Ablakpucolás ide vagy oda a fiúk hétvégi süti igényét ez nem zavarja :) ezért egy gyors sütit is legyártottam :)
Hozzávalók a tésztához : a szokásos pite tészta egy kis kakaóval, vagyis :
30 dkg liszt
20 dkg vaj
2,5 dkg kakaópor
2 ek porcukor
1 tojás
1 tk sütőpor
csipet só
a töltelékhez : 25 dkg túró
1 tojás
1 citrom reszelt héja
8 dkg porcukor
2 ek búzadara
40 dkg őszibefőtt
Elkészítése: A lisztet,kakaóport,cukrot, sót és sütőport összekevertem majd hozzá adtam a vajat és elmorzsoltam a liszteskeverékkel. Ezután hozzá adtam az egész tojást és gyorsan összedolgoztam egy jól formálható tésztává. Folpackba csomagolva hűtőbe tettem.
A túrót elkevertem a cukorral,búzadarával a citromhéjjal és a tojás sárgájával. A fehérjét habbá vertem és azt is a túróhoz kevertem. Az őszibefőttet apró kockára vágtam ,lecsepegtettem és a túróhoz kevertem.
A hűtőből kivett tésztát 5-6 mm vastagra nyújtottam és egy 24cm-es pite formát rányomtam,ezzel ki is "szagattam" a tésztát. A pite formát vizzsaforditva a tészta már a formában is van :). Villával megszurkáltam. A maradékot összegyurtam és ismét kinyújtva felcsíkoztam. A túrós masszát a piteformába öntöttem és a tésztacsíkokkal berácsoztam. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.
Amikor kihült porcukorral megszórva tálaltam
Keresés ebben a blogban
vasárnap
Mustáros-gombás csirketokány
Ma megint valami gyorsat és finomat :) kellett varázsolnom ebédre,mert eligérkeztem anyumhoz ablakot pucolni. Ezért kénytelen voltam gyors ebédet gyártani a fiúknak. Ez lett belőle :)
Igaz a tokányt főleg disznóhúsból készitik de mi nem nagyon sőt igen ritkán eszünk disznóhúst s ha mostanában úgy is mindig mindent helyettesitek valami más hússal ,hát miért pont ne a tokányt kászíteném csirkéből :)
Hozzávalók : 75 dkg csirkemell filé
2 közepes fej vöröshagyma
fél kg gomba
1 nagy phár tejföl
3-4 ek mustár
só,bors
Elkészítése: A húst felcsíkoztam a hagymát felkockáztam és egy nagy evőkanál zsíron megdinszteltem. Még mielőtt a hagyma elkezdett volna pirulni rádobtam a húst,sóztam borsoztam és fedő alatt puhára főztem. Amikor a hús megpuhult hozzáadtam a feldarabolt gombát . Megvártam míg a gomba leve elfő s nyakon öntöttem a mustárral elkevert tejföllel.
Tésztával tálaltam,de mehet hozzá rizs, nokedli akár kroket. Időhiány miatt most tészta :)
Igaz a tokányt főleg disznóhúsból készitik de mi nem nagyon sőt igen ritkán eszünk disznóhúst s ha mostanában úgy is mindig mindent helyettesitek valami más hússal ,hát miért pont ne a tokányt kászíteném csirkéből :)
Hozzávalók : 75 dkg csirkemell filé
2 közepes fej vöröshagyma
fél kg gomba
1 nagy phár tejföl
3-4 ek mustár
só,bors
Elkészítése: A húst felcsíkoztam a hagymát felkockáztam és egy nagy evőkanál zsíron megdinszteltem. Még mielőtt a hagyma elkezdett volna pirulni rádobtam a húst,sóztam borsoztam és fedő alatt puhára főztem. Amikor a hús megpuhult hozzáadtam a feldarabolt gombát . Megvártam míg a gomba leve elfő s nyakon öntöttem a mustárral elkevert tejföllel.
Tésztával tálaltam,de mehet hozzá rizs, nokedli akár kroket. Időhiány miatt most tészta :)
szombat
Zserbó
Az egyik kolléganőmtől köszöntünk el tegnap,aki messzire költözik. Az ő búcsúztatójára sütöttem zserbót ,ami mindenkinek izlett :) Itthon viszont a fiúk egyfolytában kerülgették :) s bizony komoly munkámba került,hogy elhajtsam őket a tepsitől :) ezért megigértem nekik,hogy ma készül egy újjabb adag . ......ez lenne az :)......Márkom szerint a tutiiii
Hozzávalók : 50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás sárgája
1 mk szódabikarbóna
4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 dl tejföl
1 dkg élesztő , 1 dl tej
A töltelékhez 25 dkg darált dió + 25 dkg porcukor összekeverve. Baracklekvár.
A tejet egy kevés cukorral meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni. Közben a lisztet összekevertem a cukrokkal és a szódabikarbónával majd összemorzsoltam a margarinnal. Ezután beletettem a tojás sárgáját, a felfutott élesztőt és a tejfölt. Összegyúrtam egy jól formálható ,könnyű tésztává,majd 3 felé osztottam. Egy közepes tepsit kibéleltem sütőpapírral. Az egyik adagot kinyújtottam s a tepsibe fektettem. Villával megszurkáltam,megkentem lekvárral és rászórtam a cukros -dió felét. Erre jön a második kinyújtott lap,lekvár, dió és a harmadik adag kinyújtott tészta. Ennek a tetejét is megszurkálom és meleg helyen fél órát pihentettem.
Előmelegített (180 fokos) sütöben aranysárgára sütöttem. Amikor kihűlt csokimázzal bevontam.
Csokimázhoz: 2 tábla ét tortabevonót gőz felett felolvasztottam és 4 ek étolajjal simára kevertem. Gyorsan a tészta tetejéra kentem. Amikor megszilárdult szeleteltem.
Hozzávalók : 50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás sárgája
1 mk szódabikarbóna
4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 dl tejföl
1 dkg élesztő , 1 dl tej
A töltelékhez 25 dkg darált dió + 25 dkg porcukor összekeverve. Baracklekvár.
A tejet egy kevés cukorral meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni. Közben a lisztet összekevertem a cukrokkal és a szódabikarbónával majd összemorzsoltam a margarinnal. Ezután beletettem a tojás sárgáját, a felfutott élesztőt és a tejfölt. Összegyúrtam egy jól formálható ,könnyű tésztává,majd 3 felé osztottam. Egy közepes tepsit kibéleltem sütőpapírral. Az egyik adagot kinyújtottam s a tepsibe fektettem. Villával megszurkáltam,megkentem lekvárral és rászórtam a cukros -dió felét. Erre jön a második kinyújtott lap,lekvár, dió és a harmadik adag kinyújtott tészta. Ennek a tetejét is megszurkálom és meleg helyen fél órát pihentettem.
Előmelegített (180 fokos) sütöben aranysárgára sütöttem. Amikor kihűlt csokimázzal bevontam.
Csokimázhoz: 2 tábla ét tortabevonót gőz felett felolvasztottam és 4 ek étolajjal simára kevertem. Gyorsan a tészta tetejéra kentem. Amikor megszilárdult szeleteltem.
csütörtök
Gesztenyés-meggyes rácsos pite
Ennek a sütinek csak egy nagy hibája van,....... irtó gyorsan elfogy :( :)
Hozzávalók : a tésztához :30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája
a töltelékhez : 25 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 1 dl habtejszín, 1 üveg magozott meggybefőtt,
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrtam (lényegében egy linzer tésztát kapunk) és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem. Jelen esetben egy éjszakára,de elegendő egy órára is. Amíg a tészta hűtőben pihen ellehet készíteni a tölteléket.
A tejszínt habbá vertem. A gesztenyemasszát kikevertem a vajjal,majd hozzá kevertem a habot.
A meggyet lecsepegtettem,és elővettem egy pite formát (24es) amit jól kivajaztam.
A hűtőből kivett tésztát kinyújtottam,úgy,hogy a pite forma oldalára is jusson. 24es sütőnél 27re. A tésztát körbe vágtam, a maradék tésztát félre tettem a kinyújtott tésztát a pite formába illesztettem. Villával megszurkáltam és rákentem a tölteléket,majd megszórtam a meggyel. A maradék tésztát gyorsan összegyúrtam és kb 2mm vastagra nyújtottam,majd kb fél cm vékony csíkokra vágtam. Ezzel rácsoztam be a sütim tetejét
180 fokos sütőben kb 25 percig sütöttem. ......tűpróba :) Amikor kihűlt porcukorral hintettem meg a tetejét.
Hozzávalók : a tésztához :30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája
a töltelékhez : 25 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj, 1 dl habtejszín, 1 üveg magozott meggybefőtt,
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrtam (lényegében egy linzer tésztát kapunk) és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem. Jelen esetben egy éjszakára,de elegendő egy órára is. Amíg a tészta hűtőben pihen ellehet készíteni a tölteléket.
A tejszínt habbá vertem. A gesztenyemasszát kikevertem a vajjal,majd hozzá kevertem a habot.
A meggyet lecsepegtettem,és elővettem egy pite formát (24es) amit jól kivajaztam.
A hűtőből kivett tésztát kinyújtottam,úgy,hogy a pite forma oldalára is jusson. 24es sütőnél 27re. A tésztát körbe vágtam, a maradék tésztát félre tettem a kinyújtott tésztát a pite formába illesztettem. Villával megszurkáltam és rákentem a tölteléket,majd megszórtam a meggyel. A maradék tésztát gyorsan összegyúrtam és kb 2mm vastagra nyújtottam,majd kb fél cm vékony csíkokra vágtam. Ezzel rácsoztam be a sütim tetejét
így :) |
szerda
csirke Sztroganoff módra
Ugy látszik a hét a "hamisitások" jegyében telik nálunk :) Ha már a csülköt csirkével helyettesítem akkor a bélszint miért ne :) Ezért ma bélszin helyett csirke készült Sztroganof módra.
Hozzávalók : 1 kg csirkemell filé
fél kg gomba
15 dkg füstölt bacon szalonna
4 db kisebb vörös hagyma
3-4 db csemege (édes) uborka (üveges)
só, bors, mustár
1 nagy doboz tejföl
Így készült: a csirkemellet felcsikoztam, a bacont és a hagymát felkockáztam, A gombát is feldaraboltam, a csemege uborkát negyedeltem majd felkockáztam.
A hagymát egy kevés olajon megdinszteltem majd a bacont hozzá adva lepirítottam ,majd belekerült a csirkemell amit fehéredésig piritottam. Ezután jött az uborka és a gomba. A gombát sóztam,borsoztam és hagytam egy darabig dinsztelődni. Ezután rátettem 4 ek mustárt,megint rotyogtattam pár percig ,aztán hozzá kevertem a tejfölt és további 5 percig főztem.
Rizzsel tálaltam.......Tibi szerint ez is kedvenc lesz :)
Hozzávalók : 1 kg csirkemell filé
fél kg gomba
15 dkg füstölt bacon szalonna
4 db kisebb vörös hagyma
3-4 db csemege (édes) uborka (üveges)
só, bors, mustár
1 nagy doboz tejföl
Így készült: a csirkemellet felcsikoztam, a bacont és a hagymát felkockáztam, A gombát is feldaraboltam, a csemege uborkát negyedeltem majd felkockáztam.
A hagymát egy kevés olajon megdinszteltem majd a bacont hozzá adva lepirítottam ,majd belekerült a csirkemell amit fehéredésig piritottam. Ezután jött az uborka és a gomba. A gombát sóztam,borsoztam és hagytam egy darabig dinsztelődni. Ezután rátettem 4 ek mustárt,megint rotyogtattam pár percig ,aztán hozzá kevertem a tejfölt és további 5 percig főztem.
Rizzsel tálaltam.......Tibi szerint ez is kedvenc lesz :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)