Keresés ebben a blogban

szerda

Narancsos sült sütőtökkrémleves

Kaptam egy jóóó nagy sütőtököt így megint tökölődtem ma egy kicsit :)  Már készítettem máskor is sütőtök levest de azt hallottam,hogy ha sütve van a tök akkor sokkal intenzívebb a tök íze. El is olvastam egy jó pár receptet ,aztán szokásomhoz híven kivettem belőle ami tetszett és összekevertem :) Nálam így készült.

A tököt szeleteltem és meg sütöttem . Amikor majdnem kész volt ,megszórtam egy kevés cukorral és hagytam hogy rá karamellizálódjon. Megpucoltam egy közepes fej vöröshagymát, és felkockáztam. Egy evőkanálnyi vajat a lábosba tettem és rászórtam a hagymát. Elkezdtem párolni a hagymát,majd amikor elkezdett üvegesedni meglocsoltam mézzel és hagytam karamellizálódni. Erre dobtam egy közepes nagy felkockázott burgonyát.majd felöntöttem vízzel (mivel nem volt húslevesem a felöntéshez szórtam bele ízvarázst ). Tettem még bele sót,fehérborsot, örölt gyömbért és szerecsendiót (izlés szerint ) és hagytam főni. Amikor a krumpli megpuhult lehúztam a tűzről és bele kanalaztam a sült tököt. Botmixerrel össze turmixoltam majd felengedtem főzőtejszínnel. Sűrűnek találtam ezért még egy kis víz ment bele. Vissza tettem a tűzre és hagytam egyet rottyanni majd elzártam a gázt. Egy narancs levét kicsavartam és a félig kihűlt levesbe öntöttem.

Levesbetétnek mehet bele piritott kenyérkocka. Én félretettem egy kis darab nyers tököt amit felkockáztam és egy kevés olajon megsütöttem, ezzel tálaltam. :)

szombat

Fehér csokis charlotte

 Falinaptárom szeptemberi hónapjának süteménye ami most került megsütésre :)
Hozzávalók a piskótához : 4 tojás
                                        4 ek cukor
                                        4 ek liszt
A tojásokat szátválasztottam és a piskótánál beváltak szerint a fehérjét habbá vertem, a sárgáját a cukorral habosítottam majd beletettem a lisztet és a végén a habot. Egy gáztepsibe sütőpapírt tettem és elsimítottam benne a tésztát. Előmelegített sütöben 160 fokon kb 15 perc alatt megsütöttem (tűpróba) majd nedves konyharuhára borítottam és feltekertem. Hagytam kihűlni. Amikor kiihűlt kitekertem és megkentem meggylekvárral :http://tunder-konyha.blogspot.hu/2014/06/sangrias-meggy-lekvar.html ismét feltekertem és kb fél centinként felszeleteltem. Egy félgömb alakú tálat folpackkal kibéleltem és körbe raktam a piskóta szeletekkel.
Töltelékhez valók : 5dl 30%-os tejszín
                             2 csomag habfixáló
                             10 dkg porcukor
                             6 dkg fehércsoki
                             20 dkg erdei vegyes gyümölcs (mirelit)
                             1,5 ek zselatinpor
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá vertem majd belekevertem a porcukrot és a finomra reszelt csokit. A zselatinport elkevertem 0,8 dl forró vízben és gyors mozdulatokkal belekevertem a habba. A végén gyorsan a gyümölcsöt is belekevertem és az egészet a tálba öntöttem. Egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap tálra borítottam.
Felvert tejszínhabbal díszitettem :

Vaniliás-cseresznyés túrótorta

 Az alapötletet a lányom küldte át ami itt található :http://ketkes.com/sutes-nelkuli-csabito-turotorta-cseresznyebefottel-a-vanilias-turokremnek-lehetetlen-ellenallni/ de nekem nem szokott sikerülni a kekszes alapok ezért inditásnak sütöttem egy 2 tojásos piskótát ami már többször bevált.
2 tojást szét választottam. A fehérjét kemény habbá vertem ,a sárgáját habosra kevertem 10 dkg kristály és 1 csomag vaníliáscukorral . Hozzá adtam még 3ek langyos vizet. Összekevertem 5dkg lisztet 5 dkg étkezésikeményítővel és fél csomag sütőporral. Kanalanként adagolva a sárgájához adtam,majd belekevertem a fehérjét is. Sütőformába öntöttem és kisütöttem,majd hagytam kihűlni.
A krémhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje helyett én vaníliás cukrot használtam
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 dl habtejszín
  • fél citrom reszelt héja    A pudingot a cukorral és a tejjel megfőztem, majd kihűtöttem. A habot felvertem és összedolgoztam  a vaníliás és, porcukorral  meg a citromhéjjal. Ezután következett a túró majd  a  kihűlt puding.Jól összekevertem  a túrós krémmel és a kihűlt lap tetejére öntöttem. Elrendeztem a tetején egy üveg lecsepegtetett cseresznye befőttet,majd kikevertem egy nagy csomag piros expressz zselé fixet.                             



Hagytam dermedni majd felvertem tejszínhabot és díszitettem.
Elfelejtettem gyertyát venni :( ezért a szám is habbal lett ráírva.
 Nagyon finom lett és nagyon gyorsan elfogyott :)

Sólet

Sólet....ahogy én készítem,mert természetesen itt sem követtem pontosan egyetlen receptet sem :)
Mi legyen az ebéd ? kérdésre első verziója a szárazbab főzelék volt,de ahhoz nem igazán volt kedvem.
Viszont eszembe jutott,hogy gyermekkorom egyik kedvence volt a sólet, amit azóta sem ettem ,mert "jaj az olyan macerás " felkiáltás miatt mindig elmaradt. De most az internet világában miután elolvastam pár receptet rájöttem,hogy nem is olyan macerás és míg fővöget én simán csinálhatok mást pl hétvégi takarítás :)
Szóval ez nem a valami finomat gyorsam kategória,de megéri kivárni míg elkészül mer nagyon finom.

Amit én használtam hozzá : 50 dkg tarka bab (előző nap beáztatva )
                                         60 dkg füstölt császár
                                         15 dkg füstölt szalonna
                                         15 dkg gersli (hántolt árpa)
                                        2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
                                         4 tojás
                                        só,bors,pirospaprika,babérlevél
Így készült: Először is kerestem egy olyan lábost amit betudok tenni a sütőbe ,mert nincs cserépedényem. Azután  szalonnát felkockáztam is kisütöttem ,majd a zsírba beletettem a felkockázott vöröshagymát és üvegesre pároltam. Figyeltem,hogy ne égjen meg mert az egyik recept szerint akkor keserű lesz a bab. Szóval amikor üveges lett a hagyma,lehúztam a tűzről és megszórtam pirospaprikával. Visszatettem a tűzre és egy kevés vízzel felöntöttem ,hagytam egy kicsit rogyogni majd ismét levettem a tűzről. A hagymára rátettem a feldarabolt császárszalonna felét,erre a bab felét majd következett a gersli és a maradék császár. Megszórtam még egy kis paprikával,tettem rá babérlevelet és a feldarabolt fokhagymát. Erre tettem a maradék babot és felöntöttem annyi vízzel,hogy bő két ujjnyival a bab felett volt. Jól megmostam 4 tojást és a bab közé tette, megszórtam egy kevés fehér borssal és sóval. Lefedtem és 160 fokos sütőbe toltam. Nekem 3 órát rotyogot a sütőben. Amikor a bab megpuhult kivettem a sütőből
és kiszedtem belőle a tojásokat. Megpucoltam a tojásokat és felszeletelve tettem a tányérra.
                                         Érdemes kipróbálni mert nagyon finom :) Jó étvágyat !