Keresés ebben a blogban

hétfő

Céklakrémleves vörösborral és aszaltszilvával

Ami az ételeket illeti, nem vagyunk egy hagyomány követő típus, ezért nálunk karácsonykor nincs halászlé + hal. Minden évben valami újat próbálok kitalálni. Ilyen keresgélésem közben akadtam a borsa.hu oldalra ahol szintén nem hagyományos ünnepi leveseket ajánltak. Tibim kétkedve fogadta,s nem volt biztos benne,hogy pont most kell ezt kipróbálnom de én tántoríthatatlan voltam :) legfeljebb ez is olyan röhögős karácsony este lesz mint évekkel ezelőtt ,amikor a gyerekek csokoládé levest rendeltek . Azt nem lehetett mondani.hogy hűűűű de finomat ettünk......de jóóóól szórakoztunk :)
Végül is  a hozzávalókat külön külön szeretjük,........egyben sem lehet baj :)
A leves elkészült a finom lett.........olyannyira,hogy az én válogatós apámnak még csomagolni is kellett :)
a receptet több más levessel együtt, itt találod http://borsa.hu/karacsonyi-menu-levesek-20091218
én annyit változtattam rajta,hogy mivel sehol nem kaptam csillag ánizst ,viszont őrölt ánizst igen,így az került bele helyette. S nem balzsamecettel locsoltam meg hanem apróra vágott aszalt szilvát szórtam bele tálaláskor.

Tél torta Tünde módra



 Karácsony este került ez a torta az asztalra,amit apám a színe miatt ,elkeresztelt fradi tortának. :)
Én a kivivel a fenyőt a kókusszal meg a hót akartam szimbolizálni (ha már kint nem volt) de neki nem ez ugrott be :)......azért a torta jóóóó volt :)
Hozzávalók a tésztához :  5 tojás
                                      15 dkg kristálycukor,  1 csomag vaníliás cukor
                                      10 dkg liszt
                                        2 dkg étkezési keményítő
                                        2 dkg kókuszreszelék
                                      50 ml olaj
krémhez :  3dl tej
                 10 dkg cukor
                 1 csomag vaníliás pudingpor
                 25 dkg vaj
                 2 db kivi
                 300 g ananász
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét a kristálycukorral habbá vertem és félre tettem. A sárgáját a vaníliás cukorral kikevertem,majd hozzá kevertem a habot. Beleszórtam az összekevert száraz hozzávalókat és a végén az olajjal lazítottam. Tortaformába öntöttem és 170 fokon megsütöttem. Amikor kihűlt 3 felé vágtam.
A krémhez a tejből a cukorból és a pudingporból sűrű krémet főztem és hagytam kihűlni.Amikor kihűlt felhabosítottam a vajjal,Valamennyi krémet félre tettem,hogy bevonjam vele a tortát (kb 1/3 ) majd belekevertem a felkockázott kivit és ananászt.
A torta lapot megkentem baracklekvárral majd rákentem a fele krémet, erre jött a következő lap,lekvár,krém és a 3. lap. Az egészet beborítottam a félretett krémmel kókusszal és díszítettem.-kivivel  + ananász darabokkal.




Mákvirág, bejgli helyett





 Volt ám nálam is karácsonyi sütés-főzés vendégeskedés s éppen ezért nem jutottam ide a gép elé.
De most pótolom s mindent egyben zúdítok rátok :).........lesz még ünnep  :) ....hát ha jól jön még :)
Nálunk karácsonykor a bejgli mindig anyukám süti,meg kapunk innen-onnan ezért én nem sütök. Helyette készült ez a mákvirág  ami szerintem csak kinézetre más mint a bejgli.....már mint nálunk,mert mi kelt tésztás bejglit készítünk ami ugye nem a hagyományos bejgli. Ez pillanatok alatt készen van és nem macerás :)
Hozzávalók:  fél kiló liszt
                    5 dkg élesztő
                    350 ml langyos tej, bele 1 kk cukor
                     3 ek porcukor
                    1 kk só
                     2 ek olaj
                     2 ek sütőrum
Én lusta asszony módjára,meg tuti ami biztos alapon ,mindent betettem a kenyérsütőgép üstjébe és elindítottam egy dagasztó programot. Amikor szépen megkelt a tésztám kinyújtottam ,meglocsoltam olvasztott vajjal,s jól elkentem rajta úgy,hogy az egész tészta vajas legyen,majd  rászórtam a
tölteléket:  8 ek mák és 8 ek porcukor. Nem kevertem össze ,külön-külön szórtam.
majd jött 1 zacskó vaníliás cukor és egy citrom reszelt héja
Feltekertem és kört formáltam belőle, a végeit egymásba dugtam és egyformán bevagdostam majd kifordítottam a szeleteket
hagytam még fél órát kelni ,majd megkentem 1 tojás sárgájával és forró sütőbe toltam.
Tűpróbáig sütöttem.



vasárnap

Narancsos adventi süti Rákóczi Feritől

 Ezt a receptet a Rákóczi Feri oldaláról van. Azt mondja,hogy bárki eltudja készíteni :).......s igen ! pikk-pakk készen van......s pikk-pakk el fogy....ez az egyetlen hibája.........Tibim azt kérdezte,hogy "Csak ennyit csináltál ?"......hát igen, célszerű lett volna rögtön dupla adaggal kezdeni :)
A linket nem tudom ide tenni :( s mivel én is nehezen találtam meg ,bemásolom a receptet:

Kedveled · 2012. december 3. 

Azoknak, akik még soha nem sütöttek Ádventi sütit.....
Itthon már gőzerővel megy a sütigyár, egy visszafogott kivonatot láttok a képen:-) és itt a bal alsó narancsos-dió receptje, mely olyan egyszerű, hogy nulla konyhai gyakorlattal is biztos a siker!
25 dkg liszt
2 ek sütőpor
Csipet só
10 dkg cukor
10 dkg hideg vaj
1 narancs leve és reszelt héja
10 dkg szárított vörösáfonya, vagy más aszalt gyümölcs. Lehet mazsola is....
10 dkg 70%os étcsoki
Egy marék dió a tetejére

Azt máris írom, hogy nem lesz keserű a csokitól a süti, tegyétek bele bátran!
A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Keverd össze a lisztet, sütőport, sót, cukrot, add hozzá a kis kockákra vágott hideg vajat és kézzel dolgozd össze, morzsás állagú lesz, nem fog összeállni. Mehet hozzá az aszalt gyümi, apróra tört csoki, narancshéj és lé is. Ekkor egy ragacsos tésztát kapsz, amit kb 20 egyforma golyóvá formálsz a két tenyered között. Ha 4 golyónként megvizezed a kezed, nem ragad rá a tészta. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, lapítsd el mindegyiket, rakj diót a tetejére és 15 perc alatt süsd meg. Ha van gyerek a családban, akkor csináljátok együtt, remek móka:-)))

Citromos karika

Elkezdődött nálam is a karácsonyi sütögetés. Ez a recept egy nem régiben elhunyt kolléganőmtől van s a forma is amivel készítettem. A sütés alatt végig ő járt az eszembe s arra gondoltam,hogy nem rég még azt beszéltük,hogy mit főzünk karácsonykor .......s mentem neki gesztenyét venni.:)...........mert bármennyire beteg volt sütni imádott............Nem szomorított el ez az emlékezés mert arra gondoltam,hogy aki úgy megy el,hogy jó nyomokat hagy maga után az nem megy el....mindig velünk marad..........:)
Az ő emlékére álljon itt ez a recept......ami roppant egyszerű,gyors,finom és olcsó is.
Hozzávalók : 21 dkg liszt
                       7 dkg porcukor
                     14 dkg rama
                       1 citrom leve és reszelt héja
Én rögtön dupla adagot gyúrtam be ,és a citrom levét fokozatosan adtam hozzá. Vékonyra nyújtottam ,kiszaggattam és sütöttem is. Amikor kihűlt lekvárral össze ragasztottam.


Narancskrémes alagút gluténmentesen

Az alap ötlet a Fincsi.hu oldaláról származik http://fincsi.hu/sutemeny_receptek/871/Karacsonyi_narancskremes_fatorzs# de én gluténmentesen szerettem volna elkészíteni, ezért ma ez is a kísérletezés áldozatává vált :) de bevált s nyert :) így karácsonykor ő is az asztalra fog kerülni :)
Az eredeti nem mentes receptet a linken megtaláljátok, itt a gluténmentes piskótát írom le hozzá.
A piskótához valók : 6 tojás
                                6 ek cukor
                                6 ek rizsliszt
                                2 ek étkezési keményítő
                                2 ek kakaópor
                                2 kk szódabikarbóna
                                csipet só
A tojásokat szétválasztottam és a fehérjét egy csipet sóval habbá vertem,majd kanalanként hozzá adtam a cukrot. Ezután következett a tojássárgája. A száraz hozzávalókat összekevertem és kanalanként a habhoz adagoltam. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és tűpróbáig sütöttem (10-12 perc) 180 fokos sütőben.
Sütőből kivéve nedves konyharuhára borítottam és rögtön feltekertem. Így hagytam kihűlni.

A krémhez valók :   1 cs vaníliás puding
                              2 tojás sárgája
                              18 dkg cukor
                               4 dl tej
                               2 közepes narancs leve és reszelt héja
                               25 dkg puha vaj
A pudingport a cukorral és a tojássárgájával + egy kevés tejjel simára kevertem ,majd hozzá adtam a maradék tejet is és sűrű krémmé főztem. Ekkor adtam hozzá a narancs levét és héját. Hagytam kihűlni majd bele kevertem a vajat. Beletöltöttem a piskótába és kívül is körbe kentem. Tortadarával és dekorcukorral díszítettem. 




Lecsóban sült csirkecomb

 Ezt a receptet még régebben láttam egy újságban.....most eszembe jutott,de nem találtam a neten :(
Ezért szabadjára engedtem a fantáziám és ez lett belőle :)
Amit használtam : 13 db csirke felső comb
                             2 üveg lecsó
                             2 hagyma
                             1 kisebb cukkini
                              fokhagymakrém, só, bors
Ahogy elkészítettem : a csirkecombokat megszabadítottam a bőrétől és egy tepsibe fektettem őket. Sóztam, borsoztam. A cukkinit felkockáztam és a húsra szórtam. A lecsókat egy nagy tálba öntöttem,bele vágtam a hagymákat és nyomtam bele fokhagymakrémet. Jól össze kevertem és a húsra öntöttem.
Forró sütőbe toltam és a hús pirulásáig sütöttem.
Én meg a Márk sült krumplival ette
a család másik fele rizses, ezért ők rizzsel ették :) Finom és gyorsan kész van :)
                                                         Jó étvágyat !

péntek

Bolognai ragus rakott palacsinta , Márk szerint hamis lassanna

 Régebben már csináltam ilyet.....vagy valami hasonlót :)....de most improvizáltan mert gyorsan kellett vacsit csinálni s közben figyelni,hogy lisztérzékeny is fog belőle enni. Először úgy gondoltam,hogy két felé főzök,de a lustaság meg az idő nagy úr így született ez a  finomság :)
Először a tésztát kellett megoldanom,hogy gluténmentes legyen. Első variációban a kukorica liszten gondolkodtam (amikor még úgy volt,hogy külön főzök :) aztán arra gondoltam,hogy keverem a rizs-lisztel, de én nem szeretem a kukoricalisztnek még a szagát sem ezért elvetettem s maradt a rizsliszt.....ekkor döntöttem úgy,hogy nem keverek külön palacsintát csak akkor ha ezzel nem tudok jól dolgozni.......de nem volt semmi gond :)
A gluténmentes palacsinta hozzávalói : 3 tojás
                                                          30-40 dkg rizsliszt
                                                          2 dl tej
                                                          4 dl víz amiben elkevertem 2 kk szódabikarbónát mert nem volt itthon bubis víz és egy csipet só. Ebből az adagból 10 db palacsinta lett
Ezt jól összekevertem s hagytam állni amíg a ragut feltettem.

A ragú hozzávalói : 500 g darált hús (nálam pulyka)  szalonna (elhagyható )
                              hagyma, só,bors ízlés szerint fűszerek, bolognai fix  
                              tejföl és sajt
A hagymát felkockáztam és a szintén felkockázott szalonnával együtt megdinszteltem,majd rátettem a húst. Sóztam ,borsoztam és hagytam főni.  majdnem kész volt,megszórtam egy bolognai alap porral és készre főztem.
Közben elkezdtem sütni a palacsintát.Teflonban sütöttem,de majdnem mindegyik után tettem bele egy kis olajat,hogy ne tapadjon mert a rizsliszt nem úgy működik mint a sima. A palacsinta is kissé vastagabb lett (de finom !) Ezért döntöttem úgy,hogy most nem hajtogatom...ekkor jött a következő ötlet.
Egy jénai aljára tettem egy palacsintát meglocsoltam a raguval, tejföllel és reszeltem rá egy kis sajtot majd megint palacsinta................ addig rétegeztem míg tartott a hús. A tetejére palacsinta került amit megkentem tejföllel és megszórtam reszelt sajttal. Forró sütőbe toltam és addig sütöttem amíg a sajt ráolvadt.
                                                    
Most úgy szeleteltem mintha tortát vágnék

Lehet még tejfölt tenni rá....Márk pl ketchupot locsolt rá
Nagyon finom ! próbáld ki :)

szombat

Mogyi nasi házilag

Jó pár évvel ezelőtt Tunéziában a tenger parton árultak különböző, főleg édes ízesítésű mogyorót, mandulát. Valami isteni finom volt s itthon is kerestem,de nem találtam ilyen nasit :(  Aztán a Lurdy  előtt láttam egy hasonló kocsit és éreztem az ismerős illatot,de arany árban mérték a mogyorót :( aztán nem régen a szállásvadász oldalán találtam egy receptet ami ránézésre hasonlított az arab csemegére. 
Így készült : 2 bögre sótlan ! földimogyorót megpirítottam egy serpenyőben (olaj nélkül ) Nekünk pirított mogyi volt itthon, azt is pirítottam egy kicsit, a simát barnulásig kell pirítani.
                Aztán egy lábosba tettem 3/4 bögre kristálycukrot + 1 zacskó vaníliás cukrot
                                                       1/3 bögre  vizet
                                                       1 mk fahéjat és belelöttyintettem egy kis vanília aromát.
Ezt felforraltam,majd bele tettem a pirított mogyit s addig főztem míg a szirup ráragadt és kikristályosodott a mogyorón. Egy tálra öntöttem és hagytam kihűlni........én,a fiúk már melegen ették :)
Tibi azt kérdezte : " Te is akarsz enni belőle ? "  

                                           Nagyon finom ! érdemes kipróbálni ! :)

vasárnap

Forralt boros adventolás

Tibim kapott ajándékba egy kanna száraz vörösbort. Azt tudni kell,hogy mi nem nagyon sőt nagyon ritkán fogyasztunk alkoholt,s ha mégis akkor ínyencek vagyunk. ami édes vagy különleges pl bodzabort jelent :). Főként főzésre használom a bort,amire a száraz tökéletes,na de 5 liter........egy üveggel megtartottam a többit apunak adtuk :) Na ez az üveg már jó pár hónapja figyel a hűtőben s most eszembe jutott,hogy forralt bort kéne gyártani. Amikor Sopronban jártunk már mindenhol osztogatták a forralt bort s mivel idénye van hát készítettem én is :)
Az egy üveg bort (750 ml) lábosba öntöttem kb 10 dkg cukrot adtam hozzá + 2 zacskó vaníliás cukrot. Került még bele 6-7 szem szegfűszeg + 1 rúd fahéj. Elkezdtem melegíteni s amikor habozni kezdett tettem bele 1 felkarikázott citromot + narancsot. Amikor a habja elfőtt elzártam alatta a gázt s pohárba töltöttem.
Egészségünkre ! :D

csütörtök

zsemle amaránttal Limarától

 A napokban találtam Limara oldalán ezt a receptet. Bevallom őszintén s tán nem vagyok egyedül,de én még nem hallottam az amarántról. De nem baj mert a googl a barátunk s gyorsan rákerestem,majd elmentem ma a bioboltba s vettem egy zacskóval. Ez lett a ma esti vacsoránk. A receptet nem is írnám le,mert itt megtalálod
http://www.limarapeksege.hu/2013/11/gyors-zsemle-joghurttal-as-amaranttal.html
Én Limara javaslatára betettem a kenyérsütőgépbe s a dagasztás után kikapcsoltam a gépet és hagytam fél órát kelni a gépben. Utána formáztam,szintén Limara által közzé tett videó szerint,majd hagytam egy fél órát kelni a tepsiben. Én hideg sütőbe tettem be, A sütő aljába tettem egy tepsi vizet,így lett gőzös sütőm. Egy bő fél órát sütöttem,majd kivettem a sütőből,vízzel lepermeteztem és letakartam konyharuhával. Így hagytam hűlni.......illetve egy darabig hagyták a fiuk,de már langyosan neki álltak enni. Nagyon finom puha lett,érdemes kipróbálni ! :)
S amit az amarántról tudni érdemes:
http://www.vegetarianus.hu/irasok/gabonak/amarant.html
                                                     Jó étvágyat !

hétfő

Kakaós csiga gyorsan

Ezt a receptet az egyik kedvenc kolléganőmtől kaptam,aki egy erdélyi barátnőjétől kapta. Neki az anyukája készíti így a kakaós csigát. Első pillantásra nem gondoltam,hogy ebből lesz valami, valami ami jó is :)...de igaza lett Izának :)...egyszerű, gyors s nagyon finom......ezért közkincsé teszem :)..hát ha másnak is hasznára válik :)
Hozzávalók: fél kiló túró
                   fél kiló liszt
                   10 ek olaj
                     5 ek porcukor
                   csipet só
                   másfél zacskó sütőpor
                   tej vagy tejföl ha nem áll össze a tészta
A hozzávalókat kimértem egy tálba és összegyúrtam. Nekem bizony nem akart össze állni a tészta ezért tettem hozzá tejet (az volt itthon )  hogy jól formázható tésztát kapjak.
3 gombócot csináltam a tésztából. A gombócokat egyenként kinyújtottam, megkentem olajjal,megszórtam kakaóval+porcukorral és feltekertem. Éles késsel jó ujjnyi darabokat vágtam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Tálaláskor porcukorral megszórtam.
Még egy órába se telt s az asztalon volt ......próbáld ki ! :)

Ananászos-sonkás csirkemell

Tegnap jöttem meg a pihenésből és gondoltam ma még ráhúzok egy kicsit a pihire s nem megyek még dolgozni. Kicsi fiam ezt nem így értékelte,mert örömmel nyilatkozott helyettem,hogy de jó akkor holnap főzöl. Hát én nem egészen így terveztem,de gyerekem úgy gondolta,hogy a mama menzából most neki egy darabig elég s leszek szíves valami normális kaját prezentálni mire megjön a suliból..........édes kamasz nem :)
Körülnéztem mi van itthon és ez lett belőle.
Amit a hűtőben találtam és felhasználtam hozzá :) másfél csirkemell
                                                                         kb 15 dkg szalonna
                                                                         10 szelet sonka
                                                                         15 dekányi füstölt sajt
                                                                         1 doboz ananász konzerv
A csirkemellet felszeleteltem és csirke fűszerkeverékkel beszórtam. A szalonnát felkockáztam és kisütöttem a zsírját. A szalonna pörcöt kiszedtem egy jénaiba  a zsíron meg megsütöttem annyi szelet sonkát ahány szelet húsom volt. Ezt is kiszedtem egy tálra,majd megpirítottam az ananász kockákat. Ezeket is kiszedtem egy tálra és még mindig ugyanabban a zsírban megsütöttem a mellszeleteket. A megsült húst a szalonna pörcre tettem s a végén még ami maradt pici zsír a hús alá öntöttem. Minden hús tetejére raktam egy szelet sült sonkát,erre halmoztam az ananászt,majd megszórtam reszelt sajttal.
Forró sütőbe toltam míg a sajt ráolvadt.
Krumplipürével tálaltam.

Sütőtök krémleves

Az ősz utolsó hírnökeként figyelt még rám a kosárból egy kicsi sütőtök. Sütőtökös korszakomat lezárva (idén :) ) ő levesként végezte.
A tököt megpucoltam, felkockáztam. Egy közepes fej hagymát apróra összevágtam és egy kevés olajon megdinszteltem,majd rátettem a tököt és együtt pirítottam egy kicsit. Megszórtam egy kevés sóval,fehér borssal, gyömbérrel és felengedtem egy kevés vízzel. Puhára főztem.de azért botmixerrel összeturmixoltam a krémesség végett. Főző tejszínnel felengedtem,átmelegítettem és kész is.
Fűszeres croutons-sal (készen vettem ) és füstölt reszelt sajttal tálaltam.

csütörtök

Fantázia torta anyu szülinapjára

Anyum a hétvégén ünnepelte a szülinapját, neki készült a torta, csak azóta nem volt időm géphez ülni :(  Most 2 torta receptjét "kevertem össze "
A tészta a rizstorta piskótája http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/05/rizstorta-epres-es-oszis-valtozatban.html amit 3 lapban sütöttem meg,hogy ne kelljen az egyenletes szétvágással bajlódnom s hogy tutira magas legyen. Még annyit változtattam,hogy tettem bele ételfestéket is,mert bordó-fehér tortát akartam,de ebből rózsaszín lett.
A töltelék pedig fehér csokis joghurt torta krémje :http://tunder-konyha.blogspot.hu/2011/09/fehercsokolades-joghurt-torta-lanyoknak.html
Ezért tulajdonképpen pénteken kezdtem el készíteni a tortát s 3 napig készült.
1 nap: 20 dkg fehér csokit felfőztem 4 dl tejszínben, hagytam kihűlni,majd másnapig a hűtőbe tettem.
2 nap : megsütöttem a lapokat.
A piskótához valók : 2 tojás
                       10 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
                       5 dkg liszt + 5 dkg étkezési keményítő
                       fél csomag sütőpor
                       3-4 evőkanál meleg víz
A tojásokat ketté választottam , a fehérjét habbá vertem. A sárgáját a cukrokkal és a vízzel kevertem habosra,majd apránként hozzá adtam az lisztes-sütőporos-keményítős keveréket.Ekkor adtam hozzá  az telfestéket.180 fokos sütőben pár perc alatt megsütöttem,majd hagytam kihűlni. Ezt 3x ismételtem. A lapokat hagytam kihűlni,majd folytattam a krém készítését

.A krémhez valók: 20 dkg fehér csoki, 0,5 liter natúr joghurt, 0,4 l tejszín, 1 csomag zselatin por (Horváth Rozi)
1dl vízben felmelegítettem a zselatint (nem forralni) majd hozzá kevetrem 0,1 l joghurtot. Hagytam egy kicsit hűlni.
Addig az előző este felfőzött tejszínes csokit habbá vertem (laza hab lesz) hozzá adtam 0,4 l  joghurtot,és ezzel is felvetrem. Majd bele öntöttem a zselatint. Betettem egy kicsit a hűtőbe,hogy szilárduljon.
Amikor már nem nagyon fojt a krém, a piskótát  megtöltöttem a krémmel. Ismét a hűtőbe tettem. Másnap díszítettem.
 3 nap. Felvertem fél liter cukrász tejszínt kemény habbá. Habzsákba töltöttem és díszitettem a tortát. Felébe kevertem piros ételfestéket,így rózsaszín hab is került rá,na meg egy kis dekor cukor



ISTEN ÉLTESSEN ANYUKÁM !
.




          A piskótához : 2 tojás
                       10 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor
                       5 dkg liszt + 5 dkg étkezési keményítő
                       fél csomag sütőpor
                       3-4 evőkanál meleg víz
A tojásokat ketté választottam , a fehérjét habbá vertem. A sárgáját a cukrokkal és a vízzel kevertem habosra,majd apránként hozzá adtam az lisztes-sütőporos-keményítős keveréket.A végén adagoltam hozzá a piros ételfestéket, 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütöttem,majd hagytam kihűlni. Ezt 3x ismételtem.

dkg fehér c2sokit  0,4 l tejszínben felfőztem. Hagytam kihűlni,majd éjszakára hűtőbe tettem.

vasárnap

Szilvalekváros süti

 Ezt a receptet még régebben találtam,ha jól emlékszem Limara oldalán.....ha még sem akkor elnézést az eredeti szerzőtől ! :) de dió hiányában nem tudtam elkészíteni :( Most Tibim szerzett diót hát gyorsan nekiálltam . Isteni finom,érdemes kipróbálni.......egy hibája azért van, irtó gyorsan eltünik a tányérról.
Az eredeti recepten csak annyit változtattam,hogy mivel találtam itthon egy félcsomag aszaltszilvát aminek  hamarosan lejár a szavatossága, ezért azt is gyorsan bele kockáztam

Hozzávalók : 3 tojás
                      15 dkg kristálycukor
                       9 dkg vaj vagy margarin
                       5 nagy kanál szilvalekvár
                      1 tk vanília kivonat
                      1 citrom reszelt héja
                      10 dkg darált dió
                       5 dkg rizsliszt
                       5 dkg étkezésikeményitő
                       1 tk sütőpor
                       1 tk örölt fahéj
Máz: 7 dkg 74 %-os étcsoki
          2 ek étolaj        én ezt kiváltottam kész csokimázzal amit csak meleg vízbe kell állítani,felolvad és kenni ......ennyi :).....köszi Dr Oetker :)

A tojásokat és a cukrot kihabosítottam majd hozzá adtam a lekvárt,puha vajat. Ezután jött a vanília kivonat és a citromhéj.
Egy másik tálba kimértem a száraz hozzávalókat :dió,liszt,keményitő,sütőpor,szóda + fahéj. Jól elkevertem majd a nedves anyagokhoz adtam.
Jól kikevertem és sütőpapírral bélelet tepsibe tettem. 170 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
Rácson kihűtöttem, majd meglocsoltam a tetejét csokival. Máris szeleteltem.


szombat

Sütötökös kenyér ........mi más mostanság :)

Megint volt egy adag sült tök amiből kenyérke készült. Az előbb sült ki a sütőgépbe,mert annyira megszállott azért nem vagyok,hogy késő este neki álljak kenyeret sütni :)

Hozzávalók:  2 szelet sült tök
                       45 dkg kenyérliszt
                       2 kk cukor
                       1,5 kk só
                        1,5 kk porélesztő
                       1 ek tejpor
                        1 ek olívaolaj
                        2dl langyos víz
A hozzávalókat bepakoltam a sütőgépbe és elindítottam a fehérkenyér programot, majd kivettem a kész kenyeret :)
Nagyon finom ! próbáld ki :)

Rácsos Rákóczi túrós



A héten ígértem a Tibinek vargabélest, de valahogy nem bírtam magam rávenni,hogy csináljak.
S mivel azt vallom,hogy ha valamihez nincs kedvem akkor jobb ha nem is csinálom,így nem álltam neki. A Rákóczi túrós viszont a kedvencem.......ahhoz volt kedvem :) túró a hűtőben hát neki álltam.
De most nem olyat készítettem mint szoktam,mert nem volt éppen 6 tojásfehérjém.
A tutireceptek oldalán találtam ezt a receptet :http://www.tutireceptek.hu/rakoczi-turos-szelet
csak annyit változtattam,hogy a tetejére a habot nem egyben simitottam, hanem habzsákba tettem és berácsoztam ,majd a lyukakat lekvárral betöltöttem és így toltam vissza a sütőbe a hab száradásáig
Már melegen neki kellett állnom szeletelni,mert Tibi már topogott,hogy mikor lehet enni :)
  
                                                         Jó étvágyat !

most látom,hogy valami miatt nem működik a link :( ezért bemásolom :)

Hozzávalók:
A tésztához:

25 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 dl tejföl
fél citrom reszelt héja és leve

A félig sült tészta tejére:

2-3 ek baracklekvár

A töltelékhez:

3 db tojássárgája
50 dkg túró
15 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja és leve(aki nem szereti a citromosat,helyette tegyen vaníliaaromából pár cseppet vagy vaníliás cukrot)
tehetünk a töltelékbe még mazsolát is,én most mellőztem

A tetejére:

4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 csipet só
1-2 csepp citromlé
2-3 ek baracklekvár

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe világosra sütjük,kb 15 perc alatt,míg a tészta teteje megszilárdul. Kivesszük a sütőből,vékonyan megkenjük baracklekvárral,elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a sütőbe vissza téve készre sütjük. A 4 tojásfehérjét a sóval,citromlével,a cukorral kemény habbá verjük és a kész tésztára simítjuk vagy nyomózsákba töltve rácsokat nyomunk 1 cm távolságra a tészta tetejére.
A lekvárt felforrósítjuk,átpasszírozzuk,hogy rost ne maradjon benne.
Torta nyomóba töltjük a lekvárt és a résekbe töltjük.
Langyos sütőbe visszatesszük,de csak annyi időre,hogy a hab rászáradjon. A sütő ajtaját egy kicsit támasszuk ki.


A receptet beküldte: hpkati

péntek

Sütőtökös muffin

......s már megint sütőtök :) .......hát igen a családnak már a nagyobbik része imádja :).....tegnap megint sütöttem s maradt egy pár szelet amit hidegen már nem akartak enni, ezért hasznosítottam :)
Az alap ötletet a Nosalty oldalán találtam, itt -> http://www.nosalty.hu/recept/sutotokos-muffin
amit némileg módosítottam.
Hozzávalók nálam :30 dkg sütőtök
                                 2 tojás
                                80 ml olívaolaj
                                kevés vanília aroma
                                15 dkg liszt
                                 15 dkg barnacukor
                                 1 csomag mézeskalács sütőpor
                                  csipet só
Egy tálba belekapartam a sült tököt, hozzá adtam a tojásokat és az olajat és az aromát. Robotgéppel jól kikevertem. Egy másik tálba összekevertem a száraz hozzávalókat és apránként hozzá vegyítettem a tökös masszához.
Muffin formába kanalaztam s a tetejére egy-egy szem diót tettem.
170 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
Nagyon finom és gyorsan fogy........még Tibinek is ízlett :)

szombat

Sütötökös szelet

 Az az igazság,hogy én eddig csak sütve szerettem a tököt,de mostanában tökre rákattantunk a sütőtökre :) Azóta mindenféle változatban készítem: leves, saláta, kávé és most sütemény.
Elsőre van akinek riasztóan hat,hogy sütötökös süti, Tibi pl hallani sem akar róla,de kostólás után fiacskám teljesen odáig van érte, bár elsőre nem mondtam meg,hogy mit eszik :) de már tudja s szerinte sem rossz.
Ez is most gluténmentes változatban készült,de sima liszttel is lehet.
Hozzávalók: 15  dkg barna cukor
                     25 dkg sütötök püre -> ettől nem kell kétségbe esni,én egyszerűen megsütöttem este a tököt és másnap szépen kikanalaztam a héjából, villával összetörtem és már kész is a tökpüre :)
                     1,5 dl olaj
                     2 ek vanília aroma
                     2 tojás
                     15 dkg rizsliszt + 1 ek keményitő, ha simán csinálod akkor 15 dkg finom liszt
                      10 dkg darált dió
                     1 tk fahéj, 1tk sütőpor, 2 tk szódabikarbóna, csipet só

A cukrot az olajjal és a tökpürével meg a vanília aromával kikevertem,majd egyenként hozzá adtam a tojásokat. Egy másik tálba összekevertem a száraz hozzávalókat ,majd hozzá adtam a folyékony keverékhez.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalaztam,elsímitottam és 200 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
                                      Isteni finom,! ne hagyd ki !:)

Túró rudi torta Tibi szülinapjára

Tibimnek szülinapja volt tegnap,de dolgozott :( így ma ünnepeltük őt ezzel a túró-rudi tortával.
Az alapötlet Stahl könyvéből származik,de mivel lisztérzékeny is van most a családban a tészta részét átvariáltam. Eredetileg egy sima 2 tojásos piskóta van hozzá,én így készítettem :
Hozzávalók a kakaós piskótához: 2 tojás
                                                      10 dkg cukor, 1 cs vaniliás cukor
                                                      3 ek meleg víz
                                                      5 dkg rizsliszt
                                                      5 dkg étkezése keményitő
                                                      1 dkg kakaópor
                                                      1 kk sütőpor
A tojásokat szétválasztottam,a fehérjét habbá vertem és félre tettem. A sárgáját a cukrokkal és a vízzel habosra kevertem. A lisztet,keményitőt ,kakaóport és sütőport egy tálba összekevertem és lassan a sárgájához adagoltam. A végén kevertem csak bele a fehérje habot,majd tortaformába töltve 170 fokon tűpróbáig sütöttem. Amikor kész ,hagytam kihűlni.

Hozzávalók a krémhez : 1 csapott evőkanál étkezési zselatin
                                        20 dkg porcukor
                                        50 dkg túró
                                        1 vaníliarúd ,nálam 1 kk vanília aroma
                                        1 citrom
                                        1 dl tejfől, én 1 kis dobozzal tettem bele
                                        2,5 dl tejszín
A zselatint 1 dl vízben elkevertem és lassú tűzön felolvasztottam,majd hagytam kihűlni. Amíg hűlt addig a porcukrot elkevertem 3 ek forró vízzel,majd hozzá adtam a túrót,a vanília aromát,a citrom reszelt héját,egy ek citromlét és a tejfölt. Jól elkevertem,majd bele kevertem a zselatint. A tejszínt felvertem és egy fakanállal ovatosan belekevertem. Egy elég híg masszát kaptam,féltem is ,hogy nem fog megszilárdulni,de nem így történt :)
Egy tálkába tettem 1 dl vizet és 5 dkg porcukrot,amit a mikróban addig melegítettem a míg a cukor elolvadt.
A kihült piskótát kivettem a formából ,lehúztam róla a sütőpapírt és úgy tettem vissza a formába,hogy most a teteje legyen lefelé. Vissza kapcsoltam rá a formát és meglocsoltam a mikróban felmelegített sziruppal,majd rákanalaztam a túrókrémet.
A tetejét vastagon megszórtam kakaóporral és egy éjszakát a hűtőben pihent
Másnap, vagyis ma, egy kicsit feldiszitettem



majd a Tibi megfosztva a gyertyáktól szeletelte :)












és itt még ég a gyertya

                                          Boldog szülinapot szívem ! :)





                                        

szerda

Francia almatorta ,hogy jobb legyen a kedvünk

 Egész nap ez a vacak idő :( az embernek semmihez sincs kedve. Anyumtól kaptam egy gasztro magazint a francia konyháról. Azt nézegettem amikor megláttam ezt a tortát ......Mama apple tart.....nálam legyen csak francia almatorta. Megtetszett s kiderült,hogy van itthon minden hozzávaló. Gyorsan neki is álltam.......Márk bőrig ázva ért haza, s addigra már fahéj illat terjengett a lakásban
-Mit csinálsz ? Olyan karácsony illat van. S tényleg,olyan jó hangulatot csinált az illat,hogy a kedvünk is jó lett tőle :)
  Hát a kép nem sikerült valami jól :( de a süti annál inkáb :) Több fotót már nem is tudtam készíteni róla ,olyan gyorsan elfogyott :)

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt
                                        1 nagy tojás, tálban felverni
                                        5 dkg vaj + 5 dkg margarin.....én 10 dkg margarint használtam
                                        csipet só + fahéj
                                        2 dkg cukor
                                        1 kk sütőpor
                                        1 ek forró tej
a töltelékhez: 2 nagy alma
                       6 dkg cukor
                       fah
                       2 ek hideg vaj feldarabolva

A sütőt 170 fokra állitva bekapcsoltam,és gyorsan összegyúrtam a tésztát. Egy tálba mindent bele tettem a a forró tej kivételével s gyorsan össze morzsoltam,majd beleöntöttem a tejet és összegyúrtam. Egy lágy tésztát kaptam amit lisztes kézzel egy pite formába gyomkodtam,úgy,hogy pereme is legyen. Az almát felcikkeztem és a tészta tetején elrendeztem. Rászórtam a cukrot a fahéjt és rádaraboltam a vajat. Egy órát sült a sütőben. Langyosan lehet fogyasztani. Isteni finom s szerintem más gyümölcsel is jó lehet.
Na ez a kép még rosszabb mint az előző.......majd legközelebb hát ha több időm lessz egy jó képre :)

vasárnap

Habos almás-mákos




Ezt a receptet már hetekkel ezelőtt kaptam emailbe , s nem volt megjelőlve a forrás. Ezért nem tudom megjelőlni a forrást.......bocsánat ezért az eredeti szerzőtől !
Viszont szokásomhoz híven némileg változtattam rajta :)
Az alsó rész hozzávalói eredetileg : 6 tojás sárgája
                                                          10 dkg darált dió vagy mandula -> nekem egyik sem volt itthon ,csak némi darált mogyoró. Mérlegelésnél derült ki,hogy csak 40 gramm. Na ezt kipotoltam étkezési keményitővel.
                                                          10 dkg darált mák
                                                           1 teáskanál sütőpor (nálam 1 csomag)
                                                            1-2 ek méz ( nálam 2 )
Az almás rétegnél nem változtattam : 6 nagy alma
                                                             1 tk fahéj
                                                             2 ek citromlé
                                                             1 ek méz
A habhoz : 6 tojásfehérje
                   1 ek citromlé
                   1 ek méz
                   5 dkg darált mák ( én nem tettem bele )

Először az almás rétegnek álltam neki. Az almát lereszeltem és a hozzávalokkal együtt feltettem párolni. Takarékon addig pároltam,néha kevertem,míg csak egy kicsi lé maradt alatta.
Közben a tésztának valót készítettem el..a tojássárgáját kihabosítottam,majd belekevertem a többi hozzávalót is. Egy elég ragacsos masszát kaptam,amit egy kicsi 25x25 jénaiba tettem,amit előtte kibéleltem sütőpapírral. Erre tettem az almás réteget és 150 fokos sütőbe toltam 20 percre.
A tojásfehérjéből,citromlével és a mézzel kemény habot vertem és a 20 perc leteltével az alma tetejére halmoztam. A recept szerint 15 percre még vissza kell tenni. Én a hab pirulását néztem és
ennél a szinnél én úgy gondoltam,hogy kiveszem. ez kb 8-10 perc volt.












hagytam egy kicsit hűlni majd megfogtam a sütőpapírt és kiemeltem a tálból












csak akkor szeleteltem amikor már teljesen kihült