Keresés ebben a blogban

szombat

gyümölcsös mascarpone krém



A multkori sütiből http://tunder-konyha.blogspot.hu/2013/03/nyugtatasra-maktorta-mascarponeval.html   
megmaradt mascarpone már egy ideje ott figyel a hütőben. Hogy megelőzzük a megromlást és a kidobást kezdeni kellett vele valamit. Valamit ami belefér az időmbe,nem macerás és finom.
Ez lett belőle :)
Egy doboz ananászt és egy doboz őszibarack konzervet felkockáztam és összekevertem.
A fél doboz mascarponét (kb 23-25 dkg ,nem mértem) habosra kevertem 12 dkg porcukorral és 2 csomag vanilíás cukorral. Hozzá reszteltem egy citrom héját és belekevertem 50-50 ml-t az őszi meg az ananász levéből. Majd felvertem 2 kis doboz ( 400ml) tejszínt és ezt a mascarponéhoz kevertem.
Egy üveg tál aljára kentem a krém egyharmadát,erre tettem a gyümölcs keverék felét,majd megint krém-gyümölcs-krém következett. Lefóliáztam és hütőbe tettem. Egy -két óra hülés után fogyasztható........nálunk előbb a tányérra került :)
Nem szeletelhető kanállal kell szedni,de nagyon finom. 
Ja  és nem is az a jól fotózható étel,mert nem igazán mutatós,de jóóóó :)

sárgarépás rizsgombóc

Egy kis különlegesség a húsvéti asztalra. A sonkához tojást és krumplit főztem (a sonkalében ) de Tibim nincs odáig a krumpliért ezért neki,meglepiként készült a rizsgombóc.
Valamelyik nap halat sütöttem és rizs volt hozzá a köret. Ebből maradt és most felhasználtam.
Hozzávalók: 15 dkg főtt rizs
                      5 dkg sajt
                      4 db répa ( én új répát használtam)
                       1 fej hagyma
                       3 tojás
                       3 ek zsemlemorzsa
                       só,bors
A hagymát összevágtam és egy kanál olívaolajon megdinszteltem,majd egy tálba öntöttem. Hozzá adtam a rizst,bele reszeltem a sajtot és a répákat,majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam.
Kis gombócokat formáltam belőle majd egy kevés felforrósított kókuszzsírban kisütöttem.

Medvehagymás kalács

Én tavaly fedeztem fel magamnak a medvehagymát de már a szezon végén :( ezért alig vártam,hogy megint legyen friss mefvehagyma,mert a fagyasztott változat nekem nem izlett.
A piacon megjelentek már a kis csokrok,ezért el is döntöttem,hogy a sonkához medvehegymás kalács kerül az asztalra.
Nagyon könnyű elkészíteni ,nagyon finom és valami isteni illat van tőle a lakásban.....ja és nagyon gyorsan fogy
Én a tésztát a kenyérsütőgépben dagasztottam be,de kézzel ugyanúgy elkészíthető,csak hát a kényelem :)..........szóval meglangyosítottam 3dl tejet és bele öntöttem az üstbe,adtam hozzá 2 evőkanál cukrot és bele morzsoltam 5dkg élesztőt. Letakartam és hagytam,hogy felfusson.
Amikor felfutott ,rászitáltam fél kiló lisztet,adtam hozzá 5dkg vajat,2 tojás sárgáját és 2kk sót.
Az üstöt betettem a gépbe és elindítottam a dagasztást.
Míg a gép dolgozott, megmostam és felaprítottam egy csokor medvehagymát,majd megdinszteltem egy evőkanál olívaolajon. Ezt is a tésztához adtam miközben a gép dolgozott.
Ha kézzel dolgozunk akkor hólyagosra kell dagasztani a tésztát és kb 1 órát meleg helyen kelni hagyni (én annyit szoktam )
Amikor a program lejárt lisztezet deszkára borítottam a tésztát,átgyúrtam és 3 gombocra osztottam. A gombócokból csíkokat sodortam és összefontam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Hagytam,hogy kelljen még egy kicsit amíg a sütő bemelegszik. A sütőt 180 fokra kapcsoltam. Amikor a tészta majdnem a duplájára kelt,megkentem tojással és betoltam a sütőbe
fél óra alatt meg is sült. A sülés közben én 1x lepermeteztem,hogy ropogósabb legyen .
Még melegen szeleteltem mert már alig várták a fiúk,hogy kész legyen.
                      Jó étvágyat és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek ! :)



vasárnap

nyugtatásra Máktorta mascarponéval

Miután kalandosan haza értünk ,folyamatosan a neten voltam s figyeltem mi van a többiekkel akik még a hófogságában vannak. Próbáltam legalább információval segíteni őket s reméltem,hogy eljut oda ahol várják. 2 napig nem tudtam enni,aludni. Tibim mondta is,hogy nem gondolta,hogy ennyire megvisel.......be kell vallanom,hogy kiborultam......életemben nem rettegtem ennyire,nem éreztem magam ennyire kiszolgáltatottnak,magatehetetlennek........de a lényeg a lényeg,hogy valahogy helyre kellett billentenem magam. Lehet,hogy én rosszul vagyok össze rakva ,de ha bemegyek a konyhába és magamra "zárom az ajtót" ami nálunk nincs :) és alkothatok valamit akkor megnyugszom.
Így történt ez most is. Ezt a receptet itt találtam a neten való barangolás közben s jött a felismerés,ezt kell megsütnöm,hogy kerekebb legyen most a világ :) Elvonultam hát a konyhába és ez lett belőle :)

Hozzávalók: a tésztához: 250g liszt
                                          70 g darált mák
                                            2 kis doboz natur joghurt
                                           170 g vaj
                                            170 g porcukor
                                           fél csomag sütőpor
                                              3 egész tojás
                                           2 citrom és 1 narancs reszelt héja
 a krémhez : 250g mascarpone
                     2 ek citromos joghurt ( én 1 doboz citromos aktíviát használtam )
                     a narancs leve

A lisztet egy tálba szitáltam,majd hozzá kevertem a sütőport. A vajat a cukorral habosra kevertem (robotgéppel) majd egyenként hozzá adtam a tojásokat,a joghurtot, a lisztet és a reszelt gyümölcs héjakat.  Sütőpapírral bélelet tortaformába töltöttem,majd a 180 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Tűpróbáig sütöttem.
Amíg sült elkészítettem a krémet.
A mascarponét elkevertem a joghurttal és a narancslével. Felhasználásig a hűtőbe tettem.
A megsült tésztát kivettem a sütőből és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt rákentem a krémet.
Jó étvágyat :).......és nyugalmat kívánok mindenkinek ! :)


hétfő

szilvalekváros mákos guba a sütőből


Ez a mai nap terméke :)....bár Márk a szombati kalács ismétlését kérte,most nem teljesült a kívánsága mert már pár napja ott figyel a kenyértartóban 6 db kifli,ami állapota miatt gubára itéltetett,már csak azért is mert már régóta szeretném kipróbálni,hogy milyen a guba ha sütőben készül. Jelentem sokkal finomabb mint az egyszerű hagyományos guba.  ......bár ennek elkészitésénél is lényegesen eltértem az eredeti recepttől :)
Az én változatom: a kifliket felkarikáztam és egy nagyobb mély tálba tettem.
                              Egy liter tejet felforraltam 2 ek margarinnal és 2 zacskó vanilliás cukorral. A felforrt tejbe belekevertem 2 ek mézet és 3 ek szilvalekvárt. Ezt ráöntöttem a kiflire és átkevertem,majd hagytam egy kicsit állni. Addig összekevertem 20 dkg darált mákot 10 ejk porcukorral. A cukros mák nagy részét ráöntöttem a kiflire és ezzel is átkevertem. Egy jénait kivajaztam és az egész tejes-mákos kifli masszát beletöltöttem. 7 ek szilvalekvárt elkevertem egy kis vörös borral és az is a tetejére kentem,majd megszórtam a maradék mákkal.
120 fokos sütőbe toltam és kb egy fél óra alatt átsütöttem.

áfonyás kalács

 Ezt a kalácsot még szombaton készítettem,de nem volt még időm feltölteni. Fotó is csak azét készült róla mert elég szemfüles voltam,s amikor a kávémhoz ettem egy szeletet gyorsan lefotóztam. Aztán elmentem vásárolni,s mire haza értem Márk már azzal a kérdéssel várt,hogy "Akar még valaki kalácsot enni ?"........majd jött a következő instrukció,hogy süthetném a következő adagot. Tulajdonképpen nem nehéz és gyors süti. Kikevertem,betettem a sütőbe s míg sült neki álltam ablakot pucolni.....utána jöhetett a kalács a kávéhoz :)
A receptet tulajdonképpen egy régi Nők Lapjában találtam s némi változtatással készítettem el. Az eredeti receptben mandarinos kalács a neve,nálam mandarin helyett került bele aszalt áfonya.

Azzal inditottam,hogy egy kis csomag (10 dkg) aszalt áfonyát beáztattam amaretto likörbe,majd kikevertem a tésztát.
4 tojást szétválasztottam. A fehérjét habbá vertem és félre tettem. A sárgáját 15 dkg porcukorral kevertem habosra,majd lassan hozzá adtam 150 ml olajat és egy kis pohár tejfőlt. Ezután következett 28 dkg liszt,fél csomag sütőpor. Az áfonyáról leöntöttem a szeszt és 50 ml vízben elkevertem 1 tk porcukrot,amit az áfonyával elvegyítettem ,majd bele tettem a masszába. Végül következett a fehérje.
Egy vekniformát kibéleltem sütőpapírral és bele öntöttem a masszát.
160fokos sütőben kb 1 óra alatt sült meg....persze közben többször volt tűpróba :) Amikor jónak itéltam kivettem és hagytam egy kicsit hűlni,majd kiborítottam a formából és rácson hagytam kihűlni.

Kávéval is isteni finom volt :)                  Legközelebb őszibarackkal fogom megsütni :)