhagymát és nagy lángon felforraltam, majd takarékon félpuhára főztem.
Közben felkarikáztam a kolbászt, a gombát is felszeleteltem, a hagymát felkarikáztam.
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítottam a kolbászt,majd hozzá adtam a gombát és a hagymát.
Összepároltam ,majd a félig megfőtt (nem baj ha jobban megfő ) krumplira öntöttem.
Hozzá adtam az ajvárt a reszelt füstölt sajtot és a vörösbort. Összeforraltam és átöntöttem egy jénaiba.
220 fokosra előmelegített sütőbe toltam
Pirulásig sütöttem,vagy ahogy tetszik :)
Tejföllel meglocsolva tálaltam
                                                              Jó étvágyat !