Keresés ebben a blogban

szombat

Sütötökös szelet

 Az az igazság,hogy én eddig csak sütve szerettem a tököt,de mostanában tökre rákattantunk a sütőtökre :) Azóta mindenféle változatban készítem: leves, saláta, kávé és most sütemény.
Elsőre van akinek riasztóan hat,hogy sütötökös süti, Tibi pl hallani sem akar róla,de kostólás után fiacskám teljesen odáig van érte, bár elsőre nem mondtam meg,hogy mit eszik :) de már tudja s szerinte sem rossz.
Ez is most gluténmentes változatban készült,de sima liszttel is lehet.
Hozzávalók: 15  dkg barna cukor
                     25 dkg sütötök püre -> ettől nem kell kétségbe esni,én egyszerűen megsütöttem este a tököt és másnap szépen kikanalaztam a héjából, villával összetörtem és már kész is a tökpüre :)
                     1,5 dl olaj
                     2 ek vanília aroma
                     2 tojás
                     15 dkg rizsliszt + 1 ek keményitő, ha simán csinálod akkor 15 dkg finom liszt
                      10 dkg darált dió
                     1 tk fahéj, 1tk sütőpor, 2 tk szódabikarbóna, csipet só

A cukrot az olajjal és a tökpürével meg a vanília aromával kikevertem,majd egyenként hozzá adtam a tojásokat. Egy másik tálba összekevertem a száraz hozzávalókat ,majd hozzá adtam a folyékony keverékhez.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalaztam,elsímitottam és 200 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.
                                      Isteni finom,! ne hagyd ki !:)

Túró rudi torta Tibi szülinapjára

Tibimnek szülinapja volt tegnap,de dolgozott :( így ma ünnepeltük őt ezzel a túró-rudi tortával.
Az alapötlet Stahl könyvéből származik,de mivel lisztérzékeny is van most a családban a tészta részét átvariáltam. Eredetileg egy sima 2 tojásos piskóta van hozzá,én így készítettem :
Hozzávalók a kakaós piskótához: 2 tojás
                                                      10 dkg cukor, 1 cs vaniliás cukor
                                                      3 ek meleg víz
                                                      5 dkg rizsliszt
                                                      5 dkg étkezése keményitő
                                                      1 dkg kakaópor
                                                      1 kk sütőpor
A tojásokat szétválasztottam,a fehérjét habbá vertem és félre tettem. A sárgáját a cukrokkal és a vízzel habosra kevertem. A lisztet,keményitőt ,kakaóport és sütőport egy tálba összekevertem és lassan a sárgájához adagoltam. A végén kevertem csak bele a fehérje habot,majd tortaformába töltve 170 fokon tűpróbáig sütöttem. Amikor kész ,hagytam kihűlni.

Hozzávalók a krémhez : 1 csapott evőkanál étkezési zselatin
                                        20 dkg porcukor
                                        50 dkg túró
                                        1 vaníliarúd ,nálam 1 kk vanília aroma
                                        1 citrom
                                        1 dl tejfől, én 1 kis dobozzal tettem bele
                                        2,5 dl tejszín
A zselatint 1 dl vízben elkevertem és lassú tűzön felolvasztottam,majd hagytam kihűlni. Amíg hűlt addig a porcukrot elkevertem 3 ek forró vízzel,majd hozzá adtam a túrót,a vanília aromát,a citrom reszelt héját,egy ek citromlét és a tejfölt. Jól elkevertem,majd bele kevertem a zselatint. A tejszínt felvertem és egy fakanállal ovatosan belekevertem. Egy elég híg masszát kaptam,féltem is ,hogy nem fog megszilárdulni,de nem így történt :)
Egy tálkába tettem 1 dl vizet és 5 dkg porcukrot,amit a mikróban addig melegítettem a míg a cukor elolvadt.
A kihült piskótát kivettem a formából ,lehúztam róla a sütőpapírt és úgy tettem vissza a formába,hogy most a teteje legyen lefelé. Vissza kapcsoltam rá a formát és meglocsoltam a mikróban felmelegített sziruppal,majd rákanalaztam a túrókrémet.
A tetejét vastagon megszórtam kakaóporral és egy éjszakát a hűtőben pihent
Másnap, vagyis ma, egy kicsit feldiszitettem



majd a Tibi megfosztva a gyertyáktól szeletelte :)












és itt még ég a gyertya

                                          Boldog szülinapot szívem ! :)





                                        

szerda

Francia almatorta ,hogy jobb legyen a kedvünk

 Egész nap ez a vacak idő :( az embernek semmihez sincs kedve. Anyumtól kaptam egy gasztro magazint a francia konyháról. Azt nézegettem amikor megláttam ezt a tortát ......Mama apple tart.....nálam legyen csak francia almatorta. Megtetszett s kiderült,hogy van itthon minden hozzávaló. Gyorsan neki is álltam.......Márk bőrig ázva ért haza, s addigra már fahéj illat terjengett a lakásban
-Mit csinálsz ? Olyan karácsony illat van. S tényleg,olyan jó hangulatot csinált az illat,hogy a kedvünk is jó lett tőle :)
  Hát a kép nem sikerült valami jól :( de a süti annál inkáb :) Több fotót már nem is tudtam készíteni róla ,olyan gyorsan elfogyott :)

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt
                                        1 nagy tojás, tálban felverni
                                        5 dkg vaj + 5 dkg margarin.....én 10 dkg margarint használtam
                                        csipet só + fahéj
                                        2 dkg cukor
                                        1 kk sütőpor
                                        1 ek forró tej
a töltelékhez: 2 nagy alma
                       6 dkg cukor
                       fah
                       2 ek hideg vaj feldarabolva

A sütőt 170 fokra állitva bekapcsoltam,és gyorsan összegyúrtam a tésztát. Egy tálba mindent bele tettem a a forró tej kivételével s gyorsan össze morzsoltam,majd beleöntöttem a tejet és összegyúrtam. Egy lágy tésztát kaptam amit lisztes kézzel egy pite formába gyomkodtam,úgy,hogy pereme is legyen. Az almát felcikkeztem és a tészta tetején elrendeztem. Rászórtam a cukrot a fahéjt és rádaraboltam a vajat. Egy órát sült a sütőben. Langyosan lehet fogyasztani. Isteni finom s szerintem más gyümölcsel is jó lehet.
Na ez a kép még rosszabb mint az előző.......majd legközelebb hát ha több időm lessz egy jó képre :)

vasárnap

Habos almás-mákos




Ezt a receptet már hetekkel ezelőtt kaptam emailbe , s nem volt megjelőlve a forrás. Ezért nem tudom megjelőlni a forrást.......bocsánat ezért az eredeti szerzőtől !
Viszont szokásomhoz híven némileg változtattam rajta :)
Az alsó rész hozzávalói eredetileg : 6 tojás sárgája
                                                          10 dkg darált dió vagy mandula -> nekem egyik sem volt itthon ,csak némi darált mogyoró. Mérlegelésnél derült ki,hogy csak 40 gramm. Na ezt kipotoltam étkezési keményitővel.
                                                          10 dkg darált mák
                                                           1 teáskanál sütőpor (nálam 1 csomag)
                                                            1-2 ek méz ( nálam 2 )
Az almás rétegnél nem változtattam : 6 nagy alma
                                                             1 tk fahéj
                                                             2 ek citromlé
                                                             1 ek méz
A habhoz : 6 tojásfehérje
                   1 ek citromlé
                   1 ek méz
                   5 dkg darált mák ( én nem tettem bele )

Először az almás rétegnek álltam neki. Az almát lereszeltem és a hozzávalokkal együtt feltettem párolni. Takarékon addig pároltam,néha kevertem,míg csak egy kicsi lé maradt alatta.
Közben a tésztának valót készítettem el..a tojássárgáját kihabosítottam,majd belekevertem a többi hozzávalót is. Egy elég ragacsos masszát kaptam,amit egy kicsi 25x25 jénaiba tettem,amit előtte kibéleltem sütőpapírral. Erre tettem az almás réteget és 150 fokos sütőbe toltam 20 percre.
A tojásfehérjéből,citromlével és a mézzel kemény habot vertem és a 20 perc leteltével az alma tetejére halmoztam. A recept szerint 15 percre még vissza kell tenni. Én a hab pirulását néztem és
ennél a szinnél én úgy gondoltam,hogy kiveszem. ez kb 8-10 perc volt.












hagytam egy kicsit hűlni majd megfogtam a sütőpapírt és kiemeltem a tálból












csak akkor szeleteltem amikor már teljesen kihült

Márványos kuglóf rizslisztből


Tibim tegnap megint jött a szokásos :) Nem sütsz valamit ? kérdésével :) Elég késő volt már,hogy nagy sütögetésbe kezdjek,ezért ez a gyors kuglof készült. 
Villám gyorsan készen van és villámgyorsan el is fogy :)

Hozzávalók: 25 dkg kristálycukor
                     25 dkg rizsliszt
                     4 db tojás
                     150 ml olaj
                      150 ml víz
                     1 csomag sütőpor
                      2 csomag vaníliás cukor
                      2 ek kakaópor

A tojásokat szétválasztottam és a fehérjét kemény habbá vertem és félre tettem. A tojás sárgáját habosra kevertem a kétféle cukorral,majd hozzá adtam a a vizet és az olajat (előtte a mikróban egy kicsit meglangyosítottam ). A végén került bele a sütőporos rizsliszt.
A felét beletöltöttem a kuglóf formába, a maradékba belekevertem a kakaót majd a tetejére csurgattam.
200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. (tűpróba)
A formában hagytam volna kihűlni ha a fiúk hagyták volna :) 
szeletelve is melegen lett nálunk..........sőt kihűlni se nagyon volt ideje :)



sütötökös kávé csak fanatikusoknak

Imádom a kávét, főleg ha különleges, Bármerre járok,ha látok valamilyen kávét amit még nem ittam ,muszály megkostolnom. Ennek a kávénak a receptjét a múlthéten kaptam, azóta motoszkál bennem,hogy meg kellene csinálni. Voltak hozzávalók amik nekem nincsenek,de ez sosem volt akadály,helyettesitem mással....... viszont a tökpüre az ugye alapvető a tökös kávéhoz,de az sem volt. .Aztán tegnap tököt sütöttem a gyerekeknek s eszenbe jutott,hogy egy darabkát megmentek a kávéhoz. S ma alkottam. Az eredeti receptet itt találjátok
http://flat-cat.hu/2009/11/18/pumpkin-spice-latte-ha-valakit-a-kevesbe-jol-hangzo-sutotokos-tejeskave-elnevezes-elriasztana/
Az én változatom pedig a következő: Két dl tejbe bele kanalaztam a sült tököt . Adtam hozzá barna cukrot, örölt fahéja, örölt szegfűszeget, örölt gyömbért, szerecsendiót és feltettem forni. Eredetileg arra gondoltam,hogy mézeskalács fűszerkeveréket teszek bele,de kiderült,hogy elfogyott,,,,így jött a szabadon választott :) Mennyiséget nem írok,mert csak gondolomra raktam.
Amikor felforrt, elzártam alatta a gázt és hagytam egy kicsit hűlni,majd össze turmixoltam egy kevés mézzel s máris volt egy adag isteni tökpürém.
Erre öntöttem egy adag kávét. Én most nem főztem hanem nescaffét kevertem ki. A tetejére tejszinhab került.
Szerintem isteniiiii ! :)

egy kis inyencség azaz baconbe tekert csirkemell sajtmártással

 Ma megint nem volt kedven sok időt tölteni a konyhában,ezért a főzés gyorsan valami  finomat oldalát választottam. Leltár a hűtőben......majd gyors felhasználás a meglévőknek :)
A fagyasztóban volt még 2 csirkemell,amit fogtam és kb két ujjnyi vastag csikokra vágtam. Sóztam,borsoztam ,megkentem mustárral és egy tálba tettem, vékonyan meglocsoltam olivaolajjal. Erre pakoltam a következő sort,addig amíg el nem fogytak a csíkok. A tálat egy jó fél órára hűtőbe tettem,majd kivettem és egyenként betekertem őket bacon szalonnába
 és szorosan egymás mellé fektettem őket. Volt amelyikre nem jutott bacon,azt csak mustárosan a tál közepébe tettem. Lefóliáztam és 180 fokos sütpbe toltam. Fél óra múlva levettem a fóliát és pirosra sütöttem
 Sajtszósszal és tejszínes sültrizzsel tálaltam. A család szerint nagyon finom :)
                                                  Jó étvágyat !

Gluténmentes joghurtos kenyérke

Már egy jó ideje kisérletezem egy elfogadható (számomra :) ) gluténmentes kenyérrel ami nem kukoricalisztből készül. Meglehet kövezni,de én sem az illatát sem az ízét sem az állagát nem szeretem a kukoricalisztnek (még jó ,hogy akinek készítem szereti :)  ). Ezért is kisérletezgettem s mostanra olyan jó lett a kenyérke,hogy közkincsé teszem, hát ha másnak is hasznára válik :)
 Hozzávalók : 2 tojás
                       1 dl langyos víz
                       1 kis pohár joghurt
                       0,5 dl olaj
                       5 dkg kukoricaliszt
                       10 dkg rizsliszt
                       5 dkg étkezésikeményitő (burgonya)
                       1 ek tejpor
                        1 sütőpor
                        izlés szerint fűszerek ,só

Elkészítése: Egy tálba felütöm a 2 tojást és ráöntöm a langyos vizet. Robotgéppel felhabosítom,majd hozzá adom a joghurtot és az olajat ( én azt is meglangyosítom ) és tovább habosítom, Egy másik tálba kimérem a száraz hozzávalókat a sütőpor kivételével és fél perc alatt meglangyosítom a mikróban. Ráteszen a sütőport, sót és örölt köményt,de más fűszer is mehet vagy csak só.
Jól összekeverem és kanalanként adagolva hozzákeverem a habosrészhez.
Egy lágy piskótaszerű tésztát kapunk. Sütőpapírral bélelet kenyérformába öntöm és 160 fokos sütöben tűprobáig sütöm. Amikor kezd megszilárdulni a teteje akkor egy késsel bavágom a tetejét, így nem fog felpúpososdni vagy megrepedezni a teteje.
Amikor megsült a tepsiből kiemelve rácson kihűtöm. Ez azért fontos ,mert a rizsliszt annyira nedves,hogy hűlés közben a kicsapodó pára megül a tepsiben és megáztatja a kenyeret.
Ezt a kenyeret nem kell lefagyasztani és még napok múlva is finom !

csütörtök

mustáros-fokhagymás mártásban sült csirke, egyben sült krumplival

 A husi receptjét itt találtam a Nosalty oldalán.
 http://www.nosalty.hu/recept/mustaros-fokhagymas-martasban-sult-csirkecombok
 valamelyik nap és nagyon megtetszett.,gondoltam ha már úgyis van csirkecomb a hűtőben ,meglepem vele a fiúkat ebédre:) Sikerült :)
Én annyit változtattam rajta,hogy a fokhagyma helyett -tubusos fokhagymakrémet
                                                         az ételízesitő helyett- sárga ízvarázst és
                                                         a 2 kicsi tejfől helyett 1 nagyott használtam.
Ami lehet,hogy sok volt,vagy a csirke kevés,mert nálam csak 6 volt, de szósz az lett bőven. Szerintem a fél dl olaj is sok,mert úszott a tetején :( én leszedtem róla .és rácsorgattam a sült krumplira. Egyébként nagyon finom.
A krumpli a hússal egyszerre sült egy másik tepsiben,így kb egyszerre készült el.
A krumplit már több változatban több helyen is láttam. Ezt is le egyszerűsítettem és egy kicsit modósítottam,hogy jó legyen a húshoz.
A krumplit meghámoztam és vékonyan bevagdostam. Alufóliával bélelt tepsibe tettem, sóztam ,csurgattam rá egy kis olívaolajat és megszórtam pirospaprikával. Puhára sütöttem. Menetközben a húsról leszedett olajat is rácsorgattam,mert kevésnek bizonyult amit rátettem. Tálalásnál meglocsoltam a hús szószával, úgy hogy a vágásokba beleüljön a szósz.

                                                                Jó étvágyat !

kedd

Habos kókusztekercs


 Ezt a receptet anyám egyik újságjában találtam. A receptet  Frics Józsefné küldte be Ráckevéről,tehát ez az ő érdeme ezért álljon itt a neve :) viszont annyira finom és egyszerű,hogy gondoltam megosztom veletek, hát ha rajtam kivül van még aki nem ismeri és ugyan olyan kókusz rajongó mint én :)
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt
                                        25 dkg margarin
                                         4 tojás sárgája
                                         2 dkg élesztő
                                         1,5 dl tej
                                         1 ek cukor, egy pici só
a töltelékhez : 4 tojás fehérje
                        30 dkg porcukor
                        20 dkg kókuszreszelék

Elkészítése: a tejet a cukorral felmelegítettem és bele tettem az élesztőt, hagytam felfutni. A liszttel elmorzsoltam a  vajat,hozzáadtam az élesztőt és a tojásoksárgáját. Jól összegyúrtam, 4 felé vettem és hagytam  pihenni.
Addig elkészítettem a tölteléket. A fehérjét a porcukorral együtt ,kemény habbá vertem,majd ovatosan beleforgattam a kókuszt.
Egy rész tésztát vékony téglalap alakúra nyújtottam és megkentem a töltelék negyedével. Feltekertem mint a bejglit és felszeleteltem.
sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a csigákat és 180 fokon megsütöttem.
míg sült az első adag,a következő adag tésztát nyújtottam....kentem.....stb.
Már melegen fogyatkozott a tányérról de még két nap múlva is puha volt.



                                                             Jó étvágyat !

Fetás sütőtökös lencsesaláta,,,,,,,

Még a múlthéten vettem egy csinos kis sütőtököt a piacon. Olyan jól mutatott a gyümölcsös kosárban,de mivel  nem az volt vele a célom,hogy dekoráció legyen ,gondoltam ideje már kezdeni vele valamit. Tavaly már készítettem lencsés sütőtök salit,de most a fanzáziámra bíztam magam.
Ez lett belőle :)
A tököcskét felkockáztam és 2 evőkanál olíván megpirítottam.Amíg pirult egy nagyobbacska poréhagymát felaprítottam. Amikor már puha volt,fogtam egy doboz lencsét ,leöntöttem a levét és ráborítottam a tökre,majd a hagymát is rászórtam és még pár percig együtt pirítottam. Hagytam kihűlni.
Amikor kihült akkor meglocsoltam 1 ek olívaolajjal
                                                          1 ek citromlével
                                                          1 ek mézzel
                                                          2 ek szójaszósszal, sóztam,borsoztam.
Találtam a hűtőben még egy pici darab fetát ami már egy ideje ott figyelt a sarokban., Mielőtt az enyészeté lett volna ,gyorsan felkockáztam s a tetejére szórtam.
Isteni finom lett ! :)