Keresés ebben a blogban

szerda

nagyon Gyümölcsös túrópite


Ezt a receptet Tibi találta és rögtön el is hangzott a kérdés,hogy megsütöm e. Igen, ha lesz hozzá alapanyag- válaszoltam. Rossz válasz volt :) volt alapanyag, így tegnap este gyorsan megsütöttem. ......de csak azért mert nagyon gyors, nagyon egyszerű süti s mint utóbb kiderült nagyon finom és nagyon gyorsan elfogy :)
Ezért kapta a nagyon jelzőt :)))
Elkészítése: 50 dkg túrót kikevertem (robotgéppel) 20 dkg kristálycukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral. Amikor már jó krémes volt ,hozzá adtam 2 tojást, 2dl tejfölt és 1 csomag vaníliás pudingport. Simára kevertem majd  piteformába töltöttem és megszórtam egy csomag vegyes gyümölccsel.


 Eredetileg áfonya kellett volna rá,de Tibim azt nem kapott. Szerintem bármilyen gyümölccsel finom :)
180 fokra előmelegített sütőbe toltam és tűpróbáig sütöttem kb 30-40 perc.


vasárnap

Paradicsomos tonhalas penne

Márk mostanában kitalálta,hogy már nem szereti a tonhalat. Tibi sosem szerette ,én viszont imádom.
Így most magamnak gyártottam gyorsan egy kis adag fantázia tésztát :))
A tonhal és a hagyma nálam párban jár :) ezért egy kis fej lila hagymát felkarikáztam és megfonnyasztottam egy kis olajon. Tényleg kicsin mert erre tettem rá a tonhalat olajjal együtt. Ha nem olívás a hal akkor nem használom az olaját ,de most igen.  A halat is pirítottam egy kicsit majd nyakon öntöttem a következő keverékkel. Kb 3,5 dl vízet elkevertem egy fél csomag bolognai fix porral és kb 1dl sűrített paradicsommal. Megvártam míg felforr,majd hozzá adtam úgy 10 dekányi penne tésztát. Időnként megkeverve 10-15 percig főztem . Majd elzártam a gázt és fedő alatt hagytam még állni. Egy kis reszelt füstölt sajttal tálaltam magamnak :))

almás krémes

Ezt a receptet egy edző társamtól kaptam. Elég muris,hogy izzadunk, próbáljuk ledolgozni a plusz kilókat és önsanyargatás képen még főzésről beszélünk. Persze egészséges ételekről :)) de előkerült ez a recept is. Haza hoztam s a fiúk máris azt kérdezték,hogy jó jó ,de mikor sütöd meg. :)))
Hozzávalók: 5 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 1 sütőpor, csipet só,  1 dl olaj, 1dl víz, 2 ek kakaó
                     1 kg alma, őrölt fahéj
Krémhez: 2 cs vaníliás puding, 20dkg kristálycukor, 5 dl tej, 20 dkg margarin
 Egy tepsi alját kibéleltem alufóliával és kivajaztam. Az almát megpucoltam ,vékony szeletekre vágtam és a vajas fóliára tettem. Megszórtam fahéjjal.
A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem, majd a sárgáját kikevertem a cukorral,majd hozzá adtam az olajat,vízet,lisztes sütőport és a végén a habot. Felét ráöntöttem az almára. A másik felébe bele kevertem a kakaót és ráöntöttem a fehér tésztára. 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
Míg sült, a krémhez a tejben a cukorral megfőztem a pudingot. Hagytam hűlni.
A kisült tésztát is hagytam hűlni,majd egy tálcára borítottam és lehúztam az almáról az alufóliát.
A kihűlt pudingot kikevertem a margarinnal és az alma tetejére kentem.
Kakaóporral szórtam meg a tetejét.   Naagyoon fiiinoom !!! A fiúk szerin  kölmég íze van :)))
                                                          Jó étvágyat !

Köretnek sültcékla

Mostanában egyre többet hallani a cékláról és annak jótékony hatásáról. Legismertebb elkészítési módja a saláta, de azt kevesen tudják,hogy a hosszas főzés hatására a jótékony anyagok kifőnek belőle :( Leghatékonyabb ha nyersen fogyasztjuk,de ha így nem akarjuk akkor legjobb sütni. Nagyon egyszerűen elkészíthető :)
Vettem egy kiló közepes méretű céklát, megpucoltam , negyedeltem és egy fedeles tálba tettem. Sóztam,borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal, balzsamecettel. Letakartam és másfél órára 200 fokra előmelegített sütőbe tettem.Majd levettem a tetőt és grill fokozaton még 10-15 percig pirítottam. Legközelebb öröltköményt is teszek rá :)
Krumpli helyett köretnek kiváló, de vacsorára egy kis felkockázott sajttal is finom.
Ha nagyon nem fogy el akkor ecete köményes saláta lével leöntve sokáig el áll.
Jó étvágyat és jó egészséget hozzá.........tőle :))
.......és egy kis áttekintés  róla :))) ->
A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. A céklát főként salátaként, ételkiegészítőként fogyasztják - sajnos nagyon kis mennyiségben - a növény gyógyhatása kevéssé ismert. Igaz, a népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották. A huszadik századi orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. 

Mivel kiderült, hogy a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. Alfréd Vogel svájci gyógynövényszakértő szerint a céklalé kiváló influenza és hűlés elleni szer, ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, valamint vakbél irritációja esetén. 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után. 

Az ajánlott dózis: naponta 1 liter frissen préselt vagy centrifugált lé, három hónapon keresztül, megszakítás nélkül. (Ebben az esetben a céklát nem szabad megfőzni!) Természetgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy nem minden céklalé azonos minőségű. A lékúrára alkalmas cékla biológiai termesztésű, ahol a talajt nem kezelték nitráttartalmú műtrágyával, s leveleit folyamatosan éri napfény. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot. 
A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a főniciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. 

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is. 

Szülinapi előzetes Tibinek,azaz csupa csoki pite


Tibi kívánsága volt a napokban a csokis pite. Talált is egy roppant egészséges receptet:) amit én átvariáltam egészségtelenné,de finomá :)) Leírom mind kettőt, döntsd el ha megcsinálod hogy szeretnéd :)
Hozzávalók a tésztához: 175 g finomliszt ( tönköly liszt )
                                       85 g puha vaj
                                         2 ek, porcukor ( nád porcukor)
                                         4 ek langyos víz

a krémhez : 3 tojás
                  270g cukor (nádcukor)
                 1 vanília kikapart bele ,nálam helyette vaníliás cukor  + rumaroma
                  175 g olvasztott vaj
                     50 g finomliszt (tönköly)
                     50g kakaó
szükséges még 50g étcsoki és 50g mandula vagy törökmogyi vagy dió

A tésztához valókat összegyúrtam és egy kicsit a hűtőbe tettem,hogy könnyebb legyen vele dolgozni. (10 perc) Elővettem egy 23 centis pite sütő formát,majd kinyújtottam a tésztát. Lisztezni nem kell,viszont gyorsan kell dolgozni,mert a kéz melegétől hamar nyúlós lesz a tészta. Ez szilikonos nyújtólapon nem okoz gondot :) a kinyújtott tésztát a formába tettem, villával  megszurkáltam és vissza tettem a hűtőbe dermedni ( 10-15 perc)
Ez alatt az étcsokit és a mandulát aprítógépbe tettem és össze aprítottam. Ha nincs gép akkor késsel is lehet csak kicsit macerás.:) A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A hűtőből kivett tészta mehetett is sütőbe. Mivel a pite közepe szeret felpúposodni ,pitesúlyt kellene rá tenni. Nekem olyan nincs, ezért a közepére alufóliát hajtogattam,hogy a közepe ne jöjjön fel és a széle ne dőljön be. 15 percre a sütőbe toltam. Amíg a tészta elősült elkészítettem a krémet.
A tojásokat a cukorral habosra kevertem ,míg a cukor el nem olvadt, majd jött a vaníliás cukor+ a rumaroma, olvasztott vaj a liszt és a kakaó.
A sütőből kivett elősütött tésztáról levettem az alufóliát és megszórtam az aprított csokis mandulával majd ráöntöttem a krémet. 30 percre vissza tettem a sütőbe.

Utána kivettem és hagytam hűlni. Forrón is szeletelhető de akkor még nagyon folyik a csoki.Ha már langyos szeletelhető és akkor már kezd krémes lenni

Nem egy mutatós de nagyon finom édesség. Nálunk nem volt hosszú életű :)

szerda

Hagymás-olívás krumpli

Ez egy nagyon egyszerű és nagyon finom köret.Annak aki szereti az olívát :) Nálam a fiúk nem rajonganak érte :( ezért én kétfelé szedem.
Először megfőzök egy adag kb fél kiló ,kockára vágott krumplit. Olíva olajon megdinsztelek 2 fej (kicsi) apróra vágott lila hagymát. Itt jönne bele a felkarikázott olajbogyó,de ez most nálam későbbre maradt. A megdinsztelődött hagymára rátettem a megfőtt krumplit, jól átforgattam. Megszórtam petrezselyemmel,és két felé vettem. Az egyik felébe beleforgattam az olívabogyót.Már tálalható is:)
Jó étvágyat :))

Pulykamell cukkinis-répás bundában

Ezt a receptet Tibi találta még két társával együtt (majd azok is jönnek :) és rögtön felkerült a kipróbálni valók listájára. Elkészítése után átkerült a kedvenc kategóriába. Könnyű elkészíteni és nagyon finom:)
Hozzávalók : 1 pulykamell (de lehet csirke is), felszeleteltem,sóztam
                     1 közepes cukkini
                      2 répa
                      2 tojás
                      provanszi fűszerkeverék,liszt
A tojást felvertem,beletettem 4 evőkanál lisztet és a fűszerkeveréket (gondolomra :)) majd belereszeltem a répát és a cukkinit. A hússzeleteket először lisztbe forgattam,majd ebbe a masszába. Bő olajban kisütöttem.
Hagymás olívás krumplival tálaltam .http://tunder-konyha.blogspot.hu/2012/10/hagymas-olivas-krumpli.html